Η Intel ‘απαντά’ στα προβλήματα σταθερότητας των CPU της

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δεκάδες χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σταθερότητας με τους high-end επεξεργαστές της Intel οι οποίοι κρασάρουν σε αρκετά παιχνίδια.

Το φαινόμενο των crashes έχει ερευνηθεί πολύ από την κοινότητα και αρχικά παρατηρήθηκε σε παιχνίδια που βασίζονταν στην Unreal Engine όπως το Fortnite, χωρίς να γίνεται κατ’ ανάγκη κάποια σύνδεση με τις απαιτήσεις του σε επεξεργαστική ισχύ. Από την άλλη η Nvidia που δέχεται τα πυρά των gamers για αντίστοιχου τύπου crashes δείχνει και αυτή το δάχτυλο στην Intel.

Συστήματα βασισμένα σε αρκετά ισχυρά CPU όπως τον κορυφαίο Core i9 14900K ή τον προηγούμενης γενιάς (και ίδιο) επεξεργαστή Core i9 13900K φαίνεται πως είναι ‘τερματισμένα’ και υπαίτιοι για αυτά τα προβλήματα είναι οι κατασκευαστές μητρικών οι οποίοι τρέχουν τους επεξεργαστές σε πολύ μεγαλύτερα θερμικά όρια από αυτά που έχει θέσει η Intel.

Η Intel απάντησε στα λεγόμενα της κοινότητας με ένα μήνυμα που προορίζεται προς τους κατασκευαστές μητρικών – αλλά βρήκε γρήγορα το δρόμο του στη δημοσιότητα.Το μήνυμα αναφέρει πως οι μεγάλοι motherboard vendors ‘πιέζουν’ τους επεξεργαστές πολύ παραπάνω από τις δυνατότητές τους, οδηγώντας στα κρασαρίσματα που παρατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Η ‘πίεση’ εντοπίζεται στα αυξημένα power limits και τους υψηλούς χρονισμούς που τρέχουν τα CPU χάρη στις ρυθμίσεις των μητρικών. Εδώ να πούμε ότι κανένα CPU δεν είναι το ίδιο με ένα άλλο ακόμα και όταν μιλάμε για το ίδιο μοντέλο.Διαφορές στην ποιότητα του πυριτίου – το λεγόμενο silicon lottery – περιγράφει ίσως καλύτερα αυτό που συμβαίνει σε δεκάδες χρήστες παγκοσμίως.

Στο κείμενό της η Intel αναφέρεται μάλιστα και στις βασικότερες ρυθμίσεις που ‘πειράζουν’ οι κατασκευαστές μητρικών όπως:

  • Disabling Current Excursion Protection (CEP)
  • Enabling the IccMax Unlimited bit
  • Disabling Thermal Velocity Boost (TVB) and/or Enhanced Thermal Velocity Boost (eTVB)
  • Additional settings which may increase the risk of system instability:
  • Disabling C-states
  • Using Windows Ultimate Performance mode
  • Increasing PL1 and PL2 beyond Intel recommended limits

Η εταιρία τώρα συνιστά στους κατασκευαστές μητρικών την ενσωμάτωση ενός default προφίλ που μένει πιστό στις ρυθμίσεις της Intel φροντίζοντας για τη σταθερότητα του συστήματος.

Οι πρώτες δοκιμές με αυτές τις μετρήσεις οδηγούν σε σημαντική πτώση των επιδόσεων σε βαθμό που κάποιοι Core i9 πέφτουν στα επίπεδα μέχρι και Core i7 επεξεργαστών. Το γεγονός ότι τώρα η Intel ασχολήθηκε με το περιστατικό ενώ είναι γνωστό από τις αρχές του μήνα εντοπίζεται από διάφορα site του χώρου.

Η αργοπορημένη αντίδραση από την Intel σημαίνει ότι προσπαθούσε να βρει το ‘σωστό timing’ για να απαντήσει και να γλιτώσει πιθανόν από μεγαλύτερο backlash από την κοινότητα.

Το θέμα είναι πως μάλλον το σκέφτηκε λίγο αργά – και περιμένουμε την εξέλιξη του θέματος – αφού οι δεκάδες enthusiast που αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω του μάλλον ‘κακού’ επεξεργαστή τους από πλευράς overclocking.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα