Nvidia RTX 5080, RTX 5090: Νέα διαρροή με μνήμες τύπου GDDR7

Οι προδιαγραφές της επερχόμενης σειράς καρτών γραφικών Nvidia GeForce RTX 50 (Blackwell) διέρρευσαν αποκαλύπτοντας σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με νέες διαρροές η νέα σειρά GeForce RTX 50 θα περιλαμβάνει GPU με τους πυρήνες: GB202, GB203, GB205 και GB207, προσφέροντας σημαντικά καλύτερες επιδόσεις και βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα σε σχέση με την προηγούμενη σειρά, τις RTX 40.

Οι πυρήνες αυτοί θα υποστηρίζουν την αρχιτεκτονική Blackwell της Nvidia, η οποία υπόσχεται αύξηση των επιδόσεων έως και 30% σε σχέση με τους προηγούμενους πυρήνες Ada Lovelace.

Οι νέες GPUs θα υποστηρίζουν επίσης βελτιώσεις στην τεχνολογία ray tracing και θα είναι εξοπλισμένες με πιο εξελιγμένες μονάδες Tensor για καλύτερη απόδοση στο AI και στο DLSS (Deep Learning Super Sampling). Επιπλέον, η σειρά Blackwell θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα, επιτρέποντας υψηλότερες επιδόσεις με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Η διαρροή προέρχεται από έγκυρη πηγή της βιομηχανίας η οποία έχει αποδειχτεί αξιόπιστη στο παρελθόν. Ωστόσο, η Nvidia δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις διαρροές.

Το tweet στο X αναφέρει ότι οι GPU θα ενσωματώνουν επίσης μνήμες τύπου GDDR7 και ο ‘μεγάλος’ πυρήνας GB202 θα ενσωματώνει έναν δίαυλο εύρους 512-bit, σημαντικά μεγαλύτερο από τον δίαυλο των 384-bit της κορυφαίας RTX 4090.

Αυτό που επίσης γίνεται γνωστό από τη διαρροή, είναι το γεγονός ότι οι μονάδες επεξεργασίας στο εσωτερικό θα αυξηθούν κατά 33% σε σχέση με την κορυφαία κάρτα της σειράς RTX 40. Όμως υπάρχει μεγαήλ πιθανότητα να μη δούμε τον πλήρη πυρήνα άμεσα στην αγορά και εν τέλει η Nvidia να αρκεστεί σε μια κομμένη έκδοσή του, όπως υπήρξε και η RTX 4090, δηλαδή.

Οι νέες GPUs αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά στα τέλη του 2024, με μερικές αναφορές να μιλούν για το 2025.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα