Τα τσιπ θα ακριβύνουν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), εταιρία κολοσσός στην παραγωγή τσιπ στην Ταϊβάν ετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της έως και 10% μέσα στο 2025.

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia έφτασε πρόσφατα τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με την αξία των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της – και γενικότερα της αγοράς – παρά το γεγονός ότι η τελευταία μοιάζει στάσιμη τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η TSMC σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση για πανίσχυρους επεξεργαστές σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) και υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (HPC) για να αυξήσει με τη σειρά της τα κέρδη της.

Η άνοδος στις τιμές αναμένεται να χτυπήσει κυρίως τις πιο προηγμένες τεχνολογίες της TSMC στα 4 και 5 νανόμετρα, που χρησιμοποιούνται από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η AMD, η NVIDIA και η Intel. Ήδη η επόμενη γενιά των Ryzen 9000 θα κατασκευάζεται στα 4nm.

Το κόστος ενός τρανζίστορ 4 νανομέτρων μπορεί να εκτοξευθεί από τα 18.000 δολάρια στα 20.000 δολάρια, μια αύξηση 25% σε σχέση με τις αρχές του 2021. Οι διαπραγματεύσεις για αύξηση τιμών με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων όπως η Apple φαίνεται να είναι δύσκολες, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι μικρότερες αυξήσεις γίνονται αποδεκτές γενικά στην αγορά.

Ενώ οι πιο παλιές τεχνολογίες παραγωγής (16 νανόμετρα) δεν αναμένεται να επηρεαστούν από τις αυξήσεις και χρησιμοποιούνται σε όχι τόσο τελευταίας κοπής hardware, η TSMC προειδοποιεί για πιθανές ελλείψεις στις κορυφαίες τεχνολογίες της, πιέζοντας έτσι τους πελάτες της να κλείσουν νωρίς τις παραγγελίες τους. Αυτή η τακτική βέβαια συμβαίνει για πολλά χρόνια και είναι γνωστή σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο χώρο των ημιαγωγών.

Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση τιμών κατά 20% τα επόμενα δύο χρόνια και στα προηγμένα πακέτα τρανζίστορ CoWoS, τα οποία χρησιμοποιούνται για ακόμα πιο σύνθετα κυκλώματα.

Η TSMC ελπίζει ότι με αυτές τις αυξήσεις τιμών θα μπορέσει να ανεβάσει το περιθώριο κέρδους της στο 53-54% έως το 2025. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς θα επηρεαστούν οι τελικοί καταναλωτές από τις αυξήσεις αυτές.

Άλλοι κατασκευαστές τρανζίστορ, όπως η Intel και η Samsung, μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές από την TSMC το 2025, ωθώντας ορισμένους σχεδιαστές τσιπ να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις παραγωγής.

Με πληροφορίες από Seeking Alpha.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα