Οι AMD Ryzen 9000 διαθέσιμοι στις 31 Ιουλίου: Zen 5 deep dive

Η AMD στράφηκε στα ενδότερα των Ryzen 9000 και μας δίνει μια γεύση της Zen 5 αρχιτεκτονικής, δείχνοντάς μας όλες τις προσθήκες και τα βασικά στοιχεία της, από το AMD 2024 Tech Day.

Την ίδια στιγμή, η εταιρία γνωστοποιεί πως η νέα σειρά των επεξεργαστών Ryzen 9000 θα έρθει στα καταστήματα στις 31 Ιουλίου – και αυτό σημαίνει ότι η Intel θα έχει μπόλικο χρόνο μέχρι να απαντήσει με τους Arrow Lake-S που θα φτάσουν μετά το Φθινόπωρο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Zen 5 στους Ryzen 9000 και τους Ryzen AI 300 Series και το 16% στο IPC

Παρά το γεγονός ότι η AMD αποκάλυψε τους νέους επεξεργαστές της πίσω στην Computex 2024, δεν δημοσίευσε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη νέα αρχιτεκτονική. Με κίνητρο το AMD 2024 Tech Day η εταιρία μας δείχνει περισσότερα.

Η προσθήκη της XDNA 2 NPU (neural processing unit) είναι σίγουρα μια στροφή προς την AI κατεύθυνση που κάνουν πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου, το οποίο βέβαια βρίσκει παντελώς αδιάφορη την κοινότητα.

Το πολυαναμενόμενο 16% αύξησης του IPC από την γενιά των Ryzen 7000 αναφέρεται για ακόμα μια φορά στην σημερινή παρουσίαση της AMD, η οποία έγινε σε λίγους και με ήρεμο τρόπο. Το dual-pipe fetch υπόσχεται μειωμένο latency και μεγαλύτερη ακρίβεια στο branch prediction και είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο που ωθεί τις επιδόσεις σε όλα τα σύγχρονα chip.

Η εκτέλεση εντολών integer έχει επίσης βελτιωθεί από τη γενιά των Zen 4 με ένα σύστημα 8-wide dispatch/retire, 6 ALUs και 3 ALU multipliers.

Επιπλέον, παρατηρούμε αυξημένο data bandwidth με 48 KB 12-way L1 data cache (4-cycle load), που πρακτικά σημαίνει διπλάσιο bandwidth για την L1 cache. Η ζήτηση για μεγαλύτερο bandwidth και μνήμη είναι βασικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων chip προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε βαριές εφαρμογές συμπεριλαμβανομένου και του gaming.

Μιλώντας για βαριές εφαρμογές, οι Zen 5 φέρνουν στο προσκήνιο και πλήρη υποστήριξη για AVX-512 κάτι που η AMD ονομάζει 512-bit AI datapath. Σε σχέση με τους Zen 4, οι εντολές τύπου AVX-512 θα γίνονται ταχύτερα και δεν θα μοιράζονται σε δύο datapaths των 256-bit, απαιτώντας περισσότερο χρόνο για να προσπελαστούν.

AMD Ryzen 9000 Overclocking και το νέο Curve Shaper

Καλά νέα για τους overclockers/tinkerers αφού η AMD θα προχωρήσει με τη νέα γενιά στην ενσωμάτωση ενός νέου χαρακτηριστικού για τη βελτίωση της απόδοσης των chip.

Ο λόγος για το Curve Shaper το οποίο έρχεται στη θέση του γνωστού Curve Optimizer που μάθαμε να χρησιμοποιούμε μερικά χρόνια τώρα. Πλέον, μας δίνεται ακόμα περισσότερος έλεγχος των συχνοτήτων και της τάσης λειτουργίας σε περισσότερα voltage bands, έτσι ώστε να καταφέρουμε ακόμα υψηλότερα core clocks με την ελάχιστη δυνατή τάση.

AMD Ryzen 9000 vs Intel Core 14th Gen

Εστιάζοντας στις επιδόσεις μεταξύ των δύο πιο γρήγορων γενιών στο PC σήμερα, η εταιρία μας δείχνει κάμποσα αποτελέσματα από δικές της δοκιμές τόσο σε εφαρμογές δημιουργίας περιεχομένου, όσο και σε gaming.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από την ίδια την AMD, οπότε θα λέγαμε να περιμένετε την επίσημη κυκλοφορία και τα πρώτα reviews για να σχηματίσετε καλύτερη εικόνα για τους Ryzen 9000. Με τα προβλήματα των Intel Core 14th Gen να παραμονεύουν, η ‘μπλε’ βρίσκεται σίγουρα σε μειονεκτική θέση για την ώρα και έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση.

Συγκρίνοντας κάθε chip με τον αντίστοιχο επεξεργαστή, η AMD θέλει να γίνει σταθερά κυρίαρχη στο χώρο του gaming. Όσον αφορά benchmarks όπως το Handbrake, υπόσχεται μια αρκετά σοβαρή αύξηση στις επιδόσεις τουλάχιστον 40% όπως μας έδειξε βάζοντας τον Ryzen 9 9900X απέναντι από τον 14900K – όχι τον KS.

Μειωμένο TDP σε όλα τα μοντέλα πλην του Ryzen 9 9950Χ

Όλα τα chip του νέου lineup θα έρθουν με χαμηλότερο TDP από τους προκατόχους τους. Έτσι οι Ryzen 5 και Ryzen 7 θα τρέχουν πλέον στα 65W, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση θα κυμαίνεται σε αντίστοιχα επίπεδα και ενδεχομένως να φτάνει και το φράγμα των 70-80W σε φορτίο.

Ο Ryzen 9 9900X θα δει και αυτός το TDP του να μειώνεται από τα 170W στα 120W, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η AMD θα μας αφήσει να ‘παίξουμε’ για να κερδίσουμε σε επιδόσεις στα συστήματά μας.

Πλήρης υποστήριξη από τις τωρινές μητρικές & από τις επερχόμενες X870, B850, B840

Η AMD δεν έχει παίξει το τελευταίο της χαρτί ακόμα. Οι εν λόγω 4 επεξεργαστές που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο θα υποστηρίζονται πλήρως από όλες τις μητρικές 600 Series της AMD που φέρουν το socket AM5, με ένα απλό BIOS update.

Αυτό επιτρέπει στην AMD να κυκλοφορήσει τη νέα γενιά των επεξεργαστών της χωρίς να χρειαστεί να πιέσει τους κατασκευαστές μητρικών πολύ, ενώ η κυκλοφορία των Ryzen 9000X3D θα δώσει το απαραίτητο κίνητρο να βγουν στην επιφάνεια όλες οι μητρικές X870(E) που μας υποσχέθηκε η εταιρία στην Computex 2024.

Όσον αφορά τα τελευταία, η AMD μας υπόσχεται τέσσερα chipset: X870E, X870, B850 και B840. Το πρώτο θα προσφέρει υποχρεωτικά PCIe Gen 5 και USB 4 (40Gbps όπως το Thunderbolt 4), ενώ το τελευταίο chipset της entry level κατηγορίας θα διαθέτει PCIe Gen 3 και USB 3.2 (10Gbps).

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Ryzen 9000 leaks