Αναβάλλονται οι AMD Ryzen 9000, τον Αύγουστο η κυκλοφορία

Η AMD αναβάλει την κυκλοφορία των νέων επεξεργαστών Zen 5, συμπεριλαμβανομένου του 16-πύρηνου Ryzen 9 9950X, που χαρακτηρίζεται ως “ο ισχυρότερος επεξεργαστής στον κόσμο”. Επικοινωνιακό τρικ το delay, ή πράγματι υπάρχει πρόβλημα;

Αντί για την προγραμματισμένη κυκλοφορία στις 31 Ιουλίου που είχαμε αναφέρει νωρίτερα, η εταιρεία ανακοίνωσε μια καθυστέρηση μίας έως δύο εβδομάδων «εκ μέρους προφύλαξης». Οι Ryzen 7 9700X και Ryzen 5 9600X θα κυκλοφορήσουν στις 8 Αυγούστου, ενώ οι Ryzen 9 9950X και Ryzen 9 9900X θα κυκλοφορήσουν στις 15 Αυγούστου.

Η απόφαση αυτή δεν οφείλεται σε προβλήματα των ίδιων των επεξεργαστών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της AMD. Αντιθέτως, η εταιρεία διαπίστωσε ότι ορισμένες μονάδες δεν πέρασαν από όλες τις απαραίτητες δοκιμές και επιθυμεί να διασφαλίσει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα για τους χρήστες της.

Ο Jack Huynh, αντιπρόεδρος υπολογιστών και γραφικών της AMD, δήλωσε:

“Εκτιμούμε τον ενθουσιασμό για τους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 9000. Κατά τους τελικούς ελέγχους μας διαπιστώσαμε ότι οι πρώτες μονάδες παραγωγής που απεστάλησαν στους συνεργάτες μας δεν πληρούσαν τις πλήρεις απαιτήσεις ποιότητάς μας. Από υπευθυνότητα και για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για κάθε χρήστη Ryzen, συνεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας για την αντικατάσταση των αρχικών μονάδων με νέες. Επομένως θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στη διαθεσιμότητα στη λιανική αγορά.”

Η είδηση μας έρχεται λίγο αργότερα από αυτή της Intel, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας με τους επεξεργαστές της 13ης και 14ης γενιάς. Η τελευταία, έχοντας βρει ‘τι συμβαίνει’ με τους επεξεργαστές της ετοιμάζει BIOS updates, όπως αναφέραμε πριν από μερικές ώρες.

Η AMD πρόκειται επίσης να κυκλοφορήσει τους φορητούς επεξεργαστές Zen 5, με κωδική ονομασία Strix Point και επίσημη ονομασία Ryzen AI 9 300. Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο, πιο ισχυρό μοντέλο, τον Ryzen AI 9 HX 375, με NPU 55 TOPS, κάτι χρήσιμο για όσους τρέχουν AI μοντέλα τοπικά στο σύστημά τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν φαίνεται να έχουν γίνει αλλαγές στη μέθοδο κατασκευής των επεξεργαστών και η πρώτη παρτίδα – που έχει ήδη ξεκινήσει την επιστροφή της προς την AMD – θα αποσταλεί ξανά στους συνεργάτες μετά από επανεξέταση.

Οι επεξεργαστές Ryzen 9000 είναι η βελτιωμένη εκδοχή των Ryzen 7000 και η δεύτερη κατά σειρά γενιά που χρησιμοποιεί το socket AM5. Οι επεξεργαστές Ryzen 9000 θα πρέπει να λειτουργούν σε υπάρχουσες μητρικές πλακέτες AM5 μετά από ενημέρωση BIOS, αν και η AMD θα κυκλοφορήσει επίσης και μια νέα σειρά chipset, τα 800 Series με κορυφαίο το X870E.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα