AMD Zen 5 για το 2024: Γιατί όχι;

Το hype train της AMD έχει ήδη ξεκινήσει και πέρα από τη Zen 4 που θα έρθει φέτος, γίνεται ήδη λόγος για τη Zen 5 αρχιτεκτονική του 2024.

Οι high performance x86 επεξεργαστές των 5nm θα έρθουν από την AMD φέτος και μαζί, θα είναι οι πρώτοι σε αυτή τη λιθογραφία, με μοντέλα διαθέσιμα τόσο σε desktops, όσο και σε laptops.

Αν και ήδη από τη Zen 4 θα δούμε την είσοδο machine learning hardware για τέτοιες δουλειές, η Zen 5 θα είναι ουσιαστικά η γενιά των επεξεργαστών που θα ανοίξουν το δρόμο στη συγκεκριμένη αγορά, με optimizations σε hardware επίπεδο.

Όσον αφορά την Zen 4, γνωρίζουμε ήδη πολλά και οι Ryzen 7000 Series θα βρεθούν στα desktops μας φέτος το Φθινόπωρο. Αυτή η γενιά θα φέρει όχι μόνο νέα αρχιτεκτονική, τη λιθογραφία των 5nm της TSMC, αλλά και το ολοκαίνουργιο AM5 socket με πάνω από 25% βελτιωμένες επιδόσεις ανά watt, κάτι που θέλουμε να δούμε στην πράξη μόλις έχουμε στα χέρια μας τα νέα μοντέλα.

Οι Zen 5 θα είναι μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική, με υποστήριξη του επερχόμενου socket AM5

Οι μελλοντικοί Zen 5 όμως, θα είναι το optimization βήμα της AMD για τους Ryzen. Αντί όμως να σταθεί σε μικρές τροποποιήσεις, όπως στο πλάνο “tick-tock” της Intel, η AMD κάνει βαρύγδουπες υποσχέσεις λέγοντας πως θα είναι “μια τελείως νέα αρχιτεκτονική”.

amd-zen4-cpu-architecture

Η νέα σχεδίαση δε θα προϋποθέτει νέο socket, αφού το AM5 που θα δούμε το Φθινόπωρο θα είναι ικανό να σηκώσει επεξεργαστές έως και 170W, αλλά φυσικά εξαρτάται και από τη “δύναμη” των μητρικών όσον αφορά τοπ κύκλωμα τροφοδοσίας. Η Zen 5 θα βελτιώσει αισθητά τη σχεδίαση του front end pipeline και με την είσοδο παράλληλων στοιχείων ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο να σταθεί απέναντι από τις τότε προτάσεις της Intel.

Η νέα αρχιτεκτονική θα συνοδεύεται και από καινοτομίες που βλέπουμε να συμβαίνουν από τώρα, όπως τη 3D V-Cache της εταιρίας, που ήρθε στο φως με τον Ryzen 7 5800X3D, που έδειξε πόσο σημαντική είναι εν τέλει η περισσότερη cache στους επεξεργαστές.

Για την ώρα οι πληροφορίες σχετικά με τη Zen 5 είναι λίγες, και δεν περιμένουμε πολλά παρά μόνο από το 2023, όταν θα έχουμε τους Zen 4 στην αγορά, και πιθανόν κάποιο refresh τους. Μέχρι τότε, ας παίξουμε με ότι έχουμε!

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα