Creative Stage Air V2 soundbar Review: δυνατός και φορητός ήχος

Οι εποχές που ο ποιοτικός ήχος κόστιζε αρκετά έχουν περάσει – σχεδόν – ανεπιστρεπτί. Πέρα από τα χρήματα που θέλει ένα καλό ζευγάρι ηχείων, πλέον ζούμε στην εποχή της φορητότητας, εκεί όπου ο ήχος είναι έτοιμος για να τον παίρνεις παντού μαζί σου. Το ίδιο και η ηχομπάρα της Creative, Stage Air V2, την οποία έχω στα χέρια μου και θα τη δούμε σε αυτό το review.

Ηχομπάρες έχουμε δει αρκετές, όμως η πρόταση της Creative είναι κάτι ανάμεσα σε φορητό ηχείο και ηχομπάρα. Με την ενσωματωμένη μπαταρία της μας επιτρέπει να την κουβαλάμε από δωμάτιο σε δωμάτιο, και έτσι αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Η ισχύς των 2x5W στα ηχεία δεν είναι και λίγη.

Η εύκολη μετακίνηση της Stage Air V2, η αρκετά μεγάλη συμβατότητα με συσκευές όπως κονσόλες και PCs χάρη στο Bluetooth, και η USB-C σύνδεση μας υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για μια πολύ απλή και λειτουργική ηχομπάρα. Η μετάβαση από το, παλιό πλέον, micro USB είναι εμφανής και έτσι εφόσον όλοι έχουμε ένα σύγχρονο smartphone με USB-C, δε θα χρειαστεί να ψάχνουμε κάθε φορά για καλώδιο.

Η Stage Air V2 βλέπουμε ότι αφαιρεί κάποια features αντί να προσθέτει, αλλά αυτό δεν είναι εντελώς κακό. Η πρώτη έκδοση διέθετε και μια βολική USB υποδοχή στο πίσω μέρος ούτως ώστε να παίξουμε τη μουσική μας από ένα USB drive.

Στην εποχή που όλα τρέχουν μέσω Bluetooth, το κακό είναι πολύ μικρό. Η Creative μας δίνει όμως πρόσβαση στο νεότερο πρότυπο Bluetooth 5.3 αλλά και στους ανασχεδιασμένους “Full-range racetrack drivers”, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή από την πρώτη έκδοση όμως φαίνεται από την εμφάνιση, εκεί όπου η μικρή κλίση των ηχείων προς τα πάνω βελτιώνει τον ήχο εάν η ηχομπάρα βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας, όπως όταν κάθεται κάτω από την οθόνη του desktop.

Οι διαστάσεις της είναι σαφώς μικρές αλλά ελάχιστα μεγαλύτερες από την πρώτη έκδοση, χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα. 410mm στο μήκος x 94mm στο βάθος και 75mm στο ύψος είναι τα νούμερα που μετρήσαμε – και το αυξημένο βάθος μαζί με τον ανασχεδιασμένο θάλαμο των μεγαφώνων, λειτουργεί προς βελτίωση του μπάσου.

Οι μικρές αισθητικές αλλαγές στα πλήκτρα στο πλάι αλλά και στην περίμετρο που έχει πλέον περισσότερες γωνίες από πριν, συμπληρώνουν το αισθητικό κομμάτι από πλευράς Creative. Πάμε λοιπόν να δούμε πως συμπεριφέρεται και σε χρήση.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όπως πρέπει να είπαμε και στην αρχή, η Stage Air V2 διαθέτει δύο ηχεία ισχύος 5W και μπαταρία 2200mAh σαν την πρώτη Stage Air και αυτό γιατί η αυτονομία μετριέται στις 6 ώρες, όπως και ο προκάτοχός της. Στο σύνολό της, η ηχομπάρα έχει peak power τα 20W. Υπάρχει η σύνδεση USB Type-C για φόρτιση, μια αρκετά βολική αλλαγή από το πρώτο μοντέλο, και σίγουρα μια πιο σύγχρονη επιλογή από την Creative.

Η απόκριση βρίσκεται στα τυπικά 80Hz – 20kHz, οπότε οι πολύ χαμηλές συχνότητες ίσως δε θα γίνουν εύκολα αντιληπτές. Αυτό βέβαια πηγαίνει και ανάλογα με το είδος της μουσικής και του περιεχομένου γενικότερα.

Το πρότυπο του Bluetooth είναι το Bluetooth 5.3, με υποστήριξη του SBC codec.

“Οι μικρές αισθητικές αλλαγές στα πλήκτρα στο πλάι αλλά και στην περίμετρο που έχει πλέον περισσότερες γωνίες από πριν, συμπληρώνουν το αισθητικό κομμάτι από πλευράς Creative.”

Σύνδεση – Ρυθμίσεις

Η σύνδεση είναι πανεύκολη και γίνεται όπως κάθε άλλο Bluetooth ηχείο, handsfree ή ακουστικά. Πατάμε το κουμπί power, περιμένουμε μέχρι να ακούσουμε την “κυρία Creative” να μας λέει “looking for connections” και έπειτα τη συνδέουμε από την πηγή μας.

Με πατημένο το κουμπί του Bluetooth, η ηχομπάρα αποσυνδέεται από όποια ενεργή πηγή, ενώ το λαμπάκι φωτίζει μπλε όταν βρίσκεται σε λειτουργία Bluetooth.

Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης με το USB-C τόσο επάνω σε ένα PC, όσο και σε smartphones ή laptops. Το δεύτερο βέβαια μοιάζει ανούσιο όσο έχουμε διαθέσιμο το Bluetooth. Η line in που βρίσκεται στο πίσω μέρος, διευκολύνει τη σύνδεση άλλων εξωτερικών πηγών, και γι’ αυτόν τον λόγο η εταιρία μας δίνει μαζί και ένα καλώδιο με δύο jacks 3.5mm σε κάθε πλευρά.

Στην ίδια πλευρά έχουμε τέσσερα κουμπιά, δύο για τη ρύθμιση της έντασης, ένα κουμπί Bluetooth και ένα που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί την ηχομπάρα, το οποίο έχει και μια μικρή βύθιση για να αποτρέψουμε τα λάθος πατήματα. Χάρη στα λαστιχένια ποδαράκια, παραμένει σούπερ σταθερή και έτσι δε χρειάζεται να βάλουμε “κόντρα” για να αυξο-μειώσουμε την ένταση. Τα πλήκτρα έχουν σαφή αίσθηση και λαστιχένια επίστρωση.

Ποιότητα Ήχου

Μετά από πολλές δοκιμές, gaming και αρκετά βίντεο, έχουμε άποψη!

Η Creative μας προιδέασε για ήχο με μπάσο, και η αλήθεια είναι ότι η Stage Air V2 μας το δίνει. Τα 80Hz που αναφέρει στα specs είναι αρκετά για κάθε μουσικό κομμάτι, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που παίζουν στα 60Hz για μεγαλύτερο εφέ.

Για ένα τέτοιο ηχείο, και δη φορητό, είναι μια χαρά. Το μεγάλο αρνητικό όμως είναι πως μαζί το μπάσο φέρνει μαζί και αρκετές μεσαίες συχνότητες που αμαυρώνουν την εικόνα. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο στις φωνές ή στα φωνητικά των τραγουδιών.

Οι υψηλές συχνότητες είναι και αυτές περιορισμένες αρκετά λόγω του Bluetooth, όμως χρειάζεται ένα “εκπαιδευμένο” αφτί για να αντιληφθεί τη διαφορά από ένα “κανονικό” set ηχείων. Η συμπίεση που εισάγει το Bluetooth είναι εκεί, και γι’ αυτό δε θα επιλέγαμε τη συγκεκριμένη για χρήση σαν καθημερινά ηχεία στο PC.

Το πλαστικό περίβλημα σίγουρα παίζει και αυτό το ρόλο του, ενώ έχει σημασία και σε ποιο σημείο θα ακουμπήσουμε την ηχομπάρα για πιο ποιοτικό ήχο.

Επίλογος

Η Stage Air V2 κάνει όλα όσα υπόσχεται. Συνδέεται με το PC, το smartphone και οτιδήποτε έχει Bluetooth, οπότε σε αυτό το κομμάτι είναι μια αρκετά ευέλικτη λύση για ήχο σε κάθε σημείο του σπιτιού – μέχρι και έξω από αυτό, αφού οι διαστάσεις είναι τέτοιες ώστε να την πάρουμε μαζί μας και σε ένα ταξίδι.

Τα 2x5W είναι αρκετά και θα δούμε τη συγκεκριμένη να πλησιάζει άλλες ακριβότερες λύσεις, ωστόσο το γεγονός ότι έρχεται από μια γνωστή μάρκα, όπως η Creative, μας κάνει να αναλογιζόμαστε το premium που πληρώνουμε στην τιμή.

Τα 59€ ηχούν προς την πιο ακριβή πλευρά της Creative και δεδομένου ότι η πρώτη Stage Air υπάρχει ακόμα σε τελευταία αποθέματα με ελαφρώς πεσμένη τιμή στα 39€, προσθέτει εναλλακτικές στα επίπεδα τιμών των OEM προϊόντων που μπορεί να συναντήσουμε online.

Αν και η κριτική μας στην ποιότητα του ήχου μπορεί να φαίνεται αυστηρή, εν τέλει η Stage Air V2 τα καταφέρνει καλά. Μας δείχνει επίσης πως ακόμα και με λίγα σχετικά χρήματα, μπορούμε να έχουμε λεπτομερή και δυνατό ήχο σε κάθε γωνία του σπιτιού. Και όλα αυτά με τη μεγάλη εμβέλεια που υπόσχεται το Bluetooth 5.3. Για εσάς που αντιλαμβάνεστε την ποιότητα από χιλιόμετρα, καλύτερα να “πατήσετε skip” και να πάτε κατευθείαν σε μια ενσύρματη λύση της εταιρίας.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Οι εποχές που ο ποιοτικός ήχος κόστιζε αρκετά έχουν περάσει - σχεδόν - ανεπιστρεπτί. Πέρα από τα χρήματα που θέλει ένα καλό ζευγάρι ηχείων, πλέον ζούμε στην εποχή της φορητότητας, εκεί όπου ο ήχος είναι έτοιμος για να τον παίρνεις παντού μαζί σου. Το...Creative Stage Air V2 soundbar Review: δυνατός και φορητός ήχος