Philips Momentum 55 Monitor με Ambiglow Review: Η ‘φωτεινή, 4K οθόνη’

Για τους περισσότερους λάτρεις των ταινιών αλλά και τους gamers, η τηλεόραση αποτελεί το βασικό συστατικό της ψυχαγωγικής τους εγκατάστασης. Είτε πρόκειται για παιχνίδια είτε για ταινίες και αντίστοιχο περιεχόμενο, η ύπαρξη μιας καλής τηλεόρασης εξασφαλίζει μια όσο το δυνατόν πιο συναρπαστική και ευχάριστη εμπειρία.

Ευτυχώς, η σημερινή αγορά είναι γεμάτη με τηλεοράσεις παντός τύπου, από απλά μοντέλα με βασικές δυνατότητες, μέχρι high-end που προσφέρουν σημαντικά χαρακτηριστικά και τρομερές επιδόσεις. Όταν μιλάμε για τηλεοράσεις, οι περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν VA πάνελ λόγω του χαμηλού κόστους, τα οποία ενσωματώνουν όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες σε ένα ‘βολικό’ πακέτο. Άλλοι πηγαίνουν στις κατά πολύ ακριβότερες OLED, τις οποίες πλαισιώνουν με gaming χαρακτηριστικά όπως υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης, όπου παρέα με το εξαιρετικό contrast, αφήνουν μια μοναδική αίσθηση κατά το gaming.

Ένα μοντέλο που συνεχίζει αυτή την τάση των VA panels ακόμα και σε ακριβές προτάσεις με gaming στοιχεία, είναι η τηλεόραση Philips Momentum των 55 ιντσών (559M1RYV), την οποία θα εξετάσω σε αυτό το review.

Η συγκεκριμένη, δεν αποτελεί μια τυπική τηλεόραση, αλλά επί της ουσίας monitor, το οποίο έχει σχεδιαστεί για gamers και για όσους αναζητούν την καλύτερη ποιότητα εικόνας που μπορούν να αγοράσουν.

Πέρα από τα specs βέβαια, αυτή η Philips θεωρείται monitor διότι δεν διαθέτει ψηφιακό αποκωδικοποιητή, ούτε κάποια σύνδεση που παραπέμπει σε τηλεόραση – είναι αυστηρώς κατάλληλη για κονσόλες και PC. Η υπόσχεση της Philips για κορυφαίες επιδόσεις σε συνδυασμό με την τιμή είναι ίσως το πιο μελανό σημείο που έχει το συγκεκριμένο μοντέλο. 

Χαρακτηριστικά και Συνδεσιμότητα

Οι gaming καταβολές φαίνονται ακόμα και από τη συσκευασία της, που προδίδει ότι είναι 100% συμβατή με τις πιο πρόσφατες κονσόλες, το Xbox Series S/X και το PlayStation 5. Και αυτό γιατί πέρα από την ανάλυση, στο κουτί φιγουράρει ο ρυθμός ανανέωσης των 120Hz που γίνεται δυνατός μέσω των HDMI αλλά και των DisplayPort θυρών.

Στο PC, το πάνελ τρέχει μέχρι και στα 144Hz μέσω των DisplayPort, ενώ σε μερικές σύγχρονες GPUs το 144Hz επιτυγχάνεται και μέσω HDMI αφού η οθόνη διαθέτει HDMI 2.1. Εναλλακτικά, ο συνδυασμός 4K και 144Hz θα γινόταν δυνατός μόνο χάρη στο display stream compression, ένα πρότυπο της VESA που επιτρέπει μετάδοση 8-bit χωρίς εμφανείς απώλειες στην ποιότητα του σήματος. Η συγκεκριμένη όμως, έρχεται με 10-bit panel κάτι που αντιλαμβανόμαστε από ένα απλό colour banding test στο Photoshop. Τα επιπλέον χρώματα είναι ιδανικά για κάποιον που δουλεύει στο PC και περιμένει υψηλή χρωματική ακρίβεια ανά πάσα στιγμή.

Η USB-C μεταφέρει μέχρι και 120Hz σε 4K UHD, πράγμα που σημαίνει ότι τα Macs μαζί με άλλες συσκευές και κάρτες γραφικών που μεταφέρουν εικόνα μέσω USB-C θα περιοριστούν σε αυτά τα Hertz και δε θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το πλήρες εύρος. Μικρό το κακό βέβαια. Παράλληλα, υπάρχει υποστήριξη για variable refresh rate (VRR ή μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης) για ομαλή κίνηση σε όλα τα σύγχρονα games. Για αυτό το feature έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν με αποκλειστικό αφιέρωμα στο site.

Αφαιρώντας την από το κουτί, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τηλεόραση 55 ιντσών, ανάλυσης 4K UHD και ένα τεράστιο βάρος να την συνοδεύει, λόγω της ενσωματωμένης ηχομπάρας – μεταξύ άλλων. Η Bowers & Wilkins υπογράφει τη σχεδίασή της και εκτός από ένα ποιοτικό subwoofer, η αγγλική εταιρία τοποθέτησε ένα πλήρες σύστημα που περιλαμβάνει και δύο ποιοτικά μεγάφωνα για 2.1 ήχο και υποστήριξη DTS sound.

Από τις περισσότερες τηλεοράσεις και monitors, η συγκεκριμένη είναι κλάσης ανώτερη και με διαφορά – τόσο οι υψηλές συχνότητες όσο και το μπάσο, είναι πράγματα που προσέχουμε ακόμα και σε χαμηλές εντάσεις – και αυτό είναι το μεγαλύτερο θετικό από πλευράς ήχου. 

Στην Momentum των 55 ιντσών συναντάμε πάνελ 4K UHD με ρυθμό ανανέωσης 120Hz και τεχνολογία FreeSync Premium Pro, καθιστώντας την τηλεόραση-monitor ένα ιδανικό μέσο προβολής για παιχνίδια. Η ποιότητα της εικόνας βελτιώνεται περαιτέρω από την υποστήριξη VESA HDR 1000 και την τεχνολογία Philips Ambiglow, η οποία παράγει μια πιο καθηλωτική εμπειρία θέασης. Αυτομάτως αυτό μετατρέπεται σε ένα σημαντικό προτέρημα της Philips, όμως το Ambiglow δείχνει να μην ακολουθεί με την ίδια ταχύτητα το βίντεο που τρέχει στην οθόνη.

Όσον αφορά την φωτεινότητα, έχουμε άφθονη χάρη στο σύστημα W-LED που ενσωματώνει αυτό το μοντέλο. Η Philips υπόσχεται 750 cd/m2 και αυτό είναι εμφανές καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών. Για χρήση ως desktop monitor, η φωτεινότητα δε χρειάζεται να περάσει το 30% από τις ρυθμίσεις, ενώ σε HDR περιεχόμενο το monitor παράγει καταπληκτική φωτεινότητα με claimed τιμή τα 1200 cd/m2 στο VA πάνελ της. 

Τώρα, σχετικά με το εύρος χρωμάτων, εδώ η Philips έχει μια ευχάριστη έκπληξη. Η Momentum των 55 θεόρατων ιντσών παρέχει κάλυψη 95% στο DCI-P3, οπότε εργασίες που χρειάζονται ακρίβεια χρωμάτων μπορεί να γίνουν εύκολα στην τεραστίων διαστάσεων οθόνη της Philips. Δυστυχώς, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό δε μπορούμε να δώσουμε ακριβείς τιμές, όπως και να αναφέρουμε τις επιδόσεις της μετά από πλήρες καλιμπράρισμα. Ο ρυθμός ανανέωσης κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ρευστή και ιδανική για εργασία παντός τύπου.

Σχεδίαση – Εργονομία

Σχεδιαστικά, η πρόταση της Philips έχει απλές γραμμές και μινιμαλιστική gaming προσέγγιση χωρίς να κάνει υπερβολές. Ακόμα και η ηχομπάρα της είναι προσεγμένη και ποιοτική, με το ύφασμα της δανέζικης Kvadrat να καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη των ηχείων. Η Kvadrat αποτελεί μια από τις πιο παλιές και γνωστές εταιρίες σχεδίασης και κατασκευής υφασμάτων για κάθε χρήση, και απ’ ότι φαίνεται αυτό κέντρισε την προσοχή και της Philips που την επέλεξε για την Momentum των 55 ιντσών. 

Αισθητικά όμως, το ύφασμα στην ηχομπάρα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, και το μόνο πράγμα που ξεχωρίζει, έναντι ενός απλού υφασμάτινου καλύμματος, είναι οι ραφές, που προσδίδουν ποιότητα στην τηλεόραση-οθόνη της Philips.

Στο πίσω μέρος έχουμε το Ambiglow χωρισμένο σε τρεις ζώνες, τις δύο πλευρές δεξιά και αριστερά και το πάνω οριζόντιο κομμάτι της τηλεόρασης. Ο χειρισμός του γίνεται εξ’ ολοκλήρου από το μενού μέσω του χειριστηρίου και εκεί μπορούμε να ρυθμίσουμε το χρώμα, τα εφέ, ακόμα και ποια ζώνη θα έχουμε ενεργή. Στο ίδιο σημείο έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε την παρεχόμενη βάση και να βιδώσουμε την τηλεόραση σε κάποιο VESA mount 200 x 200mm. 

Όντας μια 55άρα οθόνη που έρχεται με τη δική της επιτραπέζια βάση, είμαστε περίεργοι να δούμε κατά πόσο αυτή μπορεί να ρυθμιστεί όπως κατά ύψος και περιστροφή κάθετα. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο αρνητικό της Momentum. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων δεν υπάρχει ρύθμιση ύψους αλλά ούτε και περιστροφής και τα μόνα πράγματα που μπορούμε να πειράξουμε είναι η κλίση και η περιστροφή στον οριζόντιο άξονα. Και αυτό κατατάσσεται στα αρνητικά μιας και οι περισσότερες gaming τηλεοράσεις/monitors στην αγορά, προσφέρουν περισσότερες επιλογές ρύθμισης.

Ρυθμιστικά – Κατανάλωση

Λόγω των αυξημένων διαστάσεων, το χειριστήριο είναι το βασικό εργαλείο ελέγχου της τηλεόρασης-οθόνης από την Philips. Η οθόνη έρχεται με άφθονα gaming χαρακτηριστικά όπως crosshair, ρύθμιση του adaptive sync, του smart response ενώ έχει ξεχωριστή ρύθμιση για το low input lag το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για ομαλό και άμεσα αποκρίσιμο gaming στο PC και στις κονσόλες.

Πέρα από τις ρυθμίσεις για το Ambiglow και το low blue light για τη μείωση της κόπωσης των ματιών, η οθόνη φέρει επίσης πολλές επιλογές και preset για ρύθμιση της εικόνας στα μέτρα του κάθε gamer. Επιπλέον, η λειτουργία PbP σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε μέχρι και δύο πηγές ταυτόχρονα.

Ευχάριστη είναι και η ύπαρξη πολλών ρυθμίσεων για τον ήχο, ούτως ώστε να πάρουμε τα μέγιστα από την ενσωματωμένη ηχομπάρα. Μπορούμε να ρυθμίσουμε την πηγή του ήχου που θα παίζει, να ενεργοποιήσουμε κάποια από τα παρεχόμενα preset, μέχρι και να φτιάξουμε ένα πολύ απλό (single band) EQ και να περιορίσουμε ή να αυξήσουμε ορισμένες συχνότητες για πιο γεμάτο ήχο, ανάλογα με τον χώρο μας. 

Επίλογος: Η Philips Momentum είναι ένα εξαιρετικό niche προϊόν

Παρά τις υψηλές επιδόσεις που δεν προδίδουν την ύπαρξη VA panel στο εσωτερικό, των πραγματικά άφθονων επιλογών για να ρυθμίσουμε την εικόνα κατά το gaming, η Philips Momentum των 55 ιντσών είναι μια οθόνη για enthusiasts που θέλουν χωρίς να ασχοληθούν πολύ, να έχουν μια αρκετά ποιοτική οθόνη για την κονσόλα και το PC τους μαζί με ένα σύστημα για ήχο 2.1 χωρίς να χρειάζεται η αγορά επιπλέον εξοπλισμού. 

Η έλλειψη κάποιου λειτουργικού συστήματος, Bluetooth και άλλων συνδέσεων για εικόνα και ήχο περιορίζει πάρα πολύ την οθόνη. Στα θετικά της, βάζουμε τις 4x USB 3.2, τις 3x HDMI 2.1 και τη μια έξοδο 3.5mm για να στείλουμε τον ήχο σε ακουστικά.

Το Ambiglow είναι το σήμα κατατεθέν της Philips και είναι κάτι που ξεχωρίζει όπου και να τοποθετήσουμε την οθόνη. Σε μονόχρωμους τοίχους το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, σε βαθμό που δε χρειάζεται να έχουμε κάποια επιπλέον πηγή φωτός στο χώρο. Αυτό σε συνδυασμό με την κατανάλωση των μαξ 100W που μετρήσαμε σε φωτεινότητα άνω του 50% αποτελούν τα βασικά θετικά που παίρνετε με τα 1500 περίπου ευρώ που τη βρίσκουμε εντός ελληνικών συνόρων.

Στην Ευρώπη, η ίδια οθόνη κοστολογείται μέχρι και τα 1200 ευρώ, αρκετά πιο νορμάλ τιμή, μιας και σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν μόνο λίγες τόσο μεγάλες οθόνες με ρυθμό ανανέωσης πάνω από τα 144Hz. Για την ακρίβεια, εάν δεν ρίξετε την διαγώνιο (και τα χρήματα) στις 43 ίντσες, για παράδειγμα, εκεί όπου υπάρχουν προτάσεις από την ASUS, την Gigabyte και την Acer, τότε η Philips αποτελεί μονόδρομο και μια, τρόπον τινά, σπάνια gaming οθόνη.

Αποτελέσματα

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
90 %
Συνδέσεις
70 %
Ποιότητα Εικόνας
90 %
Ρυθμίσεις εικόνας
80 %
Εργονομία
65 %
Τιμή
55 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Για τους περισσότερους λάτρεις των ταινιών αλλά και τους gamers, η τηλεόραση αποτελεί το βασικό συστατικό της ψυχαγωγικής τους εγκατάστασης. Είτε πρόκειται για παιχνίδια είτε για ταινίες και αντίστοιχο περιεχόμενο, η ύπαρξη μιας καλής τηλεόρασης εξασφαλίζει μια όσο το δυνατόν πιο συναρπαστική και ευχάριστη...Philips Momentum 55 Monitor με Ambiglow Review: Η 'φωτεινή, 4K οθόνη'