Πιθανό σχεδιαστικό πρόβλημα βρέθηκε σε κάποιες AMD Radeon RX 7900

Το σχεδιαστικό πρόβλημα φαίνεται να αφορά μέχρι στιγμής μόνο τις reference ή MBA (Made by AMD) κάρτες της νεότερης οικογένειας Radeon RX 7900.

Μέσω δοκιμών που έκανε ο overclocker Der8auer, γνωστός στον χώρο για τις extreme overclocking παρουσιάσεις του, εντόπισε ότι αρκετές κάρτες της σειράς Radeon RX 7900 αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερθέρμανσης κάτι στο οποίο ενδέχεται να φταίει το vapor chamber σύστημα ψύξης των καρτών.

Οι reference κάρτες ή γνωστές σαν Made by AMD (MBA), διαθέτουν ένα σύστημα vapor chamber στην ψύκτρα τους, το οποίο λειτουργεί με τις ίδιες αρχές όπως τα περισσότερο γνωστά heatpipes. Μια μικρή ποσότητα υγρού στο εσωτερικό του θαλάμου (και σε μια συγκεκριμένη πίεση για να γίνει δυνατή η αντίδραση), εξατμίζεται με την θερμοκρασία που εκλύεται από τον πυρήνα, μεταφέρεται στις άκρες του συστήματος, όπου και ξαναγίνεται υγρό, επιστρέφοντας στο κέντρο.

Αυτή η διαδικασία φαίνεται πως είναι και το βασικό πρόβλημα στην νεότερη γενιά της AMD, μιας και οι πληροφορίες όχι μόνο του Der8auer, αλλά και άλλων media όπως του επίσης Γερμανού αναλυτή και reviewer Igor Wallossek, υποδεικνύουν ότι στο εσωτερικό του vapor chamber υπάρχει μικρότερη ποσότητα υγρού απ’ όσο θα έπρεπε.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται μόνο όταν η κάρτα βρίσκεται εγκατεστημένη σε οριζόντια θέση. Ο Der8auer σχεδίασε μια ειδική βάση για να επαληθεύσει αν το βάρος του ψυγείου και η βαρύτητα είναι ο λόγος που παρατηρούνται υψηλότερες θερμοκρασίες σε οριζόντια θέση.

Έχοντας κάνει αρκετές δοκιμές, όπως standoffs και την τροποποίηση του συστήματος ψύξης των καρτών, αποφάνθηκε ότι το μόνο πρόβλημα μπορεί να είναι το vapor chamber. Πληροφορίες από τον Igor, αναφέρουν ότι ήδη ένας OEM φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας προβληματικής παρτίδας, κάτι που έφτασε ήδη και τα αφτιά της AMD, από την οποία περιμένουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες, μιας και είναι άγνωστο το πόσους χρήστες επηρεάζει πραγματικά.

Στο νεότερό του βίντεο μάλιστα, ο Γερμανός Der8auer θυσίασε μια από τις ψύκτρες των καρτών για να μας δείξει τις κρύβεται στο εσωτερικό. Όπως φαίνεται, η επιφάνεια μεγιστοποιείται με την προσθήκη ειδικών “πυλώνων” οι οποίοι ψύχουν αποτελεσματικά μια συγκεκριμένη επιφάνεια, ωστόσο χωρίς την απαραίτητη ποσότητα ψυκτικού υγρού, ενδέχεται να συναντάμε προβλήματα όπως αυτό του άρθρου.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα