AMD Radeon RX 7900 XT, 7900 XTX: Η απάντηση στην ‘πράσινη’

Μια καινούργια γενιά καρτών γραφικών ανοίγει το δρόμο για ακόμα ταχύτερα γραφικά στην πλατφόρμα του PC. Με αυτόν τον τρόπο η AMD έχει το μονοπώλιο στην επικαιρότητα, λίγο μετά την αποκάλυψη των Ryzen 7000.

Η ανακοίνωση σήμερα περιλαμβάνει δύο κάρτες – την Radeon RX 7900 XT και την Radeon RX 7900 XTX – μια ονομασία φόρος τιμής στα παλιά μοντέλα της εταιρίας, όπως τη θρυλική 1950 XTX. Και οι δύο τους φημολογούνταν για μήνες, όμως τώρα, και μετά την κυκλοφορία των Nvidia RTX 40, ήρθε η ώρα να τις δούμε και επίσημα.

Το event που μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube, μας έδειξε εκ των έσω όλα όσα θα δούμε στη νέα γενιά, από τις αρχιτεκτονικές αλλαγές, τη σχεδίαση RDNA 3, και φυσικά τις επιδόσεις και τις τιμές που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Σχεδιαστικά, οι κάρτες έχουν μικρές αισθητικές επεμβάσεις στις reference υλοποιήσεις που δε θα μας νοιάξουν στα περισσότερα aftermarket μοντέλα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως, είναι η αρχιτεκτονική και η σχεδίαση των πυρήνων.

RDNA 3: Η πρώτη GPU με chiplets

Χωρίς να θέλει να χωρίσει την κυκλοφορία στα δύο, οι κάρτες θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα στις 13 Δεκεμβρίου, και προτού πούμε περισσότερα για τις επιδόσεις, πάμε να δούμε τον εσωτερικό τους κόσμο. Η λιθογραφία σε αυτό το μοντέλο είναι μεικτή, με τον πυρήνα να κατασκευάζεται στα 5nm – όπως και οι Ryzen 7000 – ενώ τα memory dies στην περίμετρο φτιάχνονται στα 6nm της TSMC.

Η AMD είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί σχεδίαση με chiplets στις κάρτες γραφικών της, μια σχεδίαση που φυσικά δανείστηκε από την οικογένεια των επεξεργαστών Ryzen.

Έξι θα είναι συνολικά τα chiplets στην κάρτα της AMD τα οποία περιλαμβάνουν την Infinity Cache των 96MB, ή αλλιώς τα Memory Cache Dies (MCD). Όπως και στις RDNA 2, η Infinity Cache παίζει τον ρόλο της L3 Cache στους επεξεργαστές, μιας ταχύτατης μνήμης που στην περίπτωση της AMD μπορεί να μεταφέρει έως και 5.3TB/s.

Σημειώνεται ότι η 7900 XTX θα φέρει και τα έξι MCDs ενώ η 7900 XT θα έρχεται με 5, και φυσικά μειωμένο throughput. Οι επιδόσεις που υπόσχεται με αυτό το memory configuration από την προηγούμενη γενιά είναι σημαντικές, και η εταιρία αναφέρει έως και 2.7 φορές περισσότερο peak bandwidth.

Η υλοποίηση αυτής της σχεδίασης είναι κάτι που η AMD δούλεψε για πολλά χρόνια, από την εποχή ακόμα της R9 Fury – του “δοκιμαστικού” όπως είχαμε πει τότε μοντέλου της εταιρίας με τις HBM μνήμες της. Η τεχνολογία Elevated Fanout Bridge (EFB) δείχνει το δρόμο και σε άλλες εταιρίες που χρησιμοποιούν ακόμα μονολιθικά σχέδια και φυσικά η Nvidia συμπεριλαμβάνεται στη λίστα.

58 δις τρανζίστορ και dual-issue SIMDs για θεωρητικά 2.7 φορές υψηλότερες επιδόσεις

Μαζί με τα 58 δις τρανζίστορ και τα 24GB GDDR6 που θα φέρει το μεγαλύτερο μοντέλο, 7900 XTX, μιλάμε για επιδόσεις που αγγίζουν τα 61 TFLOPs, ενώ βελτιώσεις παρατηρούμε και στο Ray Tracing.

Ακόμα μια σημαντική αλλαγή – και ταυτόχρονα ένα βήμα πίσω – είναι η ύπαρξη dual-issue μονάδων SIMD. Ουσιαστικά αυτό το χαρακτηριστικό υπήρχε στις GCN κάρτες της εταιρίας πριν από αρκετά χρόνια και υπήρξε το σημαντικότερο μειονέκτημα σε συνθήκες gaming.

Ως έναν βαθμό, και για να το εξηγήσουμε, θα το παρομοιάσουμε με το HyperThreading της Intel, όπου οι μονάδες επεξεργασίας μπορούν να εκτελέσουν ένα ακόμα instruction παράλληλα. Αυτό ονομάζεται Instruction Level Parallelism και επανέρχεται στην RDNA 3 αρχιτεκτονική.

Όσον αφορά τις μονάδες AI που φαίνονται στο παραπάνω slide, η AMD ανέφερε ότι στο εσωτερικό κάθε RDNA 3 GPU υπάρχουν δύο τέτοιοι υποστηρίζοντας (INT8 tensor). Οι συγκεκριμένοι επιταχυντές δεν ήταν στο επίκεντρο της AMD σε αυτή την παρουσίαση.

Βελτιωμένο Ray Tracing – Συγκρίσιμο με τις RTX 30

Η AMD ανανέωσε επίσης το hardware ray tracing στις RDNA 3. Η μονάδα RT δεύτερης γενιάς, όπως την αποκαλεί η AMD, μπορεί να χειριστεί 1,5 φορές περισσότερες ακτίνες. Υπάρχουν επίσης νέες δυνατότητες ταξινόμησης κιβωτίων υλικού και διέλευσης που δεν υπήρχαν στην αρχική λειτουργικότητα RT του RDNA 2.

Η παρουσίαση της AMD έδωσε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για το ray tracing και φαίνεται ότι αντίθετα με την προηγούμενη αρχιτεκτονική, προχωρά σε μια hardware-based υλοποίηση του υποσυστήματος. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει ούτως ώστε οι εντολές ray tracing να μην καταλαμβάνουν τόσους πολλούς πόρους από την υπόλοιπη GPU (raster).

Διαχωρισμένοι χρονισμοί για Shaders και Front-End

Αν και ο λόγος που η AMD προέβη σε αυτήν την κίνηση δεν είναι ακριβώς σαφής, αρκετές πληροφορίες κάνουν λόγω για τη διατήρηση του υψηλού power efficiency κατά τη λειτουργία. Η AMD υπόσχεται έως και 25% μικρότερη κατανάλωση κατά περιπτώσεις.

Στην RDNA 3, η AMD διαχωρίζει το shader clock από το front-end, σηματοδοτώντας ακόμα μια αλλαγή που μας έρχεται από το παρελθόν.

Έτσι οι shaders στα μοντέλα τρέχουν στα 2.3GHz, ενώ το front-end στα 2.5GHz. Το πιο πιθανό είναι οι shaders να μπορούν εύκολα να φτάσου ντα 2.5GHz όμως αυτό θα συνοδευτεί και από μεγαλύτερη κατανάλωση.

Οι κάρτες και τα specs τους

Περνάμε στο άκρως ενδιαφέρον κομμάτι – την εμφάνιση και τα specs των νέων Radeon RX 7900 XTX και Radeon RX 7900 ΧΤ.

Ξεκινώντας με τη μεγαλύτερη, RX 7900 XTX, στο εσωτερικό της συναντάμε 12288 πυρήνες σε 96 Compute Units μια πολύ γενναία αύξηση από την RX 6950 XT του Μαΐου. Τα 2.3GHz αφορούν το game clock όπου και αυτό είναι αυξημένο από τα 2.1GHz της προηγούμενης ‘ισχυρής’ GPU από την αμερικάνικη εταιρία.

Στο κομμάτι της μνήμης, εδώ έχουμε 24GB GDDR6 χρονισμένες στα 20 Gbps και σε ένα bus 384-bit φτάνοντας έτσι το bandwidth στον μαγικό αριθμό των 960 GB/s. Το total board power της συγκεκριμένης είναι 355W, ελαφρώς αυξημένα από την προηγούμενη ισχυρότερη κάρτα της – μια νόρμα που και οι δύο μεγάλοι ακολουθούν πιστά.

Η RX 7900 XT έχει μερικά κοινά με την ‘μεγάλη’ RDNA 3 ενώ προσφέρει ελαφρώς πιο ‘μαζεμένες’ επιδόσεις. Στο εσωτερικό κρύβονται 10752 πυρήνες σε 84 CUs, ενώ οι χρονισμοί βρίσκονται στα 2GHz χωρίς να αναφέρεται το boost clock. Τα 43 TFLOPs είναι θεωρητικά διπλάσια από την 6950 XT, όμως οι επιδόσεις της δε θα είναι 2x αλλά κάτι λιγότερο, δεδομένων των dual-issue SIMD instructions που μας ανέφερε η AMD στην παρουσίαση.

Το υποσύστημα της μνήμης ολοκληρώνεται από 20GB GDDR6 χρονισμένες στα ίδια 20 Gbps, αλλά με τον πιο στενό δίαυλο των 320-bit, το bandwidth θα είναι σαφώς μικρότερο στα 800 GB/s.

Εμφάνιση – Συνδέσεις

Η εμφάνιση των reference καρτών είναι μια μικρή βελτίωση και σίγουρα θα δούμε κάποιες από αυτές να καταλήγουν στα PCs πολλών gamers. Η AMD θα συνεχίσει να προσφέρει την reference κάρτα της μέσω των συνεργατών της, όμως περιμένουμε και δεκάδες aftermarket κάρτες με την RDNA 3 αρχιτεκτονική.

Για την ώρα, το triple fan σύστημα και η ανοικτή ‘ράχη’ επιτρέπει αρκετά καλό airflow και είναι ίσως από τα ομορφότερα coolers, κάτι που είναι προφανώς υποκειμενικό. Στο πίσω μέρος δίνονται πολλές επιλογές συνδεσιμότητας, και υποστηρίζοντας υπερ-υψηλές αναλύσεις έως 8K, η κάρτα έχει υποστήριξη DisplayPort 2.1 και HDMI 2.1, ενώ βλέπουμε για πρώτη φορά και μια USB-C. Αυτή δεν προορίζεται για χρήση με VR, αλλά διαχειρίζεται το DisplayPort Alt Mode μέσω USB Type-C, που σημαίνει περισσότερες επιλογές για τη σύνδεση με ένα σύγχρονο monitor.

Οι κάρτες έχουν πάχος 2.5 PCI slots και έχουν μήκος 287mm. Και οι δύο μοιράζονται την ίδια σχεδίαση με πολύ λίγες διαφορές στο κάλυμμα της ψύκτρας όπως φαίνεται από το τελευταίο slide των τιμών.

Διαθεσιμότητα και Τιμή

Τα 5nm φαίνεται πως αποδίδουν αρκετά καλά και οδηγούν τις επιδόσεις, όντας ένα από τα μεγαλύτερα θετικά των νέων καρτών. Η διαθεσιμότητα και των δύο ξεκινάει από τις 13 Δεκεμβρίου και οι προτεινόμενες τιμές και των δύο ξεκινούν από τα $899 για την 7900 XT φτάνοντας μέχρι τα ελκυστικά $999 για την 7900 XTX.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα