tiny11: Μια μικροσκοπική έκδοση των Windows 11

Για τους προγραμματιστές της παρέας, η χρήση των Windows σε virtual machine καταλαμβάνει πολύ χώρο, αλλά το project tiny11 θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Οι προγραμματιστές πίσω από το tiny11, προσφέρουν ένα πρόγραμμα εγκατάστασης των Windows 11 που συμπιέζει το βασικό σύστημα σε μόλις 8GB. Η όλη διαδικασία είναι πιθανό να είναι ενάντια στους όρους χρήσης της Microsoft, ωστόσο υπάρχουν και μερικά στοιχεία που κάνουν το project ενδιαφέρον.

Ο installer απαιτεί την ενεργοποίηση των Windows, που πρακτικά σημαίνει ότι σέβεται τη νομοθεσία της Microsoft και δεν είναι προ-ενεργοποιημένη όπως πολλές πειρατικές εκδόσεις του λειτουργικού. Βασισμένο στα Windows 11 Pro 22H2, αφαιρεί τις χορηγούμενες εφαρμογές και το Teams, αλλά περιλαμβάνει το πρόγραμμα εγκατάστασης έξτρα λογισμικού όπως και το Microsoft Store, επιτρέποντας στους χρήστες να προσθέσουν ξανά οποιαδήποτε πρόσθετα apps και λειτουργίες χρειάζονται.

Αυτή η συμπιεσμένη έκδοση των Windows 11 καταλαμβάνει λιγότερο από 7GB χώρου στον δίσκο, σε σύγκριση με τα πάνω από 20GB που απαιτούνται σε μια πλήρη (και κανονική) εγκατάσταση των Windows 11. Αφαιρεί επίσης ορισμένους ελέγχους συμβατότητας, καθιστώντας την κατάλληλη για μηχανήματα με λίγη μνήμη, όπως αυτά με 2GB RAM.

Από προεπιλογή, το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί έναν τοπικό λογαριασμό, αλλά οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν με το λογαριασμό τους στη Microsoft, ή να δημιουργήσουν έναν νέο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο installer απαιτεί 2 πυρήνες από το virtual machine, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Ο βασικός σκοπός του project αυτού, είναι να προσφέρει στους χρήστες μια καθαρή έκδοση Windows χωρίς τις επιλογές τηλεμετρίας και άλλου λογισμικού που βαραίνει το OS. Επίσης είναι ιδανικό για όσους στήνουν συχνά VMs, οπότε το tiny11 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Η εγκατάσταση διατίθεται μέσω του archive.org, αλλά και μέσω torrent από την ίδια σελίδα.

tiny11builder

Πέρα από τις δυνατότητες του συγκεκριμένου, έτοιμου ISO, ο δημιουργός προσφέρει επίσης το tiny11builder ως ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας ISO του λειτουργικού. Το βασικό εργαλείο αποτελείται από το tiny11 creator.bat, το οποίο μόλις φορτώσουμε το επίσημο ISO των Windows 11 που έχουμε κατεβάσει, πραγματοποιεί όλες τις αλλαγές και δημιουργεί το νέο tiny11.iso, με τις περισσότερες επιλογές εκτός του ISO.

Η όλη διαδικασία περιγράφεται κατά γράμμα στο Github και μπορείτε να την ακολουθήσετε αρκετά εύκολα – και σας την παραθέτουμε και εδώ:

Instructions:

  1. Download Windows 11 22621.1265 from UUPDump or 22621.525 or 25300 from the Microsoft website (https://www.microsoft.com/software-download/windows11)
  2. Mount the downloaded ISO image using Windows Explorer.
  3. For .1265, run tiny11 creator.bat as administrator. For .525 or 25300, use the aptly-named script (also as administrator).
  4. Select the drive letter where the image is mounted (only the letter, no colon (:))
  5. Select the SKU that you want the image to be based.
  6. Sit back and relax 🙂
  7. When the image is completed, you will see it in the folder where the script was extracted, with the name tiny11.iso

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα