Έρχονται τα Zen 4 based ‘Phoenix’ APUs της AMD

Στη CES 2023, η AMD ανακοίνωσε τη σειρά υπερ-φορητών Zen 4, Ryzen 7040 series, αλλά όπως όλα δείχνουν η εταιρία ετοιμάζει κι άλλα για μέσα στο έτος.

Πρόκειται για έναν CPU Zen 4 σε συνδυασμό με γραφικά RDNA 3, σχεδιασμένα για φορητούς υπολογιστές που μπορούν επίσης να τρέξουν και παιχνίδια. Επικεντρώνονται περισσότερο στην υψηλή αποδοτικότητα σε σχέση με τους CPUs της σειράς Dragon Range που προορίζονται για desktop replacement και για τίποτα λιγότερο!

Η AMD ετοιμάζει μια ακόμα σειρά φορητών APU για laptops, με υψηλής απόδοσης και υβριδικούς πυρήνες (α λα Intel) για την ενίσχυση της αποδοτικότητας σε συγκεκριμένες εφαρμογές – ελπίζουμε χωρίς τα προβλήματα των Intel. Φαίνεται ότι η AMD δανείζεται και την ορολογία της Intel (efficiency cores) για τους πιο ‘αδύναμους’ πυρήνες.

Αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι APUs περιλαμβάνουν τόσο πυρήνες performance όσο και πυρήνες efficiency. Λέει επίσης ότι ορισμένοι πυρήνες είναι πιο ‘αποδοτικοί’ και άλλοι δίνουν έμφαση στις ‘μεγαλύτερες επιδόσεις’.

Η προσέγγιση της AMD φέρεται να προβλέπει τη χρήση τόσο ‘μεγάλων’ πυρήνων Zen 4 όσο και ‘μικρών’ πυρήνων Zen 4C, κάτι που είναι καινούργιο.

Ωστόσο, πιθανότατα θα κάνει τους δύο τύπους πυρήνων πιο παρόμοιους με αυτούς που προσφέρει η Intel με την τελευταία υβριδική της προσέγγιση. Οι σημερινοί Raptor Cove P-Cores της είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τους Gracemont E-cores της.

Διαθέτουν επίσης πολύ διαφορετικά μέγιστα ρολόγια. Στον Core i9-13900K, για παράδειγμα, οι πυρήνες P φτάνουν στα 5,8 GHz, ενώ οι πυρήνες E τα 4,3 GHz.

Από την άλλη, οι Zen 4C πυρήνες της AMD φέρεται να έχουν το μισό μέγεθος από τους μεγάλους αδελφούς τους, θυσιάζοντας μόνο λίγη L3 cache και ‘κάποια συχνότητα’, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη διαρροή:

Εάν αληθεύει αυτό, τότε μπορεί να δώσει στην AMD ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Intel, καθώς οι performance πυρήνες θα ήταν πολύ πιο ισχυροί από αυτών της Intel.

Θα μπορούσε επίσης να κάνει τη ζωή των προγραμματιστών πολύ πιο εύκολη, καθώς δεν θα χρειάζεται να διαφοροποιούν τόσο πολύ τη σχεδίαση των πυρήνων.

Η AMD σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει πυρήνες Zen 4C στις επερχόμενες CPU Bergamo που διαθέτουν έως 128 πυρήνες Zen 4C με 256 threads.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα