SoC voltage και AMD EXPO ευθύνονται για αρκετούς ‘καμένους’ AMD Ryzen 7000X3D

Κάτοχοι της νεότερης πλατφόρμας της AMD (Ryzen 7000X3D) αναφέρουν ότι οι CPUs έχουν υποστεί ζημιά μετά τη χρήση τους με μητρικές της ASUS αλλά και της Gigabyte.

Μια νέα πλατφόρμα, σχεδόν πάντοτε περνάει μια περίοδο μικρών προβλημάτων και στην περίπτωση των AMD, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν κάμποσα. Πέρα από την μικρή υποστήριξη για μνήμες που υπήρχε στην αρχή, πλέον υπάρχουν αναφορές για καμμένα chip σε μητρικές ASUS και Gigabyte, θυμίζοντας εποχές X99 και XMP, στην πρώτη γενιά των DDR4.

Οι κατασκευαστές μητρικών ανταποκρίθηκαν γρήγορα σε αυτές τις αναφορές αφαιρώντας τα επηρεαζόμενα BIOS και κυκλοφορώντας μια νέα έκδοση firmware.

Αυτό το νέο BIOS περιορίζει τη χειραγώγηση της τάσης για τις CPU Ryzen 7000X3D, η οποία θεωρείται η ρίζα των αναφερόμενων προβλημάτων.

Μέσω του Der8auer, παλιού overclocker και κάποτε συνεργάτη του Caseking, το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και πλέον μιλάμε για προβληματικά BIOS που κυκλοφορούσαν από τις δύο μεγάλες εταιρίες της αγοράς.

Η ίδια η ASUS, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ανοικτά ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στο SoC voltage και στις ρυθμίσεις που πραγματοποιεί το AMD EXPO.

Το AMD EXPO είναι το σύστημα των προφίλ που υπάρχουν στις μνήμες DDR5 της πλατφόρμας – ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι το πρόβλημα επηρεάζει τόσο τους X3D, όσο και την απλή σειρά των X Series, όπως του Ryzen 7 7700X που δοκιμάσαμε πριν από λίγες εβδομάδες.

Και οι δύο κατασκευαστές έχουν αφαιρέσει παλιότερα BIOS updates και κάτοχοι αντίστοιχων συστημάτων καλούνται να αναβαθμίσουν άμεσα στο νεότερο.

Απάντηση έδωσε και η AMD, την οποία γνωστοποίησε το Anandtech:

We are aware of a limited number of reports online claiming that excess voltage while overclocking may have damaged the motherboard socket and pin pads. We are actively investigating the situation and are working with our ODM partners to ensure voltages applied to Ryzen 7000X3D CPUs via motherboard BIOS settings are within product specifications. Anyone whose CPU may have been impacted by this issue should contact AMD customer support.

Πηγή: Videocardz.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα