Η Intel λανσάρει τους Core 14th Gen για Desktop

Μια νέα σελίδα γυρνάει στην Intel και οι 14ης γενιάς Intel Core CPUs κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά αλλά και στα συστήματα των OEMs – συνεργατών της.

Το socket σε αυτή τη γενιά παραμένει το LGA1700 και έτσι όλες οι υπάρχουσες μητρικές Intel 600 και Intel 700 series παραμένουν συμβατές με τους 14ης γενιάς Intel Core. Η αρχική εικόνα που έχουμε για τους νέους επεξεργαστές είναι ενδιαφέρουσα και η Intel βαδίζει σε πιο ανταγωνιστικά μονοπάτια, αυξάνοντας τις συχνότητες και βελτιώνοντας τα βασικά μειονεκτήματα των 13ης γενιάς Intel Core.

Στην παρουσίαση, η Intel σκιαγραφεί τις βασικές διαφορές της νεότερης γενιάς σε σχέση με την παλιότερη (οι οποίες είναι μικρές), ενώ στην αρχή θα δούμε έξι μοντέλα με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή για άφθονο overclocking. Όλα τα βασικά χαρακτηριστικά παραμένουν ίδια, όπως η λιθογραφία Intel 7 (μια μείξη 10nm και 7nm – ξεκίνησε ως μια βελτιωμένη 10nm Enhanced SuperFin σχεδίαση).

Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους βασίστηκε η Intel στην παρουσίαση των νέων επεξεργαστών είναι το gaming, οι επιδόσεις σε content creation, το overclocking και η συνδεσιμότητα χάρη στην ύπαρξη WiFi 6 (και WiFi 7 με εξωτερικές κάρτες) καθώς και του επερχόμενου Thunderbolt 5, επιτρέποντας έως και 80 Gbps bandwidth προς τις δύο κατευθύνσεις. Και το τελευταίο θα γίνεται διαθέσιμο μόνο με ξεχωριστή κάρτα, μιας και ο controller του Thunderbolt 5 (όπως και του 4) δε θα μπορούσε να χωρέσει στο εσωτερικό των επεξεργαστών.

Τα μοντέλα

Ο λόγος για τρία βασικά μοντέλα, τα οποία έχουν από μια παραλλαγή το καθένα – φτάνοντας έτσι στον μαγικό αριθμό των 6 συνολικών SKUs. Ο Core i9 14900K είναι ο κορυφαίος επεξεργαστής του νέου lineup και θα έρχεται με 24 πυρήνες και 32 threads με μέγιστη single thread clock speed τα 6GHz, φέρνοντας έτσι πλατιά χαμόγελα στους gamers.

Επιπλέον, ο Intel Core i7-14700K διαθέτει τώρα 20 πυρήνες και 28 νήματα, οπότε τέσσερις περισσότερους E-cores από την προηγούμενη γενιά. Ο Core i5 14600K θα έρχεται με 14 πυρήνες και 20 συνολικά threads, ενώ οι χρονισμοί θα φτάνουν τα 5.3GHz σε έναν πυρήνα.

Οι ξεκλείδωτοι επεξεργαστές Intel Core 14ης γενιάς υπόσχονται επίσης βελτιωμένες δυνατότητες overclocking, από αρχάριους έως πιο παραδοσιακούς tinkerers. Η νέα λειτουργία Intel XTU AI Assist χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να καθοδηγήσει τον χρήστη στην επιλογή των καλύτερων ρυθμίσεων για overclocking, ενώ και οι ταχύτητες DDR5 μπορούν πλέον να ξεπεράσουν τα 8.000 MT/s.

Intel Application Optimization

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς είναι το Intel Application Optimization. Αυτό το feature βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα διοχετεύει τους πόρους του για μια συγκεκριμένη διεργασία, όπως για παράδειγμα το gaming. Αυτό συμβαίνει σε επίπεδο scheduler και driver, οπότε περιμένουμε και αντίστοιχο λογισμικό να συνοδεύσει τους επεξεργαστές, όπως ενδεχομένως και Windows updates. Με αυτό η Intel σημειώνει βελτίωση της τάξης του 13% σε τίτλους όπως το Rainbow Six Siege και 16% στο Metro Exodus.

Προσθήκες στην Πλατφόρμα

Το γεγονός ότι η Intel δεν αλλάζει socket για ακόμα μια φορά είναι αξιοσημείωτο, και οι νεότεροι επεξεργαστές θα έρθουν παρέα με ανανεωμένες Z790 μητρικές από τους περισσότερους συνεργάτες της. Με ένα απλό BIOS update όμως, οι Intel Core 14th Gen desktop επεξεργαστές θα είναι απόλυτα συμβατοί με τις 600 Series και τις 700 Series που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τα platform features, εδώ βλέπουμε ύπαρξη WiFi 6 (και WiFi 7 με εξωτερικές κάρτες) καθώς και του νέου προτύπου Thunderbolt 5, αλλά και συμβατότητα με τις τωρινές μητρικές LGA1700.

Τιμολόγηση και Διαθεσιμότητα

Η κυκλοφορία των Intel Core 14th Gen Desktop επεξεργαστών ξεκινάει από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ οι προτεινόμενες τιμές τους είναι ως εξής:

  • Intel Core i9 14900K: $589
  • Intel Core i9 14900KF: $564
  • Intel Core i7 14700K: $409
  • Intel Core i7 14700KF: $384
  • Intel Core i5 14600K: $319
  • Intel Core i5 14600KF: $294

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα