AMD Ryzen 7 5700X & Ryzen 5 5500 Review: Κάτι παραπάνω από midrange

Διαλέξαμε μερικά δημοφιλή games και δοκιμάσαμε τα δύο αυτά CPUs, για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.

Το βίντεο των επεξεργαστών, τώρα στο κανάλι μας! Εάν σας άρεσε, εγγραφείτε για να μη χάσετε τα όσα ακολουθήσουν!

Η αιφνιδιαστική θα λέγαμε αποκάλυψη μερικών νέων επεξεργαστών από την AMD έμοιαζε αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο χώρο, ωστόσο δε φανταζόμασταν ότι θα περιλαμβάνει εν τέλει τέτοια ποικιλία.

Το refresh των Ryzen 5000, όπως αποκαλείται, φέρνει στο φως μοντέλα σε μια οικογένεια που μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ ενάμιση χρόνο στην αγορά και αυτό λόγω της πολύ ήπιας Intel που ευτυχώς, αυξάνει ρυθμούς φέτος. Οπότε ελπίζουμε.

Οι ελλείψεις όμως σε hardware φαίνονται στη νέα γενιά και μερικοί από τους έξι νέους Ryzen που θα δούμε σε λίγο έχουν κάποιους σημαντικούς περιορισμούς, που θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν τους βάλουμε στο καλάθι των αγορών μας.

Κάποια από τα μοντέλα βγάζουν νόημα, ενώ κάποια αλλά βγάζουν… λιγότερο. Αυτό συμβαίνει σε κάθε γενιά θα μας πείτε, αλλά φέτος, οι διαφορές έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στις επιδόσεις, οπότε καλό είναι να το γνωρίζουμε. Σε αυτή την παρουσίαση θα εστιάσουμε στους Ryzen 5 5500 και Ryzen 7 5700X, ένας εξαπύρηνος και ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής αντίστοιχα. Τα πλήρη specs του μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω πίνακα.

Ο Ryzen 5 5500 είναι ένας εξαπύρηνος επεξεργαστής βασισμένος στη Zen 3 αρχιτεκτονική της AMD και τρέχει σε “ήπιους” χρονισμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς Ryzen 5000. Τα 4.2GHz σε boost θα τα πιάσει εύκολα ακόμα και σε όλους τους πυρήνες, ενώ λίγες είναι οι εφαρμογές που θα δούμε τη συχνότητα να πέφτει κάτω από αυτό το σημείο. Υποστηρίζει επίσης ταχύτατες DDR4 μνήμες κάτι που θα βοηθήσει αρκετά στις τελικές επιδόσεις. Το βασικότερο είναι βέβαια, η Zen 3 αρχιτεκτονική.

Ο Ryzen 5500 έχει αρκετά κοινά με τον Ryzen 5 5600G, έναν CPU με ενσωματωμένα γραφικά που κυκλοφόρησε πριν περίπου έναν χρόνο. Για να μπει η GPU σε εκείνον τον εξαπύρηνο Zen 3 επεξεργαστή όμως, η AMD έπρεπε να κόψει μέρος της L3 cache, και οι enthusiasts γνωρίζουν ότι αυτό θα έπληττε τις επιδόσεις στα παιχνίδια. Η έλλειψη όμως CPU με γραφικά ήταν μεγαλύτερο “αγκάθι” για την AMD, οπότε γι’ αυτό επέλεξε να κάνει αυτή την υποχώρηση στη σχεδίαση του 5600G. Ακριβώς αυτή τη σχεδίαση έχει και ο Ryzen 5 5500. Βασιζόμενος, πιθανόν, σε όσους 5600G με μη λειτουργικές GPUs και ως εκ τούτου, η AMD έκοψε την GPU από πάνω τους λανσάροντάς τους ως νέο part. Κλασική κίνηση που έχουν κάνει και οι δύο κολοσσοί στο παρελθόν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα από τα πιο κρίσιμα μειονεκτήματα είναι ο δίαυλος PCIe Gen 3 που προσφέρει και όχι ο Gen 4 που έχουν όλοι οι Ryzen 5000. Μεγάλο πλήγμα για όσους θέλουν γρήγορους M.2 SSDs και εγγυημένα το υψηλότερο link με την κάρτα γραφικών τους. Το τελευταίο, λιγότερο σημαντικό στην πράξη ωστόσο.

Οπότε για ποιον λόγο να επιλέξει κάποιος αυτό το CPU; Ο λόγος είναι η ελκυστική τιμή των 150€ που πωλείται ακόμα και στην Ελλάδα, βάζοντάς τον αντιμέτωπο με τον Ryzen 5 3600XT της προηγούμενης γενιάς, όμως απέχει από πλευράς επιδόσεων σε σχέση με έναν 5600X, για παράδειγμα.

Μαζί με τον μικρό Ryzen 5 5500 έχουμε στα χέρια μας και τον AMD Ryzen 7 5700X, ο οποίος με τους οκτώ Zen 3 πυρήνες του καλείται να ανταγωνιστεί τις midrange υλοποιήσεις της Intel, τους Core i5 ουσιαστικά όπως τον Core i5 12400 από την οικογένεια των Alder Lake, μέχρι και τον Core i5 12600 με τους έξι πυρήνες. Φυσικά, οι επιδόσεις του αρκούν για να ανταγωνιστεί και τις high end προτάσεις της Intel και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτός δεν υπόκειται σε κάποιον περιορισμό, έχοντας όλα τα καλά της Zen 3 αρχιτεκτονικής, όπως PCIe Gen 4 και μεγάλη L3 cache 32MByte.

Μερικές ημέρες με τα δύο αυτά CPUs μαθαίνουμε πολλά για το πως λειτουργούν, τις θερμοκρασίες τους και το σημαντικότερο, τις επιδόσεις τους στις gaming και όχι μόνο εφαρμογές μας.

PC Δοκιμών

Το σύστημα των δοκιμών αποτελείται από μια GIGABYTE X570 AORUS Ultra και 16GB RAM στα 3200MHz για όλες τις δοκιμές μας. Οι Ryzen 5000 μπορούν να τρέξουν τις μνήμες σε συχνότητες ακόμα και άνω των 4000MHz, οπότε εφαρμόζοντας τις ίδιες συχνότητες παντού, εξάγουμε πιο αντικειμενικά αποτελέσματα για τις επιδόσεις των CPUs.

Από πλευράς προγραμμάτων δοκιμάσαμε τα Cinebench R20 και Cinebench R23 μαζί με το WinRAR για τις δοκιμές σε εφαρμογές συμπίεσης. Σε όλα τα παραπάνω βλέπουμε τις επιδόσεις σε πολυνηματικό αλλά και μονονηματικά, συνεχή φορτία, κάτι που θα μας δείξεις τις γενικές επιδόσεις των επεξεργαστών προτού μεταφερθούμε στις gaming εφαρμογές.

Τα παιχνίδια που δοκιμάσαμε είναι τα F1 2021, Forza Horizon 5, MotoGP 22, Cyberpunk 2077, Deathloop, Far Cry 6, Rainbow Six Siege και Assassin’s Creed Valhalla.

Επιδόσεις

Gaming

Θερμοκρασίες και Κατανάλωση, δύο αρκετά αποδοτικοί επεξεργαστές

Ο Ryzen 5 5500 εκλύει σημαντικά λίγη θερμότητα και ως εκ τούτου απαιτεί λίγη ενέργεια για να λειτουργήσει.

Από πλευράς θερμοκρασιών και τα δύο νέα chips προσφέρουν αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον Ryzen 3600 XT των δοκιμών, φτάνοντας μέχρι τους 75 βαθμούς σε σχέση με τους 82 του 3600XT. Όλες οι δοκιμές μας έγιναν με την BeQuiet Shadow Rock Slim 2.

Επίλογος

Κλείνοντας, αξίζει να κρατήσουμε μερικά «σιγουράκια» από αυτές τις μετρήσεις. Αρχικά ο Ryzen 5 5500 αποτελεί τον φθηνότερο Ryzen 5000 Series που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή, με κόστος περίπου στα 150€. Ο Ryzen 7 5700X είναι πρακτικά ίδιος σε επιδόσεις με τον 5800X που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2020, και με τιμή 290€ περίπου είναι ένα αρκετά ανταγωνιστικό chip για τη “mid to high end” αγορά. Οι δοκιμές μας με υψηλότερα χρονισμένες μνήμες

Η διαθεσιμότητα είναι πλέον αρκετά καλύτερη, όσον αφορά τους επεξεργαστές, οπότε όσοι ψήνονται άμεσα για αναβάθμιση οι δύο αυτοί επεξεργαστές είναι σίγουρα ανάμεσα στις διαθέσιμες λύσεις. Οι Ryzen 7000 είναι προ των πυλών στην κυριολεξία, και αυτοί θα ζητούν νέο socket και αλλά και μνήμες σε κάποιες περιπτώσεις, οπότε οι τωρινοί Ryzen 5000 θεωρούμε ότι έχουν ακόμα αρκετή ζωή να δώσουν.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα