AMD Ryzen 9000 CPU-Z: Αντιμέτωπος με τον κορυφαίο Core i9 14900K δείχνουν leaks

Το CPU-Z screenshot μαρτυρά ότι οι κάποιοι νέοι AMD Ryzen 9000 θα φτάνουν και θα ξεπερνούν σε single thread τον Intel Core i9 14900K!

Το δείγμα των AMD Ryzen 9000 ‘Granite Ridge‘ εμφανίστηκε σε κινέζικο forum και στα χέρια μας έχουμε ένα από τα πρώτα CPU-Z screenshots που υπάρχουν. Το ‘Granite Ridge’ είναι η κωδική ονομασία για την οικογένεια επεξεργαστών socket AM5 που χρησιμοποιεί τη νέα μικροαρχιτεκτονική ‘Zen 5’.

Ο επεξεργαστής φτάνει τα 5.8GHz σε single thread, που σημαίνει ότι ο πυρήνας που χειρίζεται το benchmark τρέχει σε αυτή την ταχύτητα. Για την ώρα δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία του επεξεργαστή. Το CPU-Z screenshot που εμφανίστηκε μας δείχνει μόνο το γεγονός ότι ανήκει στην οικογένεια των Granite Ridge που αναμένονται μέσα στο έτος.

Η συχνότητα αυτή είναι κατά 100MHz υψηλότερη από τα 5.7GHz που φτάνει ο Ryzen 9 7950X και ο οποίος βασίζεται στην αρχιτεκτονική ‘Zen 4‘, οπότε εικάζουμε ότι στην εικόνα βλέπουμε ένα από τα high end SKU, κάτι που επιβεβαιώνει και το υψηλό TDP των 170W.

Αν και υπάρχουν διάφορα μέσα που δείχνουν τον Core i9 14900K με ελαφρώς υψηλότερο single thread performance απ’ ότι ο AMD Ryzen 9000 της διαρροής (screenshot παρακάτω), οι επιδόσεις του τελευταίου είναι αρκετά θετικές για όσους περιμένουν μια δυνατή αντεπίθεση από την AMD.

Αλλά, όπως με κάθε φήμη, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν – ή και πολλά από αυτά μπορεί να αποφανθούν στην πορεία μη αληθή, ενώ το CPU-Z benchmark αποτελεί μονάχα ένα μικρό δείγμα των συνολικών επιδόσεων ενός επεξεργαστή και σίγουρα δεν μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τις επιδόσεις του.

AMD Ryzen 9000.

Το CPU-Z είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, όμως υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν για ειδησεογραφικούς λόγους και για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Οι Ryzen 9000 περιμένουμε να ανακοινωθούν κατά την έκθεση Computex 2024 από την AMD ενώ παράλληλα περιμένουμε και νέες μητρικές βασισμένες στο X870E chipset.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα