Philips 329M1RV IPS 4K Gaming Monitor Review: 32 ίντσες με 144Hz

Η ιδέα του να έχεις μια υπερ-ποιοτική gaming οθόνη για όλο το οπτικοακουστικό περιεχόμενό σου είναι κάτι που μάλλον δε δίνουμε όλοι την ίδια σημασία. Αντίθετα, μπορεί να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε άλλα πράγματα ενός συστήματος, όπως για παράδειγμα το ίδιο το hardware, το οποίο θα οδηγήσει πρακτικά τις επιδόσεις στα παιχνίδια ή σε ό,τι άλλο κάνουμε με το σύστημά μας. 

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το σύστημά μας ή την κονσόλα μας, ανεξάρτητα από το κόστος. Για αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους πλασάρεται η Philips 329M1RV των 32 ιντσών που δοκιμάζουμε σε αυτό το review. Η εταιρία μας έστειλε και προ λίγων εβδομάδων και την Momentum των 55 ιντσών, η οποία μοιράζεται πολλά σχεδιαστικά κοινά, όπως το αντίστοιχης ανάλυσης 4K panel. 

Όσον αφορά την 329M1RV, πρόκειται για ένα 4K monitor με διαγώνιο 32 ίντσες και ρυθμό ανανέωσης 144Hz, που σημαίνει ότι μπορεί να αποδώσει έως και 144 FPS στο ζωντανό panel. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όμως, το panel εδώ ανήκει στην AU Optronics, γνωστή και ως AUO, η οποία διαθέτει και αυτή κάποια δικά της μοντέλα στην αγορά. Η AU Optronics είναι γνωστή περισσότερο για industrial προϊόντα και ξεχωρίζει για την γενικά καλή ποιότητα των panels της. 

Με μια πρώτη ματιά, η οθόνη της Philips είναι μια μικρογραφία της Momentum των 55 ιντσών που είδαμε εξίσου πρόσφατα με τη μόνη διαφορά ότι δε διαθέτει την ηχομπάρα εκείνου του μοντέλου.

Αντίστοιχα, όπως και η 55 ιντσών έκδοση, έρχεται πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα για να θεωρηθεί “Xbox certified” – πρακτικά υψηλό ρυθμό ανανέωσης και υποστήριξη τεχνολογιών όπως variable refresh rate που βρίσκεται στο adaptive sync, για τις νέες κονσόλες και το PC.

Χαρακτηριστικά και Συνδεσιμότητα

Το panel της συγκεκριμένης είναι ένα IPS με W-LED backlight και φωτεινότητα που μπορεί να αγγίξει στη θεωρία τα 500 cd/m2, ένας σημαντικός αριθμός και δεδομένου ότι η οθόνη προορίζεται για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, καταλαβαίνουμε ότι η Philips θέλει να καλύψει τα πάντα. 

Γι’ αυτόν τον λόγο συναντάμε και την ύπαρξη DisplayHDR 400, το εισαγωγικό πρότυπο που υποδηλώνει ότι η οθόνη μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικά HDR σενάρια. Αν και με 500 cd/m2 θα περιμέναμε κάτι περισσότερο όσον αφορά το HDR, η οθόνη δεν διαθέτει ούτε local dimming, και βλέποντας την υψηλή τιμή της, μας κάνει να αναρωτιόμαστε.

Το ευρύ φάσμα των χρωμάτων επισφραγίζεται με την ύπαρξη sRGB colour profile με κορεσμό 124%, ενώ το Adobe RGB βρίσκεται στο 111%. Δυστυχώς η Philips αποφεύγει να δηλώσει τις τιμές για το DCI P3, και όπως αντιλαμβανόμαστε οι τιμές είναι κάτω από το 90% σύμφωνα με μετρήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι η οθόνη δεν κάνει για επαγγελματική δουλειά, αφού το IPS panel της είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο, υποστηρίζοντας μάλιστα και 10-bit βάθος χρώματος με FRC. Αντικειμενικά, αυτή η τεχνική είναι αρκετή ακόμα και για επαγγελματίες του χώρου.

Όσον αφορά τις συνδέσεις, η Philips 329M1RV εφοδιάζεται με 3x HDMI 2.1 και 1x DisplayPort 1.4 και μια USB-C με δυνατότητα παροχής εικόνας, ήχου και τροφοδοσίας έως 65W. Όσον αφορά τις υπόλοιπες συνδέσεις, υπάρχουν άλλες 3x USB 3.2 καθώς και σύστημα με KVM switch για τον έλεγχο δύο σημάτων με ένα set πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Με αυτά, ας περάσουμε στα υπόλοιπα features της, και ας ξεκινήσουμε την αξιολόγησή μας. 

Features

Σε αυτό το σημείο, πάμε να δούμε μερικά από τα κύρια features της 329M1RV, όπως τα παρουσιάζει η Philips στο site της.

Adaptive sync

Το adaptive sync είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας των gaming οθονών και περιλαμβάνεται στο variable refresh rate, το πρότυπο για smoothing της εικόνας σε κονσόλες και PC.

To adaptive sync συγχρονίζει το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με την έξοδο της κάρτας γραφικών, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνονται αισθητά tearing και artifacts ακόμη και σε σκηνές με μεγάλη δράση. Αυτή η τεχνική για ομαλή κίνηση διασφαλίζει ότι το παιχνίδι θα τρέχει ομαλά και απρόσκοπτα, κάτι που είναι απαραίτητο για να ‘χαθούμε’ στους εντυπωσιακούς κόσμους των σημερινών τίτλων.

Χαμηλό input lag

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της Philips 329M1RV, και αρκετών gaming monitors, είναι το μικρό input lag. Αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρεται στο λόγο “δράσης-αντίδρασης” και ουσιαστικά είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που θα πατήσουμε ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο ή στο ποντίκι, και από τη στιγμή που η δράση του θα μεταφερθεί στην οθόνη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για competitive gaming όπου θέλουμε οι εντολές μας να μεταφέρονται αμέσως στο παιχνίδι.

SmartImage Game Mode

Το 4K HDR gaming monitor της Philips διαθέτει επίσης τη λειτουργία παιχνιδιού SmartImage και δεν είναι τίποτα άλλο παρά έτοιμα προφίλ για διάφορα είδη, όπως racing, sports και FPS τίτλους. Προσαρμόζει αυτόματα τον κορεσμό των χρωμάτων, την αντίθεση και την ευκρίνεια, ώστε να παρέχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας για το παιχνίδι που τρέχετε. Φυσικά, όλα είναι παραμετροποιήσιμα από το μενού της οθόνης.

Τεχνολογία Flicker-Free

Η Flicker-Free τεχνολογία μειώνει την καταπόνηση και την κόπωση των ματιών κατά τη διάρκεια μεγάλων gaming sessions. Αυτή η λειτουργία εξαλείφει το τρεμόπαιγμα της οθόνης και μειώνει τις εκπομπές μπλε φωτός, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους. Με την τεχνολογία Flicker-Free, μπορείτε να παίζετε για ώρες χωρίς να ανησυχείτε για την κόπωση των ματιών. 

Λειτουργία low blue light

Η λειτουργία Low Blue Mode μειώνει τις βλαβερές εκπομπές του μπλε φωτός. Αυτή η λειτουργία μειώνει την εκπομπή μπλε φωτός έως και 70%, κάτι που είναι απαραίτητο για τους παίκτες που περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη. Με τη λειτουργία Low Blue Mode, μπορείτε να προστατεύετε τα μάτια σας και να παίζετε άνετα για πολλές ώρες.

Σχεδίαση – Εργονομία

Σχεδιαστικά η πρόσοψη της οθόνης είναι αρκετά ήπια και θυμίζει ένα τυπικό monitor, ιδίως εάν κάποιος δεν προσέξει το Ambilight που φωτίζει στο πίσω μέρος. Θα λέγαμε ότι στο αισθητικό κομμάτι, η Philips παίζει το παιχνίδι του ‘sleeper PC’ και η οθόνη μπορεί να ταιριάξει σε κάθε χώρο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. 

Το φαρδύ κάτω μέρος ενσωματώνει το λογότυπο της Philips, ενώ η υπόλοιπη περίμετρος είναι λεπτότερη. Η όλη κατασκευή είναι από πλαστικό με εξαίρεση τη βάση που κατασκευάζεται από βαρύ μέταλλο και αλουμίνιο – φανταζόμαστε ένα είδος κράματος που της δίνει αυξημένο βάρος για να τοποθετηθεί σε ένα γραφείο. 

Η οθόνη προσφέρει ρύθμιση καθ’ ύψος, και περιστροφή στον κάθετο άξονα, όχι όμως περιστροφή, κάτι που θα απωθήσει πιθανώς τους προγραμματιστές της παρέας που ίσως τους ενδιαφέρει αυτό το feature. Σίγουρα η περιστροφή κατά 90 μοίρες είναι κάτι ιδιαίτερο που δε χρειάζονται όλοι. Η βάση όμως είναι γενικά σταθερή. 

Στο πίσω μέρος της βάσης έχουμε ένα βολικό πλαστικό στοιχείο για cable management, κάτι χρήσιμο αφού έτσι δεν φαίνονται καθόλου τα καλώδια που καταλήγουν πίσω στο σύστημά μας. 

Ρυθμιστικά εικόνας, Εμπειρία

Για τις δοκιμές είχαμε στην κατοχή μας ένα ισχυρό PC με μια RTX 3070 για να δοκιμάσουμε όλες τις δυνατότητες της οθόνης, όμως πριν περάσουμε στην εμπειρία μας, σειρά έχει το μενού που ενσωματώνει η Philips σε αυτό το μοντέλο. Το άνοιγμά του και η χρήση του είναι εύκολη και το μενού συμπεριφέρεται αρκετά γρήγορα, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα.

Πέρα από τα πολλαπλά προφίλ εικόνας που έρχονται μαζί με την gaming οθόνη, βρίσκουμε και δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας, του contrast, του sharpness και του gamma, μεταξύ μερικών ακόμα ρυθμίσεων, για να φέρουμε την εικόνα στα μέτρα μας. 

Το ενσωματωμένο KVM και οι USB κάνουν τη δουλειά πολύ πιο εύκολη, και έτσι αυτομάτως η οθόνη μπορεί να μετατραπεί σε ένα powerhouse και για την εργασία μας. Η 4K ανάλυση και τα 144Hz λειτουργούν άψογα για αυτόν τον σκοπό. 

Πέρα από τις ευκολίες αυτές δε μπορούμε να αγνοήσουμε την ποιότητα της εικόνας που μας δίνεται από το IPS panel. Το panel της AU Optronics παρέχει αρκετά εντυπωσιακή εικόνα όσον αφορά την standard definition εικόνα, και η ανάλυση σε αναλογία με τη διαγώνιο είναι αρκετή για άνετη εργασία. Η out of the box ακρίβεια των χρωμάτων είναι βασική, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές οθόνες αλλά και τηλεοράσεις, και από τη στιγμή που μιλάμε για ένα IPS panel, τότε το calibration θεωρείται μια απαραίτητη διαδικασία για να πάρουμε τα μέγιστα.

Το φαινόμενο του HDR και με την πιστοποίηση DisplayHDR 400 δείχνει να “μην φτάνει” για περιεχόμενο όπως ταινίες και παιχνίδια, αλλά συμπληρώνει θα έλεγα την προσπάθεια της Philips για μεγαλύτερο δυναμικό εύρος μεταξύ των σκοτεινών και των φωτεινών σημείων της κάθε σκηνής. 

Η οθόνη διαθέτει επίσης δύο ενσωματωμένα ηχεία 5W και για όσους θέλουν βασικό ήχο στο PC, είναι ό,τι πρέπει. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικό για τους gamers που δε θέλουν να επενδύσουν σε ένα ξεχωριστό σετ ηχείων για αρχή, αλλά μπορούν να αρκεστούν στον ήχο που προσφέρει η Philips. Τα ηχεία παράγουν καθαρό ήχο, ωστόσο όσοι θέλετε μια καθηλωτική εμπειρία, τα ξεχωριστά ηχεία είναι μονόδρομος για να ξεφύγετε από τον boxy και γεμάτο μεσαίες συχνότητες ήχο.

Επίλογος

Η gaming οθόνη Philips 329M1RV διαθέτει μια εντυπωσιακή σειρά χαρακτηριστικών που την καθιστούν εξαιρετική επιλογή για τους gamers της παρέας, ωστόσο η τιμολόγηση είναι αυτή που καθορίζει πάντοτε τις επιλογές μας. Gamers χωρίς συγκεκριμένο όριο στο ποσό που θα ξοδέψουν θα την έχουν στην wishlist, ενώ για μερικούς μπορεί να φαντάζει ένα όνειρο.

Η πιστοποίηση Xbox δεν θεωρούμε ότι προσφέρει κάτι επιπλέον, πέρα από το να μας υπενθυμίσει, ότι τα χαρακτηριστικά της οθόνης της Philips είναι high end και ακολουθούν την πεπατημένη όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες όπως το adaptive sync, τα 144Hz, τις πολλαπλές επιλογές για τη ρύθμιση της εικόνας αλλά και τα ενσωματωμένα, πλην βασικά ηχεία των 5W.

Παράλληλα με τις λειτουργίες flicker-free και αυτή του χαμηλού μπλε φωτός, φαίνεται ότι η οθόνη σχεδιάστηκε για την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας. Σε αντίθεση με την Momentum των 55 ιντσών, εδώ έχουμε ένα σαφώς πιο μαζεμένο panel και οι 32 ίντσες θα πείσουν δύσκολα αυτούς που θέλουν να παίζουν games από απόσταση. Φυσικά για αυτόν τον λόγο μπορούμε να επενδύσουμε σε μια “κανονική” τηλεόραση που μπορεί να μην φτάνει σε ποιότητα εικόνας τη συγκεκριμένη, αλλά θα έχει τις διαστάσεις για να δώσει εφάμιλλη εμπειρία

Οπότε πρακτικά, η Philips 329M1RV είναι ένα monitor που θα βρεθεί σε γραφεία, και σε μικρότερους σε μέγεθος χώρους όπως ένα PC ή console setup δωματίου, εκεί όπου τα κορυφαία specs αψηφούν κάθε τιμολόγηση. Και ποια είναι αυτή; Η Philips κοστολογεί την Philips 329M1RV περίπου στα 1000€ στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα η τιμή αυξάνεται κι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μπαίνει στα χωράφια μέχρι και OLED τηλεοράσεων που κάνουν την επιλογή της σαφώς πιο δύσκολη διαδικασία, παρά τα εξαιρετικά specs της.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Η ιδέα του να έχεις μια υπερ-ποιοτική gaming οθόνη για όλο το οπτικοακουστικό περιεχόμενό σου είναι κάτι που μάλλον δε δίνουμε όλοι την ίδια σημασία. Αντίθετα, μπορεί να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε άλλα πράγματα ενός συστήματος, όπως για παράδειγμα το ίδιο το hardware, το...Philips 329M1RV IPS 4K Gaming Monitor Review: 32 ίντσες με 144Hz