AMD Ryzen 7000 Series με υψηλής πυκνότητας DDR5: Ανάμεικτα συναισθήματα

Τον τελευταίο μήνα, κατασκευαστές μνημών όπως η Corsair άρχισαν να κυκλοφορούν DDR5 με υπέρογκες πυκνότητες όπως 24GB και 48GB ανά DIMM, ωστόσο αυτό αποδεικνύεται πρόβλημα για κάποιους που αναβαθμίζουν.

Αυτές οι μνήμες που ανακοινώθηκαν από την Corsair λειτουργούν μόνο με τους επεξεργαστές 12ης γενιάς Core “Alder Lake” και 13ης γενιάς Core “Raptor Lake“, καθώς οι ελεγκτές μνήμης τους υποστηρίζουν έως 192GB και πυκνότητες DIMM 24/48/96 GB.

Ένας χρήσης όμως AMD πλατφόρμας αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και να δει τι συμβαίνει όταν ένα από αυτά τα kit εγκατασταθεί σε ένα σύστημα με Ryzen 7000 “Zen 4“.

Το Corsair Vengeance DDR5-5600 48 GB (2x 24 GB) εγκαταστάθηκε σε ένα μηχάνημα που αποτελείται από έναν επεξεργαστή AMD Ryzen 5 7600X και μια μητρική ASUS ROG Strix B650E-E Gaming με την πιο πρόσφατη έκδοση BIOS για την ώρα.

Αποδεικνύεται ότι το μηχάνημα κάνει POST και είναι σε θέση να μπει στο BIOS, όμως παρά τις όποιες προσπάθειες του κατόχου, δεν κατάφερε να εκκινήσει στα Windows, πράγμα που υποδηλώνει ότι η πλατφόρμα χρειάζεται περαιτέρω διόρθωση για να υποστηρίξει τις πιο πυκνές μνήμες όπως τις συγκεκριμένες που αναφέραμε και σε άρθρο μας πριν από μερικές ημέρες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι Ryzen 7000 έχουν ‘ταβάνι’ τα 128GB, κάτι που παραμένει εδώ και μερικά χρόνια (ενδεχομένως από τους Ryzen 5000 του 2019), κάτι που σημαίνει ότι η AMD ίσως αναβαθμίσει το AGESA για να υποστηρίξει αυτού του τύπου τις μνήμες, διευκολύνοντας αρκετούς χρήστες στην αναβάθμιση του συστήματός τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μνήμες που φέρουν πιστοποίηση XMP δεν αποτελούσαν πρόβλημα για τις πλατφόρμες της AMD, οπότε δεν θεωρούμε ότι θα έπρεπε να συμβαίνει, εκτός εάν πρόκειται για ολοκαίνουργιο batch που δεν ‘πρόλαβε’ να δοκιμάσει η AMD – ή καλύτερα – δεν χρειαζόταν μιας και η Corsair επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες μνήμες είναι ειδικά σχεδιασμένες για Intel πλατφόρμες.

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα