AMD: “Δε χρειάζεστε ενεργοβόρο CPU για κορυφαία αποτελέσματα”

Η εταιρία πραγματοποιεί νέες δηλώσεις στις οποίες αναφέρει ότι ένας ισχυρός επεξεργαστής δεν είναι απαραίτητος για να έχουμε κορυφαία αποτελέσματα στις περισσότερες εφαρμογές.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου “Meet The Experts“, η εταιρία μοιράστηκε μερικά slides (του press deck των 7000X3D) που δείχνουν όλη την οικογένεια επεξεργαστών Ryzen 7000 και 5000 έναντι του ανταγωνισμού της Intel αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με το slide, ο Ryzen 9 7950X3D ανταγωνίζεται επίσημα τον Core i9-13900KS. Στο νέο slide deck όμως, η AMD δε συγκρίνει άμεσα τον Ryzen με τον KS, πιθανώς επειδή οι συγκρίσεις της έγιναν πριν από την κυκλοφορία αυτού του Special Edition KS μοντέλου από την Intel.

Το γεγονός ότι η AMD διαθέτει πλέον τρεις Ryzen 9 που ανταγωνίζονται τον Core i9-13900K είναι επίσης ενδιαφέρον: Οι 7900X3D, 7950X και 7900X είναι διαθέσιμοι στην αγορά (με μερικές ελλείψεις για την ώρα όσον αφορά τους X3D), αλλά αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές για αναβάθμιση.

Επιπλέον, όσοι ετοιμάζονται για αγορά κάποιου Intel Core i9-12900K από την περασμένη γενιά ή οποιουδήποτε Raptor Lake, θα πρέπει έχουν υπόψιν τους τα επερχόμενα μοντέλα Ryzen 7 7800X3D ή Ryzen 9 5900 καθώς μπορεί να αποτελούν καλύτερη (και φθηνότερη) επιλογή.

Η πλατφόρμα με τις 600 Series μητρικές φέρνει μεταξύ άλλων πρόσβαση στο νέο πρότυπο PCIe, ένα άλλο βασικό σημείο που η AMD φαίνεται να οδηγεί τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι οι επεξεργαστές έρχονται μόνο με DDR5 memory controllers, κάνοντας πιο περίπλοκη την αναβάθμιση.

Οι X670E και B650E διαθέτουν απλώς περισσότερα PCIe lanes αλλά το σημαντικότερο είναι πως όταν χρησιμοποιούμε PCIe Gen 5 SSD δεν περιορίζεται το bandwidth, αφού η πρώτη PCIe παίζει σε x8 mode από τον CPU με bandwidth σχεδόν εφάμιλλο με το x16 του Gen 4.

Από την άλλη πλευρά, η Intel έχει αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα στην υποστήριξη ταχύτερων μνημών DDR5. Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα με την υποστήριξη non-binary μνημών 24, 48, 96GB, αλλά η AMD φέρεται να εργάζεται ήδη σε νέο AGESA που θα ενεργοποιήσει την υποστήριξη.

Αυτό που είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των νέων AMD, είναι ότι η σειρά AMD Ryzen 7000X3D καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους Intel Core i9 (μιλάμε τουλάχιστον για τα κορυφαία μοντέλα).

Η AMD αναφέρει ότι “δεν χρειάζεστε επεξεργαστή που καταναλώνει πολλή ενέργεια για να πετύχετε κορυφαία αποτελέσματα” και παρουσιάζει ένα γράφημα με συνολική κατανάλωση ενέργειας του συστήματος σε σχέση με την Intel.

Με πληροφορίες από το AMD “Meet the Experts”, Videocardz.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα