Ad Infinitum Game Review: Εφιάλτες και τρόμος στον 20ο αιώνα

Στο άκουσμα της κατηγορίας παιχνιδιών τρόμου, αμέσως μας έρχονται αρκετοί αξιόλογοι τίτλοι στο μυαλό. Παιχνίδια όπως η σειρά των Silent Hill, F.E.A.R., The Evil Within και Dead Space, είναι μερικά από αυτά, που έχουν στιγματίσει την βιομηχανία ανά τα χρόνια. 

Μικρά και μεγάλα studio, στη δημιουργία νέων τίτλων, προσπαθούν να πιάσουν τον παλμό των παικτών για να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Βλέπουμε τεχνικές και χαρακτηριστικά να συνδυάζονται, όπως το στοιχείο της επιβίωσης, το μεταφυσικό ή ακόμα και τη δράση, ούτως ώστε να κρατήσουν τον παίκτη καθηλωμένο στο εκάστοτε περιβάλλον! Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τα πιο θεμελιώδη στοιχεία όπως, η κατάλληλη χρήση της μουσικής, τα γραφικά και ο τρόπος αφήγησης της ιστορίας.

Η Hekate λοιπόν, ένα νεοσύστατο στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών από τη Γερμανία, έρχεται να μας προσφέρει μια ανατριχιαστική και εφιαλτική εμπειρία μέσω του πρώτου της παιχνιδιού Ad Infinitum. Ένα πρώτου προσώπου ψυχολογικό παιχνίδι τρόμου, το οποίο διαδραματίζεται στην εποχή του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το συγκεκριμένο σκηνικό το έχουμε δει λίγες φορές σε horror game τίτλους.  

  • Developer: Hekate 
  • Εκδότης: Nacon Games 
  • Το παίξαμε σε: PC (Ryzen 5 2600X, 32GB RAM, RTX 2080 SUPER)  
  • Το βρίσκουμε: Στο Steam για PC 
  • Τιμή: 34,99€ PC

The Story

Ακούγοντας μόνο κραυγές αγωνίας και ξαφνικά…σιωπή.

Όπως αναφέραμε, το παιχνίδι μας γυρνάει πίσω στο μακρινό 1914 στα γεγονότα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο παίκτης παίρνει τον ρόλο του Paul von Schmidt, ενός νεαρού Γερμανού φαντάρου, παγιδευμένο ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες. 

Στη μια πραγματικότητα, περιηγούμαστε στο φαινομενικά εγκαταλελειμμένο σπίτι μας στο Βερολίνο, αποκαλύπτοντας τις μοχθηρές αιρέσεις που στοιχειώνουν αυτό το μέρος, καθώς και τους απόηχους του παρελθόντος του. Παράλληλα, ανακαλύπτουμε την τραγωδία που έχει πέσει στην οικογένεια μας, τι σχέσεις έχει ο καθένας μεταξύ του και το πως έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο.  

Στην άλλη πραγματικότητα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανατριχιαστικές σκηνές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και πρέπει να συρθούμε μέσα από τα λασπωμένα χαρακώματα της ανατολικής Γαλλίας. Αλλά δεν τελειώνει εκεί. Καθώς τα πτώματα, οι εκρήξεις και το σκοτάδι δεν είναι τα μόνα πράγματα που μας καλωσορίζουν στην διαβόητη No Man’s Land.

Φρικιαστικά πλάσματα βγαλμένα κυριολεκτικά από εφιάλτες, τριγυρνάνε σε διάφορα σημεία είτε καταβροχθίζοντας κουφάρια ζώων και ανθρώπων, είτε περιπλανιούνται περιμένοντας τη λάθος μας κίνηση για να ορμήσουν καταπάνω μας. Τέλος κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι έχουμε να κάνουμε με 3 διαφορετικά τέλη, αναλόγως το πως θα επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τα bosses.

The Gameplay

Σε κάθε βήμα νιώθεις ότι είτε κάτι σε παρακολουθεί, είτε σε ακολουθεί.

Το gameplay έρχεται να δέσει τη συνολική εμπειρία και όπως υπόσχεται το studio ανάπτυξης, βασίζεται στην ατμόσφαιρα! Ναι μεν η ιστορία από μόνη της μπορεί να μην ακούγεται καθηλωτική, αλλά συνδυάζοντας συγκεκριμένους μηχανισμούς στο gameplay καταφέρνει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και όχι μόνο. Και εξηγούμαστε παρακάτω!    

Μέσα στην πρώτη κιόλας ώρα στο παιχνίδι, ο παίκτης παίρνει μια πρώτη γεύση από τα υψηλής ποιότητας γραφικά και το εντυπωσιακό sound design.

Τα μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί φαίνονται πολύ λεπτομερή και ιστορικά ακριβή. Από το σκοτάδι στα λασπωμένα χαρακώματα στο πεδίο μάχης, συρματοπλέγματα, και μάσκες αερίου μέχρι την ιδιαίτερη ομορφιά που προσφέρει μια κλασική ρετρό έπαυλη του 20ου αιώνα. Κάτι ακόμα που συμπληρώνει το οπτικό κομμάτι είναι ο φωτισμός ο οποίος τονίζει πολύ καλά τα διάφορα σκηνικά στο χώρο.

Φυσικά δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι οι εχθροί και τα πλάσματα που στοιχειώνουν τα μονοπάτια του Paul, είναι τόσο αποκρουστικά που μόλις βρεθούν στο διάβα του παίκτη θα πουν “Nope”! Τουλάχιστον εγώ αυτό είπα.

Ο ήχος είναι επίσης κάτι που αποτυπώνεται με μεγάλη ακρίβεια. Καθ’ όλη τη πορεία του παιχνιδιού η μουσική και το οι ήχοι του περιβάλλοντος ενισχύουν το immersion δίνοντας τη δική τους ταυτότητα.

Όταν ο Paul βρίσκεται στο πεδίο του πολέμου, να τριγυρνάει στα χαρακώματα, έχουμε εκρήξεις να ακούγονται από παντού ουρλιαχτά στρατιωτών που πεθαίνουν, σφαίρες να σφυρίζουν δίχως να ξέρεις από που έρχονται και γενικά το δράμα του πολέμου δίνει το παρόν. Να σημειώσουμε εδώ ότι με ένα ζευγάρι καλά ακουστικά η εμπειρία διπλασιάζεται!  

Κάτι που τονίζει ακόμα περισσότερο την εμπειρία είναι όταν ο πρωταγωνιστής συλλέγει διάφορα σημειώματα και γράμματα από την οικογένειά του, τα οποία ξεδιπλώνουν την ιστορία με αφηγηματικό τρόπο. Αλληλεπιδρώντας με αυτά, φαίνεται ο παίκτης να διαβάζει το εκάστοτε γράμμα μέσα από τα μάτια του προσώπου που το έγραψε.

Το συγκεκριμένο feature καθίσταται πολύ ενδιαφέρον διότι πρώτον, τονίζει το θαυμάσιο voice acting, με τους ηθοποιούς να δίνουν όλο τους τον εαυτό για τον ρόλο, και δεύτερον προτρέπει με έξυπνο τρόπο τους παίκτες, να ασχοληθούν με τα documents του παιχνιδιού, χωρίς να πατάνε skip.

Με παρόμοια λογική λειτουργούν και ορισμένα αντικείμενα τα οποία προκαλούν ένα μικρό flashback του παρελθόντος ρίχνοντας φως στο μυστήριο της ιστορίας.

Στα ενδότερα του gameplay το παιχνίδι δεν βασίζεται σε κάποιο ιδιαίτερο σύστημα μάχης. Αντιθέτως στόχος σας είναι να παραμείνετε αθόρυβοι, να αποφύγετε να σας ανακαλύψουν αλλά ακόμα και συμβεί κάτι τέτοιο, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τρέξετε! Με τη χρήση εργαλείων και αντικειμένων στο περιβάλλον καταφέρνουμε να κερδίσουμε τα bosses χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία κάτι που χαρακτηρίζει γενικά το παιχνίδι.

Κάτι που έρχεται να αντικρούσει το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας είναι οι αγχώδεις καταστάσεις που συντροφεύουν τον παίκτη. Είτε σας κυνηγάει ένα τέρας και καθώς τρέχετε δεν θέλετε με τίποτα να κοιτάξετε πίσω σας, είτε βαδίζετε στους αθόρυβους διαδρόμους της έπαυλης, ένα ανήσυχο συναίσθημα διαπερνά μονίμως τον παίκτη. 

Φυσικά δεν λείπουν οι γρίφοι και τα παζλ από το παιχνίδι για να ‘μαλακώσουν’ τις γεμάτες αδρεναλίνη στιγμές. Και σε αυτή τη περίπτωση δεν μιλάμε για γρίφους που θα σας ταλαιπωρήσουν, περισσότερο βρίσκονται εκεί για να εμπλουτίσουν το gameplay και για να δώσουν μια ανάσα ηρεμίας στον παίκτη. Πιο συγκεκριμένα έχουμε γρίφους όπου θα πρέπει να βρείτε ένα αντικείμενο και να το τοποθετήσετε στο ανάλογο μέρος, ή κλειδαριές που θα πρέπει να βρούμε τους σωστούς συνδυασμούς βάση ορισμένων στοιχείων. 

Κάτι που θα βάζαμε στα αρνητικά είναι η εναλλαγή της ροής του παιχνιδιού όταν πρόκειται για γρήγορες στιγμές δράσης. Συγκεκριμένα, έχουμε στη διάθεσή μας αντικείμενα όπως μια αξίνα, για να ανοίγουμε περάσματα που είναι μπλοκαρισμένα με ξύλα, ή κόφτες καλωδίων που επιτρέπουν να κόψουμε τα συρματοπλέγματα.

Οι εφιαλτικές φιγούρες μας κυνηγάνε, η μουσική κορυφώνεται και καθώς φτάνουμε στο μέρος που πρέπει να περάσουμε χρησιμοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία, το animation sequence είναι αργό, με αποτέλεσμα να κόβει την έντονη ροή της σκηνής σαν να πατάει απότομα το φρένο! Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σοβαρό, που στην πραγματικότητα δεν είναι, αλλά σε μόνιμη βάση, χαλάει κάπως την εμπειρία.

Πως τρέχει στο PC

Στα τεχνικά λοιπόν, θα ξεκινήσουμε αναφέροντας τις ρυθμίσεις που τρέξαμε το παιχνίδι όπου ήταν QHD ανάλυση με τα γραφικά σε EPIC settings. Τα fps κυμαίνονταν σταθερά στα 70-80 και παραδόξως δεν παρατηρήθηκε κάποιο frame drop ή crash. Αξίζει να τονίσουμε ότι στο παιχνίδι έχουν προστεθεί οι τεχνολογίες DLSS της Nvidia και Fidelity FX της AMD αντίστοιχα και μπορεί να τις αξιοποιήσει ο χρήστης όπως θέλει. Φυσικά δοκιμάστηκαν και οι δύο, σε performance mode χαρίζοντας πολύ ομαλό αποτέλεσμα. 

Επίλογος

Τα συμπεράσματα που μας αφήνει το Ad Infinitum είναι πολύ θετικά. Σκοπός της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια έντονη ατμόσφαιρα περιτριγυρισμένη από στοιχεία τρόμου. Και το πετυχαίνει αρκετά καλά. Μπορεί να μην ακολουθεί κατά γράμμα τα σταθερά μοτίβα των παιχνιδιών τρόμου (που κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου κακό), πατάει όμως σε βασικές αρχές για ένα αξιόλογο παιχνίδι.

Έχοντας λοιπόν, έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό χαρακτήρα, σε συνδυασμό με τη μουσική τα γραφικά και τον φωτισμό, τσεκάρει πολλά κουτάκια στα θετικά. Λαμβάνοντας υπόψη επίσης, ότι πρόκειται για το ντεμπούτο της εταιρείας στο gaming industry, δεν έχουμε παρά να σας προτρέπουμε να το δοκιμάσετε.

Αν είστε φαν του horror genre και θέλετε να ζήσετε μια ατμοσφαιρική ιστορία γεμάτη εφιαλτικά πλάσματα με θέμα τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο το συνιστούμε ανεπιφύλακτα! 

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Story
Gameplay
How it runs

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Στο άκουσμα της κατηγορίας παιχνιδιών τρόμου, αμέσως μας έρχονται αρκετοί αξιόλογοι τίτλοι στο μυαλό. Παιχνίδια όπως η σειρά των Silent Hill, F.E.A.R., The Evil Within και Dead Space, είναι μερικά από αυτά, που έχουν στιγματίσει την βιομηχανία ανά τα χρόνια.  Μικρά και μεγάλα studio, στη...Ad Infinitum Game Review: Εφιάλτες και τρόμος στον 20ο αιώνα