AORUS 16X Gaming Laptop Review (2024): Desktop-class στα 2.3kg

Δοκιμάζουμε το ισχυρό AORUS 16X Gaming Laptop της Gigabyte που έρχεται με τη σούπερ δυνατή RTX 4070 και τον οκταπύρηνο Raptor Lake Core i7 14650HX. 

Στις αρχές του 2024 στη CES, η Intel ανακοίνωσε τους Core 14ης γενιάς για laptops. Η εταιρία μας έδειξε μόλις 5 μοντέλα. Πόσα να χωρέσουν άλλωστε σε μια επανακυκλοφορία; 

Πολλές εταιρίες μεταξύ των οποίων και η Gigabyte ήρθε και ανανέωσε τα φορητά της συστήματα με τη νέα γενιά των επεξεργαστών που καλώς ή κακώς αποτελεί ‘ξαναζεσταμένο φαγητό’, αφού μιλάμε για τους ίδιους Raptor Lake του 2022. Ίσως με ελαφρώς καλύτερη μέθοδο κατασκευής αφού οι χρονισμοί τους είναι ανεβασμένοι.

Την ίδια σχεδόν ημέρα και λόγω της δημοφιλούς έκθεσης CES, η Nvidia μας έδειξε τις RTX 40 Laptop GPU – την ‘φορητή’ έκδοση της Ada Lovelace αρχιτεκτονικής που είχαμε ήδη στα desktop μας από τα τέλη του 2023. Μια από τις GPU που είδαμε σε αυτή την αρχιτεκτονική ήταν η RTX 4070 Ti Super – και πάλι σε υλοποίηση της Gigabyte.

Το αποτέλεσμα; Το AORUS 16X στην ‘έκδοση 2024’ το οποίο εμπλουτίζεται και βελτιώνεται με το ολόφρεσκο αυτό hardware. Εμείς, απλά το δοκιμάσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. 

Βίντεο

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Αρχικά, η συγκεκριμένη οικογένεια φορητών υπολογιστών της Gigabyte έρχεται σε διάφορες παραλλαγές – όπως τα περισσότερα laptop. Ο καταναλωτής έχει ορισμένες παραλλαγές για να επιλέξει ανάλογα με το budget του. 

Οι συνολικές παραλλαγές του AORUS 16X (2024) είναι τέσσερις και οι επιλογές μας βασίζονται είτε στον Core i7 14650HX είτε στον Core i9 14900HX. Και οι δύο ενσωματώνουν 8 performance πυρήνες και 16 threads, όμως ο 14900HX έρχεται με 16 συνολικά E-cores (efficiency cores) και υψηλότερες συχνότητες στους P-cores απ’ ότι ο 14650HX, όπως και περισσότερη συνολική cache στα 36MB από 30MB του πιο ‘λιτού’ Core i7.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επεξεργαστών Intel Core 14th gen είναι τα εξής:

Πηγή, Intel (PDF).

Αυτά τα CPU συνδυάζονται με την RTX 4060 Laptop GPU είτε με την RTX 4070 Laptop GPU. Και οι δύο έχουν παραπλήσια specs με το ίδιο TDP των 140W και 8GB GDDR6 μνήμη που συνδέεται με τον πυρήνα χάρη σε ένα bus μόλις 128-bit. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το memory bandwidth θα είναι πιο περιορισμένο απ’ ότι οι desktop παραλλαγές τους.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο GPU εντοπίζονται στους 3072 CUDA cores της RTX 4060 Laptop έναντι των 4608 CUDA cores της RTX 4070 Laptop. Το κακό είναι πως η 4070 στην ‘φορητή’ μορφή της δεν αποτελεί μεγάλο step up από τη μικρότερη αδερφή της, ιδίως όταν πλαισιώνεται μόνο από 8GB μνήμης. 

Οι GPU όντας στην οικογένεια των Ada Lovelace έρχονται με τον 8ης γενιάς Nvidia encoder που υποστηρίζει AV1 encoding και decoding, ακόμα ένα σύγχρονο codec για το οποίο είχαμε γράψει παλιότερα στο site.

Σημειώνεται ότι οι RTX 4080 και RTX 4090 Laptop διαθέτουν 2 τέτοιους encoders στο εσωτερικό και όχι 1 όπως έχουν οι υπόλοιπες GPU της οικογένειας. Ρεαλιστικά, αυτό δε θα επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις.

Η έκδοση του review

Η έκδοση που πήραμε στα χέρια μας λοιπόν από τη Gigabyte βασίζεται στον Core i7 14650HX και την RTX 4070 Laptop. Το δίδυμο πλαισιώνουν 16GB DDR5 (2x8GB) μνήμης στα 5600MT/s ενώ έχουμε 2 θέσεις για DDR5 DIMM για έως 64GB RAM. 

Στο σύστημα υπάρχουν επίσης δύο θέσεις για M.2 SSD και υποστηρίζονται PCIe Gen 4 drives μεγέθους έως 4TB σε κάθε υποδοχή. 

Η πλατφόρμα της Intel μας έρχεται και με μερικά ακόμα καλούδια όπως Thunderbolt 4 στην θύρα USB-C με ταχύτητες έως 40Gbps. Η πλατφόρμα υποστηρίζει κανονικά το νεότερο πρότυπο Thunderbolt 5 των 120Gbps, ωστόσο η Gigabyte δεν το συμπεριλαμβάνει στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Πιστεύουμε πως η εταιρία δεν αναβάθμισε τις μητρικές των συστημάτων της λόγω κόστους και έτσι μένουμε με την παλιότερη έκδοση του προτύπου που εξακολουθεί να προσφέρει passthrough εικόνας αλλά και φόρτισης (PD 3.0) μέσω της USB-C.

Σε άλλα ενδιαφέροντα νέα έχουμε το Intel Wi-Fi 7 (802.11be 2×2) που υπόσχεται σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες ακόμα και από το Wi-Fi 6. Το σήμα εκπέμπεται στις γνωστές συχνότητες 2.4GHz, 5GHz αλλά και 6GHz με θεωρητικές μέγιστες ταχύτητες έως τα 46 Gbit/s. 

Εμφάνιση – Ποιότητα κατασκευής

Κοφτές και όμορφες γραμμές. Επιθετικό όπου χρειάζεται αλλά σχετικά βαρύ για να το έχετε πάντα και παντού μαζί σας. 2.3kg είναι αυτά.

Αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που παρατηρούμε έχοντάς το πάνω στο γραφείο μας. 

Έπειτα προσέχουμε καλύτερα στοιχεία όπως ο RGB φωτισμός του keyboard και το φωτιζόμενο λογότυπο της AORUS στην πλάτη του laptop, κάτι που δεν περιμένεις να δεις συχνά. Ευτυχώς υπάρχει ο ευδιάκριτος διακόπτης στο software για να το κλείσουμε σε περίπτωση που μας αποσπά την προσοχή. 

Από πλευράς ποιότητας κατασκευής – γενικά μέτρια και η συνολική κατασκευή βαθμολογείται ελαφρώς ‘πάνω από τη βάση’. Ούτε κακή, αλλά ούτε και πολύ καλή. Τα πλαστικά κελύφη έχουν την τάση να είναι αρκετά εύκαμπτα και στο AORUS 16X παρατηρούμε αυξημένη καμπυλότητα όταν πατήσουμε πάνω στο πληκτρολόγιο με λίγη παραπάνω δύναμη.

Συνολικά το laptop όμως δείχνει πιο στιβαρό όταν το κρατάμε στα χέρια μας και δε θα μας προβληματίσει κατά τη χρήση ή τη μεταφορά του. Η οθόνη επίσης έχει ένα σημαντικό wobbly effect κάτι που πρέπει να ξέρετε προτού ανοίξετε το laptop με το ένα χέρι.

Φωτισμός – Οθόνη

Η matte επίστρωση, η ανάλυση των 2560×1600 pixels και ο λόγος πλευρών 16:10 πιστεύουμε πως είναι ο καλύτερος συνδυασμός τόσο για gaming όσο και για δουλειά.

Η οθόνη των 16 ιντσών είναι τύπου IPS και βάζοντάς την κοντά στην – ακόμα αγαπημένη μας – οθόνη των MacBook Pro δείχνει εξαιρετική, ενώ ακόμα και η πιστότητα των χρωμάτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. 

Είναι επίσης λίγο μεγαλύτερη από τα laptop των 15.6 ιντσών που κυκλοφορούν ελεύθερα εκεί έξω, οπότε εσείς που έχετε την ίδια θήκη εδώ και πολλά χρόνια από το παλιό σας φορητό ίσως θα πρέπει να ψάξετε για καινούργια.

Τους enthusiast τους κερδίζει με τον ρυθμό ανανέωσης των 165Hz και ουσιαστικά φροντίζει ώστε το gaming να είναι απολαυστικό. Και είναι αφού σε πολλές στιγμές δεν καταλαβαίνουμε καν πως βρισκόμαστε σε laptop.

Μετρήσεις δείχνουν πως το ενσωματωμένο monitor παρέχει μια ευρεία γκάμα χρωμάτων όπως 100% του sRGB color space και 98% του DCI-P3 για τους δημιουργικούς που διαβάζουν αυτό το review.

Την ίδια στιγμή η μέγιστη φωτεινότητα εκτιμάται στα 350cd/m2. ενώ δεν παρατηρείται καθόλου flickering του panel που ενδεχομένως μπορεί να μας ζαλίσει μετά από πολύωρη χρήση. 

Επιπλέον λογισμικό

Gigabyte Control Center και AI Nexus

Όσον αφορά το επιπλέον λογισμικό το laptop της Gigabyte μας έρχεται με το Gigabyte Control Center, ένα εργαλείο που παρουσιάζει πληροφορίες για το σύστημα, ενώ μας δίνει και τη δυνατότητα αναβάθμισης του BIOS. 

Το ίδιο software μας δίνει και τον έλεγχο των ανεμιστήρων, των power profiles και ρυθμίσεων σχετικά με διάφορες άλλες ρυθμίσεις όπως Bluetooth, RGB, φωτεινότητα. Εδώ να τονίζουμε ότι η επιλογή AI Nexus φροντίζει αυτόματα ώστε να κλείνει την εξωτερική GPU (RTX 4070 Laptop) όταν δεν υπάρχει φορτίο.

Αυτό παράλληλα αποτελεί και ένα σημαντικό ζήτημα για νέους χρήστες που δε γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του Nvidia Optimus που υπάρχει σε πολλά σύγχρονα gaming laptops. Το Nvidia Optimus είναι ουσιαστικά μια λειτουργία που επιτρέπει τη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ της ενσωματωμένης στον επεξεργαστή κάρτας γραφικών και της αποκλειστικής Nvidia κάρτας που υπάρχει στο laptop. Η εναλλαγή γίνεται αυτόματα, ωστόσο μπορούμε να επιλέξουμε χειροκίνητα την κάρτα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Επιδόσεις

Στο κομμάτι των επιδόσεων το AORUS 16X αποδίδει εξαιρετικά και στην εγγενή ανάλυση του monitor 2560 x 1600 όλα τρέχουν απρόσκοπτα. 

Τα περίεργα εμφανίζονται όταν κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες, όπως τον χρόνο που θέλει για να αλλάξει την έξοδο της εικόνας από την iGPU του επεξεργαστή στην RTX 4070. 

Τα στιγμιαία κολλήματα και η δυσκολία σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνει γρήγορα την εναλλαγή στη σωστή κάρτα για να τρέξει το παιχνίδι δείχνουν ότι πρόκειται περισσότερο για ‘κουσούρι’ των Intel + Nvidia drivers και όχι της Gigabyte. 

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι σε battery mode οι επιδόσεις περιορίζονται σημαντικά και βλέπουμε ότι το laptop και η μπαταρία του κρατάει πίσω το hardware που θεωρείται desktop-class. 

Ακόμα και με το power plan στο Balanced που επιτρέπει υψηλότερους χρονισμούς σε CPU + GPU, οι επιδόσεις πέφτουν κατακόρυφα και το laptop μπορεί να γυρίσει και στα Intel Graphics. 

Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να μάθουμε να γυρίζουμε την GPU στην οποία θέλουμε να τρέξει το game χειροκίνητα μέσα από τα Windows, ώστε να μην έχουμε αντίστοιχα προβλήματα όταν θέλουμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας game on the go.

Αυτό αν δεν έχετε ήδη ένα Steam Deck κοντά σας για να παίζετε τα games σας όταν βρίσκετε μακριά από το βασικό setup σας.

Benchmarks όπως το Cinebench και το PCMark 10 που μετράνε μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων του laptop μαρτυρούν πως στα χέρια μας έχουμε ένα ‘συμπυκνωμένο’ desktop PC σε 16 ίντσες.

Πως μετρήσαμε

Παρακάτω θα βρείτε τα αποτελέσματα του AORUS 16X σε συνθετικά προγράμματα όπως Cinebench 2024, Cinebench R23 και το δημοφιλές στο χώρο του V-Ray. Δοκιμάσαμε με συνδεδεμένο τον φορτιστή και με τη μπαταρία σε μη χρήση.

Το λογισμικό που έτρεχε στο laptop ήταν το Gigabyte Control Center (περισσότερα παρακάτω) όπως και το control panel της Nvidia. Και τα δύο έρχονται μαζί με το laptop της εταιρίας και δεν παραμετροποιήσαμε το λειτουργικό σύστημα των Windows 11.

Το memory performance στο AIDA64 και το Winrar αγγίζουν κορυφαία νούμερα και έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι το laptop δεν υστερεί στο κομμάτι του CPU performance.

Τα 32GB DDR5 από την άλλη αποτελούν ιδανικό μέγεθος τόσο για βαριές εργασίες και προγράμματα 3D, όσο και για gaming μαζί με streaming. Το AV1 encoding θα κάνει την εν λόγω διαδικασία αρκετά πιο εύκολη.

Επιδόσεις SSD

Στο εσωτερικό του laptop συναντάμε τον AORUS Gen4 5000E SSD 1TB ο οποίος υπόσχεται 5GB/s σε read και 4.6GB/s σε write ενώ υποστηρίζει την τεχνολογία Host Memory Buffer που επιτρέπει στον NAND controller να προσπελάσει τη κεντρική μνήμη (RAM) για ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα.

Στο CrystalDiskMark το drive αποδίδει υπέροχα – όντας γεμάτος στο 0% περίπου. Το σημαντικό κομμάτι που κερδίζουν οι SSD γενικότερα, είναι στις παρατεταμένες εγγραφές αλλά και στις εγγραφές μικρών σε μέγεθος αρχείων που απεικονίζονται παρακάτω.

Gaming Επιδόσεις

Στο gaming δε θα διαστάσει να μας δείξει πάνω από 60FPS παντού σε very high ή και ultra settings.

Παιχνίδια όπως το Cyberpunk 2077, F1 23 και Shadow of the Tomb Raider τρέχουν με πάνω από 90FPS. Μετρήσαμε με τις ρυθμίσεις στο μέγιστο (Ultra) για να αναδείξουμε τις επιδόσεις του συστήματος στην εγγενή ανάλυση 2560 x 1600 pixels. Έτσι δείχνουμε μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για όσους σκέφτονται την αγορά του.

Tip: Για να πετύχουμε υψηλότερες επιδόσεις μπορούμε να χαμηλώσουμε τα settings όπως τη σκίαση ή τα textures, μιας και είναι τα πρώτα πράγματα που θα γεμίσουν τη μνήμη των 8GB της GPU.

Μόλις ενεργοποιήσουμε και τις τεχνικές upscaling ξεπερνάμε τα 100FPS κατά μέσο όρο και σιγά-σιγά φτάνουμε στον μέγιστο ρυθμό ανανέωσης του panel μας.

Και όχι, δε θα συμβεί κάτι περίεργο αν ξεπεράσουμε τα Hertz της οθόνης αφού είναι G-Sync Compatible. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα FPS και τα Hertz σας προτρέπουμε να διαβάσετε το άρθρο μας για το τι είναι τα FPS.

Το ray tracing μπορεί να το σηκώσει κανονικά και με την ενεργοποίηση του upscaling δε θα καταλάβουμε καν ότι τα έχουμε ενεργά. Μιας και το ray tracing θα ρίξει σημαντικά το FPS, θα χρειαστούμε τις τεχνικές upascling όπως το DLSS για να κερδίσουμε μέρος τους. Παρακάτω βλέπετε τη σχετική δοκιμή που πραγματοποιήσαμε στο F1 23 με τις ρυθμίσεις στο Ultra και με το Nvidia Reflex στο off.

  AVG FPSAVG FPS w/ DLSSRay Tracing High (no DLSS)Ray Tracing AVG FPS
F1 239711041.269

Τώρα, το AORUS 16X έχει διαθέτει όπως είπαμε και Thunderbolt 4 αλλά το να συνδέσετε την εξωτερική GPU σας δεν είναι εύκολη υπόθεση. 

Στον λίγο χρόνο που είχαμε για να παίξουμε με τις διάφορες ρυθμίσεις δεν καταφέραμε να κάνουμε την desktop 4060 Ti να τρέξει στο σύστημα. Οι περισσότεροι θα μείνουν με την 4070 Laptop εκτός αν θέλουν να ασχοληθούν μπαίνοντας στα βαθιά, ή στο egpu.io, ένα site με πολλά configurations για εξωτερικές GPU που τρέχουν τόσο από Thunderbolt-based laptop όσο και φορητά συστήματα που δεν υποστηρίζουν καθόλου εξωτερικές κάρτες γραφικών (χρησιμοποιώντας την M.2 για παράδειγμα).

Θόρυβος – Ηχεία – Webcam

Η Gigabyte σίγουρα ποντάρει στο ότι ο gaming πληθυσμός φοράει ακουστικά όταν παίζει στο laptop του. Ή ωτοασπίδες!

Και αυτό γιατί το laptop, ακόμα και με τα fans ρυθμισμένα στο normal ετοιμαζόταν για απογείωση. Αυτό συνέβαινε τόσο μέσα σε βαριά παιχνίδια, που ήταν αναμενόμενο, όσο και στο desktop σε συνθήκες απλού internet browsing ή κάνοντας ‘απολύτως τίποτα’!

Για να σας μεταφέρουμε κάμποσο από το θόρυβο χρησιμοποιήσαμε ένα τυπικό smartphone όπου μετρήσαμε περίπου 63-65dB στην πιο ‘ζωηρή’ στιγμή του laptop στο Cinebench 2024. 

Στο eco mode, οι ανεμιστήρες δεν ακούγονται τόσο και θέλουν περισσότερο χρόνο για να γίνουν πιο αντιληπτοί. Ωστόσο σε αυτή τη λειτουργία ρισκάρουμε την υπερθέρμανση και το throttling του επεξεργαστή μας κάτι που μπορεί να γίνει πιο αισθητό κατά το gaming.

Δυστυχώς δεν υπάρχει γρήγορη εύκολη λύση για το συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να αποδεχτούμε τις συνέπειες. Θα πρέπει να φοράμε ακουστικά όταν παίζουμε στο PC ή να επιστρατεύσουμε μια βάση ψύξης για το σύστημα.

Και αυτό είναι κρίμα γιατί τα ενσωματωμένα ηχεία που βρίσκονται στην κάτω πλευρά του laptop είναι καλής ποιότητας και έχουν αρκετά αποδεκτό ήχο και θα τα χρησιμοποιούσαμε τόσο στο gaming όσο και για να ακούμε απλά μουσική.

Όσον αφορά τη webcam, πρόκειται για ένα μοντέλο 1080p στα 30FPS με ικανοποιητική ποιότητα εικόνας. Δεν αποτελεί σημαντικό step up από άλλα σύγχρονα laptops της high end κατηγορίας αλλά σίγουρα έχει καλές επιδόσεις σε χαμηλό φωτισμό όπως μαρτυρά η παρακάτω φωτογραφία. Υποστηρίζει και Windows Hello για γρήγορο sign in.

Κατανάλωση – Αυτονομία μπαταρίας

Για να είμαστε ειλικρινείς το AORUS 16X είναι ένα laptop – αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσοι θα το χρησιμοποιήσουν χωρίς το τροφοδοτικό των 240W που έρχεται μαζί.

Το gaming είναι εφικτό και η μπαταρία των 99Wh μπορεί να μας χαρίσει περίπου 1:30 με 2 ώρες το πολύ. Αυτό ανάλογα το game, την ανάλυση, τις ρυθμίσεις, τη θερμοκρασία του δωματίου, της φωτεινότητα της οθόνης και πολλές ακόμα μεταβλητές! Σε πιο ελαφριά load η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και υπολογίσαμε ότι θα κρατήσει για περίπου 7 ώρες με τη φωτεινότητα στη μέση.

Παίξαμε F1 23 και MotoGP 24 για περίπου 1μιση ώρα (από δύο 45-λεπτα sessions) και η μπαταρία έπεσε στο 50%. Η Gigabyte μας δίνει και fast charge το οποίο κάνει το 0-50% σε 30 λεπτά. Χρήσιμο όταν είναι να φύγεις εκτάκτως για ΣΚ και πακετάρεις τελευταία στιγμή.

Η κατανάλωση σε idle κυμαίνεται από τα 20-40W. Σε GPU load (Cinebench 2024) η κατανάλωση φτάνει τα 150W – χωρίς load στον επεξεργαστή – ενώ σε gaming σκαρφαλώνουμε στα 175W σε φορτίο. Παρακάτω θα βρείτε μια σύγκριση του συγκεκριμένου laptop με άλλα desktop συστήματα του χώρου και την παρουσιάζουμε για να έχετε μια εικόνα της κατανάλωσης σε σύγκριση με ένα τυπικό desktop σύστημα.

Σημειώνουμε ότι το αποτέλεσμα του laptop παρακάτω περιλαμβάνει και την κατανάλωση της GPU, διαφορετικά η κατανάλωση της πλατφόρμας μόνο βρίσκεται στα 150W περίπου.

Θερμοκρασίες

Αυτό που καταλάβαμε σχεδόν άμεσα όσο χρησιμοποιήσαμε το AORUS 16X είναι το πόσο μελετημένο είναι το σύστημα ψύξης. Το Windforce Infinity λειτουργεί αυτόματα και αυτόνομα βλέποντας τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών.

Μπορεί όπως προαναφέραμε στο κομμάτι του θορύβου να γίνεται αντιληπτό κατά τη χρήση, όμως είναι αρκετά αποδοτικό στην πράξη και αποτελείται από δύο blower-style fans που εισάγουν φρέσκο αέρα από την κάτω πλευρά του laptop και τον ωθούν στα πλευρικά ανοίγματα.

Στις δοκιμές, είδαμε το CPU να ξεπερνάει και τους 80 βαθμούς Κελσίου στιγμιαία σε φορτίο οδηγώντας σε μικρά throttling points. Η GPU έφτασε και αυτή με τη σειρά της τους 80-85 βαθμούς σε φορτίο στο σύνολο των benchmarks που μετρήσαμε.

Επίλογος

Αν το κόστος των 1979€ που το βρήκα εντός ελληνικού εδάφους ισχύει, τότε θα πω not bad και με τις επιλογές επέκτασης της μνήμης και των SSD είναι ένα καλό deal.

Οι βασικοί ανταγωνιστές του συγκεκριμένου είναι η Lenovo με το καινούργιο Legion 5 και η Acer με το Predator Neo. Αν τα δούμε δίπλα-δίπλα υπάρχουν σίγουρα κάποια σημεία που υπολείπεται όπως στην οθόνη – όμως τα 165Hz εξακολουθούν και είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή προκύπτει από την RTX 4070 και εάν δεν έχετε θέμα να μειώσετε τα graphics settings ή να ενεργοποιήσετε τα upscaling cheat codes για να κερδίσετε μερικά FPS, τότε η έκδοση με την RTX 4060 Laptop θα σας γλιτώσει περίπου 450-500€ ή αλλιώς, περίπου 20FPS κατά το gaming.

ΘετικάΑρνητικά
✅ Gaming επιδόσεις ακόμα και σε 1600p
✅ Επιδόσεις επεξεργαστή σε 2D εφαρμογές
✅ Ποιότητα της οθόνης
✅ 2 θέσεις για επέκταση της μνήμης έως τα 64GB
✅ Intel WiFi 7
✅ Δύο θέσεις M.2 για NVMe drives
❌ Δύσχρηστες AI ‘ευκολίες’ για τον έλεγχο του laptop
❌ Υψηλός θόρυβος ακόμα και στο eco/normal mode και σε desktop
❌ Μέτριες επιδόσεις όταν βρίσκεται στη μπαταρία ακόμα και στο balanced power plan
❌ Η Gigabyte επέλεξε το Thunderbolt 4 έναντι του νεότερου 5 που υποστηρίζεται

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Εμφάνιση
85 %
Ποιότητα κατασκευής
65 %
Οθόνη - φωτισμός
85 %
Επιδόσεις CPU
90 %
Επιδόσεις GPU
90 %
Επιπλέον λογισμικό
60 %
Θόρυβος
40 %
Ηχεία - Webcam
70 %
Κατανάλωση
80 %
Θερμοκρασίες
70 %
Αυτονομία
60 %
Τιμή
70 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δοκιμάζουμε το ισχυρό AORUS 16X Gaming Laptop της Gigabyte που έρχεται με τη σούπερ δυνατή RTX 4070 και τον οκταπύρηνο Raptor Lake Core i7 14650HX.  Στις αρχές του 2024 στη CES, η Intel ανακοίνωσε τους Core 14ης γενιάς για laptops. Η εταιρία μας έδειξε μόλις...AORUS 16X Gaming Laptop Review (2024): Desktop-class στα 2.3kg