bequiet! Shadow Base 800 FX Case Review & PC Build

Η γερμανική εταιρία ανανέωσε τα μικρο-μεγάλα κουτιά της και το 800 FX είναι ολόλευκο από όποια γωνιά κι αν το δείτε. Και εμείς το πήραμε για να φτιάξουμε μαζί του ένα PC build.

Για να είμαστε ειλικρινείς, τα κουτιά της bequiet! πάντα μας έδιναν την έμπνευση για να στήσουμε ένα νέο build. Από τη μία οι ευκολίες και η ποιότητα κατασκευής και από την άλλη η εμφάνιση και τα feature. Και όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερες ‘παραξενιές’ και δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε σε άλλα κουτιά.

Η σειρά Shadow Base είναι η τέταρτη στο lineup της εταιρίας και έρχεται να συνοδέψει τα Dark, Silent και Pure Base, με την υπόσχεση ότι θα προσφέρει καλύτερη ισορροπία μεταξύ airflow και χώρου στο εσωτερικό.

Οπότε καταλαβαίνετε, το Shadow Base 800 έρχεται με ενδιάμεσο μέγεθος (είναι ένα midi tower case) που παραμένει πιστό στις διαστάσεις του ATX με 7 PCI slot, ωστόσο στην FX έκδοση αποκτά μια ολόλευκη εμφάνιση με ARGB φωτισμό. 

Εσωτερικό και Εξωτερικό

shadow-base-800-fx-1b

Η γενναιόδωρη bequiet! φροντίζει να μας δώσει 4x ανεμιστήρες Light Wings White των 140mm και μαζί με τον ARGB φωτισμό τους θα πλημμυρίσουν με λίγο χρώμα το γραφείο μας ή κάτω απ’ το γραφείο, εάν είστε από αυτούς!

Η διάτρητη πρόσοψη με τους κομψούς αεραγωγούς στο πλάι (και αυτοί με ARGB φωτισμό) πλαισιώνεται από το αφαιρούμενο και μαγνητικό επάνω κάλυμμα και το φίλτρο στο κάτω μέρος. Για να αποφύγετε τυχόν χνούδια από το αγαπημένο σας γατί.

Αυτά είναι κάποια από τα πρακτικά πράγματα που μένουν ίδια σε σύγκριση με το Pure Base 500 FX που είδαμε πριν κάμποσο καιρό στο 8Bitz. 

Το μπροστινό κάλυμμα αφαιρείται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι στο Pure Base 500 FX απλά τραβώντας την πρόσοψη από το κάτω μέρος της. Πίσω από την πρόσοψη υπάρχει ένα αφαιρούμενο φίλτρο για τους μπροστινούς ανεμιστήρες το οποίο συγκρατείται με μαγνήτες.

Το φίλτρο αυτό προεξέχει ελαφρώς, έτσι ώστε να μπορούμε να εγκαταστήσουμε δύο συστοιχίες από fan σε ένα ψυγείο υδρόψυξης. Όπως για push-pull διαρρυθμίσεις.

Όπως το Pure Base 500 FX που βρίσκεται ακόμα στην αγορά, το Shadow Base 800 εφοδιάζεται με έναν ελεγκτή ARGB τοποθετημένο στην πλάτη της μητρικής. Σε αυτόν, μπορούμε να συνδέσουμε 4 επιπλέον ARGB ανεμιστήρες ή ταινίες LED με δυνατότητα συγχρονισμού και ελέγχου και των δύο από το software της μητρικής μας ή από το BIOS. 

Το μεγάλο μας ‘παράπονο’ από το Pure Base 500 ήταν το (πολύ) λιτό front panel, με τη μία μόλις USB Type-A.

Οι USB γίνονται διπλάσιες στο Shadow Base 800. Εδώ μπορούμε επιτέλους να έχουμε δύο συσκευές ταυτόχρονα συνδεδεμένες στις USB Type-A και να κρατήσουμε την USB Type-C σαν μπαλαντέρ για το smartphone ή το VR headset. Ή για οτιδήποτε άλλο, όπως ένα USB hub. Η Type-C τρέχει στα πρότυπα του USB 3.2 Gen 2, δηλαδή τα 10Gbps, οπότε με σύγχρονη μητρική και ένα γρήγορο μέσο αποθήκευσης οι ταχύτητες είναι αρκετά υψηλές.

Όλα τα καλώδια που τρέχουν από το front panel και καταλήγουν στο hardware είναι λευκά, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορείτε να φέρετε εις πέρας τη δημιουργία του ολόλευκου PC που έχετε κατά νου, χωρίς σκούρα καλώδια που θα αμαυρώνουν την εικόνα του (pun intended).

Στην περίπτωσή μας, το λευκό hardware ήταν αδύνατο! Μαύρη μητρική, μαύρη κάρτα γραφικών και μαύρη υδρόψυξη είναι μεταξύ των υποσυστημάτων του setup μας.

shadow-base-800-fx-clearance-b

Το πλαϊνό παράθυρο με tempered glass και το ηχομονωτικό υλικό στο πίσω καπάκι, είναι άλλα δύο feature που παραμένουν απαράλλακτα στο Shadow Base 800 και μπορούμε να πούμε ότι κάθε φορά μας αφήνουν καλές εντυπώσεις από την ποιότητά τους – και το πως βιδώνουν επάνω στο σασί.

Πάμε να δούμε πως τα πάει και από πλευράς χώρων στο εσωτερικό.

Μιας και είναι ένα κουτί που γεφυρώνει δύο κατηγορίες, οι χώροι στο εσωτερικό περιμένουμε να είναι άφθονοι. 

Υπάρχει το απαραίτητο πλάτος και βάθος για μητρικές τύπου ATX αλλά και E-ATX, οπότε η X670 AORUS Xtreme της Gigabyte θα μπορέσει να βρει επιτέλους το σπίτι της εδώ. 

Και για τους λάτρεις των υδροψύξεων, custom και μη, η bequiet! υπόσχεται ότι το ψυγείο των 420mm που έχετε εδώ και πολλά χρόνια θα χωρέσει είτε μπροστά είτε στο πάνω μέρος του κουτιού.

Οι τρύπες στο επάνω μέρος είναι τοποθετημένες σε σωστά σημεία και το ψυγείο των 360mm της Pure Loop 2 με τους Pure Wings 3 μπαίνει χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Στην περίπτωση του Pure Base 500, η τοποθέτηση τέτοιου ψυγείου στο επάνω μέρος ήταν αδύνατη.

Πίσω, ο χώρος είναι περιορισμένος και δεν χωράει τίποτα παραπάνω από ανεμιστήρες 120mm ή 140mm, όπως ο προεγκατεστημένος Light Wings White 140mm.

PC Build

Όσον αφορά το στήσιμο του PC, λίγα πράγματα αλλάζουν από τα πιο μικρά κουτιά της bequiet!. Βλέπουμε ότι το Shadow Base 800 FX ακολουθεί σχεδόν πιστά τις ακριβότερες υλοποιήσεις της εταιρίας, παρέχοντας τις ίδιες ευκολίες και χώρους με όλα τα ακριβότερα case της.

Μπορεί να μην υπάρχει το εναλλάξιμο motherboard tray των Dark Base, που σας επιτρέπει να ‘τουμπάρετε’ το hardware για ένα εναλλακτικό λουκ, αλλά τουλάχιστον έχετε χώρο να κρύψετε τα καλώδια και να τονίσετε ορισμένα εξαρτήματα όπως η GPU, αφού τα PCI slot μπορούν να περιστραφούν κατά 90 μοίρες.

Και με ένα PCIe riser που θα πρέπει να το πάρετε ξεχωριστά, φέρνετε την GPU στο προσκήνιο και φάτσα με το πλαϊνό παράθυρο. Η διαδικασία απαιτεί να μην έχετε ακόμα εγκαταστήσει τη μητρική στο κουτί, αφού το μεταλλικό bracket των PCI slot ‘βρίσκει’ πάνω στο PCB της μητρικής κατά την αφαίρεση.

Ευτυχώς, υπάρχει η λύση του μερικού ξεβιδώματος της μητρικής, αλλά εάν φοβάστε μην γδάρετε το συγκεκριμένο σημείο τότε ακολουθήστε τη σωστή σειρά.

Το διάφανο γυάλινο πλαϊνό παράθυρο αφαιρείται με μια κίνηση προς τα πίσω, ενώ είναι σημαντικά πιο ενισχυμένο με μέταλλο στην περίμετρό του, σε σχέση αυτό του Pure Base 500. 

Η σχεδίαση αυτή υπάρχει σε πολλά κουτιά της αγοράς και κατά την άποψή μας, προσθέτει σε στιβαρότητα και καλύτερο κράτημα όταν θέλουμε να το ακουμπήσουμε κάπου. 

Η χρυσή συμβουλή της ημέρας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευασία του κουτιού για να αποθηκεύσουμε προσωρινά και τα δύο πλαϊνά, μέχρι να τα ξανακουμπώσουμε στο τέλος της συναρμολόγησης. 

Χώροι και Ευκολίες

Από άποψη χώρου, το Shadow Base 800 είναι εξαιρετικό και σειρά στη συναρμολόγηση του build (βλ. video για στιγμιότυπα) έχει η προετοιμασία του case με το κλασικό ξετύλιγμα ορισμένων καλωδίων, ώστε να φτάσουν πιο εύκολα στα προκαθορισμένα σημεία. 

Παράδειγμα, το 8-pin EPS του επεξεργαστή. Στην επάνω αριστερή γωνία (όπως βλέπουμε το motherboad tray) υπάρχει σχετικό cutout για να περάσει πιο εύκολα το δυσκολότερο ίσως καλώδιο του PC. Μετά, έρχεται η ώρα για την εγκατάσταση των σκληρών δίσκων και των ανεμιστήρων

Αν δεν είστε τόσο ριψοκίνδυνοι όσο εμείς, τότε κάντε πρώτα την εγκατάσταση του τροφοδοτικού ή της μητρικής. Αυτό είναι το λογικό, αφού θα έχετε χώρο να περάσετε τα χοντρά καλώδια πρώτα και να τα οδηγήσετε στο hardware, όπως τη μητρική και την κάρτα γραφικών.

Οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες Light Wings White είναι εξαιρετικοί και ήδη βιδωμένοι (και συνδεδεμένοι) στον ARGB controller, οπότε δεν χρειάζεται παρά μόνο η σύνδεση του fan connector στη μητρική για τον έλεγχό τους από εκεί. 

Μόλις τους συνδέσουμε επάνω στη μητρική (απαιτείται τροφοδοσία μέσω SATA power), μπορούμε με απλό πάτημα του κουμπιού στην πρόσοψη να αλλάξουμε τα χρώματα σε breathing, colour cycle mode κλπ. Με παρατεταμένο πάτημα δίνουμε τον έλεγχο στη μητρική και στο software της να αναλάβει τον φωτισμό.

Όσον αφορά τους Light Wings White, οι ανεμιστήρες έρχονται με ολόλευκη εμφάνιση – και specs που ξέρουμε καλά από τους Light Wings του παρελθόντος – και airflow σχεδόν 95 CFM ανά κυβικό μέτρο. Θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε αρκετά όμορφους και με καλές επιδόσεις, και η αλήθεια είναι ότι μπορεί κανείς να το καταλάβει αμέσως μόλις το σύστημα ξεκινήσει δίπλα του.

Σημεία όπως οι γρίλιες στο κάλυμμα του τροφοδοτικού ωθούν τον αέρα του πρώτου προεγκατεστημένου ανεμιστήρα της πρόσοψης προς την κάρτα γραφικών, ενώ το κάλυμμα των καλωδίων δίπλα από το 24-pin της μητρικής θα κρύψει τα ‘σπαγγέτι’ που ίσως έχουμε φτιάξει σε έναν κόσμο γεμάτο από controller και ARGB.

Επίλογος

Και σε αυτή τη φάση, έχουμε ένα PC build με λευκές λεπτομέρειες και αρκετό χώρο στο εσωτερικό. Η GeForce RTX 4070 Ti Super της Gigabyte φαίνεται μικρή στο Shadow Base 800 FX και με το PCIe riser που αγοράσαμε ξεχωριστά ολοκληρώνει το σύστημά μας.

Η κάρτα έχει μπόλικο χώρο για airflow από μπροστά και η διάτρητη πρόσοψη με τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες συμβάλλει σημαντικά και στις μειωμένες θερμοκρασίες. 

Μετά από ένα crash test μίας ώρας, οι θερμοκρασίες δεν εκτοξεύθηκαν και έχουμε ένα ήσυχο και δροσερό σύστημα στο σύνολο των εξαρτημάτων του. Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα από πλευράς θερμοκρασιών όταν τοποθετήσουμε την κάρτα παράλληλα με την μητρική στο PCIe riser, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Εκεί όχι μόνο την βλέπουμε σε δράση (ή σε αδράνεια όταν ήμαστε στο desktop), αλλά παίρνει φρέσκο αέρα από την πρόσοψη. Την ίδια στιγμή είναι πιο μακριά από άλλα θερμά εξαρτήματα του PC, όπως τον επεξεργαστή και τη μητρική.

Αυτά που θέλουμε να σημειώσουμε είναι πως από πλευράς σκληρών δίσκων 3.5 ιντσών, υπάρχουν μόλις 2 θέσεις και θα θέλαμε να έχουμε χώρο για περισσότερους. Καταλαβαίνουμε όμως ότι η κίνηση της bequiet! γίνεται διότι πηγαίνουμε όλο και περισσότερο προς τους M.2 SSD για αποθήκευση ή στα μεγάλης χωρητικότητας drive των 2.5 ιντσών. 

Περισσότερα για σκληρούς δίσκους θα δούμε σε μελλοντικό περιεχόμενο, οπότε μην απομακρυνθείτε από το 8Bitz!

Παίρνοντας σαν παράδειγμα αντίστοιχα κουτιά της αγοράς, η ποιότητα κατασκευής παραμένει υποδειγματική, με μια bequiet! που δεν λυπάται το ατσάλι και το αλουμίνιο στο Shadow Base 800 FX.

Τι ισχύει όσον αφορά το κόστος; Οι τιμές για το συγκεκριμένο κυμαίνονται από 215€, ενώ μπορούν να φτάσουν και τα 289€ για ετοιμοπαράδοτο κουτί. Πολλά; 

Η αλήθεια είναι πως ναι. Βέβαια, οι χώροι που αποκτάτε στο εσωτερικό μαζί με τον fan controller και την ολόλευκη εμφάνιση αξίζουν και με το παραπάνω. Η bequiet! δεν κάνει εκπτώσεις βάζοντας, για παράδειγμα, μαύρους ανεμιστήρες σε άσπρο κουτί απλά για να το πει ‘άσπρο’. Αυτό ήταν ένα αρνητικό που πλέον βλέπουμε πιο ξεκάθαρα στο λευκό Pure Base 500 FX.

Κάποιοι θα αποφασίσουν να γλυτώσουν μερικά χρήματα πηγαίνοντας σε άλλα case, όπως το NZXT H7 ή το εξίσου πολύ καλό Corsair iCUE 4000X με τις γνωστές ARGB ευκολίες της Corsair, που ως γνωστόν έχουν τα καλά και τα κακά τους.

Ωραίες επιλογές και εάν ταιριάζουν και με τα γούστα σας, τότε νομίζουμε πως δεν υπάρχει κάτι να πούμε εδώ.

Το ίδιο ‘φορτωμένο’ είναι και το Shadow Base 800 FX και πέρα από ένα PCIe riser που μπορεί να σας κοστίσει από 30 έως και 60 ευρώ, έχουμε μια καλή βάση για ένα gaming σύστημα. Όσοι τώρα θέλουν ένα κουτί με μεγάλες λείες επιφάνειες και χωρίς επιθετικές γωνίες, τότε το Shadow Base 800 FX είναι μια χαρά.

Ευχαριστούμε την bequiet! για την παραχώρηση του Shadow Base 800 FX.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
90 %
Υποστήριξη hardware
90 %
Ποιότητα κατασκευής
85 %
Ευκολία συναρμολόγησης συστήματος
85 %
Τιμή
67 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Η γερμανική εταιρία ανανέωσε τα μικρο-μεγάλα κουτιά της και το 800 FX είναι ολόλευκο από όποια γωνιά κι αν το δείτε. Και εμείς το πήραμε για να φτιάξουμε μαζί του ένα PC build. https://youtu.be/n-UYHT2P80Q Για να είμαστε ειλικρινείς, τα κουτιά της bequiet! πάντα μας έδιναν την έμπνευση...bequiet! Shadow Base 800 FX Case Review & PC Build