bequiet! Dark Rock Pro 5 Cooler Review: Σχεδόν τέλεια!

Ποιος μπορεί να αντεπιτεθεί στη καφέ (Noctua); Η bequiet! αποτελεί μια από τις βασικές εταιρίες που φέρνουν ανταγωνιστικά προϊόντα στην αγορά των αεροψύξεων, οπότε στο άκουσμα της Dark Rock Pro 5, περίμενα διακαώς πως τα πηγαίνει η νέα της δημιουργία. 

Για αυτούς που παρακολουθούν, ακόμα και αραιά τις εξελίξεις, η bequiet! ανανέωσε πρόσφατα τις high end αεροψύξεις της, και πλέον προσφέρει την Dark Rock Pro 5 και την Dark Rock Elite σε όσους έχουν επεξεργαστές υψηλών επιδόσεων και με υψηλό thermal design power – το γνωστό μας TDP.

Στο τραπέζι των δοκιμών, έφτασε η Dark Rock Pro 5 την οποία και θα δοκιμάσουμε απέναντι στην αερόψυκτρα που αντικαθιστά, την Dark Rock Pro 4.

Dark Rock Pro 5 air cooler

Η Dark Rock Pro 4 μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ 5 χρόνια ζωής, έχοντας κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2018.

Από τότε, η συγκεκριμένη βρέθηκε σε αρκετά συστήματα αλλά συνάντησε σκληρές κριτικές  λόγω της γενικά καλής αλλά ελαφρώς χρονοβόρας μεθόδου στήριξης στο CPU socket, που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν η μητρική δεν αφαιρεθεί από το σύστημα. Οι επιδόσεις ήρθαν δεύτερες, αλλά εξακολουθούσε να είναι μια αρκετά καλή ψύκτρα για high end συστήματα και επεξεργαστές με TDP έως 250W.

Όμως φτάνει με την ιστορία, η Dark Rock Pro 5 έρχεται υποτίθεται για να τα αλλάξει όλα αυτά, και με το παραπάνω. 

Επιδόσεις – Εγκατάσταση

Η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά καλή σε όλα τα σημεία της ψύκτρας, ωστόσο η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει με το κουτί ξαπλωτό – στην καλύτερη – αφού δε θα μπορείτε με τίποτα να βιδώσετε την ογκώδη ψύκτρα αλλιώς. 

Φροντίστε να βάλετε το PC σε μια άνετη θέση για να μπορέσετε να δουλέψετε σωστά. Υποστηρίζονται όλα τα γνωστά sockets όπως το AM4, AM5 και Intel LGA115x, LGA1200 και LGA1700.

Μιας και η εγκατάσταση θυμίζει αυτή των υδροψύξεων της bequiet!, δεν έχουμε παρά να βιδώσουμε τις βάσεις στο socket και να βιδώσουμε τις δύο βίδες πάνω τους.

Ευτυχώς οι βίδες είναι προ-τοποθετημένες στην ψύκτρα οπότε η διαδικασία γίνεται γρήγορα.

AMD AM4 socket motherboard

Στις μετρήσεις η Dark Rock Pro 5 δείχνει να κρατάει τον εξαιρετικά δύσκολο από πλευράς θερμοκρασιών κοντά στους 80 βαθμούς σε πλήρες φορτίο και στα 4.3GHz με τάση 1.3V. Νωρίτερα, οι θερμοκρασίες μπορούσαν να ξεπεράσουν εύκολα τους 85 βαθμούς Κελσίου, ειδικά όταν GPU και CPU είχαν κάμποσα πράγματα να κάνουν στο proxmox. 

Dark Rock Pro 5 performance chart
airflow measurement tool

To airflow στο πίσω μέρος του κουτιού ήταν περίπου 20 CFM, ενώ ελαφρώς υψηλότερο παρατηρήθηκε από την μπροστινή πλευρά του cooler.

Θόρυβος

Με τους Silent Wings PWM, ο θόρυβος δε θα μας απασχολήσει, ωστόσο μιας και μιλάμε για δύο ανεμιστήρες σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους, σίγουρα θα αυξήσουν τα επίπεδα θορύβου, και εάν η κατασκευή δεν είναι και η καλύτερη τότε τα αποτελέσματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. 

Ο θόρυβος συγκαταλέγεται στα θετικά της ψύκτρας και δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό θέμα ακόμα και όταν το CPU βρίσκεται υπό πίεση.

Παρελκόμενα – Εντυπώσεις

Η Dark Rock Pro 5 έχει αρκετές βελτιώσεις, τις οποίες βλέπουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα τη βγάλουμε από το κουτί. 

Από πλευράς διαστάσεων, η συγκεκριμένη διατηρείται στις ίδιες τιμές με την προηγούμενη Dark Rock Pro 4, ενώ είναι συμβατή και θερμοαγώγιμες πάστες τύπου liquid metal, που ως γνωστόν έχουν και έντονες “διαβρωτικές ικανότητες”, αν πάρουμε για παράδειγμα τις πρώτες εκδόσεις του PlayStation 5, ας πούμε. 

Η Pro 5 εχει 7 heat pipes στο σύνολο και η κατασκευή της μοιάζει αρκετά πιο μελετημένη, ειδικά με τον μεσαίο (και κρυφό) ανεμιστήρα στο κέντρο της ψύκτρας. Η Dark Rock Pro 4 έχει και αυτή 7 heat pipes αλλά από τον Νοέμβριο του 2023 θεωρείται ένα end of life προϊόν.

Η ψύκτρα έρχεται με 2 ανεμιστήρες Silent Wings PWM μεγέθους 135mm και 120mm (αυτός στην πλευρά των RAM) οι οποίοι τρέχουν έως και τις 2000 στροφές το λεπτό. Μαζί η bequiet! δίνει και ένα βολικό PWM splitter για να βάλουμε τα δύο fans σε μια θέση στη μητρική μας, όμως ο ένας ανεμιστήρας έχει έναν ελαφρώς διαφορετικό connector.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεσαίος ανεμιστήρας είναι και αυτός που εγείρει τα περισσότερα ερωτήματα. Δεδομένου ότι βασίζεται σε ένα πιο περίεργο form factor και διαθέτει ειδική PWM σύνδεση, θα δημιουργήσει πονοκεφάλους στην περίπτωση που χρειαστεί αλλαγή, εάν πάψει να λειτουργεί.

Ο εσωτερικός ανεμιστήρας των 135mm είναι συνήθως αυτός που τοποθετείται στα τροφοδοτικά αλλά το χειρότερο, είναι η έλλειψη τυπικού 4-pin PWM connector.

Από πλευράς εμφάνισης, έχουμε ένα αποσπώμενο πάνελ στο επάνω μέρος και με την αφαίρεσή του μας δίνει πρόσβαση σε έναν διακόπτη δύο λειτουργιών, του Performance και του Quiet mode

Το πάνελ στο πάνω μέρος στηρίζεται με μαγνήτες και προσθέτει σημαντικά στην εμφάνιση της ψύκτρας που ήδη μοιάζει πολύ καλύτερη από το προηγούμενο μοντέλο.

Το πάνελ αποκαλύπτει επίσης και τις τρύπες από τις οποίες μπορούμε να περάσουμε το κατσαβίδι και να βιδώσουμε την ψύκτρα. Σε εκείνο το σημείο, ο μεσαίος ανεμιστήρας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο, οπότε πρακτικά θα μείνει κολλημένος για πάντα στην ψύκτρα.

Μαζί με την υποστήριξη όλων των σύγχρονων sockets, μαζί με την ψύκτρα παίρνουμε και το κλασικό σταυροκατσάβιδο της εταιρίας, για να κάνουμε την εγκατάσταση (σχεδόν) παιχνιδάκι!

Η μέθοδος εγκατάστασης παραμένει ίδια με τις υπόλοιπες ψύκτρες, τουλάχιστον όσον αφορά τα συστήματα της AMD, ενώ στα intel έχουμε την κλασική διαδικασία που περιλαμβάνει την εγκατάσταση του backplate στη μητρική. 

Επίλογος

Η ποιότητα κατασκευής είναι υποδειγματική και οι επιδόσεις βρίσκονται εκεί για όποιον θέλει να τις εκμεταλλευτεί για τον high end επεξεργαστή του. 

Η ρύθμιση μεταξύ performance και quiet δυστυχώς δεν είναι εύκολη και θα πρέπει κάθε φορά να αφαιρούμε το πλαϊνό παράθυρο του κουτιού, και το κάλυμμα της ψύκτρας για να γυρίσουμε το διακοπτάκι. 

Το θετικό είναι πως δε χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο, αν και το κάλυμμα της ψύκτρας έχει μερικές φορές την τάση να βγαίνει δύσκολα, ανάλογα που έχει πιαστεί. 

Αν και ποιοτικά όσον αφορά το σώμα της ψύκτρας, η bequiet! έχει κάνει όντως πολύ καλή δουλειά, τα σημεία που “δένουν” μεταξύ τους θεωρώ ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ταιριάξουν όμορφα μεταξύ τους. 

Από πλευράς τιμής τώρα, τα 110€ της ελληνικής αγοράς μοιάζουν απλησίαστα, αλλά ακούστε. 

Σύμφωνα και με γνωστούς που την έχουν δοκιμάσει απέναντι από την κορυφαία D15, είδαν ότι η πρόταση της bequiet! βρίσκεται στις ίδιες επιδόσεις, κοντράροντας ακόμα και πάμπολλες υδροψύξεις. 

Προφανώς λοιπόν πρόκειται για μια από τις καλύτερες αεροψύξεις που υπάρχουν, και επιτέλους βρέθηκε κάποιος να απαντήσει στην καφέ εταιρία. 

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
75 %
Επιδόσεις
85 %
Εμφάνιση
85 %
Θόρυβος
80 %
Τιμή
82 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Ποιος μπορεί να αντεπιτεθεί στη καφέ (Noctua); Η bequiet! αποτελεί μια από τις βασικές εταιρίες που φέρνουν ανταγωνιστικά προϊόντα στην αγορά των αεροψύξεων, οπότε στο άκουσμα της Dark Rock Pro 5, περίμενα διακαώς πως τα πηγαίνει η νέα της δημιουργία.  Για αυτούς που παρακολουθούν, ακόμα και...bequiet! Dark Rock Pro 5 Cooler Review: Σχεδόν τέλεια!