Πρώην στέλεχος της AMD λέει πως η Nvidia είναι το ‘καρτέλ των GPU’

Μέσα από διάλογο στο Twitter, ο Scott Herkelman, πρώην Senior Vice President και General Manager του AMD Radeon Graphics Business Unit έριξε τα βέλη του εναντίων της Nvidia, λέγοντας πως λειτουργεί ένα GPU καρτέλ.

Η αρχή έγινε από τις εξαιρετικά ανησυχητικές πληροφορίες εταιριών που ισχυρίζονται ότι η Nvidia καθυστερεί τις παραδόσεις ορισμένων μονάδων high performance computing για κρίσιμες εφαρμογές όπως AI, σε όσες εταιρίες ‘ψώνισαν’ εν τέλει από αλλού. Απαντώντας στο tweet του μέσου που αναδημοσίευσε το νέο, ο Herkelman έριξε τα βέλη του προς την Nvidia εστιάζοντας σε κάποιες από τις πρακτικές της που θυμίζουν ‘καρτέλ’, όπως τον έλεγχο της ζήτησης.

Η πράσινη κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι ‘ελέγχει’ την αγορά των GPU με πλασματικές ελλείψεις και χαμηλό stock αποδίδοντας το πρόβλημα σε διάφορες αιτίες όπως οι GPU miners μερικά χρόνια νωρίτερα, ή το φαινόμενο του αυξημένου πληθωρισμού που αυξάνει τις τιμές σε πολλά προϊόντα.

Ο πληθωρισμός βέβαια, αποτελεί κλασική απάντηση σε πολλές ακόμα αγορές ακόμα και αν δεν ευθύνεται άμεσα με το προϊόν.

Όσον αφορά την Nvidia, το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με την The Wall Street Journal να κάνει περαιτέρω έρευνα σχετικά, όμως όλοι οι εκπρόσωποι της εταιρίας αρνούνται κάθε πιθανή ανάμειξη.

Η περίπτωση της Nvidia είναι ιδιαίτερη αφού έχει το πάνω χέρι στον τομέα του AI αυτή τη στιγμή από πλευράς πωλήσεων (ανακοίνωσε μάλιστα εξαιρετικά ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα πριν μερικές εβδομάδες που ξεπερνούν το $1 τρις σε market value), με συστήματα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που πωλούνται σε πολλές περιοχές του κόσμου, ακόμα και στην Κίνα, παρά τις περιορισμένες πωλήσεις που έχουν εισάγει οι ΗΠΑ στην ανατολή.

Το φαινόμενο του καρτέλ που ανέφερε ο Herkelman, γίνεται πιο εμφανές όταν ακούμε τις Microsoft, Google και Amazon που αναπτύσσουν δικά τους AI συστήματα (που δε θα αγοράσουν δηλαδή προϊόντα από την Nvidia), ότι δεν είναι ανταγωνιστές της.

Ο Jensen Huang, CEO και συνιδρυτής της Nvidia, έχει αναφέρει παλιότερα ότι δρομολογεί περισσότερα τεμάχια AI προϊόντων σε εταιρίες που θα τα χρησιμοποιήσουν άμεσα, αφήνοντας ‘εκτός’ όσες σκοπεύουν στο μέλλον. Αυτή η διαφοροποίηση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και ενισχύει τις αντι-καταναλωτικές τακτικές της εταιρίας.

Στο ίδιο καράβι φαίνεται πως πλέουν και οι GeForce κάρτες γραφικών για την consumer αγορά, καθώς η Nvidia μας δείχνει μοντέλα με σοβαρούς περιορισμούς σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα