AMD Zen 5: Ισχυρό IPC και σε πολλές εκδόσεις

Δύο χρήστες του X με μεγάλο ιστορικό έγκυρων διαρροών μας δείχνουν πως θα είναι οι επεξεργαστές Zen 5 της AMD οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με δελτία αποστολής που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, τα οποία έφεραν στο φως οι momomo_us και harukaze5719 ρίχνουν λίγες ακτίδες φωτός στην επόμενη γενιά επεξεργαστών της AMD, τους Zen 5.

Για τα desktops, θα έχουμε τους Granite Ridge. Οι συγκεκριμένοι, όπως δείχνει και η διαρροή, θα περιλαμβάνουν πέρα από μοντέλα με TDP 105W και μερικά με TDP 170W και οκτώ πυρήνες δείχνοντας έτσι τις πιο επιθετικές προθέσεις της AMD στην desktop κατηγορία, ιδίως μετά την κυκλοφορία του Core i9 14900KS που τρέχει ‘ανεξέλεγκτα’ με κατανάλωση ρεκόρ. 

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από άλλα μέσα, είναι πως το IPC των Zen 5 θα είναι αυξημένο απ’ ότι στους Zen 4, σε φορτία ενός πυρήνα.

Οι επεξεργαστές των φορητών συσκευών (ή APU για desktops) θα φέρουν την κωδική ονομασία Strix Point με έμφαση στην απόκριση χωρίς σημαντικές εκπτώσεις στις επιδόσεις.

Τέλος, η μυστήρια οικογένεια με την κωδική ονομασία Fire Range έρχεται να συνοδεύσει τις παραπάνω, χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα για τα συστήματα που αναφέρεται. Το εν λόγω chip με αυτή την κωδική ονομασία ενσωματώνει 16 πυρήνες υποδηλώνοντας ότι ίσως ‘στριμωχτεί’ μεταξύ των κατηγοριών mobile και desktop.

Με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα στις εκθέσεις που έρχονται όπως την Computex 2024, περιμένουμε αντίστοιχες αποκαλύψεις και από την Intel. Συγκεκριμένα, η εταιρία ετοιμάζει τους Core 15th Gen Arrow Lake κάποια στιγμή μέσα στο έτος, ενώ οι Zen 5 της AMD αναμένονται μάλιστα σε ένα νέο node των 3nm της TSMC (φήμη).

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα