Τα καλύτερα Bootable USB εργαλεία για να μη ‘μείνεις’ ποτέ!

Παραδεχτείτε το. Υπήρχαν πολλές φορές που προσπαθήσατε να καταλάβετε γιατί το PC σας δεν ξεκινάει ή γιατί σβήνει αμέσως μόλις φορτώσει τα Windows. Τα bootable USB εργαλεία είναι ίσως η λύση στα περισσότερα προβλήματα και σε αυτό το άρθρο θα δούμε περισσότερα σχετικά με ένα ‘άγνωστο’ για πολλούς θέμα.

Δοκιμάσαμε λοιπόν τα κορυφαία bootable εργαλεία τα οποία μπορείτε και εσείς να έχετε πάντοτε διαθέσιμα σε κάθε troubleshooting session.

Λίγη ιστορία σχετικά με τα Bootable USB

Σε προηγούμενο άρθρο και βίντεο θα είδατε τον οδηγό που εξηγούμε πώς να φτιάξετε ένα bootable USB stick με λειτουργικά συστήματα σε μορφή ISO με το Ventoy. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα μεγάλο USB stick, πχ. 32GB ή 64GB αλλά ακόμα και ένα των 8GB είναι ΟΚ.

Για αρχή, τί είναι ένα bootable USB εργαλείο

Ένα Bootable USB μπορεί να περιλαμβάνει μια πειραγμένη εγκατάσταση των Windows, κάποια διανομή Linux ή τα εργαλεία που θα δούμε. Τα τελευταία, θα τ’ ακούσετε και σαν rescue disks ή live CD.

Πολλά online εργαλεία όπως κάποια που θα δούμε σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνουν και αμφίβολης προέλευσης προγράμματα – μερικές φορές και πειρατικά. Αν και μπορούν να μας σώσουν από μια δύσκολη στιγμή, τα πειρατικά/τροποποιημένα προγράμματα παραμένουν κάτι που δεν διανέμουμε αλλά ούτε και ενθαρρύνουμε στο 8Bitz. Οποιαδήποτε αναφορά σε λογισμικό που ενδεχομένως είναι πειρατικό γίνεται για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς λόγους. Το 8Bitz δεν φέρει ευθύνη για τυχόν απώλεια δεδομένων.

Τα κλασικά προβλήματα των PC μας

Errors, μπλε οθόνες, μαύρες οθόνες ή και λευκές οθόνες εξακολουθούν και προκαλούν πονοκέφαλο σε όσους ασχολούνται με το IT. Και με τις τόσες πλατφόρμες, το λογισμικό, τους drivers και όλα αυτά τα services που τρέχουν ανελλιπώς στο σύστημα υπάρχει πάντα η περίπτωση κάτι να πάει στραβά. Σε περιπτώσεις όπως με τους 13ης και 14ης γενιάς επεξεργαστές της Intel, τα προβλήματα σταθερότητας έστρεψαν πολλούς απλούς χρήστες σε τέτοια εργαλεία.

Για να βρούμε τι φταίει σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με το PC μας χρησιμοποιούμε Bootable USB εργαλεία – ή Live CD όπως τα αναφέραμε παλιότερα – και στόχος τους είναι να παρέχουν συγκεντρωμένα διάφορα εργαλεία και εφαρμογές που θα μας κάνουν να βρούμε το πρόβλημά μας πιο γρήγορα.

Από disk partitioning, registry editors, antivirus, file managers, image editors, internet browsers και διάφορα άλλα εργαλεία που θα συνεχίσουμε να γράφουμε στα Αγγλικά.

Από σχεδόν 20+ χρόνια πριν μέχρι και σήμερα υπάρχουν οι σταθερές αξίες. Bootable Live CD τα οποία περιλαμβάνουν ό,τι software μπορείτε να φανταστείτε για να τεστάρετε το PC σας. 

Εδώ και χρόνια, το Linux αποτελούσε την βάση για τέτοιου είδους εργαλεία αλλά όσο τα Windows γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή, το Windows PE, το pre-installation environment των Windows που τρέχει από τη RAM, απέκτησε πολλούς φίλους και επέτρεψε τη δημιουργία περισσότερων τέτοιων εργαλείων. 

Επίσης, ποιος μπορεί να πει όχι στο interface των Windows 7 ή των 10; Αντικειμενικά οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία με τα Windows όσο και αν πιστεύουμε ότι το SteamOS ή το Linux γενικότερα θα μας ‘απελευθερώσει’ από τις κακές συνήθειες των πρώτων.

Και τί το ιδιαίτερο έχουν αυτά τα bootable USB εργαλεία;

Αρχικά, μετά από κάθε restart, ξεκινάμε πάλι από την αρχή αφού τα δεδομένα αποθηκεύονται στη RAM και κατ’ επέκταση διαγράφονται με κάθε power cycle. Όπως γράψαμε λίγο παραπάνω παλιότερα αποκαλούσαμε τα εν λόγω εργαλεία Live CD και αυτό γιατί τα ‘καίγαμε’ σε CD και τα τρέχαμε από το CD/DVD drive του υπολογιστή.

Ο όρος ‘live’ δηλώνει ότι το CD τρέχει αποκλειστικά από τη RAM του συστήματος και δεν χρειάζεται κάποιου είδους εγκατάσταση. Δεύτερον, οι δημιουργοί τέτοιων εργαλείων έχουν φορτώσει την εγκατάσταση με διάφορα utilities και μας τις δίνουν απλόχερα σε ένα ISO 3 και 4 GByte.

Πάμε να δούμε μερικά.

Hiren’s Boot CD PE

Το λένε και ελβετικό σουγιά των Live CDs και όχι άδικα. Το Hiren’s Boot CD PE βασίζεται πλέον σε Windows PE και έρχεται με μπόλικα προγράμματα στο εσωτερικό. 

Hiren’s Boot CD PE bootable usb running on computer.

Έχει τα πάντα για να φτιάξεις, ή και να χαλάσεις το PC, όπως άλλωστε συμβαίνει και με κάθε εργαλείο που κάνει δραστικές αλλαγές στο σύστημα.

Το σημαντικότερο;

Διατίθεται δωρεάν από το site και περιλαμβάνει προγράμματα διόρθωσης του boot manager των Windows, διαγνωστικά για τους δίσκους μας, εργαλεία ανάκτησης δεδομένων, disk partitioning και διάφορα εργαλεία παρακολούθησης του συστήματος. Μερικά από αυτά είναι: CPU-Z, GPU-Z, Hwinfo, Speccy, αλλά και πλήθος από antivirus, antimalware, όπως το κορυφαίο Malwarebytes, το ESET Online Scanner και το Kaspersky Virus Removal Tool.

Το κορυφαιότερο;

Με το γνώριμο περιβάλλον των Windows 10 μπορούμε να δουλέψουμε με ευκολία χωρίς μάθουμε shortcuts από την αρχή. Είναι σαν να χρησιμοποιούμε το PC με ‘δανεικά’ Windows!

SystemRescue

Ακόμα ένα δίχτυ προστασίας για το PC είναι το SystemRescue. Βασίζεται στο Arch Linux και το XFCE desktop και μέσα του, θα βρούμε πολλά ενδιαφέροντα εργαλεία για να τσεκάρουμε το PC μας. Την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα ελαφρύ.

SystemRescue bootable usb running on computer.

Μαζί με τα γνωστά, έχουμε και μερικά δικτυακά εργαλεία, πρόσβαση σε διάφορα VPN αλλά και γραμμή εντολών. Για όσους ξέρουν τι κάνουν.

Το SystemRescue είναι ίσως πιο δύσχρηστο για όσους δεν έχουν ξαναπαίξει σε Linux, αλλά έχει κι αυτό τη χάρη του. Οι υπόλοιποι θα βρείτε αυτό που ψάχνετε και θα το ξεζουμίσετε. Ακόμα και αν θέλετε να δείτε πως έμοιαζαν τα πιο παλιά λειτουργικά συστήματα την ολοκαίνουργια οθόνη των 180Hz σας.

Sergei Strelec’s WinPE

Το Sergei Strelec’s WinPE είναι σύγχρονο και εξίσου εξαιρετικό. Παρ’ ότι στο site του όλα είναι στα ρώσικα, η πιο πρόσφατη έκδοση υπάρχει στο πασίγνωστο MajorGeeks, οπότε προτείνουμε να το κατεβάσετε από εκεί. Το παραπάνω link οδηγεί στο MajorGeeks.

Sergei Strelec Bootable USB winpe tool

Επειδή και αυτό βασίζεται στα Windows (έχει και Windows 11) δε θα αργήσουμε να το συνηθίσουμε και να ψάξουμε σε βάθος το PC μας για τυχόν hardware προβλήματα όπως υπερθέρμανση, σταθερότητα των μνημών κλπ.

AIO SRT (All in One – System Rescue Toolkit)

Το AIO SRT ίσως θυμίζει κάτι μεταξύ αυτοκινήτου και υδρόψυξης όμως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και γρήγορο εργαλείο βασισμένο στο Lubuntu. (Αυτή τη στιγμή το επίσημο site δεν λειτουργεί).

Ανάμεσα στα γνωστά εργαλεία που περιλαμβάνει (τα περισσότερα είναι open source), το bootable USB λειτουργεί και με έναν ακόμα τρόπο. 

Στην περίπτωση που το σύστημα με τα Windows λειτουργεί κανονικά, το εργαλείο περιλαμβάνει και έναν launcher για να τρέξουμε πολλά από τα εργαλεία και μέσα στα Windows. Ανάμεσα σε αυτά έχουμε δεκάδες επιλογές και πολλά εργαλεία για αντιμετώπιση γνωστών προβλημάτων διάφορα antivirus και πολλά άλλα.

Medicat USB: Ένα μεγάλο σε μέγεθος bootable USB

Ένα καλό bonus εργαλείο για να το έχετε στη λίστα σας είναι το σίγουρα το Medicat, αλλά με το υπερβολικό μέγεθος των 21GB ξεφεύγει. Γι’ αυτό και για εμάς δε θεωρείται απαραίτητο να δοκιμάσετε. 

Medicat bootable usb

Μπορείτε να το δημιουργήσετε από το υπάρχον Windows PC σας και να περιμένετε να κατέβει όλη η εργαλειοθήκη, αλλά αν είστε από τους ανυπόμονους τότε απλά τα εργαλεία της λίστας μας είναι υπεραρκετά.

Η επιλογή μας

Μια καλή λύση είναι το Hirens Boot CD παρέα με το Ventoy και έναν φάκελο μέσα στο ίδιο USB στικ με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που δεν υπάρχουν στο Hirens. Έτσι εξοικονομούμε χώρο και αφήνουμε την χιλιάρα γραμμή μας για πιο σημαντικά πράγματα!

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα