Nvidia GeForce RTX 5080: Στα $1000 φημολογείται η high-end GPU

Πληροφορίες που έρχονται τώρα στο φως αναφέρουν πως η Nvidia GeForce RTX 5080 θα κυκλοφορήσει με μια ενδιαφέρουσα τιμή περίπου στα $1000.

Το μόνο που χρειάζεται η Nvidia είναι να λανσάρει τη νέα της Blackwell GPU στην αρκετά προσιτή τιμή του τίτλου!

Η Nvidia θα λανσάρει στο gaming κοινό την αρχιτεκτονική Blackwell ‘μέχρι το τέλος του έτους’. Η Blackwell έκανε το ντεμπούτο της στους datacenters και απέσπασε τα ‘wow’ των παρευρισκόμενων στο GTC 2024 τον περασμένο Μάρτιο. Τα κορυφαία μοντέλα περιλάμβαναν έως 208 δις τρανζίστορ (δύο chip σε ένα) αλλά και τη χρήση προηγμένων μνημών HBM3E. Φυσικά τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα καταλήξει στην gaming αγορά, παρά μόνο μια κομμένη έκδοση.

Πριν από μερικές ώρες μοιραστήκαμε τις άκρως ζουμερές πληροφορίες ότι η Nvidia μπορεί να κυκλοφορήσει την RTX 5080 νωρίτερα από την RTX 5090 κάτι που συμβαίνει κατά καιρούς με τις high end GPU της ‘πράσινης’. Οι ‘ψίθυροι’ στο διαδίκτυο αναφέρουν επίσης ότι η RTX 5090 της Nvidia ενδεχομένως κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025 στη CES 2025.

Σε αυτό το άρθρο όμως έχουμε συλλέξει ορισμένα ακόμα δεδομένα που αφορούν το λανσάρισμα των νέων καρτών όπως την φημολογούμενη τιμολόγηση και το TDP τους.

Η RTX 5080 λέγεται πως θα ζητήσει από τους επίδοξους αγοραστές περί τα $999, ενώ η GeForce RTX 5090 θα αγγίξει τα $1699 στα ράφια των καταστημάτων. Αν και για την ώρα πρόκειται για φήμες, υπάρχουν νύξεις και για το TDP των νέων καρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βάθη της Ασίας οι νέες GPU θα εξακολουθούν να απαιτούν άφθονη ισχύ από το τροφοδοτικό μας. Η Nvidia φέρεται να πειραματίζεται με διάφορα coolers με TDP 250W έως και 600W σε μια προσπάθεια να εξάγουν τις μέγιστες επιδόσεις των καρτών στο πεδίο της ‘gaming’ μάχης.

Αυτή η πληροφορία ξυπνά μνήμες από τη φημολογούμενη ‘ολόκληρη’ RTX 4090 Ti ή RTX Titan Ada Lovelace GPU με το quad-slot σύστημα ψύξης που είχαμε δει πριν περίπου δύο χρόνια και η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ.

Rumored RTX 4090 Ti or RTX Titan Ada GPU which never came to the market.

Αν και η RTX 4090 είχε θεωρητικό μέγιστο τα 600W πιστεύουμε ότι μια τέτοια GPU δε θα κυκλοφορήσει ούτε στην επόμενη γενιά καρτών γραφικών, ωστόσο επιβεβαιώνουμε από τις δικές μας πηγές ότι οι GPU θα εξακολουθούν να ‘ιδρώνουν’ το τροφοδοτικό του PC μας.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα