Οι AMD EPYC 4004 μπαίνουν πλέον στο AM5 και βασίζονται στη σχεδίαση Zen 4

Η AMD παρουσίασε αυτή την εβδομάδα την entry level σειρά επεξεργαστών AMD EPYC 4004, πιθανώς τους τελευταίους επεξεργαστές Zen 4 με την επωνυμία EPYC.

Η ονομασία EPYC αναφέρεται στους επεξεργαστές για server ή high performance computing (HPC) και μέχρι πρότινος είχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις ενώ προορίζονταν και για workstation ή για εταιρίες.

Οι οικονομικοί αυτοί επεξεργαστές είναι συμβατοί με το socket AM5, ενώ διαθέτουν από 4 πυρήνες έως 16 πυρήνες, με δύο επιλογές που διαθέτουν και τεχνολογία 3D V-Cache.

Απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν server αλλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή δεν χρειάζονται κάποιον από τους ακριβότερους επεξεργαστές Threadripper ή EPYC με τους τελευταίους να απευθύνονται κυρίως σε data centers και μεσαίες προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η σειρά AMD EPYC 4004 περιλαμβάνει οκτώ επεξεργαστές, έξι με παραδοσιακή σχεδίαση καθώς και δύο μοντέλα V-Cache, μια τεχνολογία που έρχεται από την consumer desktop αγορά, αφού έχει αποδείξει τη σταθερότητά της. Πρόκειται για επεξεργαστές μονού socket που προσφέρουν 28 PCIe Gen 5 lanes.

Υποστηρίζουν μόνο δύο μνήμες DDR5 ανά εγκατάσταση, άρα η μέγιστη χωρητικότητα είναι 192GB. Οι υποστηριζόμενες ταχύτητες μνήμης φτάνουν έως τα DDR5-5200. Από πλευράς θερμότητας οι επεξεργαστές δεν προβληματίζουν. Αρκετοί διαθέτουν TDP μόλις 65W, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κόστους και της θερμότητας.

Ο κορυφαίος επεξεργαστής 16 πυρήνων και 32 threads έχει TDP 170W, ωστόσο αποτελεί εξαίρεση καθώς ακόμα και οι επεξεργαστές με V-Cache έχουν το τυπικό TDP των 120W.

Η AMD απευθύνεται σε επιχειρήσεις με περιορισμένο budget που θέλουν να τρέξουν τους δικούς τους διακομιστές (μέχρι και μικρά web hosting περιβάλλοντα) και επιθυμούν περισσότερη μνήμη cache, συνδεσιμότητα και ασφάλεια. Περισσότερα δηλαδή απ’ όσα προσφέρει ένας επεξεργαστής για οικιακή χρήση όπως της σειράς Ryzen.

Οι επεξεργαστές αυτοί αναμένεται να ανταγωνιστούν σημαντικά τους τωρινούς επεξεργαστές Xeon της Intel, οι οποίοι δεν διαθέτουν επεξεργαστές τεσσάρων πυρήνων και ξεκινούν από οκτώ.

Επιπλέον, οι επεξεργαστές Epyc 4004 έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα χάρη στη μεγαλύτερη cache έναντι των Xeon της Intel.

Διαθεσιμότητα

Η AMD θα διαθέσει συστήματα βασισμένα σε 4004 μέσω των συνεργατών της OEM, οι οποίοι θα προσφέρουν προ-συναρμολογημένους server.

Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει μια προηγούμενη φήμη για την ύπαρξη αυτών των επεξεργαστών, καθώς αποτελεί την πρώτη φορά που η AMD προσφέρει τους server επεξεργαστές EPYC για χρήση στο socket των οικιακών συστημάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση το AM5.

Επιπλέον κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι τελευταίοι επεξεργαστές Zen 4 που θα κυκλοφορήσουν καθώς η AMD θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους επεξεργαστές Zen 5 Epyc και Ryzen στην Computex, η οποία ξεκινά σε μόλις δύο εβδομάδες.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα