Το Linux ήρθε στα M2 Apple Mac Studio και MacBook Pro!

Η πρώτη Linux διανομή καταφθάνει στα νέα Mac Studio της Apple και το ενδιαφέρον για την πλατφόρμα είναι μεγάλο.

Από τη στιγμή που η Apple έκανε τη μετάβαση στην πλατφόρμα των επεξεργαστών ARM, το οικοσύστημα φαινόταν ότι θα χρειαστεί πολύ δουλειά όσον αφορά το support των εφαρμογών – και ιδίως όσων προέρχονται από τρίτους προγραμματιστές.

2 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως οι κινήσεις της αμερικανικής εταιρίας έχουν αποφέρει καρπούς.

Πολλοί προγραμματιστές – συνεργάτες της Apple έχουν ήδη αναβαθμίσει το λογισμικό τους για να τρέξει στους νέους επεξεργαστές ARM, ενώ υπάρχουν ήδη projects τρίτων που λειτουργούν κανονικά, όπως το Asahi Linux, το οποίο αναβαθμίστηκε πρόσφατα με υποστήριξη για το Mac Studio και συγκεκριμένα MacBook Pro M2.

Η συγκεκριμένη διανομή έγινε μόλις πρόσφατα συμβατή με το νέο Mac Studio που φέρει το M2 chip της Apple. Το συγκεκριμένο βρίσκεται και το εσωτερικό του νεότερου MacBook Pro, που παρά το γεγονός ότι έχει και αυτό τα δικά του προβλήματα, είναι μια αρκετά ισχυρή πλατφόρμα για αυτή τη διανομή Linux. Ας μη ξεχνάμε ότι το Mac Studio είναι ένα πραγματικό workstation με αρκετά υψηλές επιδόσεις.

Στο σχετικό blog post η ομάδα ανάπτυξης της διανομής αναφέρει ότι το να φέρουν το Asahi στο MacBook με το M2 chip δεν ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και μέχρι στιγμής, η διανομή είναι πλήρως λειτουργική, ενώ και το Bluetooth του συστήματος τρέχει κανονικά.

Υπενθυμίζεται, ότι η ομάδα ανάπτυξης έχει δοκιμάσει μόνο το Mac Studio και το MacBook Pro 13 ιντσών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το MacBook Air ίσως να έχει κάποια προβλήματα με το Asahi.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα