bequiet! Pure Base 500 FX Review: Το προσιτό ARGB case ανανεώθηκε

Η bequiet πραγματοποιεί ‘επίθεση χρωμάτων’ και ανανεώνει τη συλλογή ορισμένων προϊόντων της με πολύχρωμες παραλλαγές γεμάτες LED. 

Αυτά είναι τα FX προϊόντα της εταιρίας τα οποία θα δούμε να εμφανίζονται σε αυτό το review. Η ατραξιόν όμως είναι το Pure Base 500FX το οποίο έρχεται αναβαθμισμένο σε μερικούς ακόμα τομείς – κλειδιά. Ο σημαντικότερος τομέας είναι το airflow το οποίο παίρνει ‘τα πάνω του’ με την ενσωμάτωση τεσσάρων ανεμιστήρων στο σασί.

Πριν ξεκινήσουμε, να αναφέρουμε ότι το Pure Base 500 ήταν μια από τις προσπάθειες της bequiet! να τονώσει την midrange αγορά με ένα κουτί με μαζεμένες διαστάσεις και υποστήριξη για ισχυρό hardware – διαφοροποιώντας έτσι τα μοντέλα της από τα ακριβότερα όπως τα Silent Base και τα Dark Base. 

Αυτό έγινε το 2020, όταν και το 500 DX άρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά, με τιμή περί τα 100-120€, φέρνοντας μαζί του τρεις Pure Wings 2 ανεμιστήρες των 140mm που αναλάμβαναν τη ροή του αέρα στο εσωτερικό του build.

Το απλό Pure Base 500 DX ερχόταν με δύο μόνο ARGB στοιχεία – μια ARGB ταινία LED στο εσωτερικό και μια διπλή φωτεινή γραμμή στην πρόσοψη – όμως φέτος βλέπουμε την ύπαρξη και τεσσάρων ακόμα ARGB ανεμιστήρων που ρίχνουν φως στο εσωτερικό του… επόμενου PC μας. Μαζί του, στο φωτογραφικό μας φακό πέφτει και η υδρόψυξη Pure Loop 2 FX, την ARGB υδρόψυξη της bequiet. Ξεπακετάρουμε και ξεκινάμε!

Εξωτερική εμφάνιση

Το συγκεκριμένο κουτί μας ήρθε σε μαύρη απόχρωση και η FX έκδοση έρχεται – όπως θα διαβάσατε ήδη – γεμάτη με ανεμιστήρες. 4 στο σύνολο υπάρχουν ήδη στο εσωτερικό και είναι οι Light Wings οι οποίοι φέρουν ένα φωτεινό δαχτυλίδι που εκτείνεται και στο πίσω μέρος τους, φωτίζοντας τόσο την πρόσοψη όσο και το εσωτερικό. Η αλήθεια είναι πως στο στούντιο έχω και το λευκό 500DX φορτωμένο με hardware, το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα αγαπημένα, κυρίως για το όμορφο φάρδος που έχει. 

Specs

ModelPure Base 500 FX
PSU form factorATX PS/2
Motherboard compatibilityATX / M-ATX / Mini-ITX
Installation of motherboards with backplate
Case size excl. stands (L x W x H), (mm)450 x 232 x 443
Case size incl. stands (L x W x H), (mm)450 x 232 x 463
Dimensions side panel window (L x W), (mm)400 x 431
Weight (kg)8,0
Color optionBlack
USB 2.0
USB 3.2 Gen. 11
USB 3.2 Gen. 2 Type C1
HD Audio I/OMic + Audio
Expansion slots7
Fan mounting locations6
HDD cage (in height of graphics card) installed (mm)369
HDD cage (in height of graphics card) removed (mm)369
Maximum dimensions excl. bottom fan (mm)258
Maximum dimensions incl. bottom fan (mm)225
5.25 bays
3.5 slots (max.)2
2.5 slots (max.)4

Εξωτερικά έχουμε μια μεγάλη διάτρητη πρόσοψη με τις δύο φωτιζόμενες λωρίδες LED που τρέχουν σε όλο το ύψος της, ενώ και το πάνω σημείο είναι διάτρητο, με ένα μαγνητικό, αφαιρούμενο φίλτρο. Το φίλτρο έχει στιβαρό πλαίσιο και αναγράφει το όνομα της εταιρίας στη μια γωνία του. 

Εξίσου γερό και ποιοτικό είναι το φίλτρο που αγκαλιάζει το πάτωμα του Pure Base 500 FX. Η πλαστική περίμετρος μπαίνει στην ειδική εσοχή και φτάνει μέχρι την περιοχή του τροφοδοτικού – σε όλο το μήκος δηλαδή του κουτιού. Το φίλτρο στο κάτω μέρος αφαιρείται απλά τραβώντας το από το κάτω μέρος της πρόσοψης και στέκεται σε μια ειδική ράγα.

Το σημείο πάνω δε διαθέτει κάποιον προεγκατεστημένο ανεμιστήρα από εργοστασίου, ωστόσο το case εφοδιάζεται συνολικά με τέσσερις Light Wings, που είναι οι ARGB ανεμιστήρες της bequiet και μπορούμε να τοποθετήσουμε σε εκείνο το σημείο άλλους δύο – για συνολικά έξι ανεμιστήρες.

Το πλαϊνό διαθέτει ένα κλασικό tempered glass πάχους 4mm το οποίο συγκρατείται με τέσσερις βίδες πάνω στο υπόλοιπο σασί. Οι βίδες έχουν και ένα λάστιχο για να αποτρέψουμε τυχόν γρατζουνιές και αμυχές πάνω στο τζάμι.

Το άλλο πλαϊνό δανείζεται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των ακριβών κουτιών όπως το ηχομονωτικό υλικό που υπάρχει με σκοπό να διατηρήσει τον θόρυβο σε χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχο ηχομονωτικό υλικό είχα δει στο Silent Base 802, το οποίο μάλιστα αυξάνει και το συνολικό βάρος του κουτιού, κάνοντάς το και πιο στιβαρό στη χρήση.

Το πίσω μέρος είναι τυπικό, παρέχοντας 7 PCI slots και μια θέση exhaust για ανεμιστήρες, ενώ όσον αφορά το I/O υπάρχουν ένας μεγάλος διακόπτης με φως στο κέντρο, ένας διακόπτης που χειρίζεται τα LED profiles στα δεξιά, μια USB Type-A και μια αρκετά βολική USB Type-C. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες υποδοχές USB και η μια είναι αρκετά λίγη.

Γενικότερα το case δείχνει πλατύτερο από τα συνηθισμένα και αυτό του δίνει στιβαρότητα και αποτυπώνει την πιο ποιοτική σχεδίαση. 

Εσωτερικό

Το εσωτερικό έχει αρκετές ανέσεις για mini-ITX, micro-ATX και ATX μητρικές και μεγάλες υδροψύξεις έως 360mm στην πρόσοψη, εκεί όπου συναντάμε τους τρεις 120mm Light Wings της bequiet. Οι συγκεκριμένοι έρχονται αναβαθμισμένοι από τους Pure Wings που βρίσκονται στην απλή έκδοση, με ρυθμό περιστροφής έως και τις 1700 rpm και 41 CFM αέρα για την έκδοση των 120mm όπως την τριπλέτα που βρίσκουμε στην πρόσοψη. Καταλαβαίνουμε ότι με αυτό το setup το κουτί είναι φτιαγμένο για μπόλικο airflow.

Στο πίσω μέρος αναλαμβάνει να διώξει τον περιττό αέρα ένας 140mm Light Wings με τα ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά τον φωτισμό και 56 CFM αέρα στον μέγιστο ρυθμό περιστροφής του που είναι oi 1500rpm. 

Έξι είναι συνολικά οι θέσεις για εγκατάσταση ανεμιστήρων, αφού εκτός από τους τέσσερις προεγκατεστημένους, υπάρχουν άλλες δύο θέσεις στο πάνω σημείο – εκεί όπου συνήθως τοποθετείται η υδρόψυξη. Σε αυτό το build μπορούμε να παίξουμε με πολλούς συνδυασμούς, αφού η υδρόψυξη μπορεί να τοποθετηθεί και στο μπροστινό σημείο, εύκολα.

Πίσω από τη μητρική, υπάρχει άφθονος χώρος και περίπου 3 εκατοστά clearance, για να δρομολογήσουμε τα καλώδια του συστήματος με εύκολο τρόπο. Τα καλώδια έρχονται δεμένα με όμορφο τρόπο και εάν δεν είστε από τους περίεργους, τότε ίσως και να μη χρειαστεί να πειράξετε καθόλου το εργοστασιακό πιάσιμο της bequiet. 

Addressable RGB (ARGB) – Πολύχρωμα εφέ για μέρες

Αν και δεν προορίζαμε να μείνουμε πολύ στο ARGB στοιχείο του case, αυτό απλά δεν γίνεται! Ο controller που υπάρχει στην πλάτη της μητρικής ενώ υπάρχει δυνατότητα να συνδεθεί με μια μητρική που υποστηρίζει ARGB. 

Ο ARGB controller που βρίσκεται στο εσωτερικό του case παρέχει επίσης και θέσεις για να συνδέσουμε το ρεύμα των ανεμιστήρων και να τους ελέγξουμε μαζικά από ένα header στη μητρική.

Στο τέλος, αρκεί να συνδέσουμε το SATA power στο PSU για να τροφοδοτήσουμε τη μονάδα. Αρκετά βολικός τρόπος και σίγουρα έχουμε δει πολλά κουτιά να το χρησιμοποιούν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και αν η μητρική μας δεν υποστηρίζει ARGB, μπορούμε απλά να συνδέσουμε τον controller στο ρεύμα και να παίξουμε με τα ενσωματωμένα προφίλ που δίνονται από το κουμπί της πρόσοψης. Μεταξύ άλλων, υπάρχει και mode με τα LED τελείως κλειστά γι’ αυτούς που προτιμούν ‘ηρεμία’, τόσο στο ηχητικό όσο και στο οπτικό κομμάτι.

Και με αυτά, ας περάσουμε στη συναρμολόγηση του συστήματος των δοκιμών μας. 

Συναρμολόγηση – Build

Για τις ανάγκες του build χρησιμοποιήσαμε ανορθόδοξο hardware όμως με όλους τους συνδυασμούς, το κουτί είναι άνετο και με μπόλικο airflow. Το σύστημα περιελάμβανε μια mini-ITX μητρική, που παρά το μικρό της μέγεθος στάθηκε αρκετά καλά στο συγκεκριμένο σύστημα. Το πλήρες build μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

MotherboardASRock X370 Fatal1ty Gaming ac
CPUAMD Ryzen 9 5950X 16-core
RAMGSkill DDR4 32GB 3200MHz
GPUGigabyte Radeon RX 6600 XT Gaming OC
Coolingbequiet! Pure Loop 2 FX liquid cooler

Αφαιρώντας τα πλαϊνά αποκτάμε άμεσα πρόσβαση στο εσωτερικό και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση του συστήματος. Το πέρασμα καλωδίων όπως του 8-pin για τον επεξεργαστή είναι μια πανεύκολη υπόθεση – ένα στοιχείο που ακόμα και ακριβότερα κουτιά δείχνουν πολλές φορές να μας δυσκολεύουν.

Για το 8-Pin EPS, το κουτί προσφέρει και μερικά σημεία για να το στερεώσουμε με δεματικά. Το βασικό σημείο που μπορούμε να περάσουμε καλώδια είναι πίσω από τη μητρική, και εκεί έχουμε δύο θέσεις για 2.5″ SSD, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με τον Kingston της φωτογραφίας. Ακριβώς πίσω από την μητρική, έχουμε τόσο τον lightning controller όσο και αυτόν της υδρόψυξης – η bequiet! δίνει έναν ξεχωριστό με την Pure Loop 2 FX. Παρά το γεγονός ότι τα καλώδια του setup μας ήταν αρκετά, δε χρειάστηκε αρκετός κόπος για να τα φέρουμε “στη θέση” τους και εκτός των άλλων, ο επιπλέον χώρος στην πλάτη της μητρικής συγχωρεί και τους ‘άτσαλους’ χρήστες!

Η αφαίρεση του front panel έγινε πολύ πιο εύκολη στο 500 FX, μια σημαντική βελτίωση από το 500 DX που ήθελε να έχεις “χέρια”, για να μπορέσεις να βγάλεις τη μάσκα του κουτιού και να δουλέψεις στο μπροστινό μέρος. 

Η εισαγωγή με τους τρεις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες δημιουργεί αρκετή ροή στο εσωτερικό και έτσι έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν έχουμε ένα ισχυρό setup με ογκώδεις κάρτες γραφικών.

Επίλογος

Κρίνοντας από τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά και τις ευκολίες – ακόμα και σήμερα το Pure Base 500 σαν βάση (no pun intended), είναι ένα αρκετά βολικό και ενδιαφέρον κουτί για πολλά συστήματα, που αν και μικρό σε διαστάσεις, δεν πνίγει το hardware στο εσωτερικό για κανέναν λόγο. Η σχεδίαση παραμένει σχετική και σήμερα, αφού ας μη ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο έχει περίπου 2 χρόνια στην αγορά. 

Η υποστήριξη καρτών γραφικών όπως της τελευταίας σειράς από την Nvidia θα είναι οριακή χωρίς της χρήση κάποιου αντάπτορα όπως, για παράδειγμα, της Cablemod, αφού το τζάμι παραείναι κοντά στις υποδοχές του ρεύματος της RTX 4090 για παράδειγμα.

Από την άλλη, το κάλυμμα του τροφοδοτικού προσφέρει ουσιαστικά ένα δεύτερο πάτωμα στο Pure Base. Έχει τριγωνικά cutouts και άφθονο χώρο στο πίσω μέρος για να περάσουμε ένα PCIe καλώδιο για την κάρτα γραφικών μας.

Το καλά φωτισμένο case είναι αποτέλεσμα των δεκάδων LED στο εσωτερικό του και το θετικό της υπόθεσης, είναι πως ακόμα και αν το σύστημά σας δεν υποστηρίζει RGB – ή δε σας ενδιαφέρει αυτή η λειτουργία – τότε απλά συνδέοντας τον controller στην παροχή SATA power τον ενεργοποιούμε. Ακόμα, εάν θέλουμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις του, μπορούμε να το κάνουμε από το πλήκτρο της πρόσοψης. Υπόψιν ότι αυτό θα χρειαστεί λίγη έξτρα δύναμη για να πατηθεί σωστά.

Το 500FX έρχεται με ένα premium, καθώς δεν είναι μόνο το ARGB στον controller, αλλά είναι και η προσθήκη τεσσάρων ανεμιστήρων που φωτίζουν σε ARGB mode, με τιμή περί τα 20€ έκαστος. Αλλά, ενώ η απλή έκδοση έρχεται με κόστος περί τα 120€ αυτή τη στιγμή το FX έχει πιέσει την τιμή στα 130€ στα επίσημα καταστήματα.

Με αυτά κατά νου το deal είναι παραπάνω από καλό για ένα case που γνωρίζουμε πως προσφέρει αρκετούς χώρους και όμορφη σχεδίαση χωρίς αρκετά επιθετικές γραμμές που διαφορετικά θα το έκαναν να μοιάζει άχαρο πάνω σε ένα γραφείο. Περισσότερες πληροφορίες για το case θα βρείτε στο επίσημο site της εταιρίας.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
70 %
Υποστήριξη hardware
70 %
Ποιότητα κατασκευής
85 %
Ευκολία στησίματος
82.5 %
Τιμή
80 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Κρίνοντας από τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά και τις ευκολίες - ακόμα και σήμερα το Pure Base 500 σαν βάση (no pun intended), είναι ένα αρκετά βολικό και ενδιαφέρον κουτί για πολλά συστήματα, που αν και μικρό σε διαστάσεις, πνίγει το hardware στο εσωτερικό. Το 500FX έρχεται με ένα premium, καθώς δεν είναι μόνο το ARGB στον controller, αλλά είναι και η προσθήκη τεσσάρων ανεμιστήρων που φωτίζουν σε ARGB mode, με τιμή περί τα 20€ έκαστος. Με αυτά κατά νου το deal είναι παραπάνω από καλό για ένα case που γνωρίζουμε πως προσφέρει αρκετούς χώρους και όμορφη σχεδίαση χωρίς αρκετά επιθετικές γραμμές που ίσως το κάνουν άχαρο πάνω σε ένα γραφείο. bequiet! Pure Base 500 FX Review: Το προσιτό ARGB case ανανεώθηκε