Creative Live! Cam Sync 4K Review

Σε αυτό το review τσεκάρουμε την Creative Live! Cam Sync 4K, μια webcam που υπόσχεται καλύτερη ποιότητα εικόνας και πιο χαμηλή τιμή από τον ανταγωνισμό.

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα περιφερειακά του PC μας, προσπαθεί να γίνει καλύτερο! Ο λόγος για τη webcam.

Αυτό το μικρό πρόσθετο, έγινε ανάρπαστο τη στιγμή που ο COVID-19 χτύπησε την πόρτα χιλιάδων επιχειρήσεων, και επηρέασε τον τρόπο που δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε από το σπίτι.

Αυτοί που δούλευαν από τα laptops τους και είχαν συνηθίσει στις κακής ποιότητας webcams, που κανείς δεν ξέρει γιατί δεν αναβαθμίζουν επιτέλους, ήθελαν κάτι καλύτερο. Από το να βλέπουν καλύτερα τους συναδέλφους τους, μέχρι και για λόγους NSFW. 

Σημασία έχει ότι οι webcams, εξακολουθούν να είναι το κομμάτι του PC που πρακτικά δεν αναβαθμίζουμε ποτέ. Οποιαδήποτε κάμερα που μπορεί να λάβει φως, κάνει για τις περισσότερες δουλειές μας, οπότε την κρατάμε. Προσωπικά, έχω ακόμα την webcam του Xbox 360, η οποία για την εποχή της ήταν εξαιρετική!

Μια γνωστή τακτική για μερικούς, ήταν τα Kinect των παλιότερων Xbox. Κάποια υποστηρίζουν και το Windows Hello για γρήγορο login στα Windows, και λόγω της παλαιότητας μπορούμε να τα βρούμε και σε αρκετά προσιτές τιμές.

Η ποιότητά των συμβατικών webcams όμως, είναι ο βασικός λόγος που αρκετοί streamers οδηγούνται σε ακριβά setups με mirrorless ή DSLR κάμερες για τις παραγωγές τους.

Η Creative όμως έχει άλλη άποψη. Γι’ αυτόν τον λόγο παρουσίασε πριν κάμποσο καιρό την Creative Live! Cam Sync 4K, μια κάμερα με προσιτή τιμή και 4K ανάλυση, με στόχο να προσεγγίσει, όχι τους enthusiasts κατ’ ανάγκη, αλλά όσους δεν έχουν καθόλου καλή κάμερα στα PC τους. Όπως εγώ!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Από πλευράς specs λοιπόν, η Cam Sync 4K τα έχει όλα, τουλάχιστον στα χαρτιά. 

Αισθητήρα Sony της σειράς IMX, τον Sony Starvis IMX415 του 2021, και μερικές software ευκολίες διαθέσιμες μέσα από την εφαρμογή, το Creative App.

Όσοι έχουν και άλλα περιφερειακά της Creative όπως κάποια κάρτα ήχου, το λογισμικό είναι το ίδιο, αλλά στην περίπτωση της webcam, δε με εξυπηρέτησε κάπου.

Οι ίδιες ρυθμίσεις υπάρχουν και μέσα από την εκάστοτε εφαρμογή που θέλω να χρησιμοποιήσω, από το ίδιο παλιακό μενού που έχουν όλες οι κάμερες. Ρυθμίσεις για τα χρώματα και το contrast υπάρχουν και από εκεί μέσα, ενώ τα ίδια βρίσκονται και στην εφαρμογή της Creative.

Οι αναλύσεις που περιλαμβάνονται είναι 4K 30 FPS μέσα από το OBS, ή 1080p 40 FPS και πάλι μέσα από εφαρμογές τρίτων, ωστόσο όχι μέσω του Nvidia Broadcast που μας περιορίζει σε αυτή την κάμερα στα 30 FPS. 

Η κάμερα είναι σχετικά ογκώδης και ελαφριά, και τα πλαστικά μέρη της δείχνουν μέτρια. Ωστόσο η βάση της και το σύστημα συγκράτησης είναι ποιοτικό, με λαστιχένια επίστρωση και υποδοχή για βίδωμα σε τρίποδο.

Επάνω στο σώμα της Live Cam Sync 4K, υπάρχουν ένας διακόπτης για την απενεργοποίηση του καλού γενικά μικροφώνου και ένα κουμπί που προσαρμόζει τον φωτισμό, αυξάνοντας ψηφιακά το exposure και υπερφωτίζοντας τα πάντα

Στην εφαρμογή ‘κάμερα’ των Windows όμως, λειτουργεί καλύτερα και η ποιότητα της εικόνας είναι πιο καθαρή και όχι εντελώς υπερ-φωτισμένη.

Αλλά το σημαντικότερο selling point της εν λόγω midrange webcam είναι ο ευρυγώνιος φακός που διαθέτει, πιάνοντας έτσι ολόκληρο τον χώρο που βρισκόμαστε. Λίγο… άβολο.

Η απουσία ρύθμισης για το feature αυτό την κάνει για εμένα πιο δύσκολη επιλογή, αφού θα πρέπει να έχεις πάντοτε ‘καθαρό’ το δωμάτιό σου. 

Φυσικά η εναλλακτική εδώ βρίσκεται στη χρήση ενός background remover κάτι που λύνεται είτε με τη χρήση του εκάστοτε λογισμικού που τρέχουμε (Google Meet, ή Skype), είτε με τη χρήση του Nvidia Broadcast για τους κατόχους Nvidia RTX GPUs. 

Η αλήθεια είναι, ότι πολλές φορές έτυχε να κάνω zoom μέσω του Nvidia Broadcast για να έχω ένα πιο ‘σφιχτό’ πλάνο.

Το δεύτερο δείγμα αρνητικού για μένα, είναι η απουσία autofocus. Το focus υπάρχει μόνο χάρη στο ring επάνω στον φακό, αλλά κάποιες φορές είναι δύσχρηστο αφού το χέρι μπαίνει μπροστά του, όσο προσπαθείς να ρυθμίσεις την εστίαση. 

Σε σταθερά setups βέβαια, δε χρειάζεται να ρυθμίζεις συχνά το autofocus, και ο φακός είναι αρκετά ευρύς και με αρκετό f, ώστε να μην δημιουργεί μεγάλη θόλωση στο παρασκήνιο.

Επίλογος

Με αυτα κατα κατά νου ερχόμαστε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα. Με 55 ευρώ στην Ελλάδα για μια επώνυμη κάμερα με ΟΚ ποιότητα εικόνας δε χρειάζεται πολλή σκέψη. 

Ο αισθητήρας θα μπορούσε να είναι καλύτερος, ή έστω να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και χαρακτηριστικά να τον πλαισιώνουν, όπως autofocus, και δυνατότητα καλύτερου ελέγχου του φωτισμού. 

Αλλά ας το δούμε σφαιρικά. Το μικρόφωνο της κάμερας είναι καλό και έχει ξεχωριστό διακόπτη πάνω στο σώμα της κάμερας, ωστόσο πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να χαλάει το πλάνο όσο ψάχνω μέχρι να το φτιάξω σωστά.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
70 %
Λογισμικό
65 %
Ποιότητα Εικόνας
85 %
Τιμή
85 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Σε αυτό το review τσεκάρουμε την Creative Live! Cam Sync 4K, μια webcam που υπόσχεται καλύτερη ποιότητα εικόνας και πιο χαμηλή τιμή από τον ανταγωνισμό. Ένα από τα πιο παρεξηγημένα περιφερειακά του PC μας, προσπαθεί να γίνει καλύτερο! Ο λόγος για τη webcam. Αυτό το μικρό πρόσθετο,...Creative Live! Cam Sync 4K Review