Creative Zen Air Pro Review: Καλά, αλλά με αστερίσκο

Η μετάβαση από τα μπλεγμένα καλώδια στην τσέπη μας στις ασύρματες τεχνολογίες των Creative Zen Air Pro έγινε πολύ γρήγορα. Τόσο γρήγορα που τα καλώδια αποτελούν ήδη ανάμνηση από το παρελθόν. Στο εν λόγω review βλέπουμε τα Creative Zen Air Pro in ear ακουστικά τα οποία στείλαμε μέχρι τη Γαλλία για να τα ανακαλύψουμε καλύτερα!

Η αλήθεια είναι ότι από τα πρώτα πραγματικά ασύρματα ακουστικά της Onkyo του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες, αν όχι χιλιάδες ασύρματα ακουστικά. Το βασικό μειονέκτημα των πρώτων αληθινών Bluetooth ακουστικών ήταν η τιμή τους και η αυτονομία της μπαταρίας τους.

Το θέμα της τιμής διορθώνεται. Οι τιμές των ηλεκτρονικών μειώνονται με εκθετικούς ρυθμούς. Τουλάχιστον έτσι συμβαίνει συνήθως εκτός από περιπτώσεις πλασματικών αυξήσεων όπως με το GPU mining και τις τιμές των καρτών γραφικών που έφτασαν στη στρατόσφαιρα.

Επιστροφή στα ακουστικά και την Creative αφού σε αυτό το review βλέπουμε από κοντά τα λευκά Zen Air Pro, τα lifestyle in-ear ακουστικά της γνωστής εταιρίας που μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ, 42 χρόνια ιστορίας

Δείτε και το βίντεο στο κανάλι:

Πρόκειται για ένα ζεύγος ακουστικών με πιο μοδάτη εμφάνιση που θυμίζουν γνωστά ακουστικά με τις απαλές σχεδιαστικές γραμμές και την in ear σχεδίαση με σιλικονένια pads. Και είναι λευκά!

Στο κουτί, βρίσκουμε τρία σετ από διαφορετικού μεγέθους in ear pads, ένα λευκό καλώδιο φόρτισης USB Type-C, την θήκη μεταφοράς τους που υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση και τέλος, πλήρεις οδηγίες τις οποίες θα βρούμε και online. 

Η σειρά Zen περιλαμβάνει 3 μοντέλα, τα Zen Air Dot, τα Zen Air και τα Zen Air Pro που επιλέξαμε να δοκιμάσουμε. Αυτά, δεν έχουν κάποια σχέση με τα Zen Air 2 που βγήκαν πολύ κοντά χρονικά με τα Zen Air Pro που βλέπουμε εδώ – εκείνα είναι υποδεέστερα.

Τα ακουστικά τα χρησιμοποιούμε ήδη εδώ και περίπου 5 μήνες και έχουμε κάνει μαζί τους πολλά ταξίδια, οπότε πιστεύουμε ότι έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για την ποιότητα κατασκευής, την ποιότητα του ήχου και την αυτονομία. Τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να μάθει ένας υποψήφιος αγοραστής.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Creative Zen Air Pro

Οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι κάμποσες, αλλά ας εστιάσουμε στις πιο ουσιώδεις.

Τα ακουστικά έχουν σχετικά μεγάλη αυτονομία που αγγίζει τις 33 ώρες με το ANC κλειστό, πράγμα που επιβεβαιώνεται στην πράξη. Με χρήση σε podcast και μουσική βγάζουν σίγουρα 3 με 4 μέρες χωρίς να χρειαστεί να ξαναφορτίσουμε τη θήκη τους. 

Υπόψη ότι 33 ώρες μετρήθηκαν με διαλείμματα και χρησιμοποιώντας και τη μπαταρία της θήκης των ακουστικών. Σερί τα ακουστικά θα βγάλουν περίπου 8 ώρες σε μέτρια ένταση, πάντα με το ANC κλειστό.

Σε κάθε περίπτωση η χαρακτηριστική φωνή της Creative θα φροντίσει να μας ενημερώσει όταν η μπαταρία μας είναι χαμηλά. 

Τα ακουστικά φοράνε μεγάφωνα μεγέθους 10mm, τα ίδια με τα Outlier Pro που έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν, ωστόσο λόγω του πολύ πιο μαζεμένου μεγέθους – και βάρους – ο ήχος είναι πιο ‘στενός’ από πλευράς μπάσων και πρίμων συχνοτήτων. Επίσης το κάθε ακουστικό ζυγίζει μόλις 5.1 γραμμάρια έναντι 7 των Outlier Pro.

Προσωπικά, τα Outlier Pro τα κατατάσσω πολύ ψηλά όσον αφορά τη διαύγεια και την πιστότητα του μπάσου. Ο μεγαλύτερος θάλαμος  των Outlier μεταφέρει όμορφα αυτές τις γλυκές χαμηλές συχνότητες στ’ αφτιά μας.

Το βασικό αρνητικό των Outlier Pro ήταν και η έλλειψη λειτουργικού low latency mode κάτι που σημαίνει ότι σε gaming θα καταλάβουμε ότι ο ήχος ‘αργεί’ να φτάσει στα αυτιά μας. 

Και στα δύο ακουστικά έχουμε το noise cancellation και τα τριπλά μικρόφωνα σε κάθε ακουστικό. 

Το πόσο καλά δουλεύει το σύστημα όμως είναι κάτι που αμφιλεγόμενο, μιας και υπάρχουν πολλές φορές που δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν γύρω από τον ομιλητή υπάρχει μεγάλη ηχορύπανση. Δεν ήταν λίγες οι φορές δηλαδή που χρειάστηκε να τα βγάλoυμε και να μιλήσουμε στο τηλέφωνο με τον παραδοσιακό τρόπο μέσα στο λεωφορείο.

Συχνές αποσυνδέσεις

Ένα σημαντικό θέμα των Zen Air Pro που ευτυχώς περιορίστηκε μέσω firmware update από την εφαρμογή Creative App μέσω Android είναι οι συχνές αποσυνδέσεις που είχε με το Mi 10 Lite (MIUI 13). 

Αρκετές φορές, έχοντας το κινητό στην τσέπη και όχι πάνω από ένα μέτρο μακριά τα ακουστικά θα αποσυνδέονταν. Η σύνδεση θα επανερχόταν μόνο χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις Bluetooth του κινητού. 

Creative Zen Air Pro closeup picture inside their charging case.

Χρειάστηκαν περίπου 2 μήνες για να περιοριστεί κάπως το πρόβλημα. Σε άλλες συσκευές όπως σε ένα MacBook Pro του 2017 λειτουργούν άψογα και χωρίς θέμα ακόμα και στην άλλη άκρη του σπιτιού (20 μέτρα) και με χοντρούς τοίχους στο ενδιάμεσο. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης  – στο Παρίσι που τα στείλαμε –  τα ίδια προβλήματα παρέμειναν αλλά εκεί είχαμε μόνο το Mi 10 Lite για δοκιμές και ξέραμε ότι δε θα τα πάει καλά.

Πέρα από αυτό το Παριζιάνικο φλέξ, μπορεί απλά να ήταν θέμα της συγκεκριμένης συσκευής ή παρεμβολών που συμβαίνουν σε ένα στοιβαγμένο λεωφορείο – ή αεροπλάνο!

Να αναφέρουμε ότι τα ακουστικά λειτουργούν χάρη στο Bluetooth 5.3 και υποστηρίζουν τον AAC/SBC audio codec.

Εάν βάλουμε αυτό το ζήτημα στην άκρη, τα ακουστικά είναι ιδανικά για το δρόμο ακόμα και για ένα τυπικό τζόγκινγ στην πόλη, αφού το χαρακτηριστικό Ambient Mode μπορεί να μας μεταφέρει κάποιους από τους εξωτερικούς ήχους στα αυτιά μας.

Ποιότητα Active Noise Cancellation (ANC)

Ίσως το σημαντικότερο feature στα Zen Air Pro είναι το active noise cancellation, κάτι που συναντάμε και στα Outlier Pro. 

Το ANC εδώ χωρίζεται σε δύο λειτουργίες:

  • Μπορεί να κόψει τους τριγύρω ήχους
  • Ή μπορεί να τους ανατροφοδοτήσει στ’ αφτιά μας

Στις κλήσεις και σε ηχογραφήσεις, το noise cancellation άλλοτε λειτουργεί καλά και άλλοτε πολύ κακά – και εξαρτάται κυρίως από τη συχνότητα και την ένταση των ήχων στο περιβάλλον αλλά και από τη φωνή του ομιλητή.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συχνότητες της φωνής μου ταίριαζαν άψογα με τους ήχους της κίνησης γύρω μου, οπότε ο συνομιλητής δεν μπορούσε να ακούσει καθόλου τι του έλεγα, αφού ο αλγόριθμος ακύρωνε εντελώς τη φωνή.

Από την εφαρμογή, υπάρχει δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ένταση του εφέ και ευτυχώς μπορούμε να μετριάσουμε σημαντικά το πρόβλημα, αλλά όχι όμως να το κλείσουμε εντελώς.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι κυρίαρχο θέμα συζήτησης σε πολλά μοντέλα. Πολλοί κατασκευαστές – ίσως εκτός της Apple – ψάχνονται να μάθουν πως να το τελειοποιήσουν. Δεδομένων των προσπαθειών της Creative τόσο καιρό, πιστεύω πως έχουμε φτάσει ένα βήμα πιο κοντά απ’ ότι ήμασταν.

Ποιότητα κατασκευής

Τι συμβαίνει όμως από πλευράς ποιότητας κατασκευής;

Τα ακουστικά προστατεύονται από την λευκή θήκη τους η οποία υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση Quick Charge 3.0 οπότε είναι και Qi-compatible. Η θήκη είναι πλαστική – όπως και τα ακουστικά – και η υφή της είναι μάτ και στέκεται αρκετά άνετα στο χέρι χωρίς να γλιστράει.

Ακόμα και μετά από περίπου 4 μήνες χρήσης το υλικό στο εξωτερικό δεν εμφανίζει σημάδια ή χτυπήματα, παρά το γεγονός ότι τα είχα σχεδόν καθημερινά στην τσέπη – πολλές φορές μαζί με κλειδιά.

Τα ακουστικά από την άλλη φαίνονται απλά ΟΚ και θα ήθελα οι αρμοί του πλαστικού να είναι πιο προσεκτικά κολλημένοι, αφού σε ορισμένα σημεία η κόλλα είναι πιο εμφανής. Με την προτεινόμενη τιμή των 84.99€ που παίζουν αυτή τη στιγμή ίσως είναι πρόβλημα για τους πιο απαιτητικούς που ψάχνουν την τελειότητα. Fun fact, δε νομίζω να την βρουν σύντομα!

Λογισμικό

Η σύνδεση με το κινητό είναι εύκολη υπόθεση και με την εφαρμογή της Creative – που δε χρειάζεται login για να λειτουργήσει – έχουμε πρόσβαση σε μερικές ρυθμίσεις, όπως την ισχύ του active noise cancellation αλλά και την ισχύ του ambient mode. Για να ακούς τους φίλους σου ακόμα και αν νομίζουν ότι δεν τους ακούς!

Στο ίδιο μενού υπάρχει και δυνατότητα ελέγχου του equalizer αλλά και του button remapper. Μπορούμε να αλλάξουμε το double tap, το triple tap αλλά και το long tap και στα δύο ακουστικά για συνολικά 6 λειτουργίες.

Outlier Pro: Εντυπώσεις σχεδόν 2 χρόνια αργότερα

Μιας και πιάσαμε τα ακουστικά της Creative σε αυτή την παρουσίαση, έχουμε και νεότερα σχετικά με τα Outlier Pro που δοκιμάσαμε τον Ιούνιο του 2022. Ο ορισμός του long-term review!

Έχοντάς τα κάθε μέρα μαζί, τα Outlier Pro είναι ίσως τα πιο ανθεκτικά ακουστικά που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής.

Τώρα, η αυτονομία μειώθηκε ελαφρώς σε αυτά τα δύο χρόνια, αλλά όχι σε βαθμό που θα μας εμποδίσει να τα χρησιμοποιήσουμε για 2 μέρες σερί (δύο οκτάωρα σκεφτείτε). Η θήκη με τη μπαταρία στα 900mAh θα κρατήσει τα ακουστικά φορτισμένα για πολλές ακόμα φορτίσεις.

Επίσης έτυχε να… πέσουν κάτω πολλές φορές για άγνωστους λόγους, πράγμα που δεν προκάλεσε ιδιαίτερη φθορά στο εξωτερικό. Η θήκη γέμισε γρατζουνιές στο κάτω της μέρος που είναι πλαστικό, αλλά όλο το υπόλοιπο ήταν ΟΚ.

Πρόκειται για ανθεκτικά ακουστικά που αν και δεν τα μαρκετάρει με αυτόν τον τρόπο η Creative, αποδείχθηκαν πολύ καλή επιλογή.

Επίλογος

Κλείνοντας αυτό το review, να αναφέρουμε ότι τα Creative Zen Air Pro ζητάνε από 55€ έως 85€ για να γίνουν δικά σας από το επίσημο site της Creative.

Αν δεν είναι σε προσφορά θα έλεγα να περιμένετε ή να επιλέξετε τα Outlier Pro. Τα τελευταία ζητάνε από 50€ μέχρι και 80€.

Από πλευράς ποιότητας ήχου, τα Outlier Pro συνεχίζουν να προσφέρουν τον καλύτερο ήχο από πλευράς μπάσου λόγω του μεγαλύτερου θαλάμου. Τα Zen Air Pro από την άλλη επειδή έχουν σημαντικά μικρότερο θάλαμο έχουν πιο ‘μαζεμένο’ μπάσο αλλά κρατάνε το ίδιο ‘ζωντανές’ τις μεσαίες και υψηλές συχνότητες. 

Η θήκη τους είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή των Outlier Pro ενώ έρχονται και με μικρότερη μπαταρία στο εσωτερικό, ωστόσο η αυτονομία τους παραμένει ψηλά.

Η ποιότητα κατασκευής αρκετά ΟΚ αν εξαιρέσουμε τις πολύ μικρές ανομοιομορφίες στα σημεία που εφάπτονται τα δύο κομμάτια του πλαστικού κελύφους.

Το βασικό αρνητικό – η μειωμένη σταθερότητα στη σύνδεση η οποία βελτιώθηκε ελαφρώς μετά από δύο firmware updates και δύο μήνες χρήσης, αλλά εξακολουθεί και μας ταλαιπωρεί.

Το στυλ κοστίζει και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο τα Zen Air Pro έρχονται με ταμπελάκι που γράφει 85€. Με μια γενναία έκπτωση στα 50 ή 60€ και με το θέμα των αποσυνδέσεων λυμένο, τότε θα είναι μια χαρά. 

ΘετικάΑρνητικά
Μικρό μέγεθοςΣποραδικές αποσυνδέσεις, βελτιώθηκαν με firmware updates
Όμορφη εμφάνισηΥψηλή τιμή
Creative App με άφθονες επιλογές

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα