Σε ένα ιδανικό σύμπαν, η Nvidia θα κυκλοφορούσε τη σειρά καρτών γραφικών RTX 40 κάποια στιγμή μέσα στο 2022 και οι gamer, βλέποντας το πολύ καλό deal που παρουσιάζεται μπροστά τους, θα επέλεγαν την επόμενη GPU τους. Ανάλογα βέβαια και με το ποσό που θα ζητούσε.
Η αλήθεια είναι ότι στην πράξη το λανσάρισμα της σειράς RTX 40 τον Οκτώβριο του 22 ενείχε πολλές δυσκολίες τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Nvidia.
Από τη μία, η RTX 4080 των 12GB που μετονομάστηκε σε RTX 4070 12GB ήταν η αρχή όσων έμελλε να ακολουθήσουν – και κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν σε κυκλοφορία νέας GPU. Να πάρει δηλαδή μια εταιρία το προϊόν της πίσω και να το μετονομάσει προτού το ‘ξαναρίξει’ στην αγορά.
Επίσης, με τη νέα γενιά GPU, οι enthusiast προκάλεσαν την τύχη τους με το νέο καλώδιο τροφοδοσίας 12VHPWR, που ήταν φωτιά. Κυριολεκτικά.
Είχαμε αναφερθεί σε αυτό και παλιότερα στο 8Bitz.gr, όπως και στο άρθρο που μιλάει για το πρότυπο ATX 3.0.
Παρ’ όλα αυτά, οι κάρτες ήταν πραγματικά δυνατές όταν κυκλοφόρησαν και ειδικά η RTX 4090 δεν είχε αντίπαλο σε όποια ανάλυση και αν έτρεχε. Όταν κιόλας αποφάσιζες να ανοίξεις το DLSS με στόχο να κερδίσεις κι άλλα FPS, τότε η κάρτα απέδιδε αρκετά υψηλούς αριθμούς. Αυτό, αν είχες το απαιτούμενο ποσό των σχεδόν 2 χιλιάδων ευρώ για να την αποκτήσεις.
Η RTX 4070 Ti Super είναι αυτό που θα θέλαμε να ήταν η 4070 Ti 12GB όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2023.
Για να καταλάβετε, η απλή RTX 4070 κουβαλούσε μια κατάρα, από ειδησεογραφικής άποψης, οπότε η Nvidia αποφάσισε να τη σκοτώσει με τον κλασικό τρόπο. Βγάζοντας μια νέα κάρτα, την RTX 4070 Ti.
Και αυτή, ακολούθησε την ίδια περίεργη πορεία με την απλή RTX 4070. Ωστόσο, η RTX 4070 Ti με τα 12GB VRAM αποδείχθηκε λειψή για τα δεδομένα των gamer. Οπότε φτάνουμε στις RTX 40 Super, το refresh -παύλα- ξεσκαρτάρισμα της Nvidia, και στην 4070 Ti Super των εικόνων.
Μια κάρτα που πέρα από τις υψηλές επιδόσεις ‘ντύνει’ το παραδοσιακό gaming session με πολλές προσθήκες, όπως AI και ray tracing.
Την ίδια στιγμή, η RTX 4070 Ti Super που έχουμε εδώ, ‘βγάζει από τη μέση’ τις RTX 4080 αλλά και 4070 Ti, με την Nvidia να μας λέει ότι αυτές οι δύο GPU, φτάσανε στο end of life τους. Η 4070 Ti 12GB, δηλαδή, μέτρησε ακριβώς 12 μήνες ζωής στην αγορά! 1GB ανά μήνα!
Η Nvidia δεν αναφέρεται πλέον μονάχα στις gaming επιδόσεις των RTX 40 Super, αλλά φέρνει στο προσκήνιο 2 ακόμα πυλώνες που ενδιαφέρουν από δημιουργούς περιεχομένου και streamer μέχρι προγραμματιστές που δουλεύουν και χρειάζονται τη βοήθεια του AI.
Για τους streamer, η RTX 4070 Ti Super υποστηρίζει AV1 encoding. Τα κέρδη με το φορμάτ σε αυτή τη γενιά είναι σημαντικά. Το AV1 είναι αντίστοιχος τύπος βίντεο με τον HEVC-H.265 και χρησιμοποιείται σε πολλές streaming πλατφόρμες, όπως το YouTube της Google και το Twitch της Amazon. Σε σχέση με το κλασικό H.264, το AV1 έχει την ίδια ποιότητα εικόνας με σχεδόν το μισό μέγεθος αρχείου. Γι’ αυτό και το YouTube δίνει την επιλογή στους streamer να στείλουν τη ροή τους σε AV1 στην πλατφόρμα.
Οι pro του χώρου έχουν αυξημένες AI δυνατότητες και το RTX Video Super Resolution έρχεται να δώσει τέλος στις κακής ποιότητας ταινίες που κυκλοφορούν στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου και βελτιώνει την εικόνα δραστικά με τη χρήση AI. Επίσης, δουλεύει τόσο σε τοπικό περιεχόμενο όσο και σε streaming πλατφόρμες.
Το 90% του κόσμου όμως θέλει να μάθει δύο μόνο πράγματα – πώς τα πηγαίνει στα παιχνίδια και πόσο θα μας κοστίσει.
Η κάρτα της Gigabyte
Για τον σκοπό αυτό έχουμε την Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Super Gaming OC 16G.
Αυτή είναι μια custom υλοποίηση της 4070 Ti Super την οποία η Gigabyte χώρεσε σε ένα σύστημα ψύξης τριών ανεμιστήρων, το γνωστό μας Windforce, ένα όνομα που γνωρίζουμε από το 2014!
Μετρήσαμε λοιπόν τη συγκεκριμένη σε σύγχρονα game και στην πλατφόρμα του AM4 με τον Ryzen 7 5700X. Θυμίζουμε ότι η AMD συνεχίζει να υποστηρίζει το socket που εισήγαγε το 2017, φέρνοντας στη CES 2024 καινούργιους επεξεργαστές με επιπλέον cache και πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις για την ηλικία του AM4. Περισσότερες πληροφορίες για την GPU, θα βρείτε στο site της εταιρίας.
Μεθοδολογία και Σύστημα δοκιμών
Εδώ να αναφέρουμε ότι, σε σύγκριση με έναν 7600X ή 14700K, ο 5700Χ δεν υπολείπεται σημαντικά σε επιδόσεις και η διαφορά είναι της τάξης των 7 με 10 καρέ ή λιγότερο, όταν ο 5700X τρέχει στα 4.6GHz με μνήμες στα 3800MHz.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα FPS, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό feature και βίντεο.
CPU | AMD Ryzen 7 5700X, 4.6GHz, Review |
Μητρική | X570 AORUS ELITE – BIOS F38h |
Μνήμες | 2x8GB GSkill Trident-Z 3800MHz C16 |
Κάρτα γραφικών – Driver | Nvidia press driver 551.22 |
OS | Windows 11 23H2 version – Updates January 2024 |
Τροφοδοτικό | bequiet! Pure Power 11 FM 1000W |
Case | bequiet! Shadow Base 800 FX |
Gaming Benchmarks
Η 4070 Ti Super ενδείκνυται για gaming σε ανάλυση QHD μέχρι και 4K. Το Cyberpunk αποδίδει εξαίσια με όλο το eye candy σε πλήρη λειτουργία, ενώ μόνο σε 4K παρατηρούμε μειωμένα FPS, 44 κατά μέσο όρο.
Στο Call of Duty Modern Warfare III, η 4070 Ti Super δε θα προβληματίσει είτε παίζοντας σε 1440p είτε σε 4K. Τα αποτελέσματα ακολουθούν τη μεγάλη της αδερφή, την RTX 4080. Από τα οκτώ παιχνίδια που μετρήσαμε, η διαφορά με την RTX 4080 ήταν περίπου στο 11% και η RTX 4080 Super – αν και δεν την έχουμε συμπεριλάβει στα διαγράμματα – μεγαλώνει κι άλλο τη διαφορά τόσο σε ανάλυση 1440p όσο και σε 4K.
Στο Cyberpunk 2077, όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας, το παιχνίδι φαίνεται πιο εντυπωσιακό με το ray tracing ανοιχτό. Όπως συμβαίνει όμως στα περισσότερα παιχνίδια, θα πρέπει να κοιτάξετε καλά τις λεπτομέρειες για να δείτε τη βελτίωση με το RTX ON.
Οι σκιές στα κτήρια και στους εξωτερικούς χώρους, οι καπνοί από τους εξαερισμούς και οι αντανακλάσεις πάνω στα αυτοκίνητα είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα στο Cyberpunk.
Και αν τα 44 FPS μοιάζουν λίγα για το monitor των 144Hz από την AOC, τότε υπάρχει η λύση του DLSS, το οποίο θα δώσει ένα γενναίο boost στα framerate. Με τη μόνη διαφορά ότι η εικόνα θα γίνει ελαφρώς πιο θολή κατά τη διάρκεια σκηνών με έντονη κίνηση. Για τους πολύ παρατηρητικούς αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα.
Στο Spiderman Miles Morales, το φαινόμενο του ghosting και των λανθασμένων frame ήταν πιο έντονο, κυρίως γιατί είναι ένας τίτλος με αρκετά γρήγορη κίνηση.
Στα υπόλοιπα παιχνίδια η κάρτα αποδίδει καλά, όπως θα ήταν αναμενόμενο.
Στο Starfield της Bethesda μπορούμε να έχουμε απολαυστικό και καθηλωτικό gameplay και χωρίς τη βοήθεια του DLSS. Όταν παίζουμε σε 4K, τα ‘κανονικά FPS’ είναι περίπου 56. Ενεργοποιώντας το FSR της AMD με το rendering scale στο 70%, περνάμε το ψυχολογικό όριο των 60 FPS. Γεγονός που σημαίνει πολλά για τους ενθουσιώδεις ανάμεσά μας.
Οι τίτλοι της Ubisoft που δοκιμάσαμε είναι αρκετά σταθεροί και το Assassin’s Creed Mirage θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ καλός τίτλος, τόσο από άποψης gameplay και ιστορίας – όπως είδαμε και στο γραπτό review του 8Bitz – όσο και από το πως τρέχει στο PC.
Τα όμορφα γραφικά του δηλαδή δε θα κάνουν την 4070 Ti Super να ιδρώσει, φτάνοντας μέχρι και τα 90 FPS σε 4K με τις ρυθμίσεις στο Very High.
Το F1 23 είναι ένα ακόμα από τα παιχνίδια που μας άρεσαν όσον αφορά το οπτικό κομμάτι, ωστόσο, αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα κατά τη ρύθμιση των settings μεταξύ των runs. Λογικό, μιας και προέρχεται πλέον από τα γραφεία της EA Games και δεν είναι ένας αυθεντικός τίτλος της Codemasters.
Με το ray tracing ανοιχτό, οι σκιές κάτω από τα μονοθέσια και τον περιβάλλοντα χώρο σε κάνουν να θες περισσότερο. Πολύ περισσότερο απ’ ότι στο F1 22 όπου το ray tracing μπήκε την τελευταία στιγμή. Για να πούμε την αλήθεια, και στο F1 23 φαίνεται πως έγινε κατά τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα λίγο πριν ολοκληρώσουμε το review, η EA απενεργοποίησε το DLSS frame generation από το παιχνίδι εντελώς, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Με αυτά κατά νου, το ray tracing – όπου υπάρχει – δεν περνάει απαρατήρητο, χάρη στην ποιότητα και τις επιδόσεις του ακόμα και σε 4K. Εκεί, βέβαια, τις πιο πολλές φορές καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε τις τεχνικές upscaling όπως το FSR, το DLSS και το frame generation για να πάρουμε μερικά FPS παραπάνω.
Κατανάλωση και θερμοκρασίες
Παραπάνω, εστιάσαμε πολύ στις επιδόσεις της νέας RTX 4070 Ti Super, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να δούμε και τα υπόλοιπα στοιχεία της GPU της Gigabyte, όπως τις θερμοκρασίες και την κατανάλωση.
Στην καρδιά της GPU χτυπάει ο πλήρης πυρήνας AD103 της Nvidia και κατασκευάζεται στα 5nm. Ως εκ τούτου, το total graphics power (TGP) που δίνει η Nvidia είναι τα 285W.
Στην περίπτωση της συγκεκριμένης Gigabyte Gaming OC 16G έχουμε αυξημένα ρολόγια στον πυρήνα (2655MHz έναντι 2610MHz) και έτσι στην πράξη μπορεί να περάσει τα 290W ή ακόμη και τα 300W σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το συνολικό wattage ολόκληρου του συστήματος σε gaming φορτίο δεν ξεπέρασε τα 420W, οπότε και με ένα τροφοδοτικό των 650W με 700W (με πιστοποίηση 80 Plus Gold) θα είμαστε καλυμμένοι.
Η GPU ενσωματώνει μια σύνδεση 16-pin 12VHPWR, τον νέο connector που είπαμε νωρίτερα, οπότε το εσωτερικό θα είναι τακτοποιημένο.
Για καλή μας τύχη, στη συσκευασία θα βρούμε και ένα splitter από το 16-pin σε 2 x 8 pin PCIe καλώδια.
Από πλευράς θερμοκρασιών τώρα, η GPU είναι εντυπωσιακή και η Gigabyte φαίνεται πως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με το σύστημα ψύξης Windforce.
Σε παρατεταμένα stress test στο Time Spy Extreme, το σύστημα ψύξης δεν αφήνει τη θερμοκρασία να περάσει τους 75 βαθμούς, κάτι που ίσως σημαίνει πως η GPU έχει αρκετές ακόμα επιδόσεις, εάν της αυξήσουμε το power limit.
Το FireStrike με το οποίο μετρούσαμε για περίπου 7 χρόνια τώρα, άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια ‘γήρανσης’, αφού δεν αξιοποιεί την GPU στο 100%, όσο το Time Spy Extreme.
Επίλογος
Κάποιοι gamer θεωρούν ότι τα παιχνίδια έχουν γίνει αδίστακτα και διψούν για περισσότερη μνήμη και ωμή επεξεργαστική δύναμη.
Από την άλλη, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική φάση, όπου οι game developer έχουν στη διάθεσή τους πολύ ισχυρό hardware και μπορούν να φτιάξουν εντυπωσιακά φωτορεαλιστικούς κόσμους.
Το παράδειγμα του Cyberpunk είναι μόνο ένα από τα παιχνίδια που επιτυγχάνουν ακριβώς αυτό. Το ίδιο και το Alan Wake 2, ωστόσο, δεν το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις, παρόλο που γνωρίζαμε ότι θα είναι μια καλή προσθήκη.
Η VRAM είναι το σημαντικότερο πρόβλημα σε αυτές τις κάρτες και η Nvidia το κατάλαβε αυτό με τον χειρότερο τρόπο, αφού η 4070 των 12GB δεν κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον των gamer που έπαιζαν σε μεγάλες αναλύσεις.
Τα 16GB σε αυτή την κάρτα έχουν τοποθετηθεί σε έναν δίαυλο 256-bit, σε αντίθεση με τα 192-bit της 4070 και της 4070 Ti. Αλλά με τα 48 MB της L2 cache στο εσωτερικό, η πλάστιγγα γέρνει προς το μέρος της σημαντικά ταχύτερης RTX 4080.
Η μνήμη είναι δίκοπο μαχαίρι για τους developer που θέλουν να φτιάξουν μοναδικά παιχνίδια, αλλά και για εμάς τους καταναλωτές, αφού κάνει την επιλογή GPU δύσκολη υπόθεση.
Το καλό με την RTX 4070 Ti Super είναι πως πρόκειται για μια εξαιρετική custom υλοποίηση με τη σφραγίδα της Gigabyte και όλο το design ταιριάζει όμορφα σε πολλά setup. Το ARGB εξακολουθεί να υπάρχει σε διάφορα σημεία, όπως στους ανεμιστήρες και στο λογότυπο στο πλάι, ενώ μάλιστα δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα που είχαν άλλες υλοποιήσεις, π.χ. περιορισμένο TGP.
Αν και δύσκολο να μιλήσουμε για τιμολόγηση ακόμα, η Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Super Gaming OC 16G βρίσκεται στα ηλεκτρονικά ράφια των καταστημάτων με τιμές από 930€ έως και 1000€ σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αξίζει λοιπόν;
Με βάση τα δεδομένα, η τιμή της είναι πάρα πολύ κοντά με την 7900 XTX, από την οποία χάνει στα gaming benchmarks αλλά όχι στην κατανάλωση. Στην περίπτωση της AMD, η κατανάλωση είναι κατά ~30% μεγαλύτερη: ~280W κατά μέσο όρο για την 4070 Ti Super και 403W για την 7900 XTX – στην υλοποίηση της AORUS που είδαμε στο παρελθόν.
Με το OC BIOS δίνεται και η επιλογή για +12% στο power limit από το αρχικό TGP για να φτάσουμε τα 322W. Και όλα αυτά, χωρίς να πειράξουμε ούτε μια βίδα ή να κάνουμε volt mods ή pencil mods, όπως κάναμε παλιά.
Η πραγματική αντίπαλός, όμως, είναι η RX 7900 XT των 20GB. Με βάση τα αποτελέσματα και άλλων reviewer, η 4070 Ti Super είναι καλύτερη από πλευράς ray tracing αλλά χάνει σε ό,τι έχει να κάνει με υπολογισμούς ράστερ.
Σήμερα, η κατανάλωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και γι’ αυτόν τον λόγο (και τις επιδόσεις στο ray tracing) και μόνο θα επιλέγαμε την 4070 Ti Super, που παρά την ατυχή ονομασία της, είναι ένα σωστό refresh για τη γενιά των Ada Lovelace GPU.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι απλά να παίξετε τα παιχνίδια σας μέχρι και 4K – και όχι το ray tracing – τότε οι προτάσεις της AMD είναι εξίσου δελεαστικές – ίσως πιο πολύ τώρα που πέφτουν σε τιμή.