Creative Sound Blaster GC7 Review: Η κάρτα ήχου των Gamers & Streamers

Η γνωστή μας Creative έχει επενδύσει αρκετά στην gaming κοινότητα και πολλά προϊόντα της αφορούν αυτή την κατηγορία χρηστών.

Πέρα από gaming κάρτες ήχου, η Creative μας έχει δώσει και κάποιες που προορίζονται εμφανώς για την επαγγελματική αγορά. Η κατηγορία των streamers είναι σίγουρα παρακλάδι του home entertainment, και θα λέγαμε ότι αγγίζει ελαφρώς τους επαγγελματίες του χώρου, κυρίως γιατί υπάρχουν αυτοί που το κάνουν ως… δεύτερο επάγγελμα.

Η Sound Blaster GC7 λοιπόν είναι μια κάρτα με εμφανείς gaming αλλά και streaming καταβολές και πρωταρχικό μέλημά της είναι να δελεάσει τους enthusiasts.

Sound Blaster GC7, Παρελκόμενα και Συσκευασία

Το σχετικά μικρό κουτί της GC7 κρύβει μέσα του, πέρα από την κάρτα, ένα καλώδιο οπτικής ίνας, και ένα καλώδιο USB-C για να συνδέσουμε την κάρτα στο PC και ένα 3.5mm σε 3.5mm για σύνδεση auxiliary συσκευών όπως, για παράδειγμα, smartphones. Στις κονσόλες, υποστηρίζεται μόνο η έξοδος του ήχου και δεν υποστηρίζεται το μικρόφωνο.

Έτσι το μικρόφωνο θα παραμείνει συνδεδεμένο επάνω στο χειριστήριο, για τα PS4 και PS5, ενώ για το τελευταίο απαιτείται και ένας converter που θα μετατρέψει το σήμα από την HDMI σε optical.

Επιπλέον, η παραπάνω λεπτομέρεια – artwork διακρίνεται μόλις “σκίσουμε” προσεκτικά τη συσκευασία της κάρτας ήχου και μάλλον μοιάζει με concept σχέδιο της κάερτας λίγο πριν την έναρξη της παραγωγής. Ωστόσο μπορεί απλά να είναι ένα σχέδιο που προέκυψε και αργότερα. Όπως και να ‘χει, είναι μια ωραία πινελιά που μας δείχνει όλες τις πτυχές του DAC.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Συμβατή τόσο με το PC όσο και με σχεδόν όλες τις σύγχρονες κονσόλες όπως το Xbox Series X | S, Nintendo Switch, το PlayStation 4 και το PlayStation 5, η GC7 έχει πρακτικά τα πάντα. Ίσως!

Στην πρόσοψη βλέπουμε μερικά LED που μας δείχνουν την πλατφόρμα που τρέχουμε και ρυθμίζεται από τον διακόπτη του πίσω μέρους – που θα δούμε λίγο αργότερα.

Έχοντας την ποιότητα σαν μπούσουλα, η συγκεκριμένη αποδίδει ήχο ανάλυσης 192 kHz στα 24-bit, μέσω του ενσωματωμένου DSP (Digital Signal Processor), ενώ μέσω της οπτικής ίνας έχουμε 24-bit, 48.0 kHz ως τη μέγιστη επιλογή. Αυτά έρχονται να “κολλήσουν” επάνω στα 120 dB SNR που υποστηρίζει η συγκεκριμένη και είναι εφάμιλλα με πολλές κάρτες ήχου ακόμα και ενσωματωμένες σε μητρικές.

Η μέγιστη ανάλυση εγγραφής είναι στα 16/24-bit, 48.0, 96.0, 192.0 kHz για την Line-in και την Mic-in, όπως και σε όλες τις άλλες εισόδους της κάρτας που βρίσκονται στην περίμετρο.

Και επειδή αναφέρουμε συχνά ότι πρόκειται για DAC, να πούμε ότι η προενίσχυση υποστηρίζει ακουστικά με ευαισθησία 32–300Ω και output Impedance 10Ω. Για όσους θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό, μπορείτε να διαβάσετε το πολύ καλό άρθρο σχετικά με τις αντιστάσεις ακουστικών.

Η υποστήριξη για 300 Ω ακουστικά σημαίνει ότι η GC7 μπορεί να οδηγήσει και πιο ακριβά, υψηλότερης πιστότητας ακουστικά που κυκλοφορούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακουστικά 32Ω είναι “κακά”, πηγαίνοντας σε υψηλότερα Ω δημιουργούμε την ανάγκη για προενίσχυση του ήχου πριν από το τελικό στάδιο, οπότε με την Sound Blaster GC7, τα “πιστά” σας HD580 θα παίξουν μια χαρά.

Sound Blaster σημαίνει Gaming

Αρκετά όμως με τα τεχνικά, ώρα για τα gaming features της Sound Blaster GC7.

Η GC7 υποστηρίζει πλήθος από λειτουργίες και η Creative μας δείχνει πως θα πρέπει να συνδέσουμε την κάρτα στο PC, την κονσόλα ή το smartphone. Για το PC βολεύει η σύνδεση USB-C κι έπειτα συνδέουμε επάνω της τα ακουστικά μας και το μικρόφωνό μας μέσω των 3.5mm jacks.

Στις κονσόλες, τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού έχουμε και την οπτική ίνα, μαζί με την mobile line in αλλά και την USB-C για όσες υποστηρίζονται. Στο κουτί, υπάρχει ένα μεγάλο σχεδιάγραμμα με όλες τις κονσόλες που υποστηρίζονται.

Τέλος στο κινητό υπάρχει τρόπος να συνδεθούμε τόσο με USB-C όσο και με την mobile line in θύρα, δηλαδή με το παρεχόμενο 3.5mm audio jack. Αυτό εφόσον το smartphone σας έχει την προαπαιτούμενη 3.5mm θύρα!

Οι gaming λειτουργίες της αφορούν παιχνίδια όπως Battle Royale, MOBA αλλά και FPS τίτλους και πρακτικά έχουμε εφέ της Creative προρυθμισμένα από το εργοστάσιο για να μη χρειαστεί να εγακταστήσετε κάτι, αρχικά. Ο λόγος για το Super X-Fi που βρίσκεται και σε πολλά ακουστικά της Creative και διευρύνει το ηχητικό τοπίο στα παραπάνω games.

Το επάνω μέρος της είναι και αυτό που θα περάσουμε την περισσότερη ώρα. Στην περίμετρο της οθόνης 7 ψηφίων έχουμε πέντε πλήκτρα με σαφές και πολύ κλίκι ήχο και ένα περιστροφικό και ψηλό ποτενσιόμετρο με steps.

Με το πάτημα κάποιου από τα περιφερειακά πλήκτρα, η περιστροφή του ποτενσιόμετρου αλλάζει τις ρυθμίσεις. Έτσι πατάμε για παράδειγμα το κουμπί Bass, και με το ποτενσιόμετρο αυξομοιώνουμε το μπάσο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Θέλει λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε, αλλά κάνει όλες τις ρυθμίσεις παιχνιδάκι.

Τα δύο μεγάλα ποτενσιόμετρα έχουν ωραία αίσθηση, ωστόσο το volume knob μας φάνηκε ελαφρώς πιο σφικτό στην αφή. Το αριστερό ελέγχει την ένταση, ενώ το δεξί ισορροπεί την ένταση μεταξύ του game και της έντασης της φωνής μας, για τέλειο balance σε κάθε livestream. Ο μίκτης είναι αρκετά βολικός όταν θέλουμε να κάνουμε μικρο-ρυθμίσεις, ενώ το κουμπί mute είναι ακριβώς παρακάτω για γρήγορη πρόσβαση.

Από την εφαρμογή βέβαια έχουμε στα χέρια μας και ένα ισχυρό equalizer για να ρυθμίσουμε την κάρτα ανάλογα με τα ακουστικά μας.

Τα SXFI BATTLE Mode και Scout Mode είναι στοιχεία που βοηθούν πάρα πολύ στο gaming. Το πρώτο ενισχύει τις υψηλές συχνότητες έτσι ώστε να ακούς τα βήματα των αντιπάλων, ενώ το δεύτερο λειτουργεί ισορροπώντας τους σιγανούς ήχους με τους υψηλούς, λειτουργώντας πρακτικά σαν compressor.

Ποιότητα Ήχου

Η ποιότητα ήχου που μας υπόσχεται η Creative είναι υψηλή και έτσι αποδεικνύεται και στην πράξη. Με το SNR των 120dB και την τις διαθέσιμες εξόδους δεν έχουμε κανένα παράπονο από την Sound Blaster GC7.

Τη δοκιμάσαμε τόσο με ένα ζευγάρι Audio Technica ATH-M40x των 32Ω καθώς και ένα τυπικό ζευγάρι earbuds με jack 3.5mm. Αν και για να συνδέσουμε μεγάλα ηχεία όπως αυτοενισχυόμενα θα χρειαστούμε αντάπτορα, η GC7 προτείνεται για χρήση και με άλλα set ηχείων, ωστόσο είναι κομμένη και ραμμένη για streamers, με δύο ευπρόσιτες εισόδους μικροφώνου/ακουστικών στην πρόσοψη.

Οι line in κρύβονται στο πίσω μέρος, και εκεί δεν ενοχλούν τυχόν δευτερεύουσες συσκευές όπως κονσόλες ή smartphones που ίσως χρειαστεί να συνδέσουμε. Η ένταση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας όμως δεν μπορούμε να τον εμφανίσουμε με κάποιον εύκολο τρόπο

Επίλογος

Η Creative μας έχει συνηθίσει σε καλά προϊόντα. Ίσως κάποια να μη ξεχωρίζουν από πλευράς ποιότητας, και η GC7 συνοδεύεται από πολλά περιφερειακά καλούδια για τους gamers και τους streamer. Κάτω από την εμφάνισή της υπάρχουν δύο DSPs και δυνατότητα για ασύρματο σετάρισμα από το smartphone είναι στα συν. Λειτουργίες όπως το Super X-Fi προσθέτουν σε χαρακτηριστικά αλλά και σε τιμή, αφού η GC7 βγαίνει στην αγορά ζητώντας 149€.

Εάν κρίνουμε από το που στοχεύει η συγκεκριμένη, το premium πηγαίνει στον ενσωματωμένο μίκτη. Εάν ωστόσο πιστεύετε ότι δε σας χρειάζεται, η Sound Blaster X3 είναι μια ιδανική εναλλακτική πρόταση για το γραφείο.

Σίγουρα έχει μετρημένες εξόδους και δεν προορίζεται για ηχεία με πάνω από δύο δορυφόρους, αλλά καλύπτει και όσους δε χρειάζονται τις πάμπολες streaming δυνατότητες της GC7.

Εναλλακτικά, στο ίδιο μήκος κύματος έχουμε την AUDIGY FX V2 με σημαντικά χαμηλότερο κόστος μιας και τοποθετείται σε μια κενή PCIe x1 του PC. Και για όσους θέλουν επιτραπέζια κάρτα, τότε είτε η παλαιότερη X3 είτε η X4 είναι ιδανικές εναλλακτικές για gaming και εφάμιλλη ποιότητα ήχου.

Πρόσφατα:

Προτεινόμενα:

Η γνωστή μας Creative έχει επενδύσει αρκετά στην gaming κοινότητα και πολλά προϊόντα της αφορούν αυτή την κατηγορία χρηστών. Πέρα από gaming κάρτες ήχου, η Creative μας έχει δώσει και κάποιες που προορίζονται εμφανώς για την επαγγελματική αγορά. Η κατηγορία των streamers είναι σίγουρα παρακλάδι...Creative Sound Blaster GC7 Review: Η κάρτα ήχου των Gamers & Streamers