be quiet! Silent Wings 4 fans Review: Ισχυρότεροι και “με άλλον αέρα”

Στην ‘επίθεση’ με τη νέα γενιά ανεμιστήρων Silent Wings 4 βρίσκεται η be quiet!, η οποία μας τους έδωσε για ένα test drive στο ελληνικό καλοκαίρι!

Δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε τους κατάλληλους ανεμιστήρες για το PC μας, ιδίως μετά από μια μεγάλη αναβάθμιση που έχει αυξήσει την απαίτηση για ψύξη, τόσο στο CPU όσο και στο σύστημα συνολικά. Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να αναρωτιέμαι εάν ο νέος 8-πύρηνος που έβαλα στη μητρική μου θα αλλάξει αισθητά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του PC, οπότε σε αυτή την περίπτωση η αναζήτηση είναι αναμενόμενη.

Σε αυτή την αναζήτηση έχουμε πολλές επιλογές, ωστόσο το κομμάτι των ανεμιστήρων συχνά πυκνά δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα, αφού καλύπτεται με την αγορά ενός PC case, ή μιας υδρόψυξης και δεν υπάρχει η ανάγκη για επένδυση σε έξτρα ανεμιστήρες.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγοράσατε ανεμιστήρες; Μάλλον πολύ καιρό πριν.

Η αλήθεια όμως είναι κάπου στη μέση, αφού με ένα set aftermarket ανεμιστήρων κερδίζουμε σε άλλους τομείς, όπως αυτός της ησυχίας και των επιπλέον χαρακτηριστικών, που συνδυαστικά φέρνουν πολλά θετικά, με τις επιδόσεις να πέφτουν σε δεύτερη μοίρα.

Μαζί με τα 20ά γενέθλια της be quiet! και τα τρία βασικά προϊόντα που μας έδειξε, έρχονται και οι ολοκαίνουργιοι ανεμιστήρες Silent Wings 4, φτιαγμένοι για να λειτουργήσουν πραγματικά παντού – από το case, μέχρι και την υδρόψυξη ή την αερόψυξη του PC. Για τα 20ά γενέθλια της be quiet!, είχαμε στείλει και τις δικές μας ευχές σε βίντεο, και μπορείτε να τις δείτε στο επίσημο site της εταιρίας.

Silent Wings 4 Highlights και Specs

Προχωρώντας με τους νέους ανεμιστήρες της be quiet!, βλέπουμε τις σχεδιαστικές επιλογές που έκανε η εταιρία με τη νεότερη σειρά.

  • Για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί σε ψύκτρες και ψυγεία, η φτερωτή εκτείνεται μέχρι και τα όρια του ανεμιστήρα, φτάνοντας μέχρι τις άκρες του και αυξάνοντας την πίεση για βέλτιστες επιδόσεις.
  • Το ανασχεδιασμένο και μεγαλύτερο κεντρικό σημείο περιέχει συνολικά έξι μαγνήτες – πόλους κάτι που επιφέρει χαμηλότερη κατανάλωση και λιγότερες δονήσεις χάρη στην πιο σταθερή κατασκευή.
  • Η fluid dynamic σχεδίαση δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη, ωστόσο οι 300.000 ώρες λειτουργίας που υπόσχεται η γερμανική εταιρία θα κάνει κάποιους ανεμιστήρες να ζηλεύουν.
  • Η Pro έκδοση είναι πραγματικά φτιαγμένη για κάθε χρήση αφού με τον διακόπτη τύπου dip switch στο πίσω μέρος, εναλλάσσουμε μεταξύ τριών προφίλ ταχύτητας: Medium, High Speed, Ultra High Speed ανάλογα με το που θα τους εγκαταστήσουμε. Αυτό αλλάζει ουσιαστικά μόνο τις μέγιστες στροφές και δεν επεμβαίνει σε κάποια άλλη τιμή, για να μπορέσουμε εύκολα να τον φέρουμε στα μέτρα μας μέσα από το BIOS ή κάποιο άλλο λογισμικό στην πλατφόρμα μας.
  • Ένα ακόμα πράγμα που μου κέντρισε το ενδιαφέρον στην Pro έκδοση είναι το 4-pin PWM connector που θα δείτε στη συνέχεια, το οποίο έχει διαφορετικό, πιο μακρύ ακροδέκτη για να τον φτάνουμε εύκολα. Σίγουρα καλύτερος από τον κλασικό που… χαλάει δάχτυλα.

Οι απλοί Silent Wings 4 όπως και οι Pro έχουν αφαιρούμενες γωνίες με έναν νέο μηχανισμό με κλιπς, αντίστοιχο με αυτό των Silent Wings 3, αλλά εμφανώς πιο εύκολο στη χρήση. Σίγουρα θα χρειαστούμε και εδώ δύναμη για να βγάλουμε τα προεγκατεστημένα κλιπς φυσικά, αφού στέκονται αρκετά σφιχτά επάνω στις αντικραδασμικές γωνίες.

Ποιότητα Κατασκευής και Παρελκόμενα

Στα παρελκόμενα και των δύο συναντάμε τις εναλλακτικές γωνίες με το αντικραδασμικό τους υλικό, βίδες στήριξης καθώς και λαστιχένια grommets που μπορούν να τοποθετηθούν αντί για βίδες, όταν συνδυαστούν με τις κατάλληλες γωνίες.

Σημειώνουμε ότι μόνο οι Pro φέρουν αυτή την προσθήκη, ενώ οι απλοί Silent Wings 4 έρχονται με μόνο ένα set αντικραδασμικών γωνιών. Στο μεσαίο σακουλάκι, βρίσκουμε τέσσερα push pins μαζί με λαστιχένιες ροδέλες, τα οποία κάνουν την εγκατάσταση στο case πιο εύκολη από τη χρήση συμβατικών βιδών.

Οι Pro έρχονται και με τα δύο set γωνιών όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία αριστερά – και για τα push pins θα χρειαστούμε τη σειρά με την πιο μικρή τρύπα.

Οι Pro έχουν εύκολο design που δουλεύει καλά.

Silent Wings 4 140mm & Pro 140mm

Παρακάτω, ο απλός Silent Wings 4 ποζάρει με το μωβ φόντο, ενώ στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε την Pro έκδοση όπου του έχω τοποθετήσει διαφορετικές γωνίες στη δεξιά πλευρά.

Η μασίφ γωνίες, χωρίς κενά, όπως φαίνονται παρακάτω, είναι ιδανικές για χρήση σε ψυγεία υδρόψυξης αλλά και σε αερόψυκτρες.

Ο βολικός διακόπτης μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα χωρίς να επηρεάσουμε ολόκληρη την κούρμπα των στροφών, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί είτε στο κουτί, είτε στην υδρόψυξη!

Η τελευταία μεγάλη λεπτομέρεια κρύβεται στο 4-pin PWM connector. Το μεγαλύτερο ύψος του μας αφήνει να τον πιάσουμε με μεγαλύτερη άνεση, και ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα έλεγα αυτή η φράση αναφερόμενος σε έναν fan connector!

Silent Wings 4 120mm

Ο μικρότερος ανεμιστήρας των 120mm περιστρέφεται πιο γρήγορα από τους πιο μεγάλους και έχει και 9 φτερωτές συνολικά, από εφτά που έχουν οι 140mm της be quiet!. Και αυτός είναι ιδανικός για cases που δεν έχουν αρκετό χώρο, αλλά και για μικρότερες υδροψύξεις, όπως αυτές των 240mm.

Μαζί του, θα βρούμε μόνο ένα set ανταλλακτικών γωνιών με αντικραδασμικές ιδιότητες, ωστόσο και αυτές αρκούν διατηρώντας τη συμβατότητα με τα βολικά push pins για εύκολη εγκατάσταση σε cases.

Το clearance και στα δύο μοντέλα είναι αρκετά μικρό, πηγαίνοντας με το ρεύμα όλων των σύγχρονων ανεμιστήρων της αγοράς. Αναμενόμενο άλλωστε και αυτό προσφέρει και αρκετά πιο “σωστές” επιδόσεις και στατική πίεση αέρα, κάτι που επιθυμούν πως και πως τα ψυγεία των υδροψύξεων!

Επιδόσεις – Ενάντια στους Pure Wings 2

Για τις δοκιμές μας, θέλαμε να βάλουμε τους Silent Wings 4 απέναντι από τους Pure Wings 2 που βρίσκονται προ-εγκατεστημένοι στο Pure Base 500DX, ένα από τα μικρότερα cases της εταιρίας, το οποίο όμως έρχεται με παραπάνω από αρκετό χώρο στο εσωτερικό για ATX συστήματα και μεγάλες σε μήκος κάρτες γραφικών.

Έτσι, στήσαμε το σύστημα των δοκιμών μας με τον 8-πύρηνο Ryzen 7 5700X στο επίκεντρο και την Gigabyte X570 AORUS Ultra ως τη βάση του συστήματός μας, παρέα με μια Gigabyte Radeon RX 6600 XT στο ρόλο των γραφικών.

Στο κλειστό Pure Base 500DX, θα αποκτήσω άμεσα μια πρώτη εικόνα για την απόδοση των ανεμιστήρων στο συγκεκριμένο case, και θα μεταφέρω όσο το δυνατόν καλύτερα τις εντυπώσεις μου από τη νέα σχεδίαση που έχει φέρει στο προσκήνιο η be quiet!.

Μετρήσαμε με το OCCT στο PSU preset για 15 λεπτά, που σημαίνει ότι τόσο CPU όσο και GPU είχαν σημαντικό φορτίο και μπόλικη θερμότητα στο εσωτερικό του κουτιού. Οι δύο θερμοκρασίες που μετρήσαμε ήταν αυτή του CPU και της GPU, τις οποίες και βάλαμε στα γραφήματα παρακάτω.

Οι ανεμιστήρες τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη του case, και στο πίσω μέρος σαν exhaust.

Silent Wings 4 (Pro): Συμπεράσματα

Στα αποτελέσματα βλέπω ότι οι Pure Wings 2 βρίσκονται κοντά μεν με τους Silent Wings 4, αλλά εκεί που κερδίζουν οι συγκεκριμένοι είναι στο κομμάτι του airflow του Pro μοντέλου, όπου στις υψηλές στροφές ωθούν περισσότερα κυβικά αέρα από έναν τυπικό ανεμιστήρα για cases.

Οι εναλλάξιμες γωνίες που δίνει η be quiet! δε θα βελτιώσουν κατά πολύ τις θερμοκρασίες, όπως μας επιβεβαιώνει και η ίδια με τις μετρήσεις της. Είναι όμως ιδανικές για να μειώσουν το θόρυβο και τους κραδασμούς, ειδικά όταν περιστρέφονται γρήγορα.

Έχοντας μικρότερο clearance και διατηρώντας πιο “στεγανά” τα σημεία στην περίμετρο του ανεμιστήρα με τις έξτρα γωνίες τους, οι Pro κερδίζουν το πολύ 1 βαθμό Κελσίου, σίγουρα όχι όσους θα περιμέναμε – αλλά η σχεδίασή τους βοηθάει και στο κομμάτι της ησυχίας, κάτι που οι συγκεκριμένοι το χρειάζονται, μόνο όμως στις υψηλές στροφές.

Οι Silent Wings 4 Pro έρχονται με αυτό το βολικό διακόπτη στο πίσω μέρος που τους καθιστούν ιδανικούς για χρήση σε cases ή και σε υδροψύξεις και η αλήθεια είναι πως από πλευράς θορύβου, είναι καλοί, όμως επιδέχονται βελτίωσης.

Τα 50 dB τα μέτρησα με τυπικής ποιότητας όργανο από απόσταση 15cm από το case. Σίγουρα δε θα κάτσουμε τόσο κοντά σε ένα κουτί υπολογιστή, αλλά έψαχνα να βρω την ιδανική απόσταση για να αναδείξει τις διαφορές των fans.

Ο Pro δείχνει θορυβώδης όταν τρέχει στις υψηλές στροφές του παρόλο που τον ρύθμισα στο High Speed και όχι στο Ultra High Speed. Εκεί ο μέγιστος αριθμός σκαρφαλώνει λίγο περισσότερο, αν και σίγουρα δεν θυμίζει εποχές Delta, για όσου θυμούνται.

Για τους πιο πολλούς χρήστες, οι απλοί Silent Wings 4 είναι οι ιδανικοί ανεμιστήρες. Παρά την έλλειψη από καλούδια όπως το fancy, αλλά αρκετά χρήσιμο PWM καλώδιο, και το ένα έξτρα set αντικραδασμικών γωνιών, έχουν ένα αρκετά δελεαστικό πακέτο με επιδόσεις πολύ κοντά στους υπόλοιπους ανεμιστήρες της εταιρίας.

Οι απλοί Silent Wings 4 δεν είναι τόσο θορυβώδεις και στον ίδιο βαθμό με τους Pro στις μέγιστες στροφές τους και έτσι είναι μια γενικά καλή επιλογή για να βάλουμε επιπλέον ανεμιστήρες στο σύστημά μας και όλοι τους έρχονται σε ένα λιτό μαύρο κοστούμι χωρίς ίχνος από RGB.

Ετυμηγορία

Τα 23,90€ και 24,90€ που κοστίζουν οι απλοί Silent Wings 4 είναι οριακά αποδεκτά για αυτούς τους ανεμιστήρες. Παρά την αυξημένη προτεινόμενη τιμή, είναι αναμενόμενη για αυτή την κατηγορία των ανεμιστήρων που πολλές φορές φτάνουν και τα 30 ευρώ, για απλούς 120mm fans.

Οι Pro θα πωλούνται στα 31,90€ και 32,90€ για τους 120mm και 140mm αντίστοιχα, μια συνηθισμένη τιμή για τους καφέ ανεμιστήρες της αγοράς και όπως και εκείνοι, μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε cases, όσο και σε υδροψύξεις.

Για κάποιους θεωρούνται πολλά λεφτά “απλά για έναν ανεμιστήρα” και τους καταλαβαίνω, αφού ακόμα και με τους πιο απλούς Pure Wings 2 μπορεί να έχουν αποτελέσματα αρκετά κοντά.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα