bequiet! Pure Loop 2 360mm Review: Τώρα, παρέα με τους Pure Wings 3

RGB. Το πράγμα που ενδιαφέρει πολύ κόσμο – όπως και τους κατασκευαστές hardware. Το χρώμα είναι το βασικό συστατικό σε κάθε νέο gaming setup, όμως τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές PC hardware ψάχνουν να βρουν διαρκώς διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσουν το gaming κοινό τους.

Αν υπολογίσουμε το πόσα parts από έναν σύγχρονο υπολογιστή διαθέτουν χρώμα, η λίστα θα είναι μακρά: μητρικές, κάρτες γραφικών, μνήμες RAM, τροφοδοτικά και φυσικά, υδροψύξεις.

Η bequiet!, για παράδειγμα, αποτελεί μια ‘ασφαλή’ επιλογή για κάποιον που θέλει μια ποιοτική ψύκτρα στο σύστημά του. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει εμπλουτίσει τη γκάμα της και με ‘πολύχρωμο’ εξοπλισμό όπως κουτιά, αερόψυκτρες και υδροψύξεις – ιδίως μετά την κυκλοφορία των προϊόντων FX.

Σήμερα όμως, έρχεται να ‘τιμήσει’ όσους θέλουν λιγότερο χρώμα στη ζωή τους χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη κάτι (κακό). Απλά το σύστημά τους θα δείχνει ακόμα πιο λιτό και χωρίς πολλά χρώματα. 

Και αφού οι υδροψύξεις έχουν γίνει αρκετά προσιτές, η bequiet! βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να μας δείξει μια πιο ήπια έκδοση της Pure Loop 2. Κάπως έτσι, στο τραπέζι μας μπήκε η Pure Loop 2 στην έκδοση των 360mm για να δούμε τι αλλάζει και τι μένει ίδιο.

Παρελκόμενα – Πρώτες εντυπώσεις

Κλασικά, η bequiet! περιλαμβάνει μαζί με την υδρόψυξη και ένα μπουκάλι με 500ml πρόσθετο ψυκτικό υγρό. Η εταιρία δεν λέει ότι θα το χρειαστούμε άμεσα, όμως είναι εξαιρετικά χρήσιμο το ότι μας αφήνει να κάνουμε τη συντήρηση ενός κλειστού κυκλώματος υδρόψυξης – και κάτι που πάντα μου άρεσε στις υδροψύξεις της τελευταία.

bequiet! Pure Loop 2 360mm Specs
Dimensions radiator, incl. fan (H x W x D), (mm)397 x 120 x 52
Dimensions Cooling block (H x W x D), (mm)94.5 x 83 x 42
Total weight (kg)1.36
Socket compatibility Intel1700 / 1200 / 1150 / 1151 / 1155
Socket compatibility AMDAM5 / AM4
Noise level (dB(A)) @ 50% / 75% /100% rpm17.2 / 29.1 / 36.8
Number of fans3
Lighting Connector3-pin 5V Adressable
Tube length (mm)400
Refill port
Fan Speed @ 100% PWM (rpm)2100
Fan Bearing technologyRifle

Σε αντίθεση με άλλες υδροψύξεις, η εταιρία μας δίνει επίσης και ένα μικρό σωληνάριο θερμοαγώγιμης πάστας στη συσκευασία. 

Η υδρόψυξη διατηρεί συμβατότητα με όλα τα γνωστά CPU sockets όπως τα LGA1700 / 1200 / 1150 / 1151 / 1155 από πλευράς Intel και τα AM4, AM5 για επεξεργαστές της AMD. 

Pure Wings 3

Η μεγάλη αλλαγή έρχεται με τους Pure Wings 3 των 120mm που συνοδεύουν την υδρόψυξη. Αυτοί είναι ένα καινούργιο μοντέλο για το οποίο δεν έχουμε ακούσει ακόμα αρκετά, αλλά περιμένουμε σύντομα. Η μέγιστη ταχύτητα περιστροφής τους βέβαια είναι οι 2100 rpm

Και επειδή γνωρίζουμε λίγα για την ώρα, θέλουμε πολύ να μάθουμε τις επιδόσεις τους, και το σημαντικότερο – πόσο ήσυχοι παραμένουν μιας και στην υδρόψυξή μας έχουμε τρεις από αυτούς.

Εμφάνιση

Με μια δεύτερη ματιά, βλέπουμε ότι η υδρόψυξη παραμένει ίδια σε όλους τους άλλους τομείς, όπως της εμφάνισης αλλά και των υλικών. Η αντλία εξακολουθεί και αποτελεί μέρος του ενός εκ των δύο σωλήνων, ενώ και το CPU block έχει τον διακριτικό φωτισμό καθώς και το πλαστικό καπάκι με την υφή του βουρτσισμένου αλουμινίου.

Περισσότερα μοντέλα: Η 120mm στο προσκήνιο

Μετά τις FX υδροψύξεις, η bequiet! προχωρά με τις απλές εκδόσεις, με λίγο αντισυμβατικό τρόπο. Οι απλές εκδόσεις που κυκλοφορούν τώρα, φέρουν έναν πιο απλοϊκό ARGB φωτισμό μόνο στο water block

Για μικρότερα σε μέγεθος builds, ή αγοραστές με σφιχτό budget, η bequiet! φέρνει και μια Pure Loop 2 με ψυγείο μεγέθους 120mm – σπάνιο φαινόμενο εν έτη 2023. Η συγκεκριμένη μας θυμίζει την περίοδο που οι υδροψύξεις κλειστού τύπου άρχισαν να μπαίνουν σε ολοένα και περισσότερα κουτιά, αλλά πλέον θεωρούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δείχνουν αδύναμες, ειδικά εάν κοιτάξουμε τη θερμότητα που εκλύουν τα σημερινά CPUs. Η σκέψη πάντως είναι καλή.

Επιδόσεις – Θόρυβος

Ως μια υδρόψυξη 360mm, οι επιδόσεις σε σχέση με κάποια από τις υπόλοιπες που έχουμε δοκιμάσει είναι σημαντικά καλύτερες. Το μεγάλο αρνητικό με μια τόσο μεγάλη σε μέγεθος υδρόψυξη είναι η συμβατότητα με κάποια κουτιά της αγοράς. 

Η Pure Loop 2 360mm παρέα με τους καινούργιους Pure Wings 3 μας εκπλήσσει θετικά και το μόνο που μένει, είναι να παίξουμε με τους sliders στο BIOS για να κάνουμε την υδρόψυξη το πιο ήσυχο κομμάτι του build μας. 

Να σημειώσω εδώ ότι ξαναδοκίμασα όλες τις ψύκτρες μου με νέο τρόπο. Για να αυξήσουμε το TDP και να έχουμε πιο αντικειμενικά και σταθερά αποτελέσματα, ο 5700X τρέχει πλέον στα 4.6GHz σε όλους τους πυρήνες με 1.31V, και κλειστό το PBO. Στη συχνότητα αυτή είναι 100% σταθερός και αρκετά ενεργοβόρος, φτάνοντας τα 120W σε φορτίο, πράγμα υπέροχο.

Σε σχέση με την πρώτη Pure Loop, η διαφορά στους ανεμιστήρες είναι ξεκάθαρη. Καλώς ή κακώς, οι Pure Wings 2 κυκλοφορούν από το 2013, οπότε ήρθε καιρός για μια αλλαγή. Οι Pure Wings 3 είναι ουσιαστικά οι Light Wings χωρίς το ARGB.

Σε σχέση με τους Light Wings, για παράδειγμα, που έχουν έναν ηχηρό βόμβο στα 100Hz, οι Pure Wings 3 ακούγονται πιο πολύ στα 360Hz – και αυτό είναι θετικό, αφού η συχνότητα αυτή χάνεται μέσα στις υπόλοιπες του δωματίου.

Τα spikes που βλέπουμε στα παρακάτω screenshots, παρόλο που φαίνονται αρκετά ‘ήσυχα’ (-60dB), αποτελούν ένδειξη του που ακριβώς ακούγονται οι ανεμιστήρες των υδροψύξεων. Τα γραφήματα δίνονται για να αποκτήσουμε μια εικόνα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απόλυτα νούμερα ή περιεχόμενο τρομερής επιστημονικής ανάλυσης.

Αυτό οδηγεί σε καλύτερη στατική πίεση, και γίνονται μια καλή επιλογή τόσο για το case μας, όσο και για υδροψύξεις και αερόψυκτρες.

Επίλογος

Στο άκουσμα της φράσης υδρόψυξη vs αερόψυξη, έχουμε απαντήσει σε παλαιότερο βίντεο, και εδώ έχουμε μια από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει από τη bequiet!. Η Pure Loop 2 των 360mm περικλείει μέσα της άφθονες επιδόσεις και μπορεί να καλύψει κάθε πιθανό επεξεργαστή. 

Το ψυγείο των 360mm έχει αρκετό θερμιό buffer και έτσι οι καλοί ανεμιστήρες ολοκληρώνουν ένα αποτέλεσμα που μπορεί να ψύξει πολύ αποδοτικά το CPU. Η έλλειψη φωτισμού στους ανεμιστήρες μας βοηθάει να έχουμε ένα έτσι πιο ‘ήρεμο’ οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο μας λύνει τα χέρια και από άποψης cable management, αφού δεν έχουμε δεκάδες καλώδια να βολέψουμε. 

Τα πιο προσγειωμένα χρώματα είναι στα θετικά της Pure Loop 2, ενώ και το επιπλέον μπουκάλι ψυκτικού υγρού για την πλήρωσή του είναι μια θετική εικόνα που μας δείχνει ότι η bequiet! είναι σίγουρη για την ποιότητα κατασκευής της συγκεκριμένης, που παίζει να μας βγάλει και χρόνια. 

Και γιατί όχι, αφού ποιοτικά αφήνει καλή εντύπωση, ενώ μπαίνει σε όλα τα sockets που υπάρχουν με εύκολο και όχι μπελαλίδικο τρόπο. 

Η τιμή με την οποία θα τη δούμε στην αγορά αναμένεται να είναι κατά 30-40€ χαμηλότερη από τη σειρά FX, οπότε η 360mm θα κοστίζει όχι πολύ παραπάνω από τα 130€ στην ελληνική αγορά – όπως ήδη βλέπουμε. Η τιμή των ανεμιστήρων είναι σχετικά χαμηλή, λόγω του ότι δεν υπάρχει φωτισμός με έξτρα υλικά που αυξάνουν το bill of materials (BOM). Εκτός αυτού, δεν έχουν και τον overbuilt χαρακτήρα των Silent Wings 4, οπότε το κόστος είναι χαμηλότερο. [θα αναφέρουμε για την επίσημη τιμή σύντομα]

Στην τιμή της υδρόψυξης, η εταιρία αποκτά αρκετό ανταγωνισμό, αλλά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη έχει τα φόντα να προσελκύσει τους πιο ‘κλασικούς’ υποστηρικτές της, όσους δε χρειάζεται να παίξουν με χαμηλότερης ποιότητας ανεμιστήρες, απλά και μόνο για να προσθέσουν χρώμα στο σύστημά τους. Και αυτό, κάποιες φορές καταλαβαίνω ότι κοστίζει ελαφρώς περισσότερο.

Λ.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
75 %
Επιδόσεις
85 %
Εμφάνιση
70 %
Θόρυβος
70 %
Τιμή
70 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

RGB. Το πράγμα που ενδιαφέρει πολύ κόσμο - όπως και τους κατασκευαστές hardware. Το χρώμα είναι το βασικό συστατικό σε κάθε νέο gaming setup, όμως τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές PC hardware ψάχνουν να βρουν διαρκώς διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσουν το gaming κοινό τους. Αν...bequiet! Pure Loop 2 360mm Review: Τώρα, παρέα με τους Pure Wings 3