AOC 24G4X 180Hz Gaming Monitor Review

Είναι τα 180Hz το νέο ‘standard’ στο gaming; Πιστεύετε ότι μπορούμε να δούμε τη διαφορά από τα ‘τυπικά’ 144Hz στα 180Hz στην AOC 24G4X; Η αλήθεια είναι πως πολλοί από μας που παίζουμε και στο PC και στην κονσόλα θέλουμε συχνά-πυκνά μια μέση λύση – κυρίως γιατί σπαταλήσαμε όλα μας τα χρήματα στο hardware! Οπότε ένα καλό Full HD monitor είναι η λύση για πολύ κόσμο που δεν μπορεί να διαθέσει τα υπέρογκα ποσά που κοστίζουν οι high-end οθόνες της αγοράς.

Η AOC με την 24G4X μπαίνει δυναμικά σε μια αγορά όπου τα πορτοφόλια είναι σφιχτά, αλλά η ανάγκη για το competitive gaming, που είναι το χόμπι για πολλούς, είναι εξίσου μεγάλη. 

Η συγκεκριμένη βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα IPS panel, αυτό που οι πιο πολλές εταιρίες αναφέρουν ως Fast-IPS πλέον, με ρυθμό ανανέωσης στα 180Hz. Σε αυτό το review τη δοκιμάσαμε για πάνω από έναν μήνα, και έχουμε αρκετά να πούμε για αυτήν.

Τι είναι τα Fast IPS panels;

Ο όρος πηγάζει από το In-Plane Switching. Τα IPS πάνελ χρησιμοποιούν ένα στρώμα υγρών κρυστάλλων τοποθετημένο μεταξύ δύο γυάλινων υποστρωμάτων. 

Αυτοί οι κρύσταλλοι έχουν ραβδοειδές σχήμα και συνήθως βρίσκονται παράλληλα με τις γυάλινες στρώσεις, επιτρέποντας τη διέλευση του φωτός. Όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα, οι κρύσταλλοι περιστρέφονται, περιορίζοντας τη διέλευση του φωτός και δημιουργώντας έτσι πιο σκοτεινές περιοχές.

Με τον ακριβή έλεγχο αυτών των ηλεκτρικών σημάτων, η οθόνη παράγει την επιθυμητή εικόνα στην οθόνη.

Τα βασικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τύπων οθονών όπως οι TN που αποτελούσαν το βασικό αντίπαλο δέος τότε (RIP plasma) είναι: 

  • Μεγαλύτερες γωνίες θέασης
  • Πιο πιστά χρώματα από πολλές γωνίες θέασης
  • Ταχύτεροι χρόνοι απόκρισης

Πού κολλάει τότε το Fast;

Όπως κάθε τεχνολογία που εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, έτσι και οι οθόνες τύπου IPS άρχισαν να γίνονται σούπερ γρήγορες, με χρόνους απόκρισης πολύ κάτω από τα 2 με 5ms. 

Τι είναι ο χρόνος απόκρισης;

Ο χρόνος απόκρισης θεωρείται το διάστημα που χρειάζεται ένα pixel για να αλλάξει χρώμα, ή όπως το μετράνε οι περισσότεροι κατασκευαστές: GtG (από έναν τόνο του γκρι σε έναν άλλον). 

Πολύ απλά, αφού τα monitors κατάφεραν και έγιναν πολύ ταχύτερα απ’ ότι τα πρώτα IPS που έφεραν χρόνο απόκρισης μέχρι και 10ms, οι κατασκευαστές βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να παίξουν το χαρτί του marketing και να μας κάνουν να ψαχνόμαστε!

Στην ουσία τα Fast-IPS δεν έχουν κάποια ουσιώδη διαφορά σε σχέση με τα απλά IPS panels, όσο και αν οι εταιρίες προσπαθούν να μας μεταφέρουν το αντίθετο. 

AOC 24G4X: τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαγώνιος23.8 ίντσες
Ανάλυση1920 x 1080 pixels (Full HD)
Ρυθμός ανανέωσης48-180Hz (G-Sync Compatible, Adaptive Sync, Variable Refresh Rate)
Τύπος panelFast-IPS
ΕπίστρωσηMatte
Color spacesRGB: 130.4%, DCI-P3: 93.4%
HDRHDR10, μέγιστη φωτεινότητα: 300 cd/m2
Συνδέσεις εικόνας ήχου2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.4, 3.5mm audio
Extra τεχνολογίεςLow Blue Light, Flicker Free, 
Gaming χαρακτηριστικάImage modes: RTS, FPS, Racing, Gamer 1, Gamer 2, OffG-menu

Μπορεί οι επιδόσεις του όσον αφορά την ταχύτητα του panel να στέκονται στην κορυφή, ωστόσο εδώ η AOC χρησιμοποιεί τα απολύτως απαραίτητα στον τομέα ‘ποιότητα κατασκευής’ με σκοπό να φτάσει το όριο της τιμής. 

Είπαμε πως πρόκειται για μια οθόνη για gamer που έχουν πιο σφιχτό budget και τη συγκεκριμένη τη βρίσκουμε περίπου στα 150 με 180€ με τα μεταφορικά στο χώρο μας. Η τιμή σίγουρα θα πέσει κι άλλο και σε προσφορές θα κοστίζει κανένα 20ρικο λιγότερο. Στα 180€ είναι οριακά καλή και θα την προτιμούσαμε περισσότερο εάν κόστιζε 150€.

Ποιότητα Εικόνας 

Σε gaming σενάρια χρήσης η οθόνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και προσφέρει πολύ καθαρή εικόνα. 

Το μεγάλο αλλά έρχεται όταν παίζουμε σε κοντινή απόσταση από το monitor και αυτό είναι αναμενόμενο μιας και μιλάμε για μόλις 23.8 ίντσες. Για ένα μικρό σε μέγεθος γραφείο ή σε setups όπου ο χώρος είναι περιορισμένος τότε μιλάμε για μια καλή επιλογή. 

Γενικότερα το pixelation δε θα το δείτε τόσο μέσα στα games – τουλάχιστον όχι εύκολα – αλλά στο desktop όπου είναι πάρα πολύ εμφανές και μας θυμίζει ‘άλλες εποχές’.

Ρυθμίσεις Εικόνας

Από πλευράς ρυθμίσεων επιστρέφουμε και πάλι στο 2024 – αρκετά πλούσιο μενού με δυνατότητα ελέγχου της πηγής και τα τυπικά πλήκτρα στο κάτω μέρος της οθόνης χωρίς το κλασικό joystick που βρίσκουμε σε άλλα μοντέλα.

Το μενού της οθόνης είναι εμφανώς ανανεωμένο και πολύ πιο εύχρηστο από το παρελθόν και από οθόνες όπως την daily driver AOC U28G2XU, η οποία έχει ένα πιο βασικό και δαιδαλώδες, θα έλεγα, μενού επιλογών.

Μέσα βρίσκουμε όλα τα ειδικά, gaming χαρακτηριστικά που υπόσχεται η AOC όπως το crosshair, FPS counter με δυνατότητα επιλογής της γωνίας που θα εμφανίζεται και πολλά display modes ανάλογα με τον τύπο του παιχνιδιού που παίζουμε. 

Ποιότητα κατασκευής – Εργονομία

Αν και κατασκευάζεται από πλαστικό – τόσο το περίβλημα όσο και η εξάγωνης σχεδίασης βάση της – και σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζει. Οι πιο πολλές προσιτές οθόνες της κατηγορίας φέρουν το ίδιας ποιότητας πλαστικό οπότε δεν έχουμε παράπονο – και σίγουρα δεν είναι χαμηλής ποιότητας.

Ο μηχανισμός στήριξης είναι εφάμιλλος με τις high end υλοποιήσεις ενώ υπάρχει επίσης και η δυνατότητα εγκατάστασης σε βάσεις VESA 100 x 100mm.

Η εργονομία της οθόνης είναι βασική αλλά προσφέρει ρύθμιση ύψους και κλίσης αλλά όχι περιστροφή, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, μιας και θα περιμένουμε να κοσμήσει κυρίως μικρούς χώρους και γραφεία. 

AOC 24G4X: Επίλογος

Τελικά για ποιον προορίζεται η AOC 24G4X; 

Σίγουρα όχι για κάποιον που έχει ήδη ένα monitor, για παράδειγμα 1080p 144Hz. Είναι για όσους δεν έχουν κανένα monitor γιατί μόλις τώρα μπαίνουν στον κόσμο του PC ή της κονσόλας, αφού είναι 100% συμβατό με τα Xbox Series S/X, PS5 κλπ, με μόνο περιορισμό το ότι θα δουλέψει στα 120Hz. 

Από πλευράς χρωμάτων, αν και δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε ακριβή νούμερα, το μόνο σίγουρο είναι πως στέκεται καλά σε σχέση με τις υπόλοιπες της ίδιας κατηγορίας. 

Δεν διεκδικεί τα πρωτεία, αλλά δεν είναι και το μόνιτορ που θα χρησιμοποιήσει κανείς για color grading. Στο desktop, διαβάσαμε ανάμικτα σχόλια χρηστών που επιβεβαιώνουν τη χαμηλή ανάλυση της οθόνης. Από την άλλη, αυτό μας κάνει να πιστεύουμε περισσότερο ότι τα smartphones του σήμερα μας έχουν… καλομάθει στην υψηλή πυκνότητα και την αδυναμία να δούμε τα pixel με γυμνό μάτι.

Στα 180 ευρώ (1 ευρώ το Hertz!) είναι τίμια και θα την αγοράζαμε μόνο με μια καλή έκπτωση. Το βασικό μειονέκτημα η χαμηλή ανάλυση που για δουλειά πέρα από ένα doc -ή ακόμα και excel- γίνεται κουραστική. Τα λοιπά – gaming χαρακτηριστικά – υπάρχουν και μας θυμίζουν ότι 

Η πλαστική βάση και η απλά ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής θα περάσει από κάτω και δεν ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των gamers. Στα games, είναι ό, τι πρέπει ακόμα και στον κόσμο του σήμερα.

Περισσότερα για την οθόνη, θα βρείτε στο site της AOC.

Διαβάστε περισσότερα reviews του 8Bitz.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
60 %
Συνδέσεις
70 %
Ποιότητα εικόνας
70 %
Ρυθμίσεις εικόνας
85 %
Εργονομία
70 %
Τιμή
100 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Είναι τα 180Hz το νέο 'standard' στο gaming; Πιστεύετε ότι μπορούμε να δούμε τη διαφορά από τα 'τυπικά' 144Hz στα 180Hz στην AOC 24G4X; Η αλήθεια είναι πως πολλοί από μας που παίζουμε και στο PC και στην κονσόλα θέλουμε συχνά-πυκνά μια μέση λύση...AOC 24G4X 180Hz Gaming Monitor Review