The Elder Scrolls Online: Gold Road: Πως είναι το 2024;

Σ.σ. Δε θα σας πω ψέματα – το συγκεκριμένο παιχνίδι το είχα κάπως ξεχάσει εδώ και χρόνια, αφού η αρχική του κυκλοφορία έγινε το πολύ μακρινό πλέον 2014. Το 2024 επέστρεψε με ένα δυνατό update και είναι έτοιμο να μας χαρίσει ακόμα μερικές ώρες gameplay στον απόηχο του καλοκαιριού, όταν ακόμα η γεύση των καλοκαιρινών διακοπών είναι ‘ευπρόσιτη’ στο μυαλό μας.

Η αρχή στον κόσμο των RPG, για τον γράφοντα, έγινε με το WoW. Όπως και σε πολλούς ακόμα που θέλουν να αυτοαποκαλούνται millennials.

Η υπεροχή και η ‘επιμονή’ κάποιων franchise όπως το Elder Scrolls έδωσε τη δυνατότητα σε μεγάλα game studios να δημιουργήσουν αρκετά εντυπωσιακούς τίτλους που έφερναν έναν φρεσκότερο αέρα στο τοπίο της Blizzard, το οποίο έμοιαζε ίσως λίγο θαμπό – μετά από τόσα χρόνια παρουσίας.

Elder Scrolls Online Gold Road, τι φέρνει για τους βετεράνους του είδους

Ένα ολοκαίνουργιο story με τη φιγούρα Ithelia σε πρώτο πλάνο.

Πρόκειται για μια Daedric prince, ξεχασμένη ηρωίδα και με ρίζες βυθισμένες στο παρελθόν έρχεται στον κόσμο του Tamriel και τον κόσμο των θνητών. Εκεί που οι χαρακτήρες μας ζουν το levelling experience που έχουμε μάθει καλά από άλλα παιχνίδια του είδους.

Για τους ‘παλιούς’ λοιπόν, το Gold Road φέρνει στο προσκήνιο το Scribing skill που ενεργοποιείται μετά το 30ό level ενεργοποιώντας τη δυνατότητα για πιο δημιουργικά character builds φτιάχνοντας custom skills.

Το παρόν αποτελεί ενός είδους crafting, αλλά ειδικά στοχευμένο στα skills, δίνοντας έτσι πλουσιοπάροχα μια διαφορετική νότα στο παιχνίδι που αρκετοί θα θέλουν να ανακαλύψουν.

Αν και αρχικά περίπλοκη, αυτή η δυνατότητα υπόσχεται να βελτιώσει το παιχνίδι και να ενθαρρύνει τον πειραματισμό με διαφορετικές κλάσεις.

Η πόλη Skingrad είναι μια νύξη στο The Elder Scrolls IV: Oblivion – από το οποίο προέρχεται – και αποτελεί μια εξίσου σημαντική προσθήκη που σίγουρα αναγνωρίζεται από τους σκληροπυρηνικούς. Παράλληλα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο region που έχει προστεθεί σε expansion του ESO μέχρι και σήμερα.

Μερικές από τις νέες τοποθεσίες στο ολόφρεσκο West Weald περιλαμβάνουν:

  • Gold Road Proper: Μια περιοχή στα νοτιοανατολικά που στην οποία εδρεύει η Skingrad ως πρωτεύουσα.
  • Dawnwood Jungle: Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά και η πρόσφατα αναδυόμενη ζούγκλα συνορεύει με το Valenwood αγκαλιάζοντας μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
  • Colovian Highlands: Η βόρεια περιοχή είναι γνωστή για τα ερείπια Ayleid και τους αυτοκρατορικούς οικισμούς προσθέτοντας έξτρα βάθος σε όσους αποζητούν την εξερεύνηση.

Τα πάντα όμως έχουν και ένα τίμημα. Για τους λάτρεις του ESO όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν με επιφανειακές προσθήκες, όμως καλυτερεύουν έναν πολύ ιδιαίτερο για αυτούς τίτλο. Για όσους το αντικρύζουν για πρώτη φορά βλέπουν ένα παιχνίδι με τα καλά στοιχεία μιας άλλης εποχής – όλα σε ένα πακέτο.

Κοντολογίς, το Gold Road είναι ένα DLC (αχεμ expansion) που σε κάνει πολύ γρήγορα να ζητάς κι άλλο.

Μαζί με το νέο story, μερικές δεκάδες νέα quests, sidequests και μικρές ακόμα βελτιώσεις και αλλαγές στο περιεχόμενο οι παίκτες φτάνουν γρήγορα σε ένα σημείο κορεσμού και συνεχίζουν ό,τι άφησαν στη μέση προηγουμένως. Κοντολογίς, το Gold Road είναι ένα DLC που σε κάνει πολύ γρήγορα να ζητάς κι άλλο.

Ίσως κάποια public dungeons και delves στα οποία μπορείτε να ξεχυθείτε με ένα-δυο φίλους (ή και μόνοι σας) και να πάρετε κάμποσα ιδιαίτερα αντικείμενα. Μιας και προσωπικά μου αρέσουν τέτοιου είδους μακρόσυρτες μάχες που μπορώ να κερδίσω, το καλό είναι πως υπάρχουν πολλά τέτοια public dungeon στον χάρτη, συνήθως ως μέρος κάποιου quest.

Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το όλο expansion είναι ρηχό, κάτι που άρχισαν να αναφέρουν μια χούφτα φαν στο διαδίκτυο. Κάθε άλλο – αφού κάθε γωνιά του χάρτη είναι όμορφα σχεδιασμένη και γεμάτη ζωή σε σημεία όπου κοιτάζουμε πιο συχνά.

Τι σημαίνει το Gold Road εάν είστε κοινοί θνητοί και δεν έχετε ξανασχοληθεί με το Elder Scrolls Online;

Αρχικά καλώς ήρθατε και καλή απόλαυση – και σίγουρα η απόλαυση θα έρθει.

Για εσάς το παιχνίδι σίγουρα θα σας ξενίζει ελαφρώς, μιας και ‘ο πυρήνας του’ μας έρχεται από το μακρινό 2014, με λίγες μόνο λεπτομέρειες που μαρτυρούν πως είναι ένας νεότερος τίτλος. Όμως αυτό το expansion (έτσι όπως τα αποκαλούν ακόμα οι λάτρεις του ESO) είναι δομημένο με τρόπο που μας βάζει κατευθείαν στη δράση, εάν το θέλουμε φυσικά.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι bootάρουν για πρώτη φορά το Gold Road στα συστήματά τους έχουν τη δυνατότητα να παίξουν το περιεχόμενο του Gold Road χωρίς να χρειαστεί να κάνουν το ατελείωτο grind της ζωής τους. Φανταστικά νέα για το μικρό attention span των περισσότερων gamer και δείχνει ότι η εταιρία εκτιμά τον χρόνο που ξοδεύουν όσοι παίζουν για πρώτη φορά τον τίτλο.

Τα γραφικά του στέκονται απλώς καλά για το σήμερα και η ύπαρξη FSR και DLSS το κάνουν αρκετά πιο playable και σε λιγότερο ισχυρά μηχανήματα. Η RTX 3070 δεν παραπονέθηκε παρά μόνο σε 4K, εκεί όπου η ενεργοποίηση του DLSS της χάρισε απλόχερα μερικές δεκάδες FPS για να ανταπεξέλθει στα μεγάλα dungeons όπου τα εφέ από τα spells μπορεί να γονατίσουν την πάλαι ποτέ ισχυρή GPU της Nvidia.

Το straight to the action της ZeniMax είναι ένα από τα καλά που έρχονται με αυτό το expansion. 10 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία, η ZeniMax Online Studio παρέα με τη Bethesda -που δρα ως publisher στην προκειμένη περίπτωση- συνεχίζουν δημοσιεύοντας καινούργιο περιεχόμενο που προσθέτει πολλές νέες ώρες gameplay.

Κακά τα ψέματα, θα πρέπει να είστε λάτρεις τους είδους των MMO για να μπείτε στον κόσμο του Elder Scrolls Online. Θα πρέπει να σας αρέσει ο κόσμος της μαγείας και του σκότους, κάτι που γνωρίζουμε καλά από άλλα installments της σειράς Elder Scrolls. Επίσης πολλοί φαν της σειράς ήταν ή και συνεχίζουν να είναι άνθρωποι που έλιωσαν το παρελθόν το WoW, οπότε ξέρουν εκ των έσω τι θα πει ‘grind’.

elder scrolls online gold road promo-3
elder scrolls online gold road promo-3

Mechanics και Servers

Στο εκτελεστικό κομμάτι, ο τίτλος τα πηγαίνει περίφημα για το είδος και δεν χαλάει τη γνωστή συνταγή που έχτισαν παιχνίδια σαν το WoW.

Μέχρι και πολλά από τα πλήκτρα του είναι κοινά και κάνουν τις ίδιες λειτουργίες όπως το auto run που ενεργοποιείται με το πλήκτρο back στο ποντίκι. Μικρές τέτοιες λεπτομέρειες είναι που μας έχωσαν βαθιά στον κόσμο του Elder Scrolls Online και ξεχάσαμε να επανασυνδεθούμε στην πραγματικότητα.

Σχετικά με το κομμάτι των server, δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα και αυτό ενδεχομένως αποδίδεται στο γεγονός ότι ο τίτλος κυκλοφόρησε σταδιακά στο PC και τις κονσόλες PS5 και Xbox Series S/X και έτσι η αναμονή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Πως στέκεται το Gold Road στο σήμερα; (Mods)

Το κομμάτι του gameplay εστιάζει ξεκάθαρα στο κομμάτι της δράσης – και υπάρχει άφθονη στον κόσμο του ESO. Όπως άφθονα είναι και τα builds που μπορούμε να χτίσουμε με τους χαρακτήρες μας ιδίως με την προσθήκη του scribing. Το θέμα πάντοτε είναι τι άλλο μπορείς να κάνεις σε ένα MMO όπως το Elder Scrolls Online.

Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα κλασικό MMO όπως το Warcraft δε χρειάζονται πολλή ώρα για να το συνηθίσουμε, ειδικά όταν το ESO έρχεται με πολλά γνώριμα στοιχεία. Μπορούμε να έχουμε το δικό μας mount, να αποκτήσουμε το δικό μας σπίτι και να το επιπλώσουμε, ενώ υπάρχει και η μελετημένη οικονομία του που στέκεται λίγα μέτρα πιο μακριά από αυτή της Blizzard ή του Star Wars The Old Republic.

Η επιτομή κάθε game που υπάρχει στο PC (σ.σ. το ESO είναι διαθέσιμο και στις current gen παιχνιδοκονσόλες όπως το PS5 και το Xbox Series X), ωστόσο η ύπαρξη mods υπάρχει μονάχα στο PC και είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Μιας και το παιχνίδι αποτελεί έργο αρκετών ετών με μικρές προσθήκες όσον αφορά τα γραφικά, ίσως το πιο σημαντικό mod αφορά τα γραφικά.

Όπως και σε άλλα παιχνίδια του είδους, πέρα από τις αισθητικές παρεμβάσεις που παίρνουν τη μορφή reshade, HDR mods και άλλα σχετικά, υπάρχουν δεκάδες που αφορούν το interface για να κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Τα πιο κοφτερά μυαλά εκεί έξω έχουν δημιουργήσει μέχρι και custom menus τα οποία μπορούν να εμπλουτιστούν με διάφορα επιπλέον καλούδια όταν κάνουμε δεξί κλικ στο inventory, μεταξύ άλλων.

Και τι μένει από έναν τίτλο σαν και αυτόν;

Το πως στέκονται τα MMO στο σήμερα έχοντας την ίδια «παραδοσιακή» συνταγή είναι αξιοσημείωτο. Το μηνιαίο περιεχόμενο που ανεβαίνει για το παιχνίδι δημιουργεί το «αίσθημα του reset» αρκετά συχνά ώστε να μας βάζει ξανά στο κλίμα του παιχνιδιού – και φυσικά να μας κρατάει για κάμποσες ώρες ακόμα χωρίς σχεδόν να το καταλάβουμε.

Αυτό το πετυχαίνει και με το παραπάνω. Το Gold Road είναι μόνο η αρχή των όσων ακολουθούν μετά από ένα τυπικό DLC της ZeniMax. Μπορεί το Gold Road να μην φέρνει την άνοιξη σε πολλούς λάτρεις της σειράς, αλλά δίνει την ευκαιρία και σε φρέσκο κοινό να δοκιμάσει την κοινότητα του τίτλου που χαίρει εκατοντάδων παικτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φυσικά, η κοινότητα του ESO είναι τεράστια και πάντοτε θα υπάρχει κάποιο thread να απαντά στα ερωτήματα των παικτών, ενώ υπάρχει πολύ υλικό και lore για όσους θέλουν να μάθουν κάθε λεπτομέρεια για την ιστορία.

Με λίγα λόγια, το Elder Scrolls Online προσφέρει μια γεμάτη εμπειρία δεν χρειάζεται ατελείωτο grind για να απολαύσουμε το περιεχόμενο του expansion, έρχεται με νέους χάρτες και νέο περιεχόμενο που ‘στάζει’ αρκετά τακτικά από τους δημιουργούς του παιχνιδιού. Οι φίλοι του franchise θα συναντάνε συχνά easter eggs και πράγματα από άλλους τίτλους που άφησαν εποχή όπως το Elder Scrolls IV και έτσι η ZeniMax κάνει μια ελαφριά επίκληση στο συναίσθημα των gamer.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε πως το Elder Scrolls Online Gold Road βάζει τικ σε στα κουτάκια όλων όσων ψάχνουν ένα ολοκληρωμένο MMO. Εμάς, μας κράτησε για πολλές ώρες, ενώ εύκολα μπορούμε να χαθούμε στον μαγικό του κόσμο κάνοντας side quests ή απλά εξερευνώντας τον μεγάλο χάρτη του. Εάν από την άλλη δεν είστε φαν τέτοιων παιχνιδιών θα τα βρείτε το σύστημα μάχης και animation πιο ‘γερασμένο’ σε σχέση με πολλά πιο σύγχρονα παιχνίδια,

Το κόστος του βασικού παιχνιδιού είναι 19.99€ ενώ το Gold Road expansion κοστίζει 39.99€. Το Collection που έχει μέσα του όλα τα προηγούμενα expansions – μαζί και το Gold Road – έρχεται στην τιμή των AAA τίτλων, στα 59.99€ που είναι διαχειρίσιμη από τους φαν των παιχνιδιών MMO.

Που το βρίσκουμε: Ο τίτλος είναι διαθέσιμος σε PC (Steam, Epic Games, ESO Store), Xbox, PlayStation. Όλες οι εκδόσεις.

Περισσότερα game reviews στο 8Bitz.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Πλοκή - Ιστορία
Gameplay - Mechanics
Πως τρέχει στο PC
Τιμή

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Σ.σ. Δε θα σας πω ψέματα – το συγκεκριμένο παιχνίδι το είχα κάπως ξεχάσει εδώ και χρόνια, αφού η αρχική του κυκλοφορία έγινε το πολύ μακρινό πλέον 2014. Το 2024 επέστρεψε με ένα δυνατό update και είναι έτοιμο να μας χαρίσει ακόμα μερικές ώρες...The Elder Scrolls Online: Gold Road: Πως είναι το 2024;