AORUS Gen5 10000 SSD Overview: ‘Παίζοντας’ σε πενταψήφια νούμερα

Το γεγονός ότι οι SSDs δείχνουν εμφανή σημάδια προόδου, ίσως πιο μεγάλα απ’ ότι το υπόλοιπο hardware του PC μας, προσωπικά με αφήνει άφωνο.

Ένα εξάρτημα που σίγουρα δε χρειάζεται πολλή σκέψη πριν την αγορά είναι ο SSD. Γνωστοί και οι “σκληροί δίσκοι” στο περιβάλλον των φίλων και γνωστών, οι SSDs ήρθαν στο προσκήνιο ως το αντίπαλο δέος των σκληρών δίσκων, γνωστών επίσης ως HDD.

Οι μηχανικοί δίσκοι που μέχρι και σήμερα συναντάμε στο εσωτερικό σχεδόν κάθε PC, έχουν το μοναδικό προτέρημα χαμηλής τιμής ανά gigabyte, κάτι που σιγά σιγά ξεκινά να αλλάζει. Το βασικότερο μειονέκτημα, οι τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές δεδομένων, κάτι που κάνουν τη ζωή δύσκολη κάθε enthusiast που θέλει να κάνει πράγματα, σαφώς γρηγορότερα. 

Με τη χρήση μηχανικών μερών, όπως του ‘δίσκου’ και των κεφαλών για την ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων, οι μηχανικοί δίσκοι χρειάζονται χρόνο για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ενός σύγχρονου υπολογιστή, γι’ αυτό και δεν τους χρησιμοποιούμε για το βασικό μέσο εγκατάστασης. 

Οι SSD από την άλλη ήρθαν και έλυσαν ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια και έδωσαν την απαραίτητη ‘σπιρτάδα’ στα PC μας. Το βασικότερο, οι τυχαίες εγγραφές και αναγνώσεις που αναφέραμε πριν.

Ελέω έλλειψης μηχανικών μερών, τα δεδομένα ανακαλούνται από τη NAND flash σε nanoseconds, οπότε έτσι έχουμε ένα σύστημα με εξαιρετική απόκριση, και έτοιμο για κάθε βαριά εργασία. Στ’ αλήθεια, δίνουν νέα πνοή ακόμα και σ’ ένα σχετικά αργό σύστημα δεκαετίας. 

Λίγη Ιστορία

Όσοι από εσάς θυμάστε, τότε σίγουρα γνωρίζετε μια εταιρία που λεγόταν OCZ (circa 2008).

Η πρωτοπόρος θα λέγαμε στο χώρο των SSD για PC, είχε προετοιμάσει το έδαφος με τη βοήθεια της Indilinx, της θυγατρικής της εκείνη την περίοδο. 

Μπορεί και οι δύο να πουλήθηκαν εν τέλει στην Toshiba μερικά χρόνια αργότερα, αλλά η OCZ ήταν σίγουρα αυτή που πίεσε για καλύτερες ταχύτητες και έξυπνες τεχνολογίες που προμοτάρουν την μακροζωία των SSD εκείνη την περίοδο. 

Ακολουθούν άλλες επιτυχείς κυκλοφορίες από μεγάλους κατασκευαστές όπως η Intel και η Samsung, που είδε μεγάλο κενό στην αγορά μετά την πτώχευση και την εξαγορά της OCZ από την Toshiba. 

Μετά το κενό που δημιουργήθηκε, η ανάγκη για ακόμα ταχύτερους υπολογιστές έγινε πιο έντονη, οπότε οι SSDs ήταν σίγουρα κάτι που ήρθε για να μείνει.

Πολλές φορές η αναβάθμιση του PC γινόταν πιο εμφανής με την αγορά λίγης επιπλέον μνήμης και ενός SSD, που θα αντικαθιστούσε τον μισοπεθαμένο σου μηχανικό δίσκο που ‘κόμπιαζε’ να φτάσει στην οθόνη φορτώματος των Windows 7. 

Fast Forward στη Gigabyte

Με όνομα που σίγουρα βοηθάει στο να γίνει πιο δημοφιλής στο χώρο, η Gigabyte είναι από τους νεότερους παίκτες στο παιχνίδι των SSD και το πρώτο μοντέλο της κυκλοφόρησε στην αγορά το 2018. 

Ήταν ένας τυπικός, 2.5 ιντσών SSD χωρητικότητας από τα 256GB έως και τα 512GB και χρησιμοποιούσε NAND flash της Toshiba παρέα με έναν controller της Phison.

Η συνεχής πτώση στις τιμές έχει φτάσει στο σημείο να αγοράζουμε SSD χωρητικότητας 1TB με κόστος σχεδόν 50€. 

Οι 3D NAND Flash είναι μέχρι και σήμερα ο πιο γνωστός τύπος μνήμης που φέρουν οι SSDs στο desktop ή και το laptop μας. Έχουν το μοναδικό προτέρημα της μεγάλης πυκνότητας και των ταχύτατων χρόνων απόκρισης, οπότε στο ίδιο εμβαδόν μπορούν να χωρέσουν περισσότερα δεδομένα απ’ ότι στο παρελθόν. 

AORUS Gen5 10000 SSD: Από τους ταχύτερους του 2023

Δεύτερο fast forward στο σήμερα, η Gigabyte έχει κυκλοφορήσει ήδη αρκετά ισχυρά μοντέλα, ενώ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όταν – τότε το 2019 – το πρότυπο PCIe Gen 4.0 υποσχόταν τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες των 6 και 7 GB/s. Αυτά από ένα και μόνο μέσο αποθήκευσης και χωρίς τη χρήση τεχνικών όπως RAID ή κάποια άλλη ‘υποβοήθηση’.

Με το απλοϊκό όνομα AORUS NVMe Gen4 SSD, η Gigabyte κέρδισε το κοινό με έναν εξαιρετικά καλό SSD τον οποίο είχα δοκιμάσει λίγο πριν την κυκλοφορία του, αφού ήταν μέρος του press kit της AMD στη γενιά των Ryzen 3000. 

Ο SSD ήταν γρήγορος, ζεστός, με μεγάλη εγγύηση αλλά η υψηλή τιμή του δεν τον έκανε “συμβατό” με πολλές τσέπες. Μέχρι που οι τιμές ήρθαν σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Συνεχίζοντας το trend των υψηλών επιδόσεων και προδιαγραφών, η Gigabyte έφερε στα ράφια των καταστημάτων τον AORUS Gen5 10000, που όπως δηλώνει το όνομά του, “αγκαλιάζει” το πρότυπο PCIe Gen 5 και ο αριθμός, υποδηλώνει ότι τρέχει με 10.000!

10.000 ολόκληρα MB/s είναι αρκετά για να κάνουν το GTA V να φορτώσει σε δευτερόλεπτα – ή και όχι, αφού μιλάμε για ένα κακογραμμένο παιχνίδι όπως και να ‘χει. 

Περνάμε στα χαρακτηριστικά του νεότερου AORUS Gen5 10000 SSD. Αυτό το drive, εκμεταλλεύεται πλήρως το πρότυπο PCIe Gen 5, προσφέροντας εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και χαμηλό latency, όπως ορίζει το πρωτόκολλο NVMe 2.0.

Οι ταχύτητες που υπόσχεται ανέρχονται στα (σχεδόν) 10 GB/s και οι πρώτες δοκιμές της εταιρίας μας δείχνουν έναν SSD που έρχεται απλά για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Η γενιά των Gen 5 SSDs έχει φέρει στο προσκήνιο (ξανά) την Phison, μια από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές storage controllers, όπου με τον Phison E26 κοιτάζει την high end αγορά. 

Fun fact, οι πιο πολλοί Gen 5 SSD αυτή την περίοδο (αν όχι όλοι), αξιοποιούν τον Phison E26 storage controller και τις φρέσκιες σχετικά 3D TLC NAND Flash των 232-επιπέδων της Micron

Η συνταγή αυτή μας φέρνει κοντά στα 10 GB/s και σε ένα σύνολο που θα ταρακουνήσει τις επιδόσεις του PC μας. 

Specs:

  • PCIe 5.0×4, NVMe 2.0 Interface
  • Διαδοχική ταχύτητα ανάγνωσης: έως 9,500MB/s
  • Διαδοχική ταχύτητα εγγραφής: έως 8,500MB/s
  • DDR4 DRAM cache
  • 8 CH with 32 CEs
  • Optional M.2 Thermal Guard XTREME with Nanocarbon Coating

Στη συσκευασία, η οποία είναι ευμεγέθης, συναντάμε πρώτα τον λιλιπούτειο SSD, ο οποίος διαθέτει ένα μεταλλικό αυτοκόλλητο που δρα ως ψύκτρα πάνω στις NAND και τον storage controller. 

Όπως σε όλους τους SSD με αυτοκόλλητο, δε θα πρέπει να το βγάλουμε, γιατί χάνουμε την εγγύηση. Αυτό είναι κάτι που ακούγεται πολύ συχνά, οπότε προσπαθήστε να το κρατήσετε πάνω στον SSD.

Στο ίδιο το κουτί, η Gigabyte δίνει την μεγαλύτερη ψύκτρα για SSD που έχω δει από την εποχή των chipset/VRM coolers στις μητρικές τύπου LGA775. 

Χρήσιμη μεν, ειδικά στο ελληνικό καλοκαίρι. Βέβαια, έχει αναφερθεί ότι η χρήση ενεργούς ψύξης για έναν PCIe Gen 5 SSD είναι απαραίτητη παρά το υψηλό θερμικό όριο που έχουν αντίστοιχες υλοποιήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Phison. 

Επίλογος – Είναι η ταχύτητα το παν;

Αν και ακόμα δεν υπάρχει ανάγκη για τόσο γρήγορους SSDs, όπως αυτός της Gigabyte, η Micron προβλέπει ότι οι Gen4 που ήδη συμπληρώνουν μια πενταετία στην αγορά, θα εξακολουθούν να είναι η βασική τεχνολογία που θα συναντάμε σε laptops και desktops μέχρι και το 2026.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Gen 5 SSDs που βλέπουμε σήμερα δεν είναι για όλους, ή ότι ακόμα δεν απαιτούνται τόσο μεγάλες ταχύτητες εγγραφής από τους καταναλωτές.

Οι μεγαλύτερες ταχύτητες ξεκινούν να χρειάζονται μόνο όταν στον SSD κάνουμε πολλές παράλληλες εργασίες, και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραλληλισμού που θα φτάσουν σε σημείο κορεσμού τον SSD.

Φυσικά, για να αξιοποιήσουμε ολόκληρο το διαθέσιμο bandwidth του συγκεκριμένου, θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας ένα PC με μητρική είτε Z790, είτε κάποια X670(E).

Είναι οι μόνες για την καταναλωτική αγορά που διαθέτουν τον γρήγορο δίαυλο PCIe Gen 5 και μπορούμε να πούμε ότι θα κάνουν αισθητή την παρουσία του SSD στο σύστημα. 

Και το περιεχόμενο που θα ‘πρέπει’ να έχουμε για να πάρουμε το 100% βρίσκεται ‘υπό κατασκευή’. Ακόμα και τώρα, τα κέρδη από έναν τόσο γρήγορο SSD είναι μικρά και δυσκολεύει την επιλογή τους, παρά μόνο εάν θέλουμε να έχουμε ένα και μοναδικό μέσο με μπόλικο αποθηκευτικό χώρο, το οποίο θα τρέχει τα πάντα. 

Οι επαγγελματίες του χώρου που ασχολούνται με προγραμματισμό, επεξεργασία βίντεο, τότε ίσως έχουν έναν λόγο για να αναβαθμίσουν, μιας και μιλάμε για ένα μέσο αποθήκευσης με πραγματικά αστραπιαίους χρόνους απόκρισης, το βασικό πλεονέκτημα των SSD έναντι των HDD.

Περισσότερες πληροφορίες για το drive:

AORUS Gen5 10000 SSD 1TB Key Features | SSD – GIGABYTE Global

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα:

Σχετικά Άρθρα