Το brand Evnia που είδαμε πριν από μερικούς μήνες να αναβλύζει από τα κεντρικά της Philips επιστρέφει με ένα νέο μοντέλο για την gaming αγορά, διεκδικώντας δάφνες όσον αφορά την τιμολόγηση – ενώ θέλει να διακριθεί και σε μερικούς ακόμα τομείς.
Ο λόγος για την Evnia 27M2C5500W των 27 ιντσών που φέρει QHD ανάλυση και specs που δε μας εκπλήσσουν πλέον.
Το μεγάλο αλλά και η πρώτη σημαντική έκπληξη, έρχεται όταν κοιτάξουμε το ρυθμό ανανέωσης της συγκεκριμένης που φτάνει τα 240Hz. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να παίξουμε κάθε competitive τίτλο σαν να τον ζούμε στ’ αλήθεια.
Ή, σχεδόν.
Το σημαντικότερο είναι πως με τη συγκεκριμένη, η σειρά οθονών της Philips στοχεύει μια ανερχόμενη αγορά στην Ευρώπη. Κατά τα λεγόμενα της εταιρίας, ο συνδυασμός QHD + 240Hz αυξάνεται με σημαντικό βαθμό χρόνο με το χρόνο. Πάμε να εισχωρήσουμε όμως στα ενδότερα της ‘μεσαίας’ Philips Evnia 27M2C5500W.
Αν ο ρυθμός ανανέωσης δε συγκίνησε τους hardcore αναγνώστες, τότε η Philips θα προσπαθήσει και με άλλους τρόπους να τους πείσει. Τρόπους που θα δούμε προσεκτικά στην παρουσίασή μας εδώ.
Philips Evnia 27M2C5500W: Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά:
Panel Size | 27 inch / 68.5 cm |
Curvature | 1000R |
LCD Panel type | Fast VA LCD |
Resolution | 2560 x 1440 pixels (QHD) |
Refresh rate | 240Hz |
Backlight type | W-LED system |
Brightness | 400 cd/m² |
Response time (typical) | 1 ms (Grey to Grey)* ή 0.5ms MPRT |
Pixel Density | 108.79 PPI |
Contrast ratio (typical) | 3000:1 |
HDR | SmartImage HDR, DisplayHDR 400 certified |
Colour Gamut (typical) | NTSC 98.5%, sRGB 119% |
Pixel type | RGB vertical |
Μια από τις νεότερες οθόνες της Philips τρέχει χάρη σε ένα VA panel 27 ιντσών με W-LED backlight και μέγιστη φωτεινότητα τα 400cd/m2 – ένας τυπικός αριθμός, αλλά μικρός σε σχέση με άλλες HDR οθόνες της αγοράς.
Ναι, η συγκεκριμένη φέρει υποστήριξη για το entry level, ελαφρώς υποδεέστερο σε ποιότητα DisplayHDR 400. Παρά τα όσα ακούγονται τριγύρω, το πρότυπο δεν διεκδικεί την πρωτιά στο πόσο ωραίο δείχνει, αλλά πίστεψέ με, από το να μην έχεις την επιλογή, είναι ένα χαρακτηριστικό που δε θα πάει χαμένο.
Η ανάλυση; Είναι η μικρο-μεσαία QHD – δηλαδή 2560 x 1440 pixels. Ούτε τεράστια, αλλά ούτε και μικρή για να μην μπορούμε να δουλέψουμε με άνεση στα ούτως η άλλως άδεια excel που έχουμε.
Τα gaming χαρακτηριστικά εμφανίζονται όταν κοιτάξουμε παραπέρα. Η ύπαρξη του AMD FreeSync Premium Pro φανερώνει τις gaming διαθέσεις της συγκεκριμένης, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης των 240Hz το επιβεβαιώνει – και με το παραπάνω, αφού μιλάμε για έναν αρκετά υψηλό αριθμό.
Σχεδίαση, Εργονομία
Προς μεγάλη μου έκπληξη και παρά κάποιες από τις φωτογραφίες του κατασκευαστή, η οθόνη έχει ανθρακί απόχρωση – θα την έλεγες και γκρι – όμως δεν προβληματίζει και εξακολουθεί να είναι ‘οπτικά συμβατή’ με το υπόλοιπο σύστημα.
Ταιριάζει άψογα με λευκά PC cases, τα λευκά γραφεία, αλλά και τα μαύρα – αφού θα ξεπροβάλλει όμορφα με την μεγάλη της κυρτότητα που αγγίζει τα 1000R. Το νούμερο είναι σχετικά μεγάλο για τη διαγώνιο, και αν και υπάρχουν και άλλες με αντίστοιχη κυρτότητα, προσφέρει αρκετά καθηλωτική εμπειρία και δε χάνουμε περιεχόμενο.
Αναφορικά με την εμφάνιση, η Philips περπατάει σε πιο ήπια σχεδιαστικά μονοπάτια κάτι που εξ’ αρχής ήταν η ιδέα της σειράς Evnia.
Οι 27 ίντσες δείχνουν πως έχει το ιδανικό μέγεθος για να ταιριάξει παντού – στο δωμάτιο, στο μικρό γραφείο μας, σε οποιαδήποτε γωνία φανταστούμε.
Η βάση της, πλαστική. Το πίσω μέρος της, έχει αισθητική που θυμίζει την εξίσου ιδιαίτερη ultrawide της σειράς Evnia που είδαμε πριν από μερικό καιρό. Τα σχέδια στην πλαστική βάση παραμένουν όμως μην περιμένετε να τα δείτε όσο είστε βυθισμένοι στο gaming session σας!
Η σκούρα απόχρωση σε συνδυασμό με την ευκολο-ρύθμιστη βάση φτιάχνουν έναν καλό συνδυασμό. Η βάση πηγαίνει αρκετά σε ύψος και επιτρέπει περιστροφή και κλίση αλλά είναι στιβαρή και δεν κουνιέται περίεργα.
Γενικά δείχνει να είναι ένα monitor που μπορούμε να το φέρουμε στα μέτρα μας χωρίς κόπο.
Συνδέσεις
Στο πίσω μέρος υπάρχουν τέσσερις συνδέσεις εικόνας συνολικά – δύο DisplayPort 1.4 και δύο HDMI 2.0. Οι τελευταίες, θα τρέξουν το σήμα στη μέγιστη ανάλυση αλλά στα 144Hz, ενώ με το DisplayPort το σήμα θα τρέξει στα μέγιστα 240Hz – οπότε προσοχή όσοι έχετε περίεργα setups.
Στη λίστα των θυρών, προστίθενται και 4 USB Type-A με τις δύο να υποστηρίζουν fast charging κατά τα πρότυπα του BC 1.2 που σημαίνει περίπου 7.5W ισχύος ανά θύρα για φόρτιση συσκευών.
Παράλληλα έχουμε και μια έξοδο ήχου η οποία παίρνει το σήμα της από τις εισόδους εικόνας.
Ρυθμίσεις Εικόνας, Εμπειρία
Όταν ξεκίνησα να γράφω για την οθόνη της Philips, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο gaming monitor που δοκιμάζω με ρυθμό ανανέωσης πάνω από τα 200Hz.
Το πρώτο ήταν ένα AORUS πριν περίπου δύο χρόνια. Η διαφορά σε σχέση με τότε είναι σημαντική και νομίζω ότι το μόνο σίγουρο είναι πως τα VA panels έχουν προχωρήσει αρκετά από τότε. Να σημειώσω ότι το AORUS του παρελθόντος, οριοθετούνταν με ένα τυπικής ποιότητας TN panel – αλλά η υπεροχή των VA σαν gaming monitors ήταν φανερή από τότε.
Στο gaming, η κυρτότητα δεν προβληματίζει και μας κρατάει βαθιά στη ροή του παιχνιδιού, εκεί όπου το φωτεινό panel ολοκληρώνει την καλή ποιότητα της οθόνης.
Εκεί που η οθόνη δεν εντυπωσιάζει είναι στην ποιότητα του οπίσθιου φωτισμού. Το light bleeding είναι εμφανές σε στιγμές όπου έχουμε μια σκοτεινή σκηνή και με τη φωτεινότητα ψηλά. Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό υπάρχει σε όλα τα VA της αγοράς και πολύ συχνό φαινόμενο σε τηλεοράσεις και monitors ανεξαιρέτως.
Θα έλεγα ότι από πλευράς bleeding, η συγκεκριμένη στέκεται γενικά καλά και δε θα προβληματίσει τους gamers που παίζουν σε σκοτεινά δωμάτια. Ωστόσο εάν είστε από τους πιο παρατηριτικούς τότε σας συνιστώ να το διπλο-σκεφτείτε.
Ο χρόνος απόκρισης είναι άλλο ένα στοιχείο που ίσως χρειαστεί ρύθμιση στη συγκεκριμένη. Έχει τρεις βαθμίδες, off, fast, faster και fastest. Στο τελευταίο, αντιλαμβάνομαι ότι τα coronas που εμφανίζονται από το overdrive στις άκρες στοιχείων με μεγάλη αντίθεση είναι πολλά.
Τα καλύτερα αποτελέσματα για μένα τα δίνει η επιλογή fast ή faster και ανάλογα με το παιχνίδι που παίζουμε. Μπορεί σε ένα γρήγορο, competitive παιχνίδι όπως για παράδειγμα το LoL ή το Rainbow Six Siege να λειτουργεί καλύτερα.
Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις είναι και αυτές άφθονες, και η οθόνη προσφέρει picture in picture και picture by picture έως και δύο συσκευών – όπως συνηθίζεται – οπότε εμείς οι enthusiasts μπορούμε να έχουμε δύο desktops που δείχνουν ταυτόχρονα στην ίδια οθόνη χωρίς κανένα πρόβλημα.
Από πλευράς ποιότητας χρωμάτων, η οθόνη δεν διεκδικεί κορυφαία νούμερα – αλλά κρίνοντας από τον κορεσμό 119% του sRGB μιλάμε για ένα αξιοπρεπές panel, όπως συνηθίζουν να είναι τα VA. Στην πράξη, τα χρώματα είναι ζωηρά, με μέτρια αντίθεση.
Παρά το γεγονός ότι το πάνελ είναι σχετικά μικρό στις 27 ίντσες, νιώθω ότι για δουλειά γραφείου ο συνδυασμός με την QHD ανάλυση είναι οριακά καλά για σωστή και άνετη θέαση. Μετά θυμάμαι ότι η οθόνη προορίζεται για παιχνίδια κυρίως, οπότε όλο αυτό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Η ταχύτητα του monitor είναι ξεκάθαρη και πολλές φορές φάνηκα να ευχαριστιέμαι περισσότερο τα παιχνίδια απ’ ότι με ένα τυπικό monitor. Παραπάνω, βλέπουμε τον χρόνο απόκρισης και τις αλλαγές που εισάγει το overdrive στην εικόνα. Η ρύθμιση στο Fast ή το Faster είναι οι προτεινόμενες για παιχνίδια όπως το RIDE 5, το FIFA 23 και άλλα με συναφή ρυθμό.
Επίλογος
Η ‘mainstream Evnia’ αφήνει καλές εντυπώσεις – και σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα καλό monitor που ανταπεξέρχεται υπέροχα στις gaming απαιτήσεις του σήμερα.
Τα παιχνίδια δείχνουν υπέροχα και εάν έχετε και ένα ισχυρό setup για να τα απολαύσετε στο πλήρες φάσμα του ρυθμού ανανέωσης που φτάνει τα 240Hz.
Η ανθρακί απόχρωση και τα σχέδια στην πλάτη της, είναι το σήμα κατατεθέν όλων των Evnia ήδη και χαρακτηριστικό γνώρισμα που θα το δούμε και σε πολλά ακόμα μοντέλα. Αξίζει να σημειώσω ότι η οθόνη ενσωματώνει αρκετά εργονομικά στοιχεία που της επιτρέπουν ευκολότερη ρύθμιση πάνω στο γραφείο.
Από πλευράς χρωμάτων, η Evnia των 27 ιντσών είναι μια καλή επιλογή χάρη στο VA panel της και όσον αφορά τις συνολικές επιδόσεις της, περνώντας μια φορά από το πλούσιο μενού της αποκαλύπτονται πολλές ρυθμίσεις για να φτιάξουμε την εικόνα κατά τα πρότυπα που γαληνεύουν την ψυχή μας περισσότερο.
Στην αγορά, η 27M2C5500W μας έρχεται με τιμές που ξεπερνούν εύκολα τα 400€, ενώ στην Ευρώπη μπορεί να τη βρούμε και κάτω από τα 380€, εκεί που θεωρώ ότι είναι και η ‘σωστή’ τιμή της.
Ο ανταγωνισμός παραμονεύει σε αυτή την κατηγορία τιμών, όμως η ουσία είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά με αυτά τα χαρακτηριστικά για την ώρα. Η Philips με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται πως χτυπάει πολλούς κατασκευαστές σε μια καίρια αγορά που βγάζει νόημα για τους gamers που θέλουν όλα τα frames της Γης.