Η πίεση που ασκείται στην Apple και αρκετές εταιρίες του τεχνολογικού χώρου σχετικά με το δικαίωμα στην επισκευή είναι σημαντική – και η Apple αναγκάζεται να προβεί σε δραστικές κινήσεις.
Η εταιρία με έδρα το Κουπερτίνο με ένα προσεκτικά γραμμένο marketing κείμενο ανακοίνωσε και επίσημα πως θα επιτρέψει την επισκευή των iPhone με εξαρτήματα που διατίθενται ευρέως στην αγορά. Παράλληλα όμως, αναφέρεται στο γεγονός ότι το pairing που μάλλον θα αναιρεθεί από πολλά εξαρτήματα, θα δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Οι επισκευές σε iPhone είναι σε γενικές γραμμές κοστοβόρες και πραγματοποιούνται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό και με τη χρήση ‘αυθεντικών εξαρτημάτων’. Το αυξημένο κόστος όμως, πέρα από το ότι οι κάτοχοι iPhone το θεωρούν γόητρο, δικαιολογείται από το part pairing, το κλείδωμα που γίνεται σε ορισμένα από τα εξαρτήματα του smartphone με στόχο να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλη συσκευή στο μέλλον.
Αυτό όχι μόνο περιορίζει την δυνατότητα επισκευής πολλών iPhone, αλλά επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον μιας και πολλές φορές το ‘γόητρο’ αναγκάζει τους κατόχους iPhone στο νεότερο μοντέλο, κάτι που μεταφράζεται αλλιώς σαν ‘προγραμματισμένη απαξίωση’ ή planned obsolescence.
Η νέα πολιτική της Apple, ωστόσο, επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση συγκεκριμένων ανταλλακτικών όπως οι αισθητήρες Face ID και Touch ID σε ‘επιλεγμένα iPhone’ από το φθινόπωρο. Επιπλέον, η λίστα parts and service history θα μπορεί να αναγνωρίζει εάν τα ανταλλακτικά του iPhone είναι νέα ή μεταχειρισμένα δίνοντας έτσι στον κάτοχο πλήρη εικόνα της προέλευσης του ανταλλακτικού που χρησιμοποιήθηκε.
Επιπλέον, η Apple δηλώνει πως συνεχίζει κανονικά τη χρήση της υπηρεσίας ‘Κλείδωμα Ενεργοποίησης‘ (Activation Lock) που θέτει τα κλεμμένα iPhone εκτός λειτουργίας. Αυτό εγείρει ανησυχίες, καθώς εάν δεν απενεργοποιηθεί πριν από τον παροπλισμό της συσκευής μπορεί να καταστήσει εντελώς λειτουργικά iPhone άχρηστα ακόμα και για ανταλλακτικά.
Όσοι υποστηρίζουν την κίνηση right to repair (δικαίωμα στην επισκευή), όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος του iFixit, Kyle Wiens, το θεωρούν ως έναν υπολογισμένο ‘ελιγμό’ της Apple από το right to repair, ενώ παράλληλα περιορίζει τις επισκευές με εξαρτήματα που δεν ανήκουν στην Apple.
Πηγή.