Το 12VHPWR ήταν κακώς σχεδιασμένο, και οι κατασκευαστές το παραδέχονται

Από τα πρώτα άρθρα που γράψαμε για το θέμα, μέχρι και σήμερα, η αλήθεια είναι ότι επικρατεί αρκετή σύγχυση σχετικά με το 12VHPWR connector.

Τα αρχικά προβλήματα με τις κάρτες γραφικών που έπαιρναν φωτιά αποδόθηκαν σε λάθος των χρηστών αλλά και στον αρκετά ‘σφικτό’ connector. Η Nvidia από τη μεριά της, μας είπε ότι θα πρέπει οι χρήστες να μάθουν να συνδέουν καλά τον connector, ούτως ώστε να μεταφέρεται σωστά το ρεύμα στην κάρτα γραφικών.

Μερικούς μήνες μετά τις αρχικές πληροφορίες για τα λιωμένα καλώδια, και την απάντηση μερικών κατασκευαστών όπως της Nvidia, εταιρίες όπως η MSI κυκλοφόρησαν καινούργιες σειρές τροφοδοτικών που φέρουν μια σημαντικά αλλαγμένη σύνδεση 12VHPWR.

Το housing έχει δύο χρώματα με το εσωτερικό να είναι κίτρινο, και εάν δεν το συνδέσουμε καλά επάνω στην κάρτα γραφικών, η χρωματική αντίθεση είναι αρκετή για να μας κάνει να ξανατσεκάρουμε τις συνδέσεις.

Πριν από λίγες ημέρες κιόλας, το κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου connector (μεταξύ δεκάδων άλλων), δουλεύει πάνω σε μια νέα έκδοση μιας πιο απλοποιημένης σύνδεσης ονόματι 12V2x6, με πλήρη συμβατότητα της τωρινής, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε προτού τη δούμε στα high end μοντέλα.

Χωρίς βαρύγδουπες ανακοινώσεις όμως, η Nvidia έχει φτιάξει ήδη τη δική της “βελτιωμένη” έκδοση και την πλασάρει στις Founders Edition GPU, με πρώτη και πιο σημαντική, την high end GeForce RTX 4090. Όπως εντόπισαν οι αρκετά παρατηρητικοί χρήστες του Reddit, η κορυφαία κάρτα έρχεται με τα τέσσερα κοντύτερα σε μήκος sens pins.

Μόλις ενεργοποιηθούν τα sens pins, δίνουν την εντολή στο καλώδιο να απελευθερώσει έως και 600W ισχύος, για την σωστή τροφοδοσία μιας high end κάρτας γραφικών όπως της 4090. Η ίδια βελτιωμένη σύνδεση παρατηρείται και σε άλλους connector από RTX 4080 και RTX 4070 Founders Edition GPUs, πράγμα που σημαίνει ότι η Nvidia έχει αλλάξει τη σύνδεση σε όλη τη σειρά των RTX 40.

Τα μικρότερα σε μήκος sens pins θα ωθήσουν τον χρήστη να συνδέσει καλά το καλώδιο στην κάρτα, διαφορετικά το σύστημα δε θα εκκινήσει.

Το πρόβλημα λοιπόν φαίνεται να είναι κάπου στη μέση και με όλα αυτά, καταλαβαίνουμε ότι τόσο η απροσεξία κάποιων χρηστών όσο και η κακή κατασκευή του καλωδίου οδήγησαν σε προβλήματα στην αρχή της κυκλοφορίας των Ada Lovelace. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα δεν επηρεάζει τις κάρτες γραφικών της AMD, όπως την πιο φρέσκια σειρά RX 7900 XTX, οι οποίες εξακολουθούν να αξιοποιούν τον παλιό connector PCIe.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα