Ένα προσιτό Intel PC με τη Gigabyte B760 Gaming X

Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα προσιτό PC βασισμένο στην πλατφόρμα των Intel Alder Lake και την μητρική Gigabyte B760 Gaming X, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

“Απόλυτη ησυχία” είναι αυτό που επικρατεί τελευταία στην αγορά των εισαγωγικών μοντέλων στις νέες γενιές επεξεργαστών.

Οι νέες πλατφόρμες από τους δύο μεγάλους, AMD και Intel, έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα αυτή την περίοδο και δεν υπάρχουν πολλές νέες κυκλοφορίες. Ούτε και περιμένουμε σημαντικές αλλαγές να έρθουν προς την πλευρά μας. Μόνο κάτι refresh από την πλευρά της Intel, κάποια στιγμή μέσα στο έτος.

Για κάποιον που θέλει να φτιάξει ένα αρκετά ικανό PC εν έτει 2023 υπάρχουν επιλογές όπως ο Core i5 12400 από τη γενιά των Alder Lake, ενώ ο Core i5 13400, για παράδειγμα, έχει ένα γεμάτο καπέλο των 50 ευρώ αυτή τη στιγμή. Ο τελευταίος ανήκει στους Raptor Lake και αποτελεί την πιο ‘ελεύθερη’ εκδοχή των Alder Lake, ωθώντας τις μνήμες ακόμα ψηλότερα – μας θυμίζει το tick-tock που είχαμε παλαιότερα από την εταιρία.

Λόγω του ότι η προηγούμενη γενιά (12η) ακόμα κάνει πωλήσεις, η 13η γενιά των Core πέφτει αργά και σταθερά σε τιμολόγηση τους τελευταίους μήνες, αλλά καμία από τις μειώσεις των τιμών δε θα μας κάνει ακόμα να πάμε σε κάποιον κλειδωμένο επεξεργαστή, όπως τον Core i5 13400. 

Γι’ αυτούς που δεν ασχολούνται, ο 12400 είναι μια αρκετά καλή επιλογή για το στήσιμο μιας πλατφόρμας βασισμένης στο socket LGA 1700, το οποίο αξίζει να πούμε ότι έχει μετρημένες μέρες, και η 14η γενιά που θα έρθει φέτος θα είναι λογικά η τελευταία.

Ο 12400 λοιπόν είναι η λογική επιλογή – οπότε αποφασίσαμε να βασιστούμε σε αυτή τη θεωρία και να τη φέρουμε στην πράξη συνθέτοντας ένα PC build με λογικό κόστος.

Από τα midrange μοντέλα, πήραμε στα χέρια μας την Gigabyte B760 Gaming X, με το socket LGA 1700 και την εγκαταστήσαμε σε ένα budget-friendly σύστημα, παρέα με τον Core i5 12400 της Intel και 32GB με μνήμες AORUS στα 5200 MT/s.

Ας πάμε όμως στα ενδότερα αυτής της ενδιαφέρουσας θεωρώ δοκιμής, για να ανακαλύψουμε καλύτερα την πλατφόρμα των 700 Series μητρικών της Intel, καθώς και το τι ακριβώς προσφέρει μια από τις νεότερες μητρικές της Gigabyte για την πλατφόρμα.

Intel Core i5 12400

Με έξι πυρήνες και δώδεκα συνολικά νήματα επεξεργασίας, ο 12400 είναι ο CPU του προηγούμενου τεχνικά lineup της Intel, της γενιάς Alder Lake.

Αν αυτό δεν φτάνει για να σας πείσει ότι ο συγκεκριμένος είναι αρκετός για τις gaming εξορμήσεις, τότε αξίζει να προσθέσω το ότι με 180€ παίρνεις έναν επεξεργαστή με αρκετή ιπποδύναμη για να τα βάλει με τα μεγαλύτερα chips του σήμερα – σε μεγάλο βαθμό. 

Μιλάμε για έναν επεξεργαστή με έξι Performance πυρήνες – δεν υπάρχουν Efficiency cores εδώ – που τρέχουν στα 2.5GHz με Turbo τα 4.4GHz σε έναν πυρήνα. 

Εκεί που θεωρώ ότι διαφέρουν περισσότερο ο 12400 με τον νεότερο και ακριβότερο 13400 που ήδη υπάρχει στην αγορά, είναι στην ελαφρώς αυξημένη cache κατά 4MB στο σύνολο.

Intel Core i5 12400 – Χαρακτηριστικά
Συνολικοί πυρήνες/threads6/12
Performance/Efficiency πυρήνες6/0
Base / Turbo clock2.50GHz / 4.40GHz
Cache18MB

Αυτή η διαφορά και μόνο μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση σε συγκεκριμένα παιχνίδια και εφαρμογές και βλέπουμε τις εταιρίες να συνεχίζουν το σερί σε κάθε νέα γενιά. Και η Nvidia το έκανε στη νεότερη γενιά των Ada Lovelace GPU.

Ο Core i5 13400 όμως, φέρει στο σύνολό του 10 πυρήνες, από τους οποίους οι 4 είναι efficiency cores και βρίσκονται εκεί για να εκτελέσουν πιο ελαφριές εργασίες. 

Σε τιμή, ο πρώτος εφάμιλλος που εμφανίζεται στα ράφια είναι ο Ryzen 7 5700X, όπου με περίπου 10€ παραπάνω έρχεται με ελαφρώς χαμηλότερο single thread performance και ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή. Ο 12400 από την άλλη είναι κλειδωμένος μέχρι το κόκκαλο και το μόνο που μένει να πειράξουμε είναι η συχνότητα των μνημών, κάτι που εξαρτάται και από τη μητρική.

Ο 13400 βγαίνει εκτός συναγωνισμού, παρόλο που είναι ισχυρότερος θεωρητικά, με 4 επιπλέον efficiency πυρήνες να τον συνοδεύουν.

Και για να αναφέρουμε ολόκληρη την εικόνα της αγοράς, δε σημαίνει ότι και οι AMD δίνουν ατελείωτες επιδόσεις σε φθηνές μητρικές. Κάποιες A620 για παράδειγμα, που σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους, θα έχουν σημαντικούς περιορισμούς στο πόσο ψηλά μας αφήνουν να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή μας.

Η Πλατφόρμα

Σε αυτή την παρουσίαση, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το LGA1700, το socket που κρατάει την Intel στην επικαιρότητα από το 2021.

Το socket αυτό υποστηρίζει δύο γενιές επεξεργαστών, τους 12ης γενιάς Core και τους πιο πρόσφατους 13ης γενιάς Core – οι πρώτοι κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2021, ενώ οι τελευταίοι βγήκαν στην έκθεση CES 2023. 

Στην ουσία, το κυνήγι για την καλύτερη και ισχυρότερη πλατφόρμα στον κόσμο ήταν αυτή που ώθησε την Intel στους επεξεργαστές 13ης γενιάς. Αυτή η μάχη ‘έγειρε’ προς το μέρος της AMD και των Ryzen 7000X3D, αλλά ακόμα και αυτοί δεν έρχονται χωρίς τα δικά τους προβλήματα

Το γεγονός ότι και οι δύο γενιές chipsets της Intel έχουν υποστήριξη ‘προς τα πίσω’ κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους επίδοξους builders, μιας και έχουν πρακτικά περισσότερες επιλογές για να σημαδέψουν. 

Τα 700 Series, που είναι και νεότερα, πηγαίνουν χέρι-χέρι με τα 600 Series και κυκλοφορούν μαζί. Το μόνο overlap που παρατηρούμε συμβαίνει στα ακριβά στρώματα, ενώ υπάρχουν μοντέλα όπως το υπερ-προσιτό H610 για το οποίο η Intel δεν έχει (και ούτε πρόκειται όπως φαίνεται) να αντικαταστήσει με κάποιο νεότερο. 

Το B760 που εξετάζουμε στην εν λόγω παρουσίαση είναι η mainstream επιλογή της Intel.

Δεν προσφέρει ιδιαίτερες επιλογές για overclocking και παρέχει τη δυνατότητα μόνο στις RAM – κάτι που ενεργοποίησε η Intel μετά από την αδιάκοπη ‘πίεση’ των καταναλωτών της. 

Οι κλασικοί ‘αντιστασιακοί’ κατασκευαστές μητρικών, MSI και ASRock κυκλοφόρησαν μητρικές με έναν επιπλέον clock generator, ο οποίος μπορεί να αυξήσει το base clock του επεξεργαστή, χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα σε άλλους διαύλους της πλατφόρμας. 

Κλασικό τρίκ από πολύ παλιότερες εποχές.

Η Μητρική: Gigabyte B760 Gaming X

Για τους gamers που είναι ένα βήμα μπροστά – ή μάλλον σχεδόν ένα βήμα μπροστά – έχουμε την B760 Gaming X της Gigabyte που έρχεται κλειδωμένη όσον αφορά το overclocking του επεξεργαστή, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερχρονισμού της μνήμης. 

Εδώ να πούμε ότι πρόκειται για την DDR5 έκδοση της μητρικής, και όχι την DDR4 που υπάρχει και αυτή παράλληλα στην αγορά. Η τελευταία κάνει την αναβάθμιση λίγο καλύτερη για όσους θέλουν ένα πιο προσιτό upgrade path, αφού ουσιαστικά δε θα χρειαστεί να σπαταλήσουν εξ αρχής το ποσό των 100-150 ευρώ για μνήμες DDR5, και μπορούν να κρατήσουν τις υπάρχουσες – και πιθανόν γρήγορες – DDR4.

Με ATX διαστάσεις και φαινομενικά στιβαρή σύνθεση, η μητρική προορίζεται για gaming setups ή συστήματα γραφείου που θέλουν ένα έξτρα punch.

8+1+1 φάσεις τροφοδοσίας (για CPU, iGPU, Uncore), κατά τα λεγόμενα της εταιρίας, τρέχουν από έναν συνδυασμό φάσεων μέχρι και τα 60A για CPU και iGPU, φροντίζοντας ότι τα Turbo Boost clocks θα βρίσκονται όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Για την ακρίβεια, από τη μητρική δε λείπει κάτι για να μπορεί να μπει και σε ένα workstation setup, αφού συναντάμε και γρήγορη δικτύωση 2.5Gbit, τρεις M.2 οι οποίες λειτουργούν κατά τα πρότυπα του PCIe Gen 4.0, ενώ έχουμε και τέσσερις υποδοχές για μνήμες RAM τύπου DDR5 μέχρι τα 7600MT/s σε overclocking mode. 

Οι ευκολίες που υπάρχουν στη μητρική συναντώνται και στις υποδοχές του πίσω μέρους.

Έχουμε τόσο HDMI 2.0 όσο και DisplayPort 1.2 όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ενσωματωμένα γραφικά του CPU, ενώ και το I/O plate είναι μέρος της μητρικής, κάτι που επιτέλους βλέπουμε σε όλο και περισσότερες μητρικές εκεί έξω. 

Για κάποιον φρέσκο PC builder όμως, το Q-Flash Plus βρίσκεται ίσως στην κορωνίδα των ευκολιών που προσφέρει η Gigabyte B760 Gaming X. Χάρη σε αυτό, η αναβάθμιση του BIOS γίνεται χωρίς την παρουσία CPU, μνήμης ή κάρτας γραφικών – αυτό στην περίπτωση που δεν αναγνωρίζεται κάποιο μελλοντικό CPU από τη μητρική. 

Από πλευράς εμφάνισης έχουμε μια συγκρατημένη Gigabyte που δεν παίρνει πολλά ρίσκα και παραδίδει μια μητρική σχετικά λιτή και απέριττη – από κάθε γωνία. 

Από την ψύκτρα του chipset μέχρι και το διακοσμητικό σχέδιο στο PCB δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που εύκολα το χαζεύεις από το πλαϊνό παράθυρο του κουτιού.

Το BIOS της εταιρίας έχει κάνει σημαντικά βήματα και είναι άψογο από κάθε άποψη – όπως και των περισσότερων κατασκευαστών. 

Επιδόσεις – Benchmarks

Το σύνολο του midrange επεξεργαστή της Intel έρχεται να δέσουν οι έξι πυρήνες και τα 12 συνολικά threads της Alder Lake αρχιτεκτονικής.

Στα συνθετικά benchmarks η διαφορά του επεξεργαστή με τα υπόλοιπα μοντέλα είναι εμφανής και οι διαφορές με τον 5700X ή και τον 7700X είναι σημαντικές. 

Στα Cinebench, η κατάσταση γέρνει σημαντικά προς το μέρος του οκταπύρηνου 5700X της AMD. Ο 12400 τον κερδίζει στο single thread – αλλά όχι τον 7700X, ο οποίος διατηρεί την AMD ψηλότερα. 

Επιδόσεις – Gaming (1080, 4K)

Τα πράγμα ωστόσο αλλάζουν άρδην στα gaming αποτελέσματα. Τα παιχνίδια που μετρήσαμε και στο review του 7700Χ εμφανίζουν τον 12400 αρκετά κοντά σε αυτόν αλλά και τον 5700X και μας δείχνει το άλλο, πιο προσιτό πρόσωπο της Intel. Με 180€ ή και 160€ για τον 12400F χωρίς την iGPU, έχουμε επιδόσεις αρκετά υψηλές, όπου με μια κάρτα γραφικών σαν την RX 6600 XT που μετρήσαμε, είναι άψογες. 

Σε 1080p η διαφορά μεταξύ ενός καλού Zen 3 επεξεργαστή και του 12400 εξανεμίζεται και μιλάμε πρακτικά για δύο πανομοιότυπα CPU. 

Εάν βάλουμε στο παιχνίδι και τον νεότερο 13400, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα. Εκεί έχουμε ένα μεγάλο ΑΛΛΑ – αυτό της τιμής, όπου στην περίπτωση του 13400 είναι σαφώς υψηλότερη, ξεπερνώντας τα 200€. 

Κατανάλωση – Θερμοκρασίες

Αυτός ο τομέας μας αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα, αφού η Intel και ο 12400 της τρέχει μέτρια με την stock αερόψυκτρά του. Τα πράγματα φαντάζουν πιο αισιόδοξα εάν αλλάξουμε την ψύξη του με κάτι καλύτερο.

Από τη μια, η εργοστασιακή ψύκτρα της Intel αποπνέει έναν αέρα ανανέωσης, αφήνοντας πίσω την κλασική αλουμινένια ψύκτρα που παρέχει εδώ και πάνω από 10 χρόνια με τους επεξεργαστές της. 

Από την άλλη, έχουμε το ελληνικό καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να επενδύσετε σε μια καλύτερη ψύκτρα αφού οι θερμοκρασίες με την stock έφτασαν γρήγορα στο θερμικό όριο του CPU, και το throttling μας ακολουθούσε κατά πόδας. Μια καλή επένδυση αποτελούν οι ψύκτρες που δοκιμάσαμε πρόσφατα από τη bequiet! και μας άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.

Από πλευράς κατανάλωσης, το chip δεν θα προβληματίσει και στη διάθεσή μας για το build δοκιμάσαμε με ένα τροφοδοτικό των 550W. 

Στις δοκιμές μας αφήσαμε τον CPU να τρέξει λίγο πάνω από 10 λεπτά stress test με το OCCT. Αρχικά, το wattage του CPU μόνο ανήλθε στα 100W με θερμοκρασίες 90 βαθμούς στο πρώτο λεπτό.

Στο 5ο λεπτό, οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 100 βαθμούς Κελσίου. Και με το throttling, το wattage ακολούθησε μια ελαφρώς πτωτική πορεία προς τα 95W, όπως δείχνει και το γράφημα. 

Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι συχνότητες παρέμειναν “κολλημένες” στα 4000MHz και μόνο προς το τέλος είδαμε ορισμένα dips στα 3900 για μερικά μόνο δευτερόλεπτα. Από πλευράς κατανάλωσης, έχουμε ένα διαφορετικό mix από αυτό που περιμένουμε από άλλους, πιο αποδοτικούς επεξεργαστές της αγοράς, όπως κάποιον Ryzen 5 ή και Ryzen 7 – επεξεργαστές που ζητούν συνήθως χαμηλότερα watt για να αποδώσουν αντίστοιχες επιδόσεις.

Είναι προφανές, ότι με μια καλύτερη ψύκτρα αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Επίλογος

Στον τομέα των επιδόσεων, της γενικής εμπειρίας αλλά και από πλευράς τιμής έχουμε τα εξής:

Η B760 είναι μια καλή πλατφόρμα, αλλά θα μπορούσε να γίνει σχεδόν άψογη εάν η Intel μας άφηνε επιτέλους να πειράξουμε ελεύθερα τους επεξεργαστές της, χωρίς να μας “κλειδώνει” σε συγκεκριμένα μοντέλα (no pun intended). 

Ο Core i5 12400 είναι ένας πολύ καλός επεξεργαστής στο σύνολο του, και για τα μόλις 180 ευρώ που κοστίζει (όσο υπάρχει ακόμα), αποτελεί μία τίμια επιλογή για κάποιον που θέλει να στήσει τώρα ένα καινούργιο σύστημα.

Πιστεύω πως με αυτό το μοντέλο, η Intel προσπαθεί να μεταπείσει παλαιότερους κατόχους Intel επεξεργαστών, κυρίως όσους “έχασε” με τις αλλεπάλληλες κυκλοφορίες – τότε με τα 14 νανόμετρα. 

Σε αυτό βοηθάει και η μητρική της Gigabyte. Η B760 Gaming X στην απλή έκδοση δεν έρχεται με WiFi για την οποία η εταιρία ζητά άλλα 50€ σχεδόν και ρίχνει το συνολικό της κόστος γύρω στα 150 ευρώ με τα μεταφορικά στην πόρτα μας. 

Τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης, με τις τρεις M.2, την υποστήριξη μνήμης, νομίζω ότι αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο blend μιας μητρικής που θα χρησιμοποιηθεί τόσο σε ένα gaming σύστημα αλλά μπορεί να βρεθεί ακόμα και σε ένα workstation PC. 

Δεν της λείπει κάτι, αλλά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η Intel κλειδώνει το overclocking μας φαίνεται κάπως. Τουλάχιστον έχουμε επιλογές όσον αφορά το memory overclocking.

Το upgrade path είναι μικρό και ήδη γνωρίζουμε ότι το B760 έχει ημερομηνία λήξης. Στη μητρική ενδέχεται να δούμε άλλη μια οικογένεια επεξεργαστών, η οποία θα είναι refresh των Raptor Lake.

Για αυτούς που θέλουν την καλύτερη ισορροπία επιδόσεων, specs και τιμής, τότε το B760 παρέα με κάποιον mainstream i5 αξίζει. Για τους υπόλοιπους που ψάχνουν τώρα πλατφόρμα αναβάθμισης θα υπάρξουν καλύτερες επιλογές από την οικογένεια των Ryzen 7000.

Διαφορετικά αυτή τη στιγμή, γλιτώνουμε κάμποσα χρήματα με μια A620 και έναν Ryzen 5 7600, έναν εξαιρετικό συνδυασμό που δε θα μας στείλει σε κάποιον “παλιότερο” CPU όπως τον 12400. 

Εσείς, που θα πηγαίνετε;

Λ.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
75 %
Επιδόσεις benchmarks, Rendering
80 %
Επιδόσεις Gaming
85 %
Θερμοκρασίες, Κατανάλωση
65 %
Τιμή (πλατφόρμας)
80 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα προσιτό PC βασισμένο στην πλατφόρμα των Intel Alder Lake και την μητρική Gigabyte B760 Gaming X, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. “Απόλυτη ησυχία” είναι αυτό που επικρατεί τελευταία στην αγορά των εισαγωγικών μοντέλων στις νέες γενιές επεξεργαστών. Οι νέες πλατφόρμες από...Ένα προσιτό Intel PC με τη Gigabyte B760 Gaming X