Porsche Design AOC Agon Pro PD32M 4K Gaming Monitor Review: Υπερθέαμα πολυτελείας!

Οδηγώντας την πιο πρόσφατη και σούπερ πολυτελή AOC PD32 σε σχέδιο Porsche Design.

Ψάχνοντας για PC monitor το 2023 μπορεί να φαντάζει μια δύσκολη διαδικασία, ιδίως όταν δούμε το πόσα πολλά μοντέλα ξεφυτρώνουν από κάθε γωνιά του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Steam, ακόμα και σήμερα η πιο δημοφιλής ανάλυση είναι το Full HD, το κλασικό μας 1080p, όμως εδώ και χρόνια πολλοί gamers κοιτάζουν και προς μεγαλύτερες αναλύσεις αφού εκτός του ότι γίνονται πιο προσιτές, έχουμε πλέον και το hardware που μπορεί να ανταπεξέλθει πιο εύκολα.

Το QHD για παράδειγμα, η ανάλυση των 2560 x 1440 pixels, λέμε πως είναι ήδη το επόμενο mainstream και αποτελεί την εισαγωγική κατηγορία, λίγο πριν το 4K, για την mainstream αγορά. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται να συμβαίνει. Σε αυτή την ανάλυση βρίσκουμε μοντέλα με ποιοτική κατασκευή και υψηλό ρυθμό ανανέωσης με τιμές περίπου στα 300 ευρώ, που είναι η μέση τιμή μιας καλής gaming οθόνης στις μέρες μας.

Μεγάλες εταιρίες του χώρου έχουν προτάσεις για κάθε πιθανή ανάγκη, ωστόσο συναντάμε και μερικά ‘κενά’ στην αγορά, εκεί όπου πραγματικά έχουμε λίγες επιλογές.

Εταιρίες όπως η Samsung μπορεί συχνά πυκνά να ‘δημιουργήσουν ανάγκες’ όπως τις M7 που πρακτικά είναι μικρές smart τηλεοράσεις, σε μέγεθος monitor ‘κολλημένο’ στα λίγα για τους gamers 60Hz. 

Από την άλλη, οι IPS που αγαπάνε επαγγελματίες και gamers, έχουν μερικά γνωστά αρνητικά, με σημαντικότερο τα ξεπλυμένα μαύρα, που σημαίνει ότι η 8η σεζόν του game of thrones, ήταν θεαματικά… σκοτεινή. Spoiler alert, παρά το ύφος του, δεν ήταν.

Η οθόνη του σημερινού review όμως δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω και η AOC πατάει σε ένα νέο trend, την τεχνολογία Mini LED για το backlight που βλέπουμε σε πολλές υλοποιήσεις – ήδη από το 2022 – ανάλυση 4K και ρυθμό ανανέωσης 144Hz με τετραψήφιο νούμερο στην τιμή. 

Ο λόγος για την AOC AGON Pro PD32M, η οποία έχει το Porsche Design στο αίμα της. Η οθόνη παντρεύει όμορφα την σχεδιαστική απλότητα των γερμανικών αυτοκινήτων της Porsche και χρησιμοποιεί όλη τη τεχνογνωσία στην… βάση της.

Πάμε λοιπόν να αναφέρουμε τις εντυπώσεις μας μετά από έναν ολόκληρο μήνα χρήσης. 


Mini LED: Η εναλλακτική των OLED

Οι Organic Light-Emitting Diodes έχουν κατακλύσει αυτή τη στιγμή την high end αγορά ωστόσο σιγά σιγά, εμφανίζονται και με τιμές κάτω των 1000 ευρώ.

Μιλάμε φυσικά για τις τηλεοράσεις που βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία και όχι οθόνες υπολογιστή, καθώς οι τελευταίες ζητούν εξωφρενικά χρήματα παρά το γεγονός ότι προσφέρουν πραγματικά κορυφαίες επιδόσεις και ποιότητα εικόνας.

Ο τρόπος που λειτουργούν οι OLED είναι σχετικά απλός. Τα LED στις OLED είναι αυτόφωτα που σημαίνει ότι η οθόνη μπορεί να κλείσει συγκεκριμένα LED τελείως οδηγώντας σε πιο βαθιά μαύρα, από τις κλασικές LED, ενώ και τα χρώματα αποδίδονται πιο ζωντανά και με αυξημένο contrast, έχοντας μάλιστα και υψηλότερη φωτεινότητα, συνήθως.

Πηγή: LG.

Ο φόβος για burn-in, την μόνιμη αποτύπωση της εικόνας στο panel μετά από πολύωρη έκθεση στο ίδιο μοτίβο, είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίον πολλοί αποφεύγουν τις OLED για χρήση σαν μόνιτορ. 

Από την άλλη, οι κλασικές οθόνες φέρουν backlight το οποίο είναι συνεχώς αναμμένο ακόμα και όταν το περιεχόμενο είναι εντελώς σκοτεινό. Τέτοιες οθόνες όπως αυτές με IPS panel έχουν συνήθως χαμηλό contrast και το μαύρο τους εμφανίζεται σαν γκρι. Η είσοδος του Mini LED backlight έρχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Οι Mini LED παίρνουν εκείνα τα θετικά των OLED, πλαισιώνοντας τα pixel με δεκάδες ζώνες οπίσθιου φωτισμού, η αλλιώς, local dimming zones. Αυτές, χωρίζουν το panel στις ζώνες που προαναφέραμε, και παρέχουν καλύτερο έλεγχο του οπίσθιου φωτισμού. Περισσότερες ζώνες έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα καλύτερη απόδοση του μαύρου χρώματος στο περιεχόμενό μας. 

Το κόστος των Mini LED backlit οθονών, είναι μικρότερο από αυτό των OLED αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις συμβατικές οθόνες που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας. 

Οθόνες με VA panels θα κρατήσουν ακόμα τα σκήπτρα των πιο προσιτών, ιδίως όταν δε μας ενδιαφέρουν τα high end specs ή η απόλυτη ακρίβεια των χρωμάτων, αν και όσον αφορά την ακρίβεια των χρωμάτων, ακόμα και ένα φθηνό VA μπορεί να μας εκπλήξει με λίγο καλιμπράρισμα.  

Παρ’ όλα αυτά, εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε κάτι σημαντικό. Τις Mini LED δε θα πρέπει να τις μπερδεύουμε με τις microLED που βλέπουμε σε άλλα niche προϊόντα καθώς εκείνες είναι σε πολλές περιπτώσεις ακριβότερες ακόμα και από τις OLED. Το μεγάλο θετικό των Micro LED, είναι πως έρχονται με πιο φωτεινά pixels και δεν φέρουν τα αρνητικά των OLED, όπως το burn-in.

Panel όπως το IPS που δεν έχουν από μόνα τους υψηλό contrast, βλέπουμε τεράστια αύξηση με τη χρήση Micro LED backlight – και γι’ αυτόν τον λόγο ξεχωρίζουμε την PD32M από την AGON by AOC.

Οπότε, ας περάσουμε στην δοκιμή ενός εκ των κορυφαίων monitors της εταιρίας.


Με τι άλλο έρχεται η οθόνη της AOC;

Εν αρχή, είναι το IPS panel των 31.5 ιντσών και ανάλυσης 4K UHD (3840 x 2160), και με την υψηλή φωτεινότητα, προκαλεί να την βάλεις στο τέρμα και να αφεθείς στους ψηφιακούς κόσμους του gaming. Το σύνολο του panel συμπληρώνει η HDMI 2.1 σύνδεση κάτι που δείχνει τις gaming καταβολές της.

Η Mini LED τεχνολογία είναι αυτή που ωθεί και τη φωτεινότητα ψηλά, ενώ της δίνει και την πιστοποίηση DisplayHDR 1400, το υψηλότερο που έχω δει τελευταία σε οθόνη υπολογιστή. 

Η μέγιστη φωτεινότητα αγγίζει τα 1600 cd/m2 ενώ η μέση τιμή που υπόσχεται η εταιρία είναι 600 cd/m2, σύμφωνα με το spec sheet.

Και στις δοκιμές βέβαια, η οθόνη δείχνει πιο φωτεινή ακόμα και από τα 500 cd/m2 του MacBook Pro μου, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας μεταφέρω ακριβείς μετρήσεις σχετικά με αυτό.

Αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν σε μια πυκνότητα pixel που αγγίζει τα 140 ppi, ενώ παράλληλα, το panel της διαθέτει κάλυψη 97% της χρωματικής παλέτας DCI-P3, ένα σημαντικό ποσοστό που την καθιστά ιδανική και για επαγγελματική χρήση.

Όντας Mini LED, και με IPS panel, βλέπουμε ότι η χρωματική ακρίβεια είναι εξαιρετική, ενώ την ίδια στιγμή τα επίπεδα του μαύρου είναι θεαματικά καλά, καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε για τις IPS οθόνες.

Οι 1152 ζώνες φωτισμού είναι σίγουρα πολλές περισσότερες απ’ ότι συνήθως – και για τη διαγώνιο των 32 ιντσών είναι ένας τεράστιος αριθμός. Μπορεί να μην φτάνει τις αυτόφωτες OLED, αλλά δεν παύει να δημιουργεί ένα σύνολο που ξεχωρίζει.

Άφησα τις διαθέσιμες θύρες για το τέλος, γιατί έχω λόγο!

Στην οθόνη συναντάμε δύο θύρες HDMI 2.1, μια DisplayPort 1.4 (με DSC) και μια USB-C 3.2 η οποία λειτουργεί σε DP alt mode και προσφέρει μέγιστη ανάλυση έως UHD στα 120Hz αλλά και δυνατότητα φόρτισης μέχρι τα 90W.

Οι DisplayPort και HDMI υποστηρίζουν κανονικά 4K 144Hz και με βάθος χρώματος 10-bit. Η απόδοση των χρωμάτων είναι εξαιρετική και το 97% του DCI-P3 colour space είναι σημαντικός λόγος αγοράς και από επαγγελματίες του χώρου.

Μαζί, υπάρχει και ένα γρήγορο USB hub με 4x θύρες USB 3 για όλες τις συσκευές μας, όπως ποντίκι, keyboard αλλά και κάποιο USB headset ή webcam. Από καλώδια, η AOC δίνει ένα απ’ όλα – DisplayPort, HDMI και USB Type A σε USB-C.

Τα δύο ενσωματωμένα ηχεία των 8W παρέχουν κάλυψη και DTS, ενώ παρά τα ότι ξέρουμε από τα πιο πολλά μοντέλα εκεί έξω, ο ήχος τους επαρκεί για καθημερινή χρήση και έτσι θα αργήσετε να πάρετε ξεχωριστά. 

Σχεδίαση, Εργονομία

Η Porsche Design βοηθά στη σχεδίαση του συγκεκριμένου monitor, το οποίο δανείζεται στοιχεία από τον κόσμο των αυτοκινήτων. 

Που;

Αρχικά, είναι η μεταλλική βάση της, η οποία έρχεται σε ανθρακί χρώμα και σε αντίθεση με άλλες οθόνες που έχουμε δει σε αυτό το μέγεθος, εκτείνεται όσο χρειάζεται στο γραφείο.

Υποστηρίζονται και VESA 100×100 mounts παντός τύπου και προτείνουμε τη χρήση ενός για περισσότερο χώρο πάνω στο γραφείο. Σημειώνεται επίσης ότι το συνολικό βάρος της είναι στα 11.5 κιλά με την βάση.

Η αλήθεια είναι πως αισθητικά, δεν υπάρχουν σημεία πέρα από τη βάση που υποδηλώνουν έναν διαφορετικό – Porsche – αέρα, και όλα θυμίζουν μια κλασική, high end οθόνη.

Ωραία προσθήκη σε όλο αυτό, είναι το μικρό στιλάτο χειριστήριο που δίνεται μαζί. Με μια λέξη, εντυπωσιακό, όμως είναι λίγο προς την δύσχρηστη πλευρά, αφού έχει μια περίεργη τριγωνική και μεταλλική σχεδίαση, ενώ τα πατήματα δεν είναι σαφή και τα πλήκτρα έχουν την τάση να κουνιούνται αρκετά.

Πέρα από τη σχεδίαση που επιμελήθηκε η Porsche Design, η οθόνη εφοδιάζεται και με δύο βολικές ‘προεκτάσεις’ στις δύο πλευρές της, που κάνουν πιο εύκολο το κρέμασμα των ακουστικών μας, σε οποιαδήποτε πλευρά θέλουμε. Και λειτουργούν απλά πατώντας τα προς τα μέσα. 

Στην πίσω πλευρά, τα ενσωματωμένα φωτεινά σημεία στα πλαϊνά και στο επάνω μέρος δε διακρίνονται εύκολα, αλλά ποτίζουν με ambient φωτισμό στον τοίχο μας. 

Οι επιλογές της βάσης περιλαμβάνουν ρύθμιση καθ’ ύψος, περιστροφή κάθετα και οριζόντια προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά και tilt μπρος πίσω, παρέχοντας μεγάλη σχετικά ελευθερία κινήσεων. 

Ρυθμιστικά εικόνας, Εμπειρία

Περνώντας στο software της οθόνης, εδώ έχουμε πραγματικά σχεδόν άπειρες επιλογές. 

Το μενού ελέγχεται είτε από το παρεχόμενο χειριστήριο, είτε από το joystick στο πίσω μέρος της οθόνης, το οποίο αν και σχετικά εύχρηστο, βρίσκεται πολύ μακριά και θα πρέπει να τεντωθούμε, για να φτάσουμε. Το χειριστήριο είναι η μοναδική επιλογή για πιο γρήγορο έλεγχο των ρυθμίσεων.

Το OSD, παρότι περίεργο, έχει άφθονες επιλογές και υπάρχει έλεγχος έλεγχος για κάθε στοιχείο του panel. Ωστόσο, η στοίχιση των γραμμάτων και το overlapping που συμβαίνει στις επιλογές μας ξενίζει κάπως, ενώ κάποιες δεν είναι τόσο ευδιάκριτες ανεξάρτητα με τη φωτεινότητα που έχουμε θέσει.

Χάρη στην USB-C, μπορούμε να περάσουμε και εικόνα, ήχο, δεδομένα, αλλά και να φορτίσουμε ένα συμβατό με αυτό σύστημα. 

Από την φύση του USB-C, η σύνδεση επιτρέπει μόνο 4K 120Hz και όχι το πλήρες bandwidth, αφήνοντας κάμποσο για data – κάτι σύνηθες σε αντίστοιχες υλοποιήσεις και από άλλους κατασκευαστές monitors. 

Η AOC προσθέτει στην όλη εμπειρία και τουλάχιστον τρία επιπλέον προγράμματα για έλεγχο της οθόνης, αλλά και αυτόματο κλείσιμο του συστήματος μετά από αδράνεια.

Για όσους δε θέλουν να εγκαταστήσουν το περιττό λογισμικό για τον έλεγχο της οθόνης, μπορούν να εμπιστευτούν το ClickMonitorDDC – ένα εξαιρετικό εργαλείο που υπάρχει σε συγκεκριμένα site πλέον, μιας και οι δημιουργοί του έκλεισαν το επίσημο. Το εργαλείο επιτρέπει τον έλεγχο ενός DDC enabled monitor μέσα από ένα εύχρηστο utility που κρύβεται στο ρολόι. 

Ποιότητα Εικόνας

Αντικειμενικά, η ποιότητα του panel είναι εξαιρετική. Έχοντας δει αρκετές IPS αλλά και VA οθόνες στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι το εφέ του Mini LED οπίσθιου φωτισμού και των 1152 local dimming zones είναι αισθητό στο τελικό αποτέλεσμα. 

Δε δίστασα βέβαια να ακούσω πολλές γνώμες για τη συγκεκριμένη και οφείλω να πω ότι κάποιοι ανέφεραν ένα μικρό flickering στο panel, που ενδεχομένως να διορθώνεται μέσω firmware. Επειδή το flickering είναι κάτι που συνήθως νιώθουμε παρά βλέπουμε, να πω ότι δεν με επηρέασε κάτι κοιτάζοντάς την για ένα μήνα και παίζοντας με όλες σχεδόν τις ρυθμίσεις της στο μεσοδιάστημα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του βίντεο όμως, η παρουσία flickering ήταν πιο αισθητή και το τονίζουμε για όσους σκέφτονται την αγορά της.

Πίσω στην ποιότητα όμως. 

Τα μαύρα, όπως και η χρωματική ακρίβεια φαίνεται άψογη στο monitor της AOC. Η εμπειρία σε HDR περιεχόμενο δεν έχει τη διαφορά που περιμένεις από τις OLED, αλλά δεν νοιάζει και πολλούς, αφού αναλώθηκα περισσότερο σε gaming και λιγότερο σε ταινίες και βίντεο. Τόσο σε video όμως όσο και σε gaming η κατανάλωση HDR περιεχομένου είναι εφικτή και με το παραπάνω.

Κοντολογίς, θα πω ότι η ποιότητα της εικόνας φαίνεται να φτάνει ακόμα και μια OLED σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ίσως υστερεί στο κομμάτι του HDR από μια σωστή OLED τηλεόραση ή monitor που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά.

Επίλογος

Το 1ms του χρόνου απόκρισης μαζί με όλα τα υπόλοιπα ολοκληρώνουν τα όσα έχει να μας πει η AOC PD32M σε σχεδίαση Porsche Design. 

Το local dimming είναι εξαιρετικό και τα σημάδια του IPS δε φαίνονται παρά μόνο εάν κοιτάξεις στα σημεία. Πέρα από τα εξαιρετικά high end specs (31.5 ίντσες, 3840 x 2160 pixels, 144Hz), θα χρειαστεί και ένα ισχυρό PC για να την οδηγήσει στα μέγιστα, ενώ διατηρεί καλή συμβατότητα και με τις σημερινές gaming κονσόλες. 

Τόσο η RTX 3070 όσο και η RTX 2080 Ti ‘τερματίζουν’ πολύ νωρίς, όμως σε eSports τίτλους όπως το Siege ή το PUBG βλέπουμε και πάνω από 200 FPS, πράγμα που δείχνει εντυπωσιακό από πολλές απόψεις και δείχνει υπέροχα στο panel των 31.5 ιντσών.

Από πλευράς ευχρηστίας, η USB-C θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει σε πολλά gaming monitors καθώς όχι μόνο προσθέτει μια επιπλέον χρήσιμη USB υποδοχή, αλλά επιτρέπει και σύνδεση ενός επιπλέον συστήματος για το ενσωματωμένο KVM, ενώ τρέχει μέχρι και 4K (UHD) στα 120 Hz – φερ’ ειπείν με ένα MacBook Pro.

Η ποιότητα κατασκευής και η πληθώρα από features που κρύβονται τόσο μέσα στο σώμα της οθόνης (headset stand και στις δύο πλευρές), κρυφός φωτισμός καθώς και ένα υπερπλήρες μενού με ρυθμιστικά, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο προϊόν με πολλές δυνατότητες.

Και με αυτά κατά νου φτάνουμε στην τιμολόγηση. Η AOC PD32M θεωρείται halo product, δηλαδή κορυφαίο από πλευράς χαρακτηριστικών και μακριά από κάθε άλλο IPS gaming monitor.

Τα 1800€ στην Ευρώπη, ή τα πάνω από 2000€ που κοστίζει στην Ελλάδα μας στρέφουν απευθείας σε φθηνότερα OLED gaming monitors που ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται στα ελληνικά καταστήματα και από εξίσου μεγάλους κατασκευαστές, ζητώντας μέχρι και 500 Ευρώ λιγότερα δυσκολεύοντας την επιλογή της συγκεκριμένης.

Για halo product όμως, εμάς μας άφησε άφωνους και περιμένουμε την AOC να μπει ενεργά το παιχνίδι των OLED. Πιστεύω ότι δε θα περάσει πολύς καιρός και δε θα ξεχάσουμε τη σημερινή AGON PD32M που έρχεται με την υπογραφή Porsche Design!

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
90 %
Συνδέσεις
80 %
Ποιότητα εικόνας
90 %
Ρυθμίσεις εικόνας
80 %
Εργονομία
85 %
Τιμή
40 %

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Οδηγώντας την πιο πρόσφατη και σούπερ πολυτελή AOC PD32 σε σχέδιο Porsche Design. Η ποιότητα κατασκευής και η πληθώρα από features που κρύβονται μέσα στο σώμα της οθόνης (headset stand και στις δύο πλευρές), κρυφός φωτισμός καθώς και ένα υπερπλήρες μενού με ρυθμιστικά, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, halo προϊόν με πολλές δυνατότητες.Porsche Design AOC Agon Pro PD32M 4K Gaming Monitor Review: Υπερθέαμα πολυτελείας!