PC Airflow Guide: Πως να αποκτήσετε σωστό airflow στο PC

Airflow. Αυτό το αόρατο πράγμα που επηρεάζει τόσο πολύ τις επιδόσεις του PC μας είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης, αναφοράς αλλά και μελέτης.

Δεν είναι μόνο τα εξαρτήματα ενός PC που καθορίζουν τις επιδόσεις του, αλλά και πολλά ακόμα πράγματα. Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι που έρχεται μετά από την επιλογή των εξαρτημάτων ενός PC, είναι το πως έχει συναρμολογηθεί και το ποιος επιμελήθηκε αυτό το εξίσου σημαντικό κομμάτι.

Δε λέμε ότι η συναρμολόγηση ενός υπολογιστή είναι… επιστήμη, ωστόσο το να κάνετε ένα μικρό προσχέδιο για το πως θα βγει το σύστημά σου πριν καν ξεκινήσετε, είναι κάπως απαραίτητο.

Ίσως πάλι να μη το χρειαστείτε όταν στήνετε σύστημα στο 5000D της Corsair που έχει “όλο τον χώρο του κόσμου”, αλλά οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε και προσέχουμε το πως θα στηθεί το hardware μας στο εσωτερικό, γιατί πολύ απλά, θέλουμε να έχει ανά πάσα στιγμή κορυφαίες επιδόσεις.

Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε αυτός ο οδηγός – εγκυκλοπαιδικό άρθρο σχετικά με το airflow. Ένα από τα αρκετά σημαντικά πράγματα που συνήθως δε δίνουμε αρκετή σημασία κατά τη συναρμολόγηση και μερικές φορές, το πληρώνουμε στο μέλλον. Πάμε όμως να ξεκινήσουμε από μια σημαντική ερώτηση.

Τι είναι το airflow;

Το airflow πηγάζει από τις λέξεις air + flow, και αναφέρεται στη ροή του αέρα, στην προκειμένη περίπτωση στο εσωτερικό ενός PC. Η ροή του αέρα ξεκινάει συνήθως από την πρόσοψη του κουτιού και καταλήγει στο πίσω και το πάνω μέρος και έπειτα, έξω στο περιβάλλον. Αυτός είναι και ο πιο απλός ορισμός του airflow, μια λέξη που θα αναφέρουμε αρκετά στο κείμενο παρακάτω.

Φανταστείτε τον αέρα σαν το νερό. Όπως και το νερό, ο αέρας έχει μάζα και παρόλο που είναι αόρατος, επηρεάζει αρκετά τις θερμοκρασίες του συστήματός μας. Το πόσο επηρεάζει το PC μας είναι σχετικό, όμως σε γενικές γραμμές θα πρέπει να φροντίσουμε για τη σωστή διοχέτευση του αέρα στο εσωτερικό του PC, ιδίως σε στιγμές όπου το σύστημα βρίσκεται σε φορτίο. Αυτό δηλαδή όταν τρέχουμε οποιαδήποτε απαιτητική εφαρμογή – κάποιο παιχνίδι ή video encoding και εξωμοιώσεις με βαρύ 3D λογισμικό. Ο αέρας θα πρέπει να κινείται προς τα θερμά εξαρτήματα στο εσωτερικό, φροντίζοντας για την επαρκή ψύξη τους για όση ώρα το σύστημα βρίσκεται σε φορτίο. 

Για να δημιουργήσουμε ροή στο εσωτερικό του PC, χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες. Οι περισσότεροι έρχονται ήδη με το κουτί μας, αλλά υπάρχουν και μερικοί επιπλέον, όπως αυτοί που έχουμε στην κάρτα γραφικών μας, αλλά και στην ψύκτρα του επεξεργαστή μας ή και στο τροφοδοτικό. 

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, οι ανεμιστήρες της κάρτας γραφικών και του επεξεργαστή μπορεί να παίξουν ρόλο στο πως συμβαίνει η ροή του αέρα στο εσωτερικό του case

Πως ταξιδεύει ο αέρας στο κουτί του υπολογιστή;

Πριν πούμε τις υπόλοιπες πληροφορίες για τους τύπους του airflow, πρέπει να αναφέρουμε μερικά βασικά.

Ο αέρας στο εσωτερικό του κουτιού έχει κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες – χωρίζεται σε ψυχρό και σε θερμό. Τα εξαρτήματα του υπολογιστή εκλύουν θερμότητα όσο χρησιμοποιούνται. Ο θερμός αέρας, όντας λιγότερο πυκνός, είναι και ελαφρύτερος, οπότε ταξιδεύει προς το πάνω μέρος του case. 

airflow-shadow-base-800-fx
Το Shadow Base 800 FX όπως το είδαμε στο review μας.

Μια κάρτα γραφικών με ένα τυπικό σύστημα ψύξης τριών ανεμιστήρων όπως έχουν οι περισσότερες custom υλοποιήσεις, διώχνει τον ζεστό αέρα της στο εσωτερικό του κουτιού, αυξάνοντας συνολικά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό.

Εάν έχουμε μια κάρτα γραφικών με σύστημα ψύξης τύπου blower που διώχνει τον ζεστό αέρα κατευθείαν εκτός του κουτιού, έχουμε ένα εξάρτημα που συνεισφέρει σε ένα πιο δροσερό εσωτερικό.

Αυτή είναι μια τακτική που λαμβάνουν υπόψη όσοι στήνουν workstations με ενεργοβόρες πλατφόρμες και πολλαπλές κάρτες γραφικών που θα δουλεύουν ασταμάτητα, σε μικρά κουτιά ή σε κουτιά που δεν έχουν επαρκές airflow στο εσωτερικό.

Παράδειγμα τυπικού airflow στο εσωτερικό ενός case είναι όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Ο δροσερός αέρας εισέρχεται από την πρόσοψη, ψύχει πρώτα την κάρτα γραφικών, τις μνήμες, τη μητρική, τον SSD και τον CPU, προτού κατευθυνθεί σε άλλα σημεία. Η κάρτα γραφικών εκλύει θερμότητα και το μεγαλύτερο μέρος της φεύγει από τον πίσω ανεμιστήρα.

Η υδρόψυξη του επεξεργαστή όμως αναλαμβάνει να ψύξει το ψυγείο που θερμαίνεται από τον επεξεργαστή, όπως και να διώξει τον περίσσιο αέρα που προκύπτει από την κάρτα γραφικών. Οπότε οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή αλλά ενδέχεται να αυξηθούν μετά από πολύωρο gaming.

Πως λειτουργεί ένας τυπικός ανεμιστήρας;

Οι ανεμιστήρες των υπολογιστών χρησιμοποιούν συνήθως μια συγκεκριμένη σχεδίαση στην φτερωτή που ονομάζεται axial ή αλλιώς αξονική. Ένα τέτοιο fan περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του και μεταφέρει το airflow παράλληλα με τον άξονα περιστροφής. Είναι ο κλασικός ανεμιστήρας υπολογιστή που γνωρίζουμε στα περισσότερα συστήματα. 

BeQuiet-Silent-Wings4-4
BeQuiet-Silent-Wings4-4

Στην περίπτωση των ανεμιστήρων ενός case, ο αέρας εισέρχεται από το μπροστινό μέρος του ανεμιστήρα και εξέρχεται από το πίσω μέρος.

Αυτός ο τύπος ροής αέρα είναι συνηθισμένος επειδή επιτρέπει την αποτελεσματική και με ελάχιστη αντίσταση μετακίνηση μεγάλου όγκου αέρα.

Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της ψύξης των εξαρτημάτων στο εσωτερικό του υπολογιστή σε χαμηλά επίπεδα, παρέχοντας μια σταθερή ροή δροσερού αέρα στα εξαρτήματα που παράγουν την περισσότερη θερμότητα, όπως το CPU και η GPU.

Η ροή κατά την οποία κινείται ο αέρας αναγράφεται πάντοτε πάνω στον ανεμιστήρα με βέλη, που δείχνουν τόσο την φορά περιστροφής όσο και την κατεύθυνση της ροής.

Ακόμα μια σχεδίαση που βλέπουμε συνήθως στις κάρτες γραφικών είναι οι ανεμιστήρες τύπου blower (φυγόκεντροι ή αλλιώς radial fans). Αυτοί μεταφέρουν τον αέρα όχι παράλληλα με τον άξονα όπως οι περισσότεροι case fans, αλλά κάθετα με αυτόν, ωθώντας τον αέρα μέσα από ένα λεπτό συνήθως σύστημα ψύξης.

Αυτή η σχεδίαση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα laptops, σε μικρά σε μέγεθος PC, στις κονσόλες και σε ορισμένες κάρτες γραφικών, όπως προείπαμε.

Μια από τις σπάνιες Nvidia GeForce RTX 3090 με blower style fan, η οποία έχει πάχος μόλις 2 PCI slot. Όνειρο θερινής νυκτός για πολλούς με μικρά σε μέγεθος κουτιά που θέλουν μια δυνατή GPU σαν κι αυτή.

Τρεις βασικοί τύποι airflow: Θετική, Αρνητική και Ισορροπημένη πίεση

Εδώ μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τους βασικότερους τύπους airflow και να δούμε ποιος από αυτούς ενδείκνυται για χρήση σε ένα σύστημα, είτε αυτό είναι gaming, είτε workstation, είτε ένα απλό PC γραφείου. Με τα χρωματιστά βελάκια που θα δείτε στη συνέχεια, προσπαθούμε να απεικονίσουμε τη θερμότητα που προκύπτει σε κάθε περίπτωση.

  • Positive pressure (θετική πίεση): Το θετικό πρόσημο σημαίνει ότι έχουμε περισσότερους ανεμιστήρες να βάζουν αέρα στο εσωτερικό του case, παρά να βγάζουν.

Το πλεονέκτημα της θετικής πίεσης είναι ότι συμβάλλει στην απομάκρυνση της σκόνης από το κουτί, καθώς ο περιττός αέρας ωθείται προς τα έξω μέσω των μικρών ανοιγμάτων, αντί να εισέρχεται από αυτά.

Ωστόσο, η θετική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κουτιού, καθώς ο περίσσιος αέρας έχει λιγότερο χρόνο να κρυώσει πριν φύγει από το case. Φυσικά λόγω της μειωμένης συγκέντρωσης σκόνης, η διαφορά στις θερμοκρασίες δεν είναι τόσο μεγάλη συνήθως, οπότε αυτός ο τύπος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στα gaming συστήματα.

  • Negative pressure (αρνητική πίεση): Η αρνητική πίεση είναι το αντίθετο της θετικής πίεσης – δηλαδή αποβάλλεται περισσότερος αέρας από το κουτί από όσο μπαίνει μέσα. Αυτό γίνεται με τη χρήση περισσότερων ανεμιστήρων exhaust (εξόδου) απ’ ό,τι ανεμιστήρων intake (εισαγωγής), αλλά εδώ προτείνεται η χρήση φίλτρων σε όσο το δυνατόν πιο πολλά σημεία του κουτιού, για να αποτρέψουμε τη συσσώρευση σκόνης. 

Το πλεονέκτημα της αρνητικής πίεσης είναι ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κουτιού, καθώς ο αέρας έχει περισσότερο χρόνο να κρυώσει πριν απομακρυνθεί. Ωστόσο, η αρνητική πίεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση σκόνης στο εσωτερικό, καθώς ο αέρας εισέρχεται από κάθε μικρό άνοιγμα του κουτιού από τη διαφορά πίεσης που προκύπτει.

  • Balanced pressure (ισορροπημένη πίεση): Η ισορροπημένη πίεση είναι ένας τύπος ροής αέρα στον οποίο η ποσότητα του αέρα που μπαίνει στο κουτί είναι ίση με την ποσότητα που αποβάλλεται. Αυτό είναι δυνατό με τη χρήση ίσου αριθμού ανεμιστήρων εισαγωγής και εξαγωγής ή με τη χρήση ανεμιστήρων που είναι ισορροπημένοι ως προς τον ρυθμό ροής του αέρα που μετριέται σε CFM. Οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μελετήσουμε σωστά τα specs των ανεμιστήρων μας προτού προβούμε σε αγορά.

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου είναι η καλή ισορροπία μεταξύ σκόνης και ψυχρότερων θερμοκρασιών στο εσωτερικό του κουτιού. Όμως, ενδέχεται να είναι δύσκολο να πετύχουμε μια απολύτως ισορροπημένη πίεση και τυχόν μικρές διακυμάνσεις στις στροφές των ανεμιστήρων μπορούν να οδηγήσουν είτε σε θετική είτε σε αρνητική πίεση.

Όσον αφορά τις μεταβολές της πίεσης, η θετική πίεση μπορεί να οδηγήσει τον αέρα να βγει από κάθε μικρό άνοιγμα στο κουτί, ενώ η αρνητική πίεση μπορεί να προκαλέσει εισροή αέρα μέσα από τα ίδια ανοίγματα. Παράδειγμα, στην περίπτωση αρνητικής πίεσης στο εσωτερικό του κουτιού, ο πίσω ανεμιστήρας μπορεί να βγάζει αέρα εκτός όμως μετά από ένα κοντινό άνοιγμα να έρχεται ξανά μέσα. Η ισορροπημένη πίεση προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο μορφών πίεσης.

Συνολικά, η επιλογή του σωστού τύπου ροής αέρα για το κουτί του υπολογιστή εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Η θετική πίεση είναι καλή για την απομάκρυνση της σκόνης, η αρνητική πίεση είναι καλή για την ψύξη και η ισορροπημένη πίεση παρέχει μια καλή ισορροπία μεταξύ των δύο.

Αν και η κάθε περίπτωση έχει πολλές ιδιαιτερότητες, δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ποια μέθοδος είναι καλύτερη από την άλλη. Workstations και συστήματα για απαιτητική χρήση συνήθως έχουν τους ανεμιστήρες ρυθμισμένους για positive pressure, ενώ αντίθετα, απλά PCs γραφείου που δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες χρησιμοποιούν ανεμιστήρες που βγάζουν τον αέρα εκτός κουτιού. 

Κουτιά με mesh πρόσοψη vs κουτιά με κλειστή πρόσοψη

Το airflow είναι σημαντικός παράγοντας για τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό, όμως πέρα από τους ίδιους τους ανεμιστήρες, βασικό παράγοντα στις επιδόσεις παίζει και το κουτί που διαλέγουμε.

Όσον αφορά το airflow στα κουτιά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα μοντέλα σε δύο βασικούς τύπους, ανάλογα με το υλικό και τη σχεδίαση της πρόσοψης: οι διάτρητες προσόψεις και αυτές με μεγάλες λείες επιφάνειες και μικρά ανοίγματα στις άκρες.

Mesh PC cases

Τα μπροστινά πάνελ με πλέγμα (mesh), όπως υποδηλώνει και το όνομα, είναι κατασκευασμένα από επιτρέποντας τη μέγιστη δυνατή ροή αέρα προς το εσωτερικό. Έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στον δροσερό αέρα να εισέρχεται ευκολότερα στο κουτί, ενώ παράλληλα κρατούν τη σκόνη και άλλα σωματίδια έξω.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ανοιγμάτων στα μπροστινά mesh πάνελ επιτρέπει επίσης την καλύτερη κατανομή της πίεσης του αέρα και, επομένως, η ψύξη γίνεται πιο αποτελεσματικά. Αυτή η διαρρύθμιση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για συστήματα υψηλών επιδόσεων που παράγουν πολλή θερμότητα. Και πάλι βέβαια ισχύουν τα ίδια – ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη σωστή ισορροπία του airflow, κάτι για το οποίο θα διαβάσουμε παρακάτω.  

Αριστερά ένα κουτί με διάτρητη πρόσοψη και στα δεξιά ένα κουτί με κλειστή πρόσοψη.

PC cases χωρίς mesh

Αντίθετα, τα κουτιά με απλά μπροστινά πάνελ με μερικά μόνο ανοίγματα στο πλάι της πρόσοψης, προσφέρουν μειωμένη ροή αέρα λόγω των λιγότερων ανοιγμάτων. Αυτή η σχεδίαση χρησιμοποιείται συχνά σε πιο μικρά σε μέγεθος κουτιά, ή κουτιά τελείως διαφορετικού form factor. Ο περιορισμένος αριθμός ανοιγμάτων μπορεί να δημιουργήσει μια πιο συγκεντρωμένη ροή αέρα, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά γενικά περιορίζει την ποσότητα του ψυχρού αέρα που μπαίνει στο κουτί.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ότι ο αντίκτυπος αυτών των διαφορετικών προσόψεων στη ροή του αέρα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η συνολική σχεδίαση του κουτιού, ο τύπος των ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται και τα εξαρτήματα στο εσωτερικό του κουτιού.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, κουτιά με mesh πρόσοψη συνήθως παρέχουν καλύτερη ψύξη, ενώ αυτά με με κλειστές προσόψεις προορίζονται περισσότερο για PC με λιγότερο απαιτητικό hardware. Σε κάθε περίπτωση, πριν αγοράσουμε ένα κουτί, καλό θα ήταν να διαβάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Παίρνοντας για παράδειγμα τη σειρά Silent Base της bequiet, βλέπουμε ότι τα συγκεκριμένα κατασκευάζονται με γνώμονα το χαμηλό θόρυβο. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις όπως με το πιο πρόσφατο Silent Base 802, η πρόσοψη είναι κλειστή και η εταιρία μεριμνά με άλλα ανοίγματα στις υπόλοιπες πλευρές του case. Η bequiet πάει και ένα βήμα παραπάνω με αυτό το κουτί, δίνοντας μαζί και μια διάτρητη πρόσοψη για όσους θέλουν να αυξήσουν το airflow στο εσωτερικό του κουτιού.

Πως να τοποθετήσω τους ανεμιστήρες στο κουτί;

Όλα εξαρτώνται από το case που έχουμε στα χέρια μας αλλά και από το hardware μας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα τυπικό mid tower, όπως το Pure Base 500 FX της bequiet. Είναι ένα μελετημένο case με σωστή τιμή για αυτά που προσφέρει, ενώ το έχουμε φιλοξενήσει και στις ηλεκτρονικές σελίδες του 8Bitz. Αυτό το κουτί έχει συνολικά έξι θέσεις για ανεμιστήρες – τρεις μπροστά, δύο πάνω και μια πίσω, ενώ από το εργοστάσιο, η DX έκδοση έρχεται με τρεις Pure Wings 2 ανεμιστήρες και η FX με τέσσερις – οι οποίοι είναι οι ARGB Light Wings.

Εάν δεν έχουμε έξι ανεμιστήρες στα χέρια μας αλλά, για παράδειγμα, τρεις, τότε πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά την τοποθέτησή τους στο κουτί – με βάση αυτά που είπαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, περί airflow. Η συνήθης τακτική των περισσότερων είναι οι δύο μπροστά, και ο τρίτος πίσω, τοποθετημένος για να βγάζει αέρα προς τος περιβάλλον.

Σε ένα αερόψυκτο σύστημα, δηλαδή με αερόψυκτρα στον επεξεργαστή, τότε οι ανεμιστήρες παίζουν σημαντικό ρόλο, ίσως περισσότερο από όταν έχουμε υδρόψυξη εγκατεστημένη. Εν τέλει, η σωστή ισορροπία των ανεμιστήρων που φέρνουν δροσερό αέρα στο κουτί και αυτών που βγάζουν τον θερμό αέρα στο περιβάλλον, είναι το παν για να πετύχουμε όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη και καλύτερες θερμοκρασίες. 

Τι άλλο επηρεάζει το airflow σε ένα case;

Φυσικά, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι επηρεάζει το airflow, φτιάξαμε μια μικρή checklist για να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη. 

Η θέση του case. Αν και σπάνια δίνουμε σημασία, η τοποθέτηση του case στο χώρο παίζει τεράστιο ρόλο στο πόση σκόνη “συλλέγει” μετά από ένα χρονικό διάστημα. Η τοποθέτηση πάνω στο γραφείο μπορεί να προσφέρει μερικά θετικά – ενώ αντίθετα η τοποθέτηση στο πάτωμα φέρνει συνήθως περισσότερη σκόνη στο εσωτερικό του κουτιού.

Το πόσο συχνά καθαρίζουμε το σύστημα επηρεάζει εξίσου την απόδοση των ανεμιστήρων – και κατ’ επέκταση του airflow. Το συχνό καθάρισμα με πεπιεσμένο αέρα ή άλλες μεθόδους προτείνεται να γίνονται μια φορά το μήνα για να αποφύγουμε σοβαρότερα προβλήματα στο hardware. Το συχνό καθάρισμα περιλαμβάνει τόσο το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό όπως τα φίλτρα και τις γρίλιες του case.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στο BIOS του υπολογιστή και δείτε ότι όλοι οι ανεμιστήρες τρέχουν στις σωστές rpm και πως έχουν όλοι ένα προφίλ που αποδίδει καλά. Οι μπροστινοί ανεμιστήρες μπορούν να ‘κοιτάζουν’ τις θερμοκρασίες του CPU, της GPU ή της μητρικής και να ρυθμίζουν τις στροφές τους ανάλογα. Ο πίσω ανεμιστήρας μπορεί να τρέχει με ελαφρώς υψηλότερες στροφές για να προλαβαίνει τους υπόλοιπους, και οι ανεμιστήρες της υδρόψυξης θα πρέπει να έχουν άλλη, ξεχωριστή ρύθμιση που δεν επηρεάζεται από τους υπόλοιπους ανεμιστήρες που προείπαμε.

Η τοποθέτηση των καλωδίων, τόσο στο πίσω μέρος όσο και στην πλευρά του hardware είναι εξίσου σημαντική. Τακτοποιούμε όσα καλώδια βρίσκονται στο δρόμο του airflow μας. Έτσι φροντίζουμε ότι ο αέρας θα περνάει ανεμπόδιστος από την πρόσοψη στο πίσω μέρος του case. 

Το gaming setup από την IKEA μας δείχνει ένα PC Case της ASUS τοποθετημένο σε ειδική βάση κάτω από το γραφείο για καλύτερο airflow και λιγότερη σκόνη. PC τοποθετημένα στο γραφείο μαζεύουν σχεδόν πάντοτε λιγότερη σκόνη στο εσωτερικό.

Δοκιμές με τους Silent Wings 4 Pro και τους Light Wings στο Pure Base 500 FX

Το επόμενο βήμα είναι να δούμε μερικούς συνδυασμούς ανεμιστήρων όπως τους Silent Wings 4 Pro και τους Light Wings που έρχονται με το 500 FX. Θα κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ τους και θα δούμε τη συμπεριφορά τους στο PC των δοκιμών μας. 

Εκ πρώτης όψης, οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι υπαρκτές, ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Light Wings σχεδιάστηκαν για να αντικαταστήσουν, κατά μια έννοια, τους Silent Wings 3, και να κλείσουν την ψαλίδα με τους Silent Wings 4 και 4 Pro. 

Τα αποτελέσματα δείχνουν πράγματι πολύ κοντά, όμως οι Silent Wings 4 Pro δείχνουν τον καλύτερο εαυτό της bequiet, κάτι που αναφέραμε και στην παρουσίασή τους πριν μερικούς μήνες.

Οι Silent Wings 4 Pro, ωθούν περίπου 79 CFM όταν είναι τοποθετημένοι σαν case fan. Στην περίπτωση της υδρόψυξης, τα CFM που μπορούν να ωθήσουν εξαρτώνται πολύ από την πυκνότητα του ψυγείου (radiator). Ανεμιστήρες φτιαγμένοι για χρήση και σε radiators ονομάζονται static pressure fans και οι Silent Wings 4 Pro κατατάσσονται και σε αυτή την κατηγορία, αφού η ισχύς τους δε πέφτει πάρα πολύ ακόμα και σε χοντρά ψυγεία. Η Pure Loop 2 FX έχει πάχος 27mm.

Οι δοκιμές αυτές εστιάζουν μόνο στο airflow, ωστόσο από πλευράς θερμοκρασιών παρατηρούμε και εκεί μια μικρή διαφορά στα επιμέρους εξαρτήματα του συστήματος, όπως τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών αλλά μέχρι και τον SSD. Αξίζει να πούμε ότι και οι Light Wings συνεχίζουν και αποτελούν έναν ανεμιστήρα με αρκετά αξιόλογες επιδόσεις για την κατηγορία του.

Επίλογος

Με τις σωστές ρυθμίσεις, το airflow στο εσωτερικό του case μπορεί να είναι άφθονο, είτε έχουμε στα χέρια μας μια αερόψυκτρα όπως η Pure Rock 2 FX, είτε με την Pure Loop 2 FX.

Σημειώνεται ότι και οι δύο έρχονται με τους Light Wings, οπότε η προσφορά της εταιρίας είναι αρκετά γενναιόδωρη για τα χρήματα που κοστίζουν και τα δύο προϊόντα, ενώ αποτελούν αισθητή βελτίωση από την προηγούμενη γενιά των ανεμιστήρων που συνόδευαν τα δύο προϊόντα. 

Έχοντας τοποθετημένους τους Silent Wings 4 Pro όμως, κερδίζουμε σε άλλους τομείς όπως την ευκολία εγκατάστασης, το braided καλώδιο με τον ψηλό PWM connector, στις στιβαρές γωνίες τους καθώς και στις συνολικές επιδόσεις. Το airflow που παράγουν είναι αρκετό για να τοποθετηθούν τόσο στο case όσο και σε μια υδρόψυξη κερδίζοντας έως και 3 βαθμούς Κελσίου σε φορτίο έναντι στους Light Wings.

Το airflow είναι σίγουρα ένα δύσκολο κομμάτι για να δαμάσουμε και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το case, το hardware και τις συνθήκες του περιβάλλοντος όπως τη θερμοκρασία του δωματίου, την πίεση του αέρα αλλά και την υγρασία.

Ευχαριστούμε θερμά την bequiet για την παραχώρηση των δειγμάτων του άρθρου: Pure Base 500 FX, Pure Loop 2 FX.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα